dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenNatuurDuurzaam beheer van elektronisch afval in Suriname

Duurzaam beheer van elektronisch afval in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

E-waste is een andere benaming voor elektronisch afval. Volgens de Verenigde Naties (VN) vormt de groeiende hoeveelheid elektronisch afval, waaronder mobiele telefoons, laptops, televisies, koelkasten en elektrisch speelgoed, een grote bedreiging voor het milieu en de menselijke gezondheid.

Bepaalde componenten van elektronisch apparatuur bevatten materialen die gevaarlijk zijn als ze niet op de juiste manier worden verwijderd en vervolgens terechtkomen in de bodem en grondwater. De steeds groeiende rol die ICT en de digitale transformatie zal vervullen in de ontwikkeling van Suriname is onlosmakelijk verbonden met een hogere vraag naar elektronische apparatuur, en vervolgens het genereren van meer elektronische afval.  

De Inter-American Development Bank (IDB) financiert een regionaal project “E-waste management in Guyana, Suriname en Trinidad & Tobago” voor US$270.000. Het project draait om het duurzaam beheer van elektronisch afval in deze drie landen. De nationale coördinatie van het project ligt bij het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) en wordt uitgevoerd onder supervisie van de Basel Convention Regional Centre Caribbean (BCRC-Caribbean) in samenwerking met de BOKU Universiteit in Oostenrijk.

Dit project is van meerwaarde voor Suriname, omdat het bijdraagt aan de ontwikkeling van een nationale strategie voor het adequaat beheer van E-waste ter bescherming van mens en milieu en ter bevordering van de lokale economie. De kick-off workshop vond virtueel plaats op maandag 29 november 2021.

Onder dit project zullen de komende 2 jaren de volgende componenten worden uitgevoerd: 

 • Het verzamelen van informatie en gegevens over de productie en samenstelling van Ee-waste, identificatie van belanghebbenden en van bestaande verwijderingstrajecten en marktvoorwaarden voor het terugwinnen van recyclebare materialen;
 • Het ontwikkelen van bijgewerkte beoordelingsrapporten voor Guyana, Suriname en Trinidad & Tobago;
 • Het ontwerpen van een sub-regionaal beheerplan voor E-waste, inclusief trainingsmodules voor het personeel dat het plan zal uitvoeren en een bedrijfsplan voor de voorgestelde beheersoplossing.

Dit project is onderdeel van het integraal project voor afvalbeheer welke door het Ministerie van ROM in voorbereiding is. Het Ministerie bereidt beleid voor, om op kort termijn alle vormen van afval op een moderne en milieuvriendelijke manier te beheren.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

3 REACTIES
 1. De mens is de grootste bedreiging voor het milieu en de menselijke gezondheid.
  De schuld neerleggen, bij de genoemde aperaturen heeft geen zin.


  gemodereerd
 2. Zelf heb ik een heleboel van die elektronische troep liggen, waar ik geen raad mee weet. Het zou goed zijn als er een bedrijf komt in Suriname waar ze dit soort afval deskundig en veilig kunnen verwerken.


  gemodereerd
 3. Terwijl er beleid wordt gemaakt om electronisch afval zorgvuldig af te voeren zodat de volksgezondheid en het milieu niet in gevaar worden gebracht, worden grote partijen drugs met behulp van autobanden in de open lucht verbrand.
  Dat is ook schadelijk voor de volksgezondheid en voor het milieu.

  Dit is een reactie op het artikel zelf en hoop dat het wel wordt geplaatst.
  Mijn 2 eerdere comments hoeven niet geplaatst te worden. Het gaat er bij niet om degene die de artikelen plaatst in verlegenheid te brengen.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES