VIDEO: Wayana’s bouwen boten op zonne-energie

7

Wayana’s in het verre zuiden van Suriname gaan geen uitdaging uit de weg. Met veel enthousiasme treffen ze voorbereidingen om boten, die varen op zonne-energie, te ontwikkelen. De vaartuigen zijn hierdoor milieuvriendelijk en kostenbesparend, meldt de Vereniging van Inheemse dorpshoofden in Suriname (VIDS).

De initiatiefnemer in Suriname, Stichting Mulokot, een Inheemse organisatie die het traditioneel gezag van de Wayana bijstaat, voert dit project uit in samenwerking met de Achuar Inheemsen in Ecuador. Daar is de technologie reeds in werking met hulp van Kara Solar, een producent van de boten op zonne-energie.

Met deze partners en financiering van de non-profit organisatie nia tero, zal suriname ook behoren tot een van de landen, waar vaartuigen op zonne-energie worden ontwikkeld. Behalve ecuador en suriname, zullen ook gemeenschappen in brazilie en solomonseilanden (grote oceaan) de techniek toepassen. “we zijn in de onderzoeksfase om uiteindelijk een product op te leveren, dat aangepast is aan onze eigen surinaamse omstandigheden en op stroomversnellingen in onze rivieren”, zegt jupta itoewaki, voorzitter van mulokot.

Itoewaki kan nog niet zeggen hoeveel boten vervaardigd zullen worden, maar verwacht dat er genoeg vaartuigen gebouwd zullen worden om de Wayana stam goed van dienst te zijn. Deze kunnen ingezet worden voor onder andere het vervoer van scholieren en goederen. De Wayana Inheemsen worden getraind in het bouwen, onderhouden en besturen van deze boten. Ook zullen ze kennis en vaardigheden aanleren om te werken bij de oplaadstations die op strategische plekken langs de rivieren opgezet zullen worden.

Itoewaki wijst erop dat het bij zonne-energie gaat om groene stroom die milieuvriendelijk is. Die heeft geen of veel minder schadelijke effecten op de natuur. Er is geen uitstoot van gassen en de energie zorgt ook voor minder lawaai, zegt de voorzitter. Daarnaast is zonne-energie goedkoper en de wayanas kunnen het geld dat ze hiermee besparen aan andere doeleinden besteden.


7 REACTIES

 1. Geweldig initiatief en dit laat weer eens zien waartoe het volk zich kan ontwikkelen als daarvoor de juiste voorwaarden geschapen worden. Alhoewel nog niet alle factoren aanwezig zijn voor een snelle ontwikkeling zijn de eerste stappen gezet. 47 jaar onafhankelijkheid en heeft Suriname niets maar dan ook niets dan ellende gebracht. De achterstand wordt onder deze geweldige regering van ZE Santokhi o.l.v. van de VHP en NPS (de criminelen en racisten van de ABOP tel ik niet eens mee) snel ingehaald.
  Er wordt hard aan gewerkt om het binnenland vans schoon water te voorzien; onderwijs faciliteiten wordt ook aandacht aan geschonken. Bovendien komen gezondheidsposten en wordt ook hard aan de infrastructuur gewerkt. Voor deze regering geldt dat het volk en land zich moet ontwikkelen iets wat onder de fascisten van e NDP bewust tegengehouden werd. Ja, gratis voedselpakketten door Chotelall en Bouterse aan de Afro zodat zij zich koest konden houden…wel beste mensen die tijd is voorbij. Nu moet iedereen bijdragen aan de ontwikkeling van het land. En dat gaat Ze Santokhi ook wel lukken hoor want deze man verstaat zijn taak als geen ander.
  gemodereerd

 2. Helemaal te gek. Hiermee geeft u een sein af aan de rest van Suriname. Groene energie tbv het beschermen van het milieu. Met deze initiatieven zal ons land straks in woord en daad het groenste land ter wereld zijn.
  gemodereerd

 3. Zelfs een Ezel weet dat dit niet zal lukken in Suriname,onpraktisch,..geen geld,..geen wil daartoe,..en de mensen zijn lui,..elke boot moet een AMAKKA hebben natuurlijk,de AMAZONE indianen hebben een visie, de Surinaamse hebben piering,anjoemara en…dree visie.ding mang eh driengie casirie,en de hele dag slapen .
  gemodereerd

 4. Zonnepanelen bouwen en accu’s maken levert ook vervuiling op.
  Bovendien zijn deze beide lastig te slopen/recyclen.
  gemodereerd

 5. konsensi Suriname is niet jou land , dus waar bemoei jij je mee , daar in de bijlmer krijg jij subsidie op zonnepanelen , maar hier niet.
  En wij hebben laten uitrekenen door een solar bedrijf dat wij zonnepanelen als leverancier van stroom krijgen en de EBS niet meer nodig hebben , nou jij slaat dubbel , de investering is zoveel dat je het nooit terug verdient , en ter vergelijking de stroomkosten van de EBS is tig maal goedkoper , ook al maken ze het 3 x zo duur dan ben je nog goedkoper uit , dus no deal.
  gemodereerd

 6. LOL..i bo denki tak den ingie san e lob go singi te a ekte basi foe Suritje e gwa kroetoe, e kies financiële hulp, en tak a man set den kong in a jungle. Soso ka. Af en toe den kies wan ticket foe frei gwa Holland, of den kies wan kasiri feestje met gratis busrit, een paar geroosterde pingo’s, en dat andere lepra vlees, meer niet.

  De inheemsen in Suritje lopen zeker 10-15 jaar achter op de stadsbewoners. Te na Ecuador den abi fu go soekoe jepi, so gênant. Mi ben denkt tak den ingi set kon in a jungle anga ala gemakken, ma zo te zien basi ne gi deng neks (no fout toch), of net niet voldoende. Plei ingi, plei dong.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.