Zes overheidscrèches in Suriname krijgen facelift

6
Zes overheidscrèches in Suriname krijgen facelift

Het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) voert een renovatieproject uit bij zes crèches die vallen onder het beheer van Stichting Beheer en Exploitatie Crèches (Sbec) van het ministerie. De totale kosten hiervoor bedragen SRD 4.736.800,-.

De financiering wordt gedaan uit het Basic Needs Trust Fund Project 9 (BNTF 9). Het gaat hier om een schenking van de Caribbean Development Bank (CDB). De crèches die na ruim 40 jaar een metamorfose ondergaan, zijn Kotomisie, Nene, Fajalobi, Kokorie en Mamio van Paramaribo, terwijl Gongote in Wanica (Hanaslust) staat. De selectie van de zes (6) crèches heeft plaatsgevonden in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting.

Uit deze BNTF 9-schenking worden vanaf 2019 vijf projecten uitgevoerd, waarvan de crècherenovatie er één is. Met het opknappen van de crèches wil het ministerie de kinderen in een beter leefbaar milieu opvoeden en begeleiden in hun groeifase. De 1ste oplevering dient in october 2021 plaats te vinden.

Middels de renovatie wordt gezorgd voor adequate opvang van de volgende generatie van Surinaamse burgers die middels goede begeleiding en onderwijs verder opgevoed zullen worden tot waardige Surinamers. Het doel van het BNTF 9-programma is om armoede onder de bevolking te verminderen door de uitvoering van projecten welke gerelateerd zijn aan onderwijs, watervoorziening en goede sanitatie en ook het verbeteren van inkomensvoorziening door menselijke ontwikkeling.

BNTF 9-projectmanager Jaswant Doekharan onderstreept dat het eigen onderhoud en beheer op regelmatige basis ervoor zullen zorgen dat de gebouwen een veel langere levensduur hebben en de kindvriendelijkheid zullen blijven uitstralen.

Phylicia van Cooten directeur van de Sbec, onderschrijft de noodzaak van deze renovaties. Ze weet dat de meeste crèches nooit eerder zijn gerenoveerd sinds hun bestaan. “U kunt zich dan voorstellen in welke staat de crèches zich bevonden”, aldus Van Cooten. De directeur vraagt nog even geduld aan de ouders, gezien de crèches reeds twee maanden zijn gesloten vanwege de renovaties. Ze verwacht dat de renovaties midden oktober afgerond zijn. “Uiteindelijk zullen deze crèches er heel mooi uitzien en volgens de wettelijke standaarden worden ingericht.”

Zes aannemers hadden een offerte ingediend. Na een evaluatie is een aanbesteding conform richtlijnen van de financierder, de volgende 3  bedrijven in aanmerking gekomen met name: Cornerstone NV,  Aannemingsbedrijf Soeram, Aannemingsbedrijf Balwant Gir. De directievoering wordt gedaan door de vertegenwoordigers van Kalitech Inc. gevestigd in Guyana.

Minister Uraiqit Ramsaran en onderdirecteur Felicia Berggraaf – Redjosetiko van het ministerie van Sociale zaken & volkshuisvesting deed ook een oriëntatie bezoek.


6 REACTIES

 1. Zie deze regering leent geld om het land vooruit te brengen?
  Als ndp dat geld zou lenen ?
  Dang ding mang foe ndp e prata moni?
  Zo santhoki is goed bezig?
  Kan ndpers een voorbeeld aan nemen? Eerlijke is Eerlijke??


  Maak melding

 2. Deze regering, met zijn team, werkt voor de samenleving.
  Er zijn misgunners, die niet vooruit willen en liever gezien hadden dat het geld bij de ndp vloeide.

  Ik ben weliswaar zwart, maar mijn hoop en geloof in o.a. Hindoestanen is enorm groot.
  Wat deze regering doet, grijp ik met beide handen en koester het.


  Maak melding

 3. Hebben ze straks in de crèche ook een plek voor Franco? Hij kan dan opnieuw beginnen en verder doorstomen naar de kleuterklas, lagere school etc. Goed voor zijn ontwikkeling.
  Moge God hem daarbij helpen, want hij reageert heel vaak furieus en ook nog als een klein kind. Hij moet altijd het laatste woord hebben. Bejaarde man, reageer een keer als een volwassen. Je bent besmet voor NDP leden. Een vaccin hiertegen is zinloos. Gaat lang duren. Tegen die tijd ben je er niet meer.
  Kijk maar naar Robg. Hij is naar Z-Soedan geweest, gestoken door een tseetseevlieg
  En daardoor reageert hij nu sporadisch.
  Franco, boek ook een reis naar Z.-Soedan. Misschien kan een tseetseevlieg je kalmeren.


  Maak melding

 4. Geen cent geleend. Beter toch. Bouta zou niks gaan repareren. Al het geld onderling verdelen. Kijk naar de schenking die 2 jaar geleden India had gedaan aan de stichting die Ingrid onder haar hoede had. Ze heeft niets voor de stichting gedaan. Al het geld heeft zij onder haar onderbroek gestopt. Niemand kan bij behalve 1 ouwe vieze moordenaar


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.