Zorgstelsel voor 11% Nederlanders ontoereikend

8
medicijn

Een op de tien Nederlanders met een basisverzekering (11%) heeft op de basisdekking na geen geld voor onvoorziene zorgkosten. Zij kunnen geen aanvullende dekking betalen, zijn niet in de mogelijkheid om te sparen voor extra zorgkosten en hebben geen reserves om extra kosten op te vangen. Bijna een vijfde van de Nederlanders (19%) heeft überhaupt moeite met het betalen van zorgkosten. Zij geven aan zorgkosten die binnen het eigen risico vallen niet direct te kunnen betalen.

Dit blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise, onder 2.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. In totaal is een kwart van de Nederlanders niet aanvullend verzekerd. Een deel van deze groep (40%) kiest hiervoor omdat zij denken op de lange termijn voordeliger uit te zijn met het zelf betalen van aanvullende zorgkosten dan door het betalen van een extra maandelijkse premie.   

Geen spaarpot voor onvoorziene zorgkosten 
Ongeveer twee derde van de Nederlanders (67%) spaart niet voor kosten die buiten de basisverzekering vallen. Een groot deel van deze groep (81%) hoeft ook niet te sparen, omdat zij aangeven voldoende reserves te hebben om onvoorziene zorgkosten op te vangen. “Helaas bevindt niet iedere Nederlander zich in die positie. Ongeveer 20% van degenen die niet sparen voor extra zorg hebben ook niet de reserves om eventuele kosten buiten de basisverzekering op te vangen,” zegt zorgverzekering-expert Suzanne Löwik van Pricewise. “Daarbij worden aanvullende dekkingen de laatste jaren steeds duurder, waardoor goede zorg dus voor steeds meer mensen buiten bereik komt.

Het risico bestaat dat mensen hierdoor te lang rondlopen met relatief kleine klachten. Dit resulteert in veel hogere zorgkosten, wanneer de klachten verergeren. Bijvoorbeeld wanneer een verwaarloosd gaatje in je kies uitmondt in een dure wortelkanaalbehandeling of iemand niet naar de fysiotherapeut gaat en vervolgens hierdoor geopereerd moet worden. Vorig jaar zagen we al dat één op drie Nederlanders zorg overslaatom zorgkosten te minimaliseren.” 

Aanvullend verzekeren niet altijd de juiste keuze 
Een kwart van de Nederlanders is niet aanvullend verzekerd, deels omdat zij zo goedkoop mogelijk uit willen zijn (23%). Een andere groep (37%) denkt de zorg niet nodig te hebben. 40% denkt voordeliger uit te zijn door aanvullende zorgkosten zelf te betalen in plaats van een maandelijkse premie af te dragen voor een aanvullende verzekering. Löwik: “Dit is in sommige gevallen inderdaad de beste keuze, maar dit is niet altijd het geval.

Het is altijd goed om te berekenen wat de verwachting is qua zorgbehoefte voor het komende jaar. Verwacht je volgend jaar slechts één keer naar de tandarts te gaan? Dan kun je dit beter zelf betalen als je hier de financiële middelen voor hebt. Dan heb je dus geen aanvullende verzekering nodig. Dit lijkt logisch, maar toch zien we nog redelijk veel better-safe-than-sorry-verzekerden in Nederland. Dit zien we bijvoorbeeld sterk terug bij de dekking voor de tandarts, waarbij 37% aangeeft dit af te sluiten voor het geval ze deze nodig móchten hebben”.


8 REACTIES

 1. En Surinamers maar klagen dat alles zo duur is….en dat nedsuries een boom hebben waar euro’s aan groeien.
  gemodereerd

 2. Het verplichte eigen risico van 385 euro per volwassene per jaar is gewoon een strop voor een echtpaar is het al gauw 1070 euro per jaar en als je met de pandemie ervoor kiest om minder gebruik te maken van de voorzieningen of het niet kan doen omdat de reguliere zorg is afgeschaald dan nog blijft de verplichting om te betalen als je bv via de huisarts medicijnen krijgt voorgeschreven.
  Hiernaast heb je je normale premie die dit komend jaar weer is verhoogd oa om de salarissen van zorgpersoneel te kunnen betalen
  Een aanvullende verzekering plus tandarts en bril is ook ongeveer 40 euro pm Dan heb ik nog niet gesproken over meds op dokters voorschrift als Paracetamol waar nog een eigen bijdrage op zit.
  Een kleine krab’patu achter de hand is ivm ziektekosten/onkosten is nooit weg.
  Velen komen in de problemen ivm het niet of niet volledig betalen van het verplichte eigen risico.
  Zo heeft ieder huisje zn kruisje maar als je uitkijkt is het kruisje best te dragen.
  gemodereerd

 3. dit is een Surinaams gezegde!!
  Nederland no abie tiefie,maar if a bitie i bit broeng tranga!!
  of: Nederland heeft geen tanden, maar als het bijt bijt het keihard!!
  vindt ik een mooi gezegde!
  na so a de na so a tang!
  gemodereerd

 4. Bhuh Bhuh; jullie Suries dachten ons jaloers te maken met jullie onophoudelijk geklaag over hoe moeilijk jullie het hebben met de economische situatie in het land. Zie maar, ook wij SurNeds pinaren hier als een RAT.
  gemodereerd

 5. Ieder zegt het al , hier in Suriname het zorgstelsel kunt je niet vergelijken met Nederland maar de Nederlanders pinaren nog meer dan de Surinamers zo te horen , daar zijn de prijzen van levensmiddelen , goederen en benzine en stroomkosten en verzekeringen flink gestegen , dus wij Surinamers moeten minder klagen.
  gemodereerd

 6. De zorgverzekeraars bulken inmiddels van het geld, maar de premies worden wel hoger en hoger en het pakket wordt meer en meer uitgekleed. Door de striptease regering.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.