Vanaf morgen belegging in termijndeposito CBvS mogelijk via banken

4
Surinaamse dollars SRD

Beleggers mogen ingaande maandag 14 juni 2021 contact opnemen met hun algemene bank (met inachtneming van de aangepaste Covid dienstverlening van elke bank) over het 3-maands termijndeposito dat banken ten behoeve van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) tegen 20 procent rente op jaarbasis zullen aanbieden. Rechtstreekse belegging via de CBvS is niet mogelijk.

Bepaalde algemene banken zullen vanaf 14 juni 2021 het termijndepositocontract afsluiten met hun cliënten, terwijl andere algemene banken de aanvraag van het termijndeposito vanaf 14 juni 2021 zullen verzamelen en een gezamenlijke ingangsdatum van 1 juli 2021 afspreken.

Beleggen kan met uw giro en/of spaarmiddelen bij de banken of met cash SRDs. Er geldt een minimale inleg van SRD 5000. Algemene banken zijn vrij om beleggers die met cash SRDs naar de bank komen een financiële prikkel te geven, zoals een hogere rente.

De algemene banken zullen de aangetrokken middelen aanhouden bij de CBvS. Op vervaldatum zal de CBvS de hoofdsom, rente en kostenvergoeding voor de algemene banken overmaken. De CBvS heeft in dit kader middels een garantstellingsbrief naar de banken de hoofdsom, de rente en kostenvergoeding vastgelegd.

De algemene banken zullen vervolgens de hoofdsom en rente op vervaldatum overmaken naar de beleggers, conform het termijndepositocontract tussen de algemene bank en haar cliënt.

De CBvS en de algemene banken roepen het publiek nogmaals op om maximaal gebruik te maken van deze beleggingsmogelijkheid, vooral met uw cash SRDs, aangezien dit 3-maands termijndeposito niet alleen een aantrekkelijk rendement oplevert, maar ook zal bijdragen aan de verdere stabilisering van de wisselkoers.


4 REACTIES

 1. robg zal al zijn SRD’s inzetten , hij houdt van gokspelletjes , maar robje g , hoe kom je aan al die SRD’s , zeker gekregen vanaf 2010 tot heden als vergoeding voor al die onzin die jij schrijft en over anderen die niet van je afgod bouta houden , en deze regering in een kwaad licht zetten , maar robje als je mee wilt doen aan dit spelletje zal je naar Suriname moeten komen , we allen weten al dat jij niet zal komen , jij zeikt al in je broek om in dat vliegtuig van de slm te stappen he lafaard


  Maak melding

 2. @Sip, ik ben helemaal met je eens! En vooral niet door de leegglopers, oerlewappers en de
  paaiewaaiers in Suriname. Soso rommel , fromu nanga oplichters. Iedereen die z’n $$ is kwijt geraakt op de centrale bank is muisstil, je hoort niets van die zwartspaarders.


  Maak melding

 3. haha, wat een lachertje
  Governor je maakt jezelf belachelijk. Nee misschien niet. Ze hebben het toch niet door, getuige het feit dat niemand hier(ook niet de pseudo econoom), noch in de samenleving, (media en DNA) aan de bel heeft getrokken.
  Enige tijd geleden werd dit aangekondigd en op dat artikel wilde ik reageren, maar kwam hier niet toe.
  Het bewuste artikel
  waterkant.net/suriname/2021/06/07/cbvs-biedt-hoogrenderende-termijndeposito-van-20-rente-aan/

  Best wel een ingewikkeld materie. Wat is het (echte) doel. Wat heeft de retentieregeling hiermee te maken.
  Ik begin met wat in het artikel omschreven wordt als belegging.
  Twee opmerkingen
  1. Toen Hoefdraad dit deed, werd er moord en brand geschreeuwd (ook door mij, al merkte ik wel op dat Hoefdraad wel degelijk gelijk kon hebben, maar dat ik het desalniettemin onwenselijk vond, omdat je hierdoor het bedrijfsleven van de markt drukte. Het zgn crowding-out effect).
  2. Het is de meest ridicule maatregel. Gelet op twee doelen die worden genoemd:
  Wisselkoersstabilisatie en Beleggen (zie artikel)
  Om met het laatste (beleggen) te beginnen, aangezien dit gemakkelijk de prullenbak ingegooid kan worden
  Deze maatregel heeft NIETS van doen met beleggen. Het is een doodgewone spaarregeling.
  Bij beleggen koop je een schuldpapier of eigendomsbewijs (of zelf een derivaat) van een uitgevende instelling, bijvoorbeeld van Heineken of DSB.
  Zo’n belegging levert je een winstuitkering uit (dividend). Dit is te vergelijken met de rente op deze depositorekening
  Maar bij een belegging kan je OOK koerswinst maken, dat is nu niet het geval.
  Hiermee komt het idee/argument van beleggen te vervallen.
  Dus gewoon sparen!!
  Maar wel met dien verstande dat 20% belachelijk veel is en ik krijg een vreemde gevoel (misschien onterecht) dat een kleine groep bevriende? mensen hun geldelijk vermogen met 20% kan laten toenemen. Dit zal zeker de kleine man niet zijn. FOUT!!!! en belachelijk.
  Minister van financiën en loopjongen governor ga je schamen
  Ik krijg weer het gevoel bij de centrale bank en de minister van Financiën, (kijk mij eens geweldig zijn. Daarom hou op jezelf op de borst te slaan, want je presteert niets)
  Aan de governor; je bent geen interim bestuurder

  Wisselkoersstabilisatie dan. Haha, deze is nog leuker
  Om de wisselkoers te stabiliseren of nog beter de koers van de SRD ten opzichte van de USD (bijvoorbeeld ) te laten stijgen (of zo je wilt de koers van de USD ten opzichte van de SRD te laten dalen) maak je een omweg, namelijk je haalt geld (SRD) uit de omloop, waarbij je dan hoopt (help,help met hopen bereik je niets!!), dat het publiek nu minder USD gaat kopen (op welke markt dan ook). Het effect zal dan zijn dat door de afgenomen vraag naar USD de USD in waarde zal dalen.
  Dit is dus het beleid; hopen op.
  In eerste instantie dacht ik nog dat ook buitenlanders een depositorekening konden openen. Dat had dan eventueel wel gekund en was 20% alleszins redelijk. Immers je moet die spaarder (ik spreek duidelijk niet van belegger) een goede compensatie geven voor
  – Afzien van consumptie (hij leent zijn geld uit )
  – Compensatie bij omwisselen naar SRD en weer omgekeerd bij gelijkblijvende waarde van de SRD.
  – Compensatie voor waardedaling als hij de SRD weer moet omwisselen naar zijn valuta (bijvoorbeeld euro’s). Dus compensatie voor eventuele devaluatie van de SRD
  Maar het is alleen voor het Surinaamse publiek. Dus onzinnig deze maatregel
  Het doet me denken aan een filmpje van SouthPark ( een van deze stripfiguren was bij een rijke sporter te gast en vroeg hem waarom hij geen aids had gekregen. De sporter liet zijn slaapkamer zien. Onder het matras lagen