donderdag, mei 16, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijDocumentaire over racistische sentimenten tussen Hindoestanen en Afro-Surinamers

Documentaire over racistische sentimenten tussen Hindoestanen en Afro-Surinamers

-

Does Travel - naar Suriname

Op zondag 26 december is de TV documentaire ‘Tot kafri’s en koelies gemaakten‘ om 16.00 uur bij de NTR op NPO 2 te zien. Programmamaker, danser en choreograaf Rajiv Bhagwanbali zoekt hierin uit hoe onderlinge racistische sentimenten tussen Hindoestanen en Afro-Surinamers zijn ontstaan en gaat op zoek naar verbinding.

Afro-Surinamers worden door Hindoestanen vaak beschimpend ‘kafri’s’ genoemd, en Hindoestanen worden vaak negatief bestempeld als ‘koelie’, een woord dat verwijst naar koloniale ongeschoolde contractarbeiders. De onderlinge soms zelfs racistische sentimenten roepen bij Rajiv veel vragen op.

Tijdens zijn zoektocht naar hoe deze sentimenten tot stand kwamen spreekt Rajiv met zijn oom, socioloog en historicus Radjinder Bhagwanbali, over de geschiedenis van Suriname. Twee grote migratiegroepen kwamen er noodgedwongen bij elkaar: Afro-Surinamers, omdat ze geïmporteerd werden als tot slaaf gemaakten. Hindoestanen belandden er vanuit India als laagbetaalde contractarbeiders na de afschaffing van de slavernij.

Tot Rajivs verbazing heeft de witte Nederlander een belangrijke rol gehad in het discriminerend denken tussen de groepen. Niet alleen bij hoe dit tot stand kwam in Suriname, maar ook bij hoe het in stand gehouden werd in Nederland.

Op zoek naar verbinding spreekt Rajiv ook mensen die juist oog hebben voor elkaars koloniale verleden. Zo ontmoet hij kunstenaar Fazle Shairmahomed, die door middel van een ritueel een connectie zoekt met de voorouders om zo gezamenlijk de geschiedenis te herschrijven.

Rajiv komt zelf uit een traditioneel gezin waar weinig ruimte was voor niet-Hindoestanen. In zijn onderzoek ontmoet Rajiv mensen die eveneens erg op de eigen groep gericht zijn, zoals Ilse Adams (Afro-Surinaamse roots);
Hindoestanen zien zichzelf niet als zwart. Ze denken dat ze meer zijn omdat ze witter zijn. Ik denk dat ze zich daarom niet bij ons scharen.

Of Waldo Koendjbiharie (Hindoestaan):
Wij zijn de suiker in de koffie van de Nederlander. Wij passen ons aan.. overal ter wereld….. wij hebben de minste problemen.” 

Ook spreekt Rajiv met Sherisa Miller, dochter van een Afro-Surinaamse vader en een Hindoestaanse moeder: 
Mijn Hindoestaanse oma heeft de relatie van mijn moeder altijd afgekeurd omdat ze verliefd en zwanger was van een Afro-Surinamer, dit was al een reden om mijn moeder en later ook mij, te verstoten van de familie.

Rajiv: ‘Ik heb heel erg het gevoel dat verschillende partijen de muren zo hoog hebben opgetrokken. Als Afro-Surinamers en Hindoestanen beter naar elkaar luisteren en beseffen dat ze beiden veel ellende hebben meegemaakt, dan zullen zij dichter bij elkaar komen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

45 REACTIES
 1. Als je naar de huidige gebeurtenissen kijkt , zie je hoe een tweedeling bewust gecreëerd wordt. Namelijk de gevaccineerden versus de niet-gevaccineerden. De overheid heeft het zover laten komen. Ga je enige eeuwen terug in de tijd en de vertaalslag maakt ,krijg je een idee hoe de overheid (lees de ex-kolonisator) er belang bij had om een tweedeling te scheppen. Ten eerste leidt het de aandacht af van de heersende. Men creëert een situatie waarbij de veroorzaker een schuldige aanwijst. Op die manier blijft de veroorzaker zelf buiten schot en wordt er niet getwijfeld aan zijn autoriteit en onfeilbaarheid. Een tweedeling is hiermee geoogst.

  Er is geen tweedeling beter dan een zwart-wit theorie. Uiterste tegenstellingen zijn erg doeltreffend omdat het een ja -of nee kwestie is. Het zorgt ervoor dat mensen (de maatschappij) typisch borderline gedrag gaan vertonen. Ben je gevaccineerd ,ben je goed. Niet gevaccineerd ,dan ben je slecht. Vertaald naar vroeger ;ben je van een ander ras dan ik ,ben je slecht. Heb je een andere kleur dan ik ,ben je slecht. Een ander geloof? Idem dito. Deze truc werkt altijd. In alle sectoren kun je de tweedeling creëren. Bijvoorbeeld ,laaggeschoolden of hooggeschoolden. Dik of dun. Rijk of arm. De bedoeling is dat de uitslag altijd negatief moet zijn. Op deze manier kan de overheerser eindeloos zijn toko draaiend houden omdat mensen tegen elkaar strijden in plaats van samen te bundelen ongeacht geloof ,ras ,geslacht ,opleiding etc. De kunst is om daardoor heen te prikken. Klinkt makkelijk gezegd dan gedaan. Immers, we zijn al eeuwen bezig.


  gemodereerd
 2. die kunst bestaat niet, want er is altijd wel een verschil die naar boven komt.
  niemand wil de zogenaamde mindere zijn er creeert daarom zelf een verschil waardoor hij boven een andere groep denkt te staan.

  wel frappant dat je 1 van de grootste verschilen vergeet? man -vrouw?
  wat in veel geloven grof gebruikt wordt.
  en tegenwoordig wordt het zelfs erger gemaakt met dat idiote gender gedoe
  mensen scheidden zichzelf af van anderen omdat ze denken een andere gender te hebben?
  rasisme is het simpelste en makkelijkste verschil onderling om te gebruiken, en is daarom ook het meest gebruikt van allemaal
  het probleem is dat discriminatie altijd al heeft bestaan, omdat discriminatie eigenlijk gewoon een keuze is en niets meer. veel dingen zijn geen echte discriminatie zoals het woord bedoeld is.
  keuzes moet je je hele leven maken, betekend nog niet dat alles siscriminatie is


  gemodereerd
 3. Grootste probleem zijn de diverse religies die het verschil steunen betreffende gelovigen en niet gelovigen.
  met de geloof factor erbij zal het nooit goed komen.
  aangezien grote aantallen van bepaalde rassen bepaalde geloven hebben.
  dus is het verschil in ras ook gelijk gekweekt door het geloof


  gemodereerd
 4. @ Pakiratigri

  Een mooie stuk geschreven, doch ben ik niet eens met je. Hindoestanen en Negers
  Afro – Surinamers) zijn altijd vijanden geweest. Dus ga nou niet de (ex kolonisator)erbij betrekken. Het is alweer 158 geleden dat de slavernij is afgeschaft.
  Maar de haat en nijd tussen deze 2 bevolkingsgroep is blijven bestaan. En dat is
  naar mijns inziens niet het fout van de Kolonisator. De ware toedracht dat deze 2 bevolkingsgroep niet overweg kunnen is mij niet bekend. Mijn Ex vrouw is van Hindoestaanse afkomst, maar voor haar familie was ik altijd een lul geweest, en tot
  nu toe! In hun ogen ben ik geen volwaardig mens, terwijl ik hun als familie beschouw.( Hun Hindoestaanse zwagers worden op handen gedragen) Maar voor hun ben ik een (Kafrie.) Maar dat geeft allemaal niks, want gelukkig ben ik niet afhankelijk van hun.( Niet alléén in Su wordt er gediscrimineerd) Idi Amin heeft ook
  alle Hindoestanen uit zijn land verdreven.

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 5. Je bedoelt de ‘verdeel en heers’ tactiek @paki, ook gebruikt door bouta en co.
  Nog steeds toegepast om deze regering omver te werpen, eerder gebruikt bij de onafhankelijkheid en veel eerder door de kolonisten.
  Zet de Hindustanen en afro’s tegen elkaar op. Dit keer is er een misrekening, want de marrons komen nu uit alle hoeken en gaten tevoorschijn. Wat nu!

