Ecotoerisme moet Wanekreek nieuw leven inblazen

7

De Organisatie van Kaliña en Lokono in Beneden-Marowijne (KLIM), werkarm van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS), wil ook het ecotoerisme bevorderen in Marowijne. Vandaar dat de organisatie twee lodges en vier hutten wil opzetten in het bosrijke Wanekreek gebied. Met het oog op dit voornemen hebben vertegenwoordigers van KLIM zich vorige week georiënteerd in het bovengenoemd gebied. 

“Er is ook marktonderzoek gerelateerd aan dit initiatief dat milieueducatie en -bescherming moet stimuleren”, zegt dorpshoofd Jona Gunther, projectcoördinator tevens voorzitter van KLIM. De bedoeling is om het project, dat door Alcoa Foundation wordt gefinancierd, dit jaar uit te voeren. 

Gunther zegt dat het toerisme voor een spin-off effect zal zorgen zoals het creëren van werkgelegenheid en afzet van onder andere handicraft en landbouwproducten. Daarnaast is het toerisme een grote stimulans voor cultuuruitingen en het versterken van Inheemse talen, zang en dans. “De inkomsten die we gaan genereren, kunnen we besteden aan het uitvoeren van projecten in de dorpen”, zegt Gunther. Het gaat om de acht Inheemse gemeenschappen in het Beneden-Marowijnegebied die verenigd zijn in KLIM, namelijk Alfonsdorp, Bigiston, Christiaankondre, Langamankondre, Marijkedorp, Pierrekondre, Erowarte en Tapuku. 

In het Wanekreek gebied lagen vroeger nederzettingen van de Lokono Inheemsen (Arowakken). De bewoners hebben later Marijkedorp en Alfonsdorp gesticht. Margriet Biswane, dorpshoofd van Alfonsdorp, vertelt dat volgens de verhalen van ouderen, de Lokono Inheemsen in de jaren vijftig van de vorige eeuw dichterbij Albina kwamen wonen voor onderwijs en gezondheidszorg. Daarnaast waren ze ook op zoek naar vruchtbare grond.


7 REACTIES

 1. Goed initiatief maar de huidige kabinet moet ook BROKOPONDO EN SIPALIWINIE de stimulans geven ” van het ij trede van het huidige regering komt Marowijne/ Saramaca/ Nickerie/ Commewijne met tot onwikkeling dan de Rest van de andere Districten.
  Ik woon niet in Suriname maar volgen de ontwikkelingen heel goed ( mijn opmerking is dat de politieke partijen of LEIDERS hun eigen achterband en hun gebieden de PUSH geven een de rest niet zodanig stimuleren.
  👀 FOUT👀
  gemodereerd

 2. Hopelijk denken ze ook aan de veiligheid van de eco toeristen want je weet het nooit je bent toch nog altijd in district Marowijne.
  Anders zullen de toeristen echt niet komen. Desnoods onder begeleiding van het vervoer naar Marowijne
  gemodereerd

 3. Mensen die hun leefomgeving ‘verkopen’ aan pottenkijkers, vind ik echt niet goed wijs. Straks mag men ook betalen om hun vrouwen te bekijken in een nieuwe pak: kleren van de keizer.
  gemodereerd

 4. Suriname is geen toeristisch aantrekkelijk land. Een en al onbeschofte mensen die je al heel snel tegen komt op Zanderij, laatstaan als je het land verder in gaat. In Suriname weet men niet om te gaan met toeristen en viert criminaliteit hoogtij. Ook heeft Suriname op dit ogenblik niet veel te bieden, want bijna niks word onderhouden waar de toerist zijn/haar ogen voor uitpelt van bewondering. Het is in SU alleen maar lekker eten, drinken en feesten.

  Besteed je tijd, aandacht en geld aan andere landen, zoals de vriendelijke Thailand, Zuid-Afrika, Japan, Zwitserland, Spanje etc…
  gemodereerd

 5. Aircraft Engine Lease Finance (AELF) heeft in Londen een rechtszaak aangespannen tegen Surinam Airways wegens US 4,15 miljoen dollar aan uitstaande betalingen, die verband houden met de beëindigde lease van een A340-300 Airbus in 2020.

  Lees meer: Rechtszaak in Londen tegen SLM – DWTonline.com http://www.dwtonline.com/de-ware-tijd-online/laatste-nieuws/2022/01/13/rechtszaak-in-londen-tegen-slm/#ixzz7HsX8PDSR

  Dus de eerstvolgende vraag die hier naar voren komt is:
  Hoe denkt de SLM de eco-toeristen te vervoeren naar de plaats van bestemming?
  Steeds weer hetzelfde “Geen geld waardoor achterstand van betalingen die een bedrijf met een goede orderportefeuille nekt”

  Kijkend naar het tijdstip van aflossing van de schuld dan moet ik opmerken dat de huidige coalitie in gebreke is gebleven (tot op heden) en dat de interim directeur heeft nagelaten om de schuldpositie, hetgeen belangrijk is, in ogenschouw te nemen en onthouden zodat tijdig kan en moet worden betaald.
  gemodereerd

 6. @ Een Nederlander
  Wat je schrijft heb ik ook meegemaakt als een echte Surinamer, omdat ik in NL
  woon wordt ik als landverrader gekenmerkt. Sommige waren nog geen eens geboren
  was ik al uit Su vertrokken. ( Maart 1966 tot heden) En juist dat soort gespuis werken bij de overheid, en bij andere instellingen waar ze dagelijks, geconfronteerd worden met gasten!!! Maaaaar in die landen wat opsomt, is het ook niet meer prettig toeven. Jou blanke soortgenoten hebben hun negatieve stempel ook al daar gedrukt.
  Kan je, je nog herinneren dat ze vorig jaar, een landgenoot in Spanje hebben dood geschopt ? Om maar te zwijgen van Thailand sex en pedo toerisme, daar zijn de Nederlander heer en meesters in. Van Zuid -Africa en Japan daar weet ik nergens van, ben er nooit geweest. ( een optie in de toekomst) Hier in Nederland zijn ze ook niet allemaal vriendelijk tegen over zwarten, zal een paar plaatsen voor jou opsommen. (Duindorp Den Haag) Katwijk, Volendam, kortom alle vissers dorpen in NL.(Ga maar lekker googelen wat sari tori betekent ) ben al 56 jaar in NL, maar ben innerlijk nog steeds een Surinamer.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 7. De beste stuurlui staan altijd aan wal. Een ieder komt met zijn/haar ongezouten mening. De Regeringen gaan en komen, er wordt zoveel beloofd en aan het eind van regeerperiode heeft bijna de hele DNA zijn zak weer gevuld, het volk benadeeld/bestolen, het land laten leegroven waarbij de rijken, rijker worden en de armen straatarm en dan hup….op naar de volgende regeerperiode. Is het ooit anders geweest?
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.