zondag, juni 23, 2024
HomeOnderwerpenNatuurPresident Santokhi: "Suriname blijft zich inzetten voor Parijs-Akkoord"

President Santokhi: “Suriname blijft zich inzetten voor Parijs-Akkoord”

-

Does Travel - naar Suriname

Suriname blijft zich inzetten voor het Akkoord van Parijs en met onze beperkte middelen zullen we doorgaan met het beschermen, behouden en onderhouden van onze bossen en biodiversiteit, op een positieve en evenwichtige manier. Zo sprak president Chandrikapersad Santokhi op dinsdag 2 november tijdens de 26ste Klimaattop in Glasgow, Schotland.

“We verwachten dezelfde toewijding van iedereen die hier vandaag is samengekomen, en van degenen die er niet zijn. Onze beslissingen en toezeggingen moeten mondiaal, krachtig, betrouwbaar, maar vooral realistisch zijn en worden ondersteund door politieke wil en financiële middelen,” aldus de Surinaamse president.

Hij zegt dat de jeugd wacht om te zien wat er besloten wordt over het creëren van een veilige toekomst en wat wordt achtergelaten om op voort te bouwen. “Ongetwijfeld een enorme taak, maar we zijn het aan hen en volgende generaties verplicht.”

Volgens hem is Suriname er in moeilijke tijden en bij vele verleidingen in geslaagd om 93 procent van zijn bosbedekking, brede scala aan ecosystemen en rijke biodiversiteit te behouden. “En we blijven ons inzetten om deze ijver vast te houden. We zien onze inzet als een morele ontwikkelings- en milieu-investering, waarvoor passende compensatie, middelen en mechanismen moeten worden gecreëerd, om een duurzame transitie in een groene economie, gebaseerd op hernieuwbare energiebronnen, te ondersteunen.”

Hij gaf aan dat Surinames ambitieuze nationaal vastgestelde (klimaat)doelstellingen (NDC’s) vier sectoren omvatten met als doel 70 procent van de uitstoot van Suriname te verminderen en tegelijkertijd de meeste inkomsten te genereren voor de mensen in ons land. President Santokhi: “We worden dus geconfronteerd met een dilemma hoe we onze uitstoot verder kunnen verminderen, zonder onze sociale en economische ontwikkeling te vertragen.”

Het Surinaamse staatshoofd zegt dat Suriname, als een van de weinige CO2-negatieve landen ter wereld, gedurfde stappen heeft gezet om mitigatie- en adaptatiemaatregelen te identificeren, veerkracht op te bouwen, de effecten van klimaatverandering tegen te gaan en emissies te verminderen, terwijl we onze biodiversiteit en versterking van duurzaam bosbeheer in balans houden.

“We hopen dat de wereld onze inspanningen erkent en ons steunt, terwijl we een nieuwe architectuur van groene ontwikkeling creëren, waar natuur en moderne ontwikkeling in harmonie bestaan”, aldus Santokhi.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

22 REACTIES
 1. Eerder zijn er veel afspraken gemaakt en bekrachtigd.
  Kwam niks van terecht.
  Deze regering, is vastbesloten om daadkracht te tonen.
  Wederom, draait alles om geld.

  Laten we hopen dat we iets moois achterlaten voor de komende wereldbevolking.


  gemodereerd
 2. Een hoop bla bla bla van de kleine landen, waaronder Suriname. Niemand luistert naar deze landen. De ogen zijn gericht op de wereldspelers. De grootste vervuilers zijn de geïndustrialiseerde landen. Deze zijn voor het grootste deel aansprakelijk voor CO2 uitstoot. Deze zouden de kleine landen financieel moeten ondersteunen/compenseren om hun bossen te behouden. De overdreven grote Surinaamse delegatie heeft deze “snoepreisje” gemaakt om die financiële steun binnen te halen. Ben echt wel benieuwd wat ze bereikt hebben, dan alleen op de foto staan met de wereldleiders.