  Dit artikel heeft geen link met het vaccin, dus je kletst. Van de 15 miljoen mensen zijn er 1.5 mil anti-vaxers. Dit is absoluut geen verdeel en heers tactiek. Wel frappant dat deze zogenaamde ‘dwang’ tot in alle uithoeken van de wereld wordt toegepast.
  Tsja, je zal maar in woehaan wonen.


  gemodereerd
 6. @pakiratigri

  Begin jij dan maar het goede voorbeeld te geven. In jouw comments lees ik tussen de regels door dat jij ook niet bepaald positief staat jegens hindustanen.
  Suriname heeft nu een hindustaan als president. Daar ben je niet blij mee. Jouw comments zijn haast altijd negatief als het over Santokhi gaat. Hij kan gewoon niets positiefs doen, terwijl hij ook goede dingen doet.
  Met jou zijn er nog meer creolen op deze site die behoorlijk afgeven op Santokhi.
  De rollen zijn omgedraaid. 10 Jaar lang waren het de hindustanen die negatief schreven over Bouterse en zo zal het ook altijd blijven.

  Hindustanen en creolen zullen elkaar nooit vinden. Daarvoor is het nu veel te laat.
  Creolen wanen zich heer en meester van Suriname. Ze claimen ook dat Suriname van hen is. Ook in Nederland hebben ze een grote smoel jegens hindustanen. Dat hebben ze ook laten zien in Amsterdam bij de speech en kranslegging door Santokhi om Anton de Kom te eren.
  De haat tussen hindustanen en creolen is nu ongekend. Racisme tussen deze 2 groepen Surinamers is danig opgelaaid, terwijl ze al 148 jaar samen leven in Suriname.

  Jammer, want als deze 2 groepen nader tot elkaar waren gekomen, dan zou Suriname er nu ook rooskleuriger uitzien.
  Het is heel erg makkelijk om Nederland weer eens de schuld te geven voor de tweedeling tussen de hindustanen en de creolen.


  gemodereerd
 7. @ Viyayarni

  Als ik me niet vergist is @ Pakiratigri een Hindoestaan, maar hij is een aanhanger van
  de paarsen (mag, ieder zijn/haar meug.) Ik persoonlijk mag iedereen, ongeacht
  etnische achtergrond. Ik kijk naar de inborst bij een ander, en niet naar zijn/ haar kleur.

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 8. Allen,

  Ik vindt niet dat je dit kan vergelijken met mensen die wel of niet gevaccineerd zijn.
  Corona is van de laatste twee jaar, discriminatie bestaat al honderden jaren.
  In onze familie hebben wij gelukkig alle soort mensen: Hindoestaans, Creool, Chinees,Hollanders, zelfs Turks.
  Wij leven normaal met elkaar, en natuurlijk mag je die een meer dan de andere maar heeft niets te maken met afkomst bij ons.
  Discriminatie is niet meer van deze tijd.
  Wij mensen kijken teveel naar het verleden, hierdoor verliezen wij veel moois in de toekomst.

  SUCCES.


  gemodereerd
 9. Eerlijk,

  Ok mijn excuses.
  Mijn posting is een voorbeeld hoe het moet zijn.
  Discriminatie is onwetendheid, het is aangeleerd, men weet niet beter.
  Ik reis veel over de hele wereld, mij is opgevallen dat op sommige plekken en plaatsen men niets weet van een andere ras.
  In Suriname ben ik buiten de stad geweest, waar mensen geen mening hebben over een andere ras, maar een mening is aangeleerd door ouders.

  Succes.


  gemodereerd
 10. Tussen geen enkele etnische groep botert het echt in Suriname. Die Hollanders pasten ook een vorm van apartheid toe. Vroeger was Torarica alleen voor de


  gemodereerd
 11. Allen,

  Even over discriminatie tussen Hindoestanen en Creolen.
  Uit eigen ervaring:
  Het probleem is hoe je bent opgevoed.
  Ik heb een Hindoestaanse schoonzus, als zij op bezoek komt, en mijn vrouw is aan het koken, eerste wat mijn schoonzus doet is naar de keuken om te helpen.
  Ik heb ook een Hollandse schoonzus, als zij op bezoek komt, gaat zij zitten totdat wij gaan eten.
  Ik heb een creoolse schoonzus, als zij op bezoek komt, gaat zij zitten totdat wij gaan eten.
  Het is de opvoeding die vanuit huis mee krijgt.
  Hoe dan ook ik ben gek op al mijn schoonzussen.

  Succes.


  gemodereerd
 12. zelfs bij onderlinge onverdraagzaamheid en culturele HAAT, zien ze nog kans om de Nederlander de schuld ervan te geven. Dat hypocriete, paranoide land en volk is vervuld van eeuwenlange indoctrinatie om zich af te zetten tegen geciviliseerde witte Nederlander. Wat een zielig, treurig denkniveau.


  gemodereerd
 13. @flyer

  STOP! Niet elke witte nederlander is gecivileerd. Ook witte nederlanders gedragen zich discriminerend en racistisch naar de niet witte nederlanders.


  gemodereerd
 14. @Forza

  Klopt dat een hindustaan, een pandit, zieke mensen geld aftroggelt.
  Daar heeft men ook op gereageerd. De meeste reacties spreken voor zich.
  Dus waarom jij bij dit onderwerp daar een reactie op geeft is mij een raadsel.
  Kon je het niet laten om jouw inborst te laten zien.


  gemodereerd
 15. Die vlieger is ook goed geïndoctrineerd. Kan onmogelijk een gekleurde zijn. Wellicht wat ze noemen een bounty…


  gemodereerd
 16. @J.Zwartmans

  Mij maakt het ook niet uit hoe de buitenkant van een persoon uitziet, als de binnenkant maar mooi is.
  Maar sedert het schandalige vertoon van de creolen en de marrons sta ik nu wel anders tegenover deze mensen, alleen moet ik verdomd goed uitkijken dat ik niet elke creool en marron over dezelfde kam moet scheren.


  gemodereerd
 17. Rajiv mag ook een vervolg maken over de verhouding tussen de Surneds (families) in Nederland en in Suriname. Want die verhoudingen zijn soms ook erg scheef en vol vooroordelen. Dan speelt etniciteit geen rol meer maar de cultuur en het milieu waar je in bent opgegroeid.
  Soms denkt de Surned het beter te weten en aan de andere kant vinden de Surinamers de Surneds veels te “Nederlands”…


  gemodereerd
 18. @Viyayarni…. als je niet begrijpend kunt lezen en het onderwerp niet begrijpt, is het verstandiger om je kakel te houden. B.t.w., wat is gecivileerd??????? Slecht opgelet bij de taalles op school blijkbaar.


  gemodereerd
 19. Waarom besteden we anno 2021 nog aandacht aan zo’n onderwerp?
  Laat iedereen in zijn waarde.
  We leven al langer dan 100 jaar met elkaar, er is nog nooit een burgeroorlog tussen Hindoestanen en Afro Surinamers geweest.
  Houden zo!
  De geschiedenis laat zien, dat oa geloof en politiek al genoeg redenen zijn om oorlog te voeren, ook al lijk je op elkaar.
  Denk aan India, Ierland, Duitsland, Myanmar en vele andere landen.
  In Suriname wonen genoeg andere bevolkingsgroepen, die zich Surinamers mogen noemen.
  En als het je niet bevalt, ga dan heen!
  Racisme zit in ieder mens. Val alleen een ander niet mee lastig.
  Zo zijn er genoeg Afro Surinamers, die vergeten dat ze met dezelfde boot uit Afrika zijn gekomen.
  Ze zien neer op binnenland bewoners. Omgekeerd gebeurt dat ook. Dus mensen, laat gaan. Haat laat je korter leven.
  We kunnen,” wi na wan”, zingen en zeggen . Maar dat geld alleen voor het feit, dat we allemaal (op de inheemsen na), allemaal import zijn.
  En laten we het land koesteren en opbouwen.

  Ook Nederlanders hebben hun voorkeur voor levenspartner kind. Kijk maar naar DNA, onbekend. Ik heb het over witte Nederlanders onderling. Ze praten over Kampers! Maar ik zie geen verschil tussen ze. Ze zijn allemaal wit.

  Dus het gebeurt overal! Ik ga niet kijken, want het voegt niks toe aan de opbouw van het land.
  Chan moet niet vergeten dat er niet alleen Hindoestanen in Suriname wonen. Dat hij president is van alle Surinamers.


  gemodereerd
 20. Goede dag mr/mevrouw.
  Over racisme.
  Die stadscreolen hebben t overgenomen van bepaalde blanken. Bepaalde
  Stadscreolen zijn nr 1 racistisch.
  Als je t in Suriname heb OVERLEEFD kan je overal wonen. Een zwarte racist zeg t grof maar een blanke racist zeg t milder.
  Hindoestanen hebben t geerft van creolen(×).
  Fijne dag verder


  gemodereerd
 21. Racisme tussen hind en creool is er altijd. Je mag goed zijn op de Hindoestaan als je jong bent, maar als je ouder wordt en de creool (heer)kijkt naar de zus van de hindustaan, is de vriendschap voorbij
  Wasrom denk je dat pim de laparra wan pipel hft gemkt??


  gemodereerd
 22. allen zijn geïmporteerd.
  geen echte oorspronkelijk bewoners.
  dus mensen wij zijn toch vredelievend??


  gemodereerd
 23. Ook godsdiensten creëren apartheid. Voor de moslims is alles wat niet-moslim is afvallig en voor de christenen is alles wat niet-christen is heiden.
  Afvalligen en heidenen worden als tweede- zo niet derderangs beschouwd en men mag alles met ze uithalen. Wat men ook gedaan heeft, getuige de geschiedenis.
  Opvallend is wel dat zowat ELKE maatschappij problemen heeft met zwarten en met moslims.
  Zwarten worden beticht van drugsgebruik, criminaliteit en overlast, moslims van godsdienstfanatisme: onverdraagzaamheid en terrorisme.
  Opvallend is ook dat m.n. moslim- (Marokkanen vooral) en zwarte jongeren rondlopen met messen, waarmee ze regelmatig slachtoffers maken. Zoals de recent in het nieuws zijnde profvoetballer.
  Sommige vooroordelen kloppen gewoon, andere weer niet.
  Bijkomend probleem voor Hindoestanen is dat als een Hindoestaan(se) trouwt met een niet-Hindoestaan(se), zijn godsdienst en cultuur eraan gaat, niet meer beleden wordt en dat de kinderen nooit het Hindoeïsme belijden. Vandaar dat Hindoestaanse ouders dit verlies niet graag zien. Zou bijv. 50% van de kinderen uit zo’n gemengd huwelijk het Hindoeïsme belijden, dan zouden de groot ouders minder moeite hebben met zulke relaties. In de praktijk is het echter 0% van de ‘mix chicks’ dat het Hindoeïsme voortzet. Vandaar dat de ongerustheid en de verwerping van zulke gemengde relaties voor mij heel logisch en begrijpelijk is.


  gemodereerd
 24. Raad eens wie de woorden kaffer en coolie heeft bedacht en met bewust kwade wil heeft toegepast. Geen van die twee woorden vinden hun oorsprong in Suriname. Helaas sluiten we onszelf op achter onze schuttingen, angstig voor de kracht van de ander en onbewust wat onze synergie voor Su in petto heeft.
  De oorzaak van de scheiding is niet onze schuld. Het oplossen is wel onze verantwoordelijkheid.
  Basta


  gemodereerd
 25. zo lang de ndp er nog is , zal de racistische sentimenten tussen de Hindoestanen en afro surinamers blijven , de ndp heeft telkens als zij regeerden een kloof geslagen met de rest van de bevolking , als deze tak van de afro surinamers is verdwenen dan kan alle overige afro Surinamers samen met de Hindoestanen en alle andere bevolkingsgroepen in harmonie leven , mensen dan Suriname weer echt Suriname zijn


  gemodereerd
 26. Ik ben blij dat er nu eindelijk over word gesproken. Het is namelijk mijn mening dat afro- en hindu-surinamers veel te weinig over elkaar weten en dus weinig empathie voor elkaar kunnen opbrengen.
  Buiten dat, ik merk op dat beide groepen lijd aan een minderwaardigheids-complex die is gevoed door blanken; ik zeg expres geen nederlanders omdat ook britten, italianen en vooral grieken een flinke aandeel hebben in onze problematiek.

  Anyway, ik ben heel erg benieuwd naar het programma.


  gemodereerd
 27. De politiekvoering in Suriname houdt de verdeeldheid in stand. Dat is altijd zo geweest. De VHP was en is nog steeds een Hindoestaanse partij, de NPS een creoolse partij, de ABOP en BEB een boslandcreoolse partij en de PL is een Javaanse partij. De NDP is de enige nationale partij die Suriname tot nu toe heeft gekend. De verdeeldheid zal in de toekomst alleen maar toenemen.


  gemodereerd
 28. @flyer

  Weet jij wel wat geciviliseerd betekent? Als jij vindt dat elke witte nederlander beschaafd is, dan zit er wel een draadje los in je hoofd.
  Racistische mensen zijn geen beschaafde mensen en ook witte nederlanders gedragen zich racistisch. Zelfs onder de witte nederlanders die een hoog geschoold zijn, zijn er racisten.
  Dat jij de hielen likt van de witte nederlanders geeft aan dat jij ziende blind bent.


  gemodereerd
 29. verwijderd: gebruiker met ip adres van NATIONALIS en PATRIOT doet zich hier voor als gebruiker HindoSurinamer


  gemodereerd
 30. Weet je, toen mijn oom met een Hollandse vriendin thuis kwam, was dat geen probleem, niemand in de familie had er moeite mee.
  Weet je, toen mijn andere oom met een Javaanse vriendin thuis kwam, was dat ook geen probleem, want niemand in de familie had er moeite mee.
  Weet je, toen een andere oom met een Hindoestaanse vriendin thuis kwam, was dat ook geen probleem, want niemand in de familie had er moeite mee.
  Weet je, toen mijn vader met een Indiaans-inheemse vriendin thuis kwam, was dat geen probleem, want niemand in de familie had er moeite mee.
  Weet je, toen een andere oom met een Turkse vriendin thuis kwam, was dat ook geen probleem, want niemand in de familie had er moeite mee.
  Weet je, toen weer een andere oom met een Marokkaanse vriendin thuis kwam, was dat ook geen probleem, want niemand in de familie had er moeite mee.
  Weet je, toen nog een oom met een Poolse vriendin thuis kwam, was dat ook geen probleem, want niemand in de familie had er moeite mee.

  Toen mijn ooms met hun vriendinnen naar de familie van hun vriendin ging, was er maar 1 soort die er moeite mee had: 1 keer raden welke soort dat was.

  Als je goed kijkt, komt het racisme probleem meer vanuit de hindoestanen dan van de creolen af, want creolen kunnen zich makkelijker aanpassen dan hindoestanen. Iemand schrijft hier dat de NDP racistisch is, maar de NDP is de enige partij die al meerdere jaren alle bevolkingsgroepen in haar partij heeft, niet alleen vlak voor de verkiezingen, maar sinds het bestaan en de oprichting heeft de NDP alle rassen in haar partij.

  Iemand schrijft hier dat sommige personen het niet kunnen hebben dat Suriname een hindoestaanse president heeft. Suriname heeft eerder al drie of vier keer een hindoestaanse president gehad en vele malen meer een hindoestaanse VP. Helaas vergeet men wel dat veel stadscreolen en veel marrons op de VHP hebben gestemd en dat daardoor een hindoestaanse president in 2020 is gekozen tot president.

  iemand schrijft dat hij het begrijpt waarom de keuze niet wordt gemaakt voor een niet-hindoestaanse partner vanwege overdracht van normen en waarden uit het geloof. Wat de overdracht van geloofsnormen betreft, ben ik het hiermee eens, want geloof speelt een belangrijke rol in het leven van een mens. Maar is het niet jammer dat ondanks de vele goede normen en waarden vanuit het geloof, veel meer hindoestaanse mensen aan alcohol verslaafd zijn dan andere niet-hindoestaanse gelovigen? Opvoeding is heel belangrijk, maar waarom nemen ze die goede opvoeding niet over en drinken ze er maar op los? En waarom komen zoveel verborgen drugshandelaren onder deze groep voor? En maar met de vingers wijzen naar andere niet-hindoestanen, maar ze zijn niet beter dan anderen.


  gemodereerd
 31. Rajiv, ik ben het totaal niet met je eens.

  Kijk naar wat wat momenteel er gebeurd in Su qua roofovervallen en criminaliteit. Moeten we hier begrip voor hebben en over praten alsof er niets aan de hand is. Of iemand die zegt het is je eigen schuld want je moet niet zoveel geld hebben thuis, dus in feite begrip heeft voor de roofovervallen. Er is 1 reden waarom ik mij heb teruggetrokken als diaspora en evt. kleine investeerder en jij mag raden wat de reden is.

  Ten tweede heeft het bezoek van een Hindoestaans Surinaamse president aan Nederland heel veel laten zien en horen. Hier mag je ook je conclusies trekken. Nog nooit eerder in de geschiedenis is een Su president zo openlijk racistisch hatelijk beledigd als in dit geval. Hou mensen niet voor de gek a.u.b.

  Er zijn nog meer punten maar ik laat het erbij.


  gemodereerd
 32. WOW, dat is een regelrechte rascistische aanval op de Hindustanen.

  Niemand is geïnteresseerd in die neppe ooms van je, want bij jullie is iedereen oom en tante.

  Het zijn de afro’s die met iedereen mot hebben; met de lichte afro, met de donkere afro, met de marrons, met de Hollanders en alle andere bevolkingsgroepen.

  Het klopt als een bus dat jullie afro-ndp’ers het niet kunnen hebben, dat de president en de FL van hindustaanse afkomst zijn. Het bewijs staat op beeld, zowel in su als Ned. De rest staat op internet, dus rot lekker op met je leugenachtige, quasi verontwaardiging @smatje


  gemodereerd
 33. @Smatje

  Hindustanen kunnen in jouw ogen nooit iets goed doen. Je benoemt de fouten van de hindustanen. Prima ik heb daar geen moeite mee. De waarheid mag en moet ook gezegd worden.
  Maar over het aantal roofovervallen, verkrachtingen en moorden zwijg je als het graf!
  Waarom? Omdat het meestal kroesharigen zijn? Daar wil je geen kwaad woord over schrijven. Ze zijn geen heiligen de kroesharigen!

  Suriname heeft 2 keer eerder een hindustaan als president gehad en niet 3 of 4 maal eerder. Santokhi is de derde hindustaanse president en sinds zijn presidentschap is het racisme flink toegenomen met name door de kroesharigen. Dat hebben ze ook bewezen tijdens de kranslegging door ZE President Santokhi ter nagedachtenis aan
  Anton de Kom.
  Er zijn zelfs creolen die zich schamen zoals de kroesharigen zich hebben gedragen naar de President van Suriname. Schaam jij je ook daarvoor? Neen, absoluut niet!

  Hindustanen zien niet graag dat hun kinderen trouwen met een creool/creoolse. Ik begrijp dat wel. Vanaf het moment dat de hindustanen uit India voet aan wal hadden gezet in Suriname zijn ze vernederd. Ze werden steevast koelie genoemd.
  De net vrijgekomen slaven waanden zich hoger, beter en intelligenter dan mijn voorouders, terwijl ze zelf wreed zijn behandeld en tot op het bot vernederd door de plantagehouders.
  Hoe kan een volk dat zelf met de ergste vernederingen heeft moeten dealen een ander volk vernederen? Dan ben je geen mens maar nog minder dan een dier.

  Word ik voor koelie uitgemaakt dan zeg ik tegenwoordig keihard slaaf terug tegen creolen. Staan ze met een bek vol tanden.
  De creolen zijn de racisten van Suriname en de hindustanen stellen zich dan racistisch terug jegens hen. Ik heb meegemaakt in Suriname hoe racistisch hindustanen werden behandeld door de kroesharigen. Hoe ze werden uitgescholden, maar de hindustanen zeiden niets terug. Heden houden zij zich niet meer in. Actie reactie.
  Ook in Nederland zijn creolen racistisch bezig jegens hindustanen.
  Zelfs in Nederland zijn creoolse kinderen racistisch bezig naar hindustaanse kinderen en ook naar de volwassenen. Hebben ze van de opvoeders meegekregen.
  Dus ga je praatjes ergens anders houden, ik weet wel beter. Ben geboren en opgegroeid in Suriname en weet waar ik het over heb.


  gemodereerd
 34. @Viyayarni

  De moordenaars van Sumantha Bansi zijn zeker ook kroesharigen, het aantal zelfmoorden onder Hindoestanen is ook door kroesharigen gedaan, de grote drugsdealers in Suriname zijn ook kroesharigen, de VHP is een multi etnische partij waar kroesharigen hoge partij functies bekleden.

  @ Viyayarni, jij leeft nog in je racistische Indiase kastenstelsel waar apartheid en afkeer naar anderen hoogtij viert. Van je hele tekst druipt Racisme van de eerste zin tot de laatste zin af. Beste Viyayarni jij bent geen Surinamer, jij bent een Hindustaan!


  gemodereerd
 35. Rajiv moet het ook niet hebben van WTK…

  Ik hoop dat hij wel doorgaat met docu’s maken want de zogenaamde “bromtjie djari” heeft nog heel wat verwelkte en uitgebrande bloemen en planten…


  gemodereerd
 36. @HindoSurinamer

  Kun je wel begrijpend lezen? In de eerste alinea van mijn comment aan Smatje heb ik duidelijk geschreven dat de fouten die Hindustanen maken mogen worden benoemd.
  Jij voegt daar enkele bij. Ik heb daar totaal geen moeite mits die fouten op waarheid berusten. Wat mij wel stoort is dat creolen wel fouten benoemen die hindustanen maken, maar de fouten die binnen hun eigen gemeenschap gemaakt worden verzwijgen. Nou dan benoem ik ze. Jij hebt daar moeite mee, is jouw probleem.

  Ik vind je nogal dom om mij de vraag te stellen of de zelfmoorden (ik heb het liever over suïcide) door de kroesharigen worden gepleegd op de hindustanen. Zelfmoord wil zeggen dat een persoon zichzelf het leven heeft ontnomen.
  Maar de kroesharigen hebben bij roofovervallen niet alleen moorden gepleegd maar hebben ook vrouwen verkracht en hun slachtoffers mishandeld. Dat is de waarheid en beslist geen leugen.

  Jouw opmerking dat ik nog steeds in India leeft met het racistische kastenstelsel is op zich al een racistische opmerking naar mij. Die opmerking van jou is zeer oppervlakkig.

  Ik vermoed heel sterk dat jij geen hindustaan bent maar een kroesharige. Op internet is het makkelijk om je met een nick aan te melden verwijzend naar een afkomst, jouw comment echter spreekt boekdeken. Bovendien zijn het kroesharigen die te pas en te onpas tegen hindustanen zeggen dat ze maar moeten teruggaan naar India of hen verwijten dat ze zich meer Indiaas voelen dan Surinamer.
  Waarom noemen de creolen/marrons zich AfroSurinamers i.p.v. SuriAfro?

  Ik noem mezelf een SuriHind omdat ik mijn geboorteland belangrijker vind dat mijn afkomst. Jij echter noemt jezelf HindoSurinamer wat impliceert dat jij eerst je afkomst benoemt dan pas het land waar je bent geboren.
  Dus wie voelt zich meer Surinamer?

  Mocht je toch een hindustaan zijn (wat ik sterk betwijfel) mag je de hielen likken van de creolen, ik zal dat nooit doen. Ik buig voor niemand. Dat heb ik alleen gedaan voor mijn overleden ouders


  gemodereerd
 37. Wat een onzin dat de negatieve gevoelens die Hindoestanen en Afri-Surinamers voor elkaar hebben, komt door de Nederlanders. Hoe moeten we dan de discriminatie die ze in India hebben tussen mensen die allemaal op elkaar lijken (de verschillen tussen de kasten hebben ze zelf gecreëerd in India) en hoe verklaren we de discriminatie die in Afrika bestaat tussen de verschillende stammen? En hoe verklaren we animositeit tussen Surinaamse Hindoes en Moslims en tussen de verschillende Marronstammen? Mijn familie bestaat voor 50-50 uit Afro-Surinamers en Hindoestanen en eerlijk gezegd komen er in beide groepen mensen voor die ik het liefst zou willen vermijden en in beide groepen zitten er mensen waar ik het harstikke goed mee kan vinden. En dat heeft niets met geen enkele Bakra te maken. Overigens heb ik ook Bakras is de familie waar ik op dezelfde manier naar kijk en mee omga; sommige zijn aardig, sommige zijn @#$&.


  gemodereerd
 38. Pas vandaag heb ik de documentaire bekeken. Had het even gemist op tv. Maar wat een goede documentaire zeg. Respect voor deze documentairemaker zeg. Persoonlijk heb ik geen moeite met welke Surinamer dan ook van welke etnische afkomst dan ook. Weet je, we zijn allemaal Surinamers en we kunnen niet eindeloos doorgaan met elkaar over en weer haten. Ik zie geen huidskleur maar ik zie gewoon een mens. Uiteraard moeten bepaalde zaken benoemd worden en de waarheid gewoon gezegd worden. De haat komt niet van de creolen af, maar van de hindoestanen. Voorbeeldje: creolen waren al landbouwers voordat de hindoestanen naar Suriname kwamen. Het klopt niet dat hindoestanen zeggen dat zij de creolen van voedsel voorzien. Dat vind ik zo laag en zo achterlijk. Maar goed, ik wil on topic blijven en ik kan alleen maar zeggen dat ik veel respect heb voor de heer Rajiv Bhagwanbali. Wat mij betreft mag hij meer van dergelijke docu’s maken. Het is een eye-opener en ik raad een ieder aan om aandachtig naar de documentaire te kijken. Respect voor de heer Bhagwanbali hoor. Mooie docu met veel diepgang.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES