TotalEnergies en Apache kondigen nieuwe olie ontdekking in Suriname aan

38
TotalEnergies en Apache kondigen nieuwe olie ontdekking in Suriname aan
Maersk Valiant drillship/ Image source: Maersk Drilling

Opnieuw is er in Suriname een olievondst gedaan. TotalEnergies en Apache Corporation hebben vanmorgen bekend gemaakt dat er olie is aangetroffen in de Sapakara South-1 put op Blok 58 voor de kust van Suriname. Deze aankondiging volgt op eerdere ontdekkingen in Maka Central, Sapakara West, Kwaskwasi en Keskesi.

Gelegen op 4 kilometer ten zuidoosten van de ontdekking van Sapakara West-1, werd Sapakara South-1 geboord in een waterdiepte van ongeveer 850 meter. Bij Sapakara South trof men 30 meter netto olie aan van goede kwaliteit.

“We zijn blij met deze nieuwe succesvolle bron in Sapakara South-1, die erg lijkt op de bron die eerder dit jaar in Keskesi werd aangekondigd. Deze herhaalde positieve resultaten bevestigen onze strategie die gericht is op grote hoeveelheden middelen tegen lage ontwikkelingskosten”, verklaarde Kevin McLachlan, Senior Vice President Exploration bij TotalEnergies. 

“Als exploitant van het productieve blok 58 moedigt dit ons aan om onze inspanningen voort te zetten, samen met onze partner, om de middelenbasis uit te breiden, terwijl we de beoordelingsoperaties uitvoeren die zijn ontworpen om een ​​commerciële olie-ontwikkeling aan te tonen.”

De booroperaties worden voortgezet met het boorschip Maersk Valiant (foto). TotalEnergies is de exploitant, met een werkbelang van 50% en Apache met een werkbelang van 50%. Na voltooiing van de Sapakara South -1 put, zal de boorinstallatie verhuizen om de Bonboni – 1 put in blok 58 te boren aldus de bedrijven.

38 REACTIES

 1. God bless the Sapakara well, God bless the oil of Suriname, God bless the US oil-dollars, God bless the search for Suriname oil, God bless the drilling teams, God bless the people of Suriname, May God Almighty bless the people of Suriname abundantly. And so shall it be.


  Maak melding

 2. is dit niet dezelfde put waar ook die andere vier zijn gevonden, als je alles bij elkaar opteld is het een grote put met olie en gas, alleen hebt je er over 5 jaar niet veel aan , olie en gas is op zijn retour, en wat je nu gaat investeren krijg je nooit meer terug , maarja je moet blijven geloven in wonderen


  Maak melding

 3. Mensen,

  Omdat mijn naam steeds gehackt wordt door een vuile moslim, is het vandaag de laatste dag dat ik reageer onder mijn naam, Bhanumati.
  Als jullie v.a. morgen de naam Bhanumati zien, weet dan dat het die vuile hacker is. Reageer aub niet op z’n posts, beloon zijn hackgedrag niet en weet dat het niet van mij afkomstig is, maar van die hacker. Ik geef de naam Bhanumati op. Ik kies wel een andere naam.


  Maak melding

 4. Vanaf morgen is elke reactie die je ziet onder de naam Bhanumati, een fake reactie van iemand die er genoegen in schept namen te hacken.
  Ik zal niet meer reageren onder de naam Bhanumati, dus alleen de fake persoon zal dat nog doen. Als hij er nog genoegen uit kan putten.


  Maak melding

 5. Suriname, juich niet te vroeg. Binnen afzienbare tijd is het de bedoeling dat fossiele brandstoffen in de ban worden gedaan. Zie de desastreuze gevolgen van klimaatsverandering dit jaar 2021. De wereld kan de CO2 uitstoot niet veel langer aan. Focus op andere bronnen van inkomsten, want dit gaat het niet worden.


  Maak melding

 6. Laffoe E.Chirmi a no soso laffoe e kir yu, ma na don tu. Jij schijnt te denken dat werkbelang hetzelfde is als de opbrengst of winst. Waarom zoek je niet eerst op wat werkbelang betekent (te kui?) voordat je commentaar levert? De eigenaar van de mijn/het terrein waar de delfstoffen in voorkomen heeft (meestal) geen werkbelang, dat hebben de gespecialiseerde, kapitaalkrachtige ondérnemingen die in staat zijn de mineralen te ontginnen. Staatsolie is tot veel in staat, maar ze kunnen niet op eigen houtje de olievoorraden voor onze just ontginnen.


  Maak melding

 7. Nederland moet de Surinaamse staatsschuld overnemen in ruil van de
  olievelden. Met Shell, SBM en Fugro kan Nederland de olie op halen.


  Maak melding

 8. Je kan niet alleen vliegen maar je ZIET ze ook echt vliegen. Alhoewel China ook op deze manier opereerd. Landen hoge schulden laten maken en dan havens en bedrijven overnemen.

  Dus zo “gestoord” is die vlieger ook alweer niet…


  Maak melding

 9. Jong Suriname

  Op Dit Moment Kost Een Vat Ruwe OLie 71,38 Dollar (59,97 Euro. Wat Een Vat Ruwe Olie Volgend Jaar Zal Kosten Is koffie Dik Kijken.

  Koning Albert Ramdien Van Buitenlandse Zaken Had 7 Maanden Geleden Belooft Dat Hij Een Volksdebat Zou Gaan Organiseren Over Hoe En Wat Er Met De Winst Van De Olie Vondsten Mag Gebeuren. Er Is Nog Niets Van Gekomen. Blijkbaar Heeft Koning Albert Ramdien Een Schaduw Agenda.

  De Olie Fonds Kan Suriname Superrijk Maken Maar Ook Straat Arm.

  Wij Het Surinaams Volk Hunkert Naar Een Corruptie Vrije Suriname


  Maak melding

 10. Suriname gefeliciteerd met de vonds van olie, breng dit land tot ontwikkeling, santhoki brunswijk is de juiste persoon?
  Boef ndp wordt al jaloers, die denken alleen aan staatkas plunderen,


  Maak melding

 11. Wie hft altijd geloof gehad in de olie in Suriname??? Keer op keer. Bouterse. Deze man had al jaren terug Pres moeten zijn dan was ins land verder..3 termijnen Vene, niets gedaan. De NPS daarvoor was ook 0,0.
  Nederland vond de olie in Su niet de moeite waard, ons goud ook niet. Als ze nu nog konden komen plunderen.


  Maak melding

 12. Debieus, je bent en blijft een oen. Wie heeft in februari 1980 een staatsgreep gepleegd en had de macht? Jawel, dezelfde gotrofather opa D, die jij ophemelt. Hij was al dictator. En hij en jules wijdenbosch wijdenbosch staatsolie verkopen. Dus ga de feiten maar na, jo domme paarse djamoe ede.


  Maak melding

 13. @ Rowdie 29 juli 2021 At 15:54
  “Suriname krijgt slechts een schamele 20% van de opbrengst. Erg hoor.”

  Hoe zo erg zou Suriname ook maar $ 1 ingebracht hebben als het boren en de onderzoeken en testen van de afgelopen jaren tot eind di\t jaar tot niets geleid zouden hebben. Apache en Total kunnen maar zo $ 1.000.000.000 verliezen als de olie niet winbaar blijkt omdat de prijzen te laag zijn in relatie tot de benodigde investeringen.

  Als de investeringen door gaan mag suriname risicoloos 20% inbrengen.
  Suriname krijgt daarnaast royalties zonder risico te lopen 5-7% van de verkoopwaarde.
  Als Bouterse iets van Venetiaan geleerd heeft dan loopt de winst via een Surinaamse Vennootschap en krijgt Suriname ook nog 38% winstbelasting.
  Verder ontstaat er in Suriname als men wil werken voor haar geld een service industrie. Als men net zo eigenwijs is als de Boutisten dan gaat die industrie wel naar Guyana of Trinidad&Tobago

  U kruipt weer in de slachtoffer rol inplaats van bereid te zijn te zien dat er wel wat gedaan moet worden om aanspraak te maken op een aandeel.


  Maak melding

 14. Booooiiiiii . Ik ben blij. Maar alsjeblieft alsjeblieft geen afrika taferelen als in equatorial guinee bij de grote vriend van DDB. Obiang. Zijn zoon koopt a la dol luxe auto’s luxe huizen in Europa terwijl het volk pienaart.


  Maak melding

 15. Nu ook Amerika, Europa, China, India, Australia en Japan de gevlogen van klimaatsverandering/ global warming aan den lijve ondervinden, zal je zien hoe snel de wereld fossiele brandstoffen zal vervangen door hernia vormen van energie. Suriname moet zich maar niet te snel rijk rekenen. Over dertig jaar wil misschien niemand nog een druppel aardolie van ons hebben, laatstaan kopen.


  Maak melding

 16. Jojo, doe geen moeite om Surinamers en met name NDPers uit te leggen dat je als land, dat geen risico wil lopen, geen recht hebt op een groter deel van de eventuele winst en dat deze deal die Suriname gesloten heeft met de oliemaatschappijen een heel.goede deal is, vele malen beter dan b.v. Guyana gesloten heeft met dezelfde maatschappijen.


  Maak melding

 17. JoJo: U kruipt weer in de slachtoffer rol.

  Wanneer eerder?

  20% overhouden wil slechts een ding zeggen: je bent geplunderd!
  Btw, hanteer dan ook dezelfde denkwijze betreffende het kolonialisme. De blanken brachten alle kapitaal en kennis en middelen tezamen en dus hadden ze gelijk om alles te plunderen.


  Maak melding

 18. De gladharige Robg, wonend overzees en Gargamel zijn niet blij met dit nieuws. Beiden gladharigen zijn aan het beramen hoe ze de Surinaamse gemeenschap tot beroering en in opstand kunnen laten komen, zodat hun revo leider weer aan de macht kan komen. RobG en Gargamel zijn staatsgevaarlijk.


  Maak melding

 19. Ai baja, Henkes speelt de profeet.

  De wereld is nog lang niet klaar met olie, gas kernenergie en steenkool.

  Henkes spreekt zichzelf tegen. Als er overstromingen zijn, zoals hij beweert dat die vaak gaan komen wegens klimaatverandering, werken de waterkrachtcentrales niet. Als er stormen zijn werken de windmolens niet. Als er grote droogte en hitte is, smelten de zonnepanelen. Henkes wil dus tijdens dergelijk extreem weer stroom opwekken.
  Doe maar hoor Henkes. Wordt vriend van Rutte en schaf gas af.
  Misschien kun je samen met JoJo de Extreme Weather Energy Company oprichten.


  Maak melding

 20. Sorry Rowdy dat ik uw over een en de zelfse kamschor als vele die de zelfde klaagzang afstaken over dit soort zaken zonder wat breder inzicht.

  Als je niet in het exploratie risico gedeeld hebt en je kunt zodra de operatie gepland is je inkopen voor 20% is dat niet slecht. Dat is heel wat beter dan de newmont deal waar Suriname alle eigen vermogen heeft ingebracht en uit eindelijk maar 25% van het aandeel in handen heeft en Newmont daarna ook nog eens versneld alles liet afschrijven. Newmont investeerde zelf nul % en heeft 75% van de aandelen en de winst en bepaald wat er gebeurd.

  In het onderhavige zal:
  1>> Suriname de reguliere royalties ontvangen.
  2>> Bij 20% mee investeren ook 20% van de winst ontvangen. Ik hoop dat ze nu wel ingaan zien dat 20% aandeel niet het zelfde is als 20% van de investering aangezien de FPSO zeer waarschijnlijk geleased zal worden.
  3>> Als de exploitatie maatschappij in Suriname gevestigd wordt zoals Rosebel NV (slimme zet van Venne II) betalen ze ook nog winstbelasting in Suriname (iets wat Bouterse bij Newmont Suriname LLC effe over het hoofd zag).
  etc.

  Uw vergelijking met de roofpiraten uit de 17de eeuw en de kolonialisatie in de 19de eeuw slaan hele maal nergens op. öndernemingen zoals de sociëteit en de WIC kwamen en stallen land van de oorspronkelijke bewoners vanuit hun technisch en krijgszuchtig overzicht. van Sommelsdijk en Crijnsen waren echt iets anders dan Apache, Total, Petronas, CNOOC, etc. Zij hebben exploratie rechten verworven op basis van de voorwaarden die Suriname stelde en zij hebben het risico van de exploratie genomen en dat is meer dan substantieel als een enkele boring in een zee die meer dan 1.000 meter diep is en waar je tot 5. tot 6 km de aarde in moet boren om iets te vinden.

  Of de deal goed is weet ik niet het is allicht meer dan er in Angola en Equatoriaal Guinnee betaalt wordt.

  letwel de markt van Koolwaterstoffen gaat door alle klimaat eisen teruglopen en het winnen op zee is heel wat duurder als in Saudi Arabie, Koeweit en Irak waar ze nog 150 jaar voorraad hebben en het bijna van zelf naar boven komt. ofwel Total zal als belangrijkste financier een substantieel risico nemen.


  Maak melding

 21. Wel JoJo,

  Ik moet toegeven dat je altijd fatsoenlijk reageert.

  En economisch gezien zal je ook gelijk hebben.
  Maar toch……. 80% verliezen van wat 100% van jouw is……voelt niet goed. Het voelt aan als oplichting of beter gezegd: totale machteloosheid.
  Soms denk ik dat landen beter nee kunnen zeggen dan mee doen aan zulke deals.
  Want wat gaat met die 20% die ze krijgen gebeuren?
  Ze moeten daarmee diverse technologieën kopen van de rijke landen. Hetzij medische technologie, hetzij bancaire, industriële, wat dan ook. Je houdt er feitelijk niks van over, omdat je technologisch afhankelijk bent.
  Landen moeten nee kunnen zeggen. Tot hier gaan we met de technologie en niet verder.
  Ik zou bijv. voor een habbekrats (ze zijn het liever kwijt dan rijk) de analoge telefoontechnologie opkopen of de analoge autotechniek opkopen. Als je je bevolking kunt voorbereiden dat je niet alles hoeft te hebben wat het Westen heeft, dan kun je zelfs een land als Suriname redelijk draaiende houden zonder (grote) schulden.
  Maar men wil blindelings meelopen met alles wat het Westen introduceert en dan wordt je afhankelijk en wordt je een slavenstaat die nooit uit z’n schulden zal komen.
  Want…….. de economische terroristen (uitzuigers en uitbuiters, de commerciële economen) zitten in het Westen.
  Ze zullen je altijd 5 stappen voor zijn.


  Maak melding

 22. Rowdie, ik speel helemaal niet voor profeet, ik wijs er alleen maar op dat wat de klimaatsdeskundigen voorspeld hebben, steeds meer aan het uitkomen is. Als we de uitstoot van CO2 niet drastisch terugbrengen hoeven we straks op geen enkele manier nog energie op te wekken of te gebruiken omdat iedereen de pijp uit is. De mensen die de laatste tijd zijn overleden door extreme hitte, droogte, bosbranden, orkanen, tornados, aardverschuivingen of moesten verhuizen door stijging van de zee, geloofden misschien ook niet in klimaatsverandering onder invloed van de mens maar voor hen is het jammer genoeg nu te laat..


  Maak melding

 23. Henkes,

  Er is een klimaatlobby. Het begon met de oplichter Al Gore. Weet je nog wat hij had voorspeld? Op basis van zijn voorspelling zouden we allemaal inmiddels naar de top van de Himalaya en de Alpen hebben moeten verhuizen voor overleving tegen de zondvloed, want ijskappen op de polen zouden allemaal smelten enz.
  De serieuze wetenschappers zeggen dat de zonneactiviteit minder wordt (de zon geeft minder warmte en magnetisme af) waardoor de aarde juist de komende tijd zal afkoelen en door minder magnetisch activisme wordt het magnetische veld van de aarde zwakker en kunnen de magnetische polen omkeren, wat gepaard zal gaan met een verstoring van het klimaat: heftigere en langdurigere regens, hitte, strengere winters, dodelijke vrieskou. Dus veel ellende.
  Het heeft weinig met de menselijke activiteit en de uitstoot van CO2 te maken, maar met de zon dus.
  De klimaatlobby vertelt dit soort zaken niet. Ik weet niet wat hun andere motieven zijn behalve economische- en machtsmotieven.
  Misschien zijn het gewoon sadisten die mensen graag willen zien lijden. Eerst door hen uit te kleden via allerlei belachelijke onnodige klimaatbelastingen, dan door de ellende van het van slag geraakte weer.
  Maar het staat vast – de NASA heeft dit ook eerder bekend gemaakt – dat de zonneactiviteit de komende jaren minder gaat worden en dat dat gevolgen zal hebben voor het klimaat op aarde.
  Woon je in Nederland, dan zou ik alvast een extra paar wollen sokken, dekbed, dekens en warme kleding inslaan.
  Want … Rutte wil de gaskraan dichtdraaien, de kolencentrales sluiten, misschien ook de kerncentrales en vooral teren op klimaatenergie, terwijl het klimaat juist van slag gaat raken en klimaatenergie onbetrouwbaar wordt daardoor. Je vraagt je af wat deze mensen bezielt. Eerst mensen inspuiten met halfbakken slecht geteste vaccins tegen de Coronagriep en dan de bevolking kaal plukken dmv klimaatbelastingen en ook nog mensen een warme huis onthouden door de gaskraan dicht te draaien zonder dat de klimaatenergie genoeg electriciteit levert.


  Maak melding

 24. Van nacht gelezen sneeuw in Brazilie ik dacht altijd dat brazilie tropiche land was netals suriname maar nu – 8 lijkt wel witte kerst daar. Blije mensen daar en taferelen mooi om te zien. Jammer dat ze niet kunnen schaatsen. Ik geloof niets vab olie verhalen jaar in jaar uit dit verhaal. Nooit een druppel gezien. Meer ga in niet overschrijven. Goedennacht.


  Maak melding

 25. ha ha sandra ( zombie debby , angela ) sneeuw kan in Brazilie en hagel in Suriname ook ( december 2012) , maar jij zal wel een olie druppel moeten hebben voor jou bezigheden , maar of het Surinaamse olie wordt is nog een vraagteken


  Maak melding

 26. Rowdie, Al Gore heeft zich slechts vergist in de tijd, dat wil niet zeggen dat de poolkappen en de gledjers wereldwijd niet smelten en de zeespiegel niet stijgt. Inderdaad is er een zonnecyclus, maar de global warming van dit moment kun je daarmee niet verklaren en als er binnenkort weer een koude periode door afname van zonne-activiteit aanbreekt, dan zal het toch niet zo koud worden op aarde als zonder de CO2 uitstoot, veroorzaakt door de mens. Zoek de grafiek van de uitstoot van CO2 vanaf het begin van de industriële revolutie.en de grafiek van stijging van de temperature op aarde op, zet ze naast elkaar, dan zal je zien dat die twee naadloos samenvallen en het toenemen en afnemen van zonne-activiteit is terug te zien in de temperatuurcurve, maar dan op een hoger niveau.
  Maar goed, ik kan schrijven wat ik wil, de lobby voor gebruik van fossiele brandstoffen (kern-energie zet jij daar onterecht tussen) heeft er geen belang bij dat als waarheid te erkennen. Wat ik niet begrijp is, dat jij als gewone burger, de fossiele brandstof pushers ondersteunt.
  Een laatste opmerking,; ik zag net op het nieuws dat een gebied in Rusland zo groot als India, op dit moment al twee maanden in brand staat, hoe willen jij en zij die de zon de schuld van de global warming willen geven, dit verklaren? (let wel; de afgelopen 10.000 jaar zijn de taiga en de toendra nooit afgebrand en de bodem van deze ecosystemen was al die tijd ook permanent bevroren, wat nu steeds minder het geval is).


  Maak melding

 27. Lawmangdatra, de dijken kunnen volgens jou niet worden meegezogen in zee? Zelfs de Nederlandse en de Chinese dijken, die ook maar mensenwerk zijn, bieden geen 100% garantie tegen klimaatsverandering en zeespiegelstijging..En als ze niet goed onderhouden worden, zijn ze ook waardeloos en even nutteloos als geen dijken hebben. Jij weet toch hoe goed Suriname is in het onderhouden van de infrastructuur? Ik zou mijn hoop maar niet vestigen op een nog te bouwen dijk,die niet goed onderhouden gaat worden.


  Maak melding

 28. Henkes,

  Zoals ik al eerder zei, de zonneactiviteit kan ook leiden tot grote hitte, niet alleen tot kou.
  De poolkappen smelten maar vriezen weer aan. Dat vertelt de klimaatlobby nooit.
  Fossiele brandstoffen zijn nodig omdat de alternatieve energie nooit aan de energiebehoefte zal kunnen voldoen. In theorie misschien wel, maar in de praktijk nooit.
  De mens zal straks goed afgestraft worden wegens zijn enorme afhankelijkheid van stroom.


  Maak melding

 29. Ai boi @rowdie je bent bijzonder je weet veel volgens mij zit je heel de dag in boeken over alles en nog wat te lezen lopende encyclopedie ben je wij kunnen moeten gewoon terug naar Chula koken was lekkerder vooral in suriname dan op gas vooral groenten en vlees op Chula maar hier in nl Chula gaan aso buren peperkoppen gek worden en politie bellen .Lawandatra heeft gelijk over de kijken etc en henkes is ingenieur. @wat je kan schrijven wat je wilt maar jij bent zombie samen met je metgezellen de witte hollanders zitten niet op jullie te wachten hun zitten niet meer op hun kont maar door hun kont door hun lichaam zo lui zijn de witte hollanders. Ik ken die luilakken hun zitten .en …..zitten en niet meer op hun kont maar erdoor te luieren overal en ik ken veel mensen die hun gedrag overnemen ook in mijn omgeving zie ik heel veel ga maar lang wachten de witte man is aan het luieren hij ga jouw niet helpen met goederen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.