  gemodereerd
 3. Weer zo een mislukte reis. Gaan zitten praten voor lege stoelen. Guyana weet hoe ze geld moeten halen. Su is labiel.
  Dan nr Dubai ook?? Waarvoor?? We worden te schande gezet. Buitenland weet meer over regering van Su dan Surinamers zelf


  gemodereerd
 4. Uitstoot?? Ze hebben niks! Alleen maar bossen, en in su wordt niet eens gewerkt! Hoogstens hangmatten vlechten. En hoogstens winden er in laten. Blijkbaar dan zo erg de stank, dat het het broeikaseffect verhoogd. “Surinamers… stop ermee!!”. Maar ja, het stoppen van vlechten leidt weer tot werkloosheid. Dus helpen zal het niet, Santhoki.


  gemodereerd
 5. Het pleidooi vd president is bedoeld voor toekomstige generaties.
  Bij gebrek aan kennis worden er aller Kul argumenten hier geplaatst.

  Klimaatverandering begint bij jezelf.
  Ik zie nergens een klimaatactie van suri-kids, hooguit enkele wetenschappers die flora en fauna proberen te redden.
  Een uurtje planten en je omgeving schoonhouden zodat je niet ziek wordt, zou verplicht moeten zijn op school.

  Dringend een mentaliteitsverandering oftewel mindset vereist.
  Eeuwig schamen ze zich
  Eeuwig zijn ze jaloers en
  Eeuwig bedelen ze.
  Zeer slecht voor de groei van een volk.


  gemodereerd
 6. Hahahahaha….vaak genoeg vergeet men het Surinaams belang en toekomst, men zet hier liever hun jaloerse kop op.


  gemodereerd
 7. behouden en onderhouden van onze bossen

  het hout wordt door de chineze legaal en illegaal het land uitgetrokken?
  idem met het goud waarbij het kwik gebruikt wordt

  doe eens wat je moet doen als regering en je uitstoot en ontbossing is al meer dan de helft gedaald
  doe wat aan die achterlijke auto-industrie in suriname en je bent klaar met je uitstoot verminderen…. en het kost niets
  hoe kan het dat suriname meer auto’s heeft dan inwoners?
  hoe kan het dat overal maar autowrakken gedumpt kunnen worden en het millieu vervuilen.
  je kan dus al 3 wettelijke dingen regelen waardoor je al voldoet aan al die domme parijs regeltjes. en het kost je minimale inzet (iets wat surinamers als muziek in de oren zou moeten klinken)


  gemodereerd
 8. De laatse keer heb ik geteld hoeveel vrachtwagen met gekapte boomen voor bij lelydorp voorbij kwam.

  5 in 1 uur tijd.

  Met 5 boomstam achter op de oplegger
  Dat zijn dus 5 x 25 per dag = 125
  X 7 dag ?

  En dat in 1 uur tijd ,de rest mag men zelf in vullen.


  gemodereerd
 9. Regelgeving op de giftige uitstoot van het verkeer in Suriname bestaat niet. Laat staan dat erop word gecontroleerd. Iedere verkeersdeelnemer mag met zijn stinkende en rokende uitlaat de weg op. Gezond is het niet! Er word ook geen begin gemaakt om dit probleem aan te pakken. Santhoki is puur uit op geld, geld innen voor het behoud van onze bossen. Wat hij daarmee gaat doen is de grote vraag. Want tot nu toe is macht en geld de drijfveer voor deze regering! Het milieu beschermen lukt niet! Het excuus is dat er niet genoeg mankracht is om controlerende taken uit te voeren! Dat lukt niet met covid, dat lukt niet met de boeren, die geen idee hebben hoe men met bestrijdingsmiddelen dient om te gaan. Regels en wetten maken, maar de toezicht houden op de naleving ervan is onmogelijk.


  gemodereerd
 10. Het wordt de dag mooier met de kul-argumenten van Esmerald. Ze staat er niet bij stil dat de schoonfamilie van Santokhi en de vice president aan roofbouw doen in de binnenlanden van Suriname. De ingreep geldt niet voor de desastreuse activiteiten van friends & family. Volgens Esmerald en haar Santokhi moeten harde ingrepen verschoven worden naar toekomstige generaties. De logica van haar betoog begrijp ik niet…. Ook de olie- en gasopbrengsten moeten volgens Santokhi toekomstige generaties ten goede komen. De huidige generaties mogen volgens zijn redenatie creperen van de honger…..


