vrijdag, mei 17, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappij'ABOP Srefidensi boodschap 2021'

‘ABOP Srefidensi boodschap 2021’

-

Does Travel - naar Suriname

[INGEZONDEN] – Vandaag is ons land 46 jaar onafhankelijk. Daarom is het belangrijk om na te gaan, vanwaar we komen, waar we staan en waar we naartoe gaan. 

Suriname staat internationaal bekend als het meest beboste land in de gehele wereld. Met trots mogen we zeggen dat meeste Surinamers meertalig zijn, omdat zij meer dan 1 taal spreken en verstaan. Onze Joodse gemeenschap is de oudste van Zuid-Amerika en wij mogen trots zijn op de Inheemse samenleving, die duizenden jaar oud is, maar hun cultuur en vooral hun taal heeft weten te behouden.  

Wij zijn afstammelingen van mensen die een Europees leger op eigen grondgebied verslagen hebben. Afstammelingen van immigranten, van slaven, van Marrons en Chinese-, Hindoestaanse -, Javaanse contractarbeiders. Surinamers zijn de achterkleinkinderen van boeren -en de eerste bewoners van Zuid-Amerika. Een trots, sterk, mooi volk dat veel in staat is, zolang wij ons erop focussen en samenwerken. 

 Suriname is het land van ongekende potentie, van lekker eten, vriendelijke mensen, van prachtige houten gebouwen, ongerepte natuur en ongeëvenaarde biodiversiteit. 

Onze voorouders hebben de zwaarste vorm van slavernij en contractarbeid gekend en onder moeilijke omstandigheden gestreden om hun vrijheid te winnen. In de jonge jaren van onze natie is er tegen dictatuur gevochten en hebben Surinaamse helden de democratie hersteld. Wij mogen trots zijn om onszelf Surinamer te noemen. 

Maar Suriname is ook een land dat voor de vierde keer in 46 jaar, in financieel-economisch zin, totaal geruïneerd is geworden. Dit is de vierde keer dat het land zich in economisch dal bevindt, waar de bevolking zich uit moet klauwen. De eerste periode die getypeerd kan worden als economische catastrofe was begin tot eind jaren 80, de tweede was in de beginjaren 90, de derde in eindjaren 90 en nu de economische malaise van eind tot de beginjaren van 2020.  

Een land met een scheefgegroeide economie kent geen basis voor ontwikkeling. Het is de vierde keer dat wij het pad van economische herstel opgaan en het is intriest dat land en volk deze offers wederom moet brengen. Geschiedenis herhaalt zich niet, maar het rijmt wel. Daarom is het een wapenfeit dat de huidige regering de hyperinflatie cyclus van de jaren 80 en 90, deze keer heeft voorkomen. 

Met de inzet en offers van het volk en de regering is de USD-koers in zekere mate gestabiliseerd en niet gestegen naar 100, 500 en 1000 voor 1 USD of EURO. Deze stabiliteit is de basis om op te bouwen. Het in balans brengen van het overheidshuishouden is geen wenselijkheid, maar een noodzaak voor het voortbestaan van onze natie. Na bijkans 2 jaar regeermacht is onze Republiek (voorlopig) behoed voor economisch ruïne en ondergang.  

De komende periode is een van herstel en daarna voorspoed. Er is licht in de tunnel, maar het pad van herstel is zwaar en het vereist tijd. Wij hebben gekozen om de troep op te ruimen, omdat we het betalen van de schulden niet aan onze kinderen kunnen overlaten en het land niet in zo een staat aan hen mogen overhandigen. 

Ook deze uitdaging gaan wij aan. In de woorden van de Surinaamse schrijver Jozef Slagveer; mek wi wroko na wan njoen Sranan. 

De Algemene Bevrijdings – en Ontwikkelingspartij wenst u een prettig Srefidensi.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
 1. Klopt helemaal waar de ABOP voor staat, het is ze gegund om degenen te zijn die mede verantwoordelijk zullen zijn dat dit land eindelijk naar een nieuwe horizon mag uitkijken.
  ABOP ga ervoor en succes.


  gemodereerd
 2. In 1980, werd ons beloofd van het land een paradijs te maken. Geen flauw idee wat dat inhoud.

  In de jaren die volgden, vierde de dievenijzer de eerste geboortedag .
  Nu, viert de corona, uitbundig feest.

  De corona, beperkt mijn vrijheid niet, dat zijn de inbraken, roofovervallen, mishandelingen en iets meer.
  Weet niet waar, we heen gaan.


  gemodereerd
 3. Beste famiri, mooie woorden maar loze loze daden van deze partij. Terwijl er genoeg capabele mensen in deze partij rondlopen. Maar ze woorden geweerd, want ze zijn geen abanies die de viezeplee bewieroken.


  gemodereerd
 4. Ze vieren 46 jaar ellende meer en niet minder, ik zie Su als een man die nooit volwassen zal worden! Wat hebben we bereikt na 46 jaar ??? De armen worden armer en de rijken worden rijker, ondanks dat we een heleboel grondstoffen hebben.
  De criminaliteit viert hoogtij in Su, en de regering is niet in staat, dit te beteugelen.
  46 jaar onafhankelijkheid is voor de elite en de Corruptelingen, en de mensen die dat gewild hebben. ”Anders is het niet, we hebben nog geen eens een goede infrastructuur”. En nu willen ze ook nog een brug bouwen naar Guyana, met dat geld hadden ze beter de binnenstad verfraaien. En een tehuis voor dak en thuislozen bouwen. Dan was deze regering voor mij onsterfelijk geweest.

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 5. Feest vieren?
  Na al die moorden fraude gedeal leugens en suriname naar de klote.
  Jullie moeten je schamen na al die jaren van ellende dat jullie nog steeds criminelen vereren!!!!

  Ik snap het niet meer …men weet dat er in de politiek alleen schurken en oplichters moordenaars zitten en verwacht van deze misdadigers dat er gereageerd word!
  Wat een joke!!!!

  Al bijna 50 jaar is men dit land aan het uitbuiten,en bij elke corrupte presidet en vp word het erger,men verrijkt alleen zichzelf en fam en friends,feestvieren nu is voor idioten die geen besef hebben waar ons land mee te maken heeft.

  Zo zielig dat men een speelbal is van jokers die het woord srefidensi geen positieve betekenis heeft kunnen geven.

  Wanneer word men volwassen in suriname?


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES