Regering Suriname gaat aanpassing van de energietarieven opnieuw bekijken

14
EBS Suriname

Op basis van haar verantwoordelijkheid naar de samenleving is de Surinaamse regering weer aan de slag gegaan met haar deskundigen, om te komen tot een breder gedragen voorstel met betrekking tot de noodzakelijke aanpassing van de energietarieven. dat heeft de Communicatie Dienst Suriname zaterdagavond bekend gemaakt.

Het staat volgens de regering buiten enige discussie dat de huidige tarieven in het kader van de structurele gezondmaking van de Surinaamse economie aangepast moeten worden. Vanuit de regeringsraad is een team van ministers gevraagd de recente standpunten van functionele groepen in de samenleving te inventariseren en mee te nemen in de voorbereiding van de nieuwe tarieven.

President Chandrikapersad Santokhi acht het van groot belang dat de aanpassing van de energietarieven een zo breed mogelijk draagvlak in de samenleving heeft. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen zal nog dit weekend gesprekken voeren met diverse stakeholders, zoals de VSB, ASFA en KKF. Alle relevante input zal mee worden genomen om te komen tot gedragen voorstellen. 

Eerder op de dag zijn de inzichten van onder andere de voorzitter en enkele leden van De Nationale Assemblee, alsook van leden van de Staatsraad meegenomen. 

In afwachting van de finale besluitvorming omtrent de aanpassing en hoogte van de tarieven, zullen acties gericht op het omzetten van fase 3 naar fase 2 aansluitingen gestopt worden. Tevens verwacht de President dat de EBS-directie meer duidelijkheid zal verschaffen over de noodzakelijke kostenbesparende maatregelen die binnen het energiebedrijf genomen zullen worden.

Het moge duidelijk zijn dat deze regering bereid is om te luisteren naar alle inzichten waarbij het belang en de draagkracht van de samenleving steeds leidend zal zijn. Uiteindelijk moet een zo rechtvaardige en realiseerbare methodiek worden gevonden om de noodzakelijke tariefsaanpassing te realiseren. Ook hier wordt het ontzien van de minst draagkrachtigen in de samenleving voor ogen gesteld.


14 REACTIES

 1. Zal ons benieuwen wat er deze keer uit de koker gaat rollen , let maar op ze bedenken weer een constructie dat het eind plaatje nagenoeg het zelfde zal zijn.


  Maak melding

 2. Jaja, ondertussen moeten we wel de duurdere tarieven betalen. Begin die medewerkers van EBS ook de volle pond te laten betalen. Gedonder.


  Maak melding

 3. Het lijkt erop dat deze regering de streken van de regering Bouterse-Adhin begint over te nemen. Dat tuig kondigde vaak absurd hoge.prijsaanpassingen aan om.ze vervolgens van het ene op het andere moment zogenaamd met tientallen procenten te verlagen. Vooral de paarse ezels waren dan als een kind zo blij dat hun baas rekening hield met de ‘mofinina wan’.


  Maak melding

 4. Via de affobakka centrale komt nu overvloedig goedkoop stroom , opgewekt met water en geen diesel binnen en ebs verkoopt dit stroom duur aan de getergde en uitgemergelde volk.Met dit geld verrijkt de ebs dieven zichtzelf met dubbele salarissen en toelagen.


  Maak melding

 5. De regering heeft een groot probleem. Men had zich rijk gerekend. Op basis van het cijfermateriaal van EBS is men plannen gaan maken. Er werd beweerd dat EBS een half miljard aan subsidies ontvangt. Deze gelden kon men bij EBS afbouwen en aanwenden voor de loonsverhogingen t.b.v. ambtenaren. Maar nu blijkt dat het cijfermateriaal niet in orde is. Alle kosten en megawinsten werden afgewenteld op de consument Bepaalde figuren binnen de top van EBS willen kosten wat het kost hun lucratieve priveleges behouden. Deze mensen moeten vervangen worden. De druk op de verbruikers van elektriciteit zou enorm zijn.


  Maak melding

 6. De huidige periode biedt een goed moment om de toekomst van de elektriciteitssector op middellange en lange termijn te overdenken. Is de huidige structuur van de sector geschikt voor het doel? Biedt het een duurzaam platform om nationale doelen en doelstellingen te bereiken. De toegang tot elektriciteit moet veilig, betrouwbaar en betaalbaar zijn/ blijven.
  President Chan, toepassen van weer een “lapmiddel” is alleen maar uitstel van executie, het hele systeem van producent en verbruiker moet op de schop, het wordt alleen maar duurder ( de Minister gaf het al aan, ze werken onder kostprijs).
  Het systeem is verouderd, teveel uitval in alles, niet alleen in de stroomlevering (ook service).
  Waarom niet een commissie van deskundigen benoemen ( het is uw grote hobby heb ik begrepen) met veel ervaring, onderleiding van meneer ir. VASEUR, om te komen tot een volledige herstructurering van de stroomsector.
  Zelfs de Sibilo’s en de Rusland’s mogen zitting nemen in deze commissie. Ondanks hun slechte naam bezitten zij wel meer dan voldoende kennis om mee te praten en te denken. Uiteraard is het zaak, (op te letten met deze heren erbij, haha) alleen herstructureringsvoorstellen in overweging te nemen als het gaat om de ondersteuning van nationale economische en sociale ontwikkelingsdoelen.
  Benoem tegelijk ook een landelijke ‘Openbare Toezichtcommissie voor de elektriciteit’ om de hervorming in goede banen te leiden.

  President, Suriname ( alle sectoren in het land) is aan het verouderen, het kost veel moeite aansluiting te vinden met het buitenland, waarom start U niet een Herstructureringsprogramma samen met uw HP (herstelprogramma) voor alle sectoren. Het is maar een ideetje.


  Maak melding

 7. lachwekkend
  en alweer een post verwijderd die negatief is over vetnek chan
  eeuwige geldverslindende commissies instellen is het enige wat hij kan
  er wordt in dit land veel teveel gepraat en weinig tot niets gedaan.

  laat slm gewoon failliet verklaren…. hou je geld over
  laat ebs personeel eens hun eigen stroomrekening betalen… hou je geld over
  ontsla eens nutteloze ambtenaren…. hou je geld over
  stop eens met die domme commissies en laat de desbetreffende personen die er al voor betaald worden eens hun werk gaan doen inclusief jijzelf…….hou je geld over
  pak die absurde hoge salarissen en toelages van regeringsleiders eens aan…. hou je geld over
  neem eens gekwalificeerd personeel aan ipv vrienden en familie, dan heb je geen commissies nodig…..hou je geld over.

  enige wat deze pleesident doet is nutteloos geld uitgeven.
  sarie torie maar verwachtbaar van een failed state
  de bewoners krijgen de leider die ze verdienen
  zegt gelijk genoeg over het grootste gedeelte van het volk


  Maak melding

 8. Mensen beseffen nog steeds niet dat technologie veel gaat kosten. Wat doet de digitale technologie? Alleen dingen maken die op stroom werken. Probeer maar eens een opwindwekker te kopen: ga je niet meer vinden. Of een opwind Timex horloge. Allemaal in de ban en niet meer beschikbaar. Allemaal wegwerpprul in de plaats. Terwijl dit geen stroom vereiste en vaak levenslang meeging. Alle digitale apparatuur gaat snel kapot. Koelkasten en wasmachines met analoge techniek gingen wel 20 jaar mee. Nu mag je blij zijn als zelfs een goede merk 10 jaar haalt. Alles digitaal. We zullen het merken in de portemonee.
  Digitaal = spionagegeschikt, duur, snel kapot, manipuleerbaar, afhankelijkheid, verarming.


  Maak melding

 9. Ronald, in de jaren zestig werd hiervoor al gewaarschuwd, maar men heeft niet willen luisteren. De burgers in de rijke landen werden hebzuchtiger, vernieuwing werd gebracht als verbetering en werd ingezet tegen verarming, vooral in Afrika.
  Mensen zijn rijk geworden en worden steeds rijker en dat brengt met zich mee dat men gaat denken dat men alles mag en kan zoals bijvoorbeeld, verre reizen over de hele wereld.
  Grote bedrijven wilden snel grof geld verdienen, goede producten werden ingeruild voor wegwerpartikelen enz.
  Wij hebben het zelf over ons afgeroepen en zitten nu op de blaren. Als je niet meedoet loop je achter, dat is wat wij in wezen hebben bereikt, afhankelijkheid. Geen armoede bestrijding, maar verrijking van de zeer rijken op deze wereld.
  Ronald, kijk om je heen, voel de angst, zie de blik in de ogen, men is een angstig wezen geworden. Rationeel denken is de moderne taboe van deze tijd.

  Maar ben je verantwoordelijk voor een heel land, zoals president Santokhi, dan kun je niks anders, hoe schadelijk dit ook is op de lange termijn ( dit is een uiterst abstracte uitdrukking) dan de wereld hierin volgen of je moet over andere middelen beschikken.


  Maak melding

 10. Geen idee, waarom de prijzen zo asociaal omhoog moeten. Dit is het zoveelste initiatief van deze regering, waar het geld uit de zak van de burgers moet komen. Het zou geen issue moeten zijn om de stroomvoorziening te subsidiëren. Vooral omdat ondanks de 1000 srd extra voor de ambtenaren en de rest nog niet, het salaris niet toereikend is om rond te komen.

  Een lichte verhoging zou niet eens het probleem zijn. Maar om alles 2-3 keer zo duur te maken, is niet normaal. Op welk gebied werkt de regering aan de daadwerkelijke behoeftes van het volk!?


  Maak melding

 11. robg weet je wat jij moet doen steek twee vingers in een 220 volt en hou het even vol zo dan weet je of misschien ook niet meer wat stroom is


  Maak melding

 12. en die verhoging gaat regelrecht de zakken in van die opvretende ambtenaren die niets doen en toch betaald worden.
  terwijl er totaal niets aan al die verspillende zaken gedaan wordt.
  energie duurder maken is niet de oplossing
  produceren moeten we
  zolang we dat niet doen…. gaat het nooit wat worden


  Maak melding

 13. @ Wat
  Rob zegt hier toch niets dat onjuist is. Foute berekening, miscalculatie, afschaffen van idiote lucratieve voordeeltjes. Rob heeft gewoon gelijk
  Waarom jullie direct op hem reageren al heeft hij gelijk vindt ik maar raar


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.