  gemodereerd
 11. We hebben in elk geval eindelijk een president die Suriname weer als speler met een mening op de wereldlijst heeft geplaatst. Ik heb geen twijfels aan zijn goede intenties.
  Alle andere voorgangers (m.n. de laatste met een termijn van 10 jaar) hebben geen barst gedaan. Niets voor het land en noch minder voor mens en milieu.
  Als je verwacht dat hij dingen die al tientallen jaren op hun beloop zijn gelaten, binnen een dag kan veranderen, ben je niet goed bij je hoofd en dus rijp voor LPI.
  Dus Konsensi meld je aan ze wachten op je!!! en Sranang, ik geloof je, de ontbossing van het Surinaams regenwoud gaat in rap tempo. Het zou me niks verbazen als ook de vieze-president een concessie voor houtkap heeft. Sarie torie….


  gemodereerd
 12. Directeur zonder bedrijf, u heeft iets over het hoofd gezien of te snel gelezen
  Het Surinaamse staatshoofd zegt dat Suriname, als een van de weinige CO2-negatieve landen ter wereld. CO2 NEGATIEF!!!!!!!!!!!!
  Overigens ben ik het wel volledig met u eens over het aantal auto’s in Suriname en ook over kwik en ontbossing!!
  Echter onze president heeft gezegd, althans daar kwam het op neer, dat ons land te weinig middelen heeft. Hij roept de rijke landen dus eigenlijk op om Suriname te compenseren zodat de legale en illegale houtkap kan worden gestopt. Nu heeft Suriname het geld uit legale houtkap nodig

  rob je hebt ergens, waar weet ik niet gelezen dat onze Excellentie de heer Santokhi harde ingrepen wil verschuiven naar de toekomst. Waar waar heb je dat gelezen?
  Ik vrees dat je het artikel niet begrepen hebt.
  Nog een keer lezen


  gemodereerd
 13. RobG 3 november 2021 At 15:00
  We zijn die losse flodders van je inmiddels gewend. Ze zijn altijd zonder onderbouwing van feiten. Wellicht zou je daar wat meer aandacht aan moeten besteden (is gratis feedback)
  om geloofwaardig over te komen. En de boodschap van Esmerald heb je denk ik niet begrepen. Met de juiste mindset zou je een heel eind kunnen komen en meer begrijpen. Is een beetje wat je noemt, niveauverschil….


  gemodereerd
 14. Beste Sranang, dan gaat u morgen met enkele activisten de boel boycotten.
  Geketend op de grond zitten, barricadeer de boel. Stop de ontbossing nu!!

  Zouden ze dit durven in suri.


  gemodereerd
 15. Boesskowtoe
  3 november 2021 At 15:15
  We hebben in elk geval eindelijk een president die Suriname weer als speler met een mening op de wereldlijst heeft geplaatst. Ik heb geen twijfels aan zijn goede intenties.
  Alle andere voorgangers (m.n. de laatste met een termijn van 10 jaar) hebben geen barst gedaan

  Welke mening? Wat doet hij om het milieu te ontlasten? De focus is voornamelijk geld, geld, geld! Men houd de samenleving een spiegel voor dat we rijk gaan worden van de olie-opbrengsten op korte termijn. Terwijl dat in deze fase van de klimaatsverandering een zorgwekkende ontwikkeling is! Toch gaat santhoki mooi weer spelen in Glasgow! Is hij doortastend op het gebied van de handhaving op vele milieu belastende zaken? Ondertussen zijn deze verdiensten geinitieerd door DDB, staatsolie is zijn kindje! De aasgieren die nu aan de macht zijn, hebben bij hun aantreden per direct hun vrouw en broer aangesteld als commissaris! Waarom eigenlijk? Vliegen naar Glasgow met vrouw, en ministers die daar verder geen rol van betekenis hebben, getuigd niet van de juiste intentie en de zo gewenste discipline, die nu gevraagd word! Santhoki is niet veel beter dan de vorige President. Geen van beiden is echt slim en heeft geen mening. Alles word netjes voor ze uitgetikt en ze hoeven het maar voor te lezen. Misschien dat de samenleving nu wat meer op de hoogte is, wat klimaatsverandering inhoud en dat het tijd is voor verandering. Want tot nu toe was daar geen sprake van.


  gemodereerd
 16. Ik ben erg blij dat je durft te vragen robg.
  Neem mijn reactie rustig door, regel voor regel, misschien dat je het dit keer wel snapt. Zo niet, dan is mijn advies om ‘volger’ te worden v Greta, die kan het beter uitleggen.

  Ik ga hier geen pleidooi houden voor het klimaat. De informatie ligt voor het grijpen.
  Ik zie wel graag dat suri nauwer gaat samenwerken met Frans Guyana. Die zijn stukken verder vwb ecotoerisme, duurzame houtkap, perma-cultuur, biodiversiteit en landbouwcoöperaties.

  Klimaatverandering begint bij jezelf, niet morgen maar nu.


  gemodereerd
 17. @olivia
  als suriname negatief is aan co2 uitstoot
  behoort de rest van de wereld geld te geven aan suriname om dat zo te houden en dat nog lager te maken
  dat is makkelijker dan grote industrie landen hun uitstoot te laten zakken
  maar zo slim is die dikke natuurlijk weer niet, die denkt alleen aan snel geld
  en nog sneller uitgeven


  gemodereerd
 18. Zoveel geld uitgegeven voor zoveel mensen, zodat 1 persoon een toespraak van enkele minuten voor een vrijwel lege zaal kan houden?? Het wordt steeds gortiger!!


  gemodereerd
 19. Beste mensen hier zijn vele niets wetende lieden op WTK , vooral robg , debby en konsensi en de directeur zonder bedrijf , eigen+mening en popie , wat alles inhoud van deze klimaattop , en onze President Santokhi heeft het goed verwoord , het akkoord van Parijs van 2015 is een streven , ja de niets wetende lieden weten ook niets want hun regering toen deed niets ,en er alleen maar voor zorgen dat er meer bos illegaal gekapt werd en aan schurken landen te geven


  gemodereerd
 20. Voor het milieu is veel tedoen .
  Maar dat begint met burgerlijk besef .
  Echt ik geniet enorm van de diversiteit van de natuur in Suriname.
  Waar ik niet blij van word is de grote hoeveelheid zwerfvuil, vuilverbranding bij mensen thuis .
  Zwerfvuil trekt ongedierte ratten muizen ets en het is daarnaast ook nog veel afval wat er tot 80 jaar overdoen om uit zich zelf op telossen
  Als een kind van 2 jaar een petfles weggooit overleeft het hem met grote waarschijnlijkheid.
  Maar huisvuil verbrandingen zijn misschien nog wel erger .
  Echt van alles verdwijnt er in …plastic meubels jerrycan matrassen noem maar op .
  Wat in dat vuil zit hebben vele geen besef van .
  Maar bv het schuim wat in matrassen zit daar zit blauwzuur in ..
  Bij het verbranden komt er blauwzuurgas vrij wat kanker verwekent is wat kan leiden tot leukemie bij inademen .
  Wat flessen aangaat het zelfde de gassen die daar bij vrijkomen net zo .
  Denkende rook waait weg is wel hele kromme gedachte want de rook treft ook buren en soms ook een hele straat .
  Die troep slaat neer op de grond en komt in de voedselketen terecht en groeit daar in mee in de vrucht of plant .. ja zelfs dieren die water drinken of resten van voedsel vinden .
  Het is temakkelijk om toezeggen… ach ik overleef dat wel of zal mijn tijd wel duren … uw verantwoordelijkheid is ook naar het nageslacht de kinderen .
  Oplossingen zijn er .
  Het invoeren van statiegeld op flessen potten .
  Verbod op plastic draagtasje wat in een aantal landen al is .
  Stortplaatsen waar grofvuil als meubels matrassen etc kan worden gebracht .
  Zo dat het opgehaald en verwerkt kan worden .
  95% van afval word en is recyclebaar voor plastic is dat bv in de auto industrie en witgoed zelfs voorraad bakjes en zelfs gevel bekleding.
  Ach dat maken wij hier niet .. andere landen kopen het zelfs van elkaar voor hun industrie .
  Een schoner land milieu vriendelijker land het begind met kleine stapjes bij bewustwording van de inwoners zelf .
  U – uw kind- uw kleinkind ook allemaal moet in het bewustwordingsproces mee gaan doen .
  Want gezondheid is aan ons zelf .
  En opwarmen van de aarde is 40% de mens zelf


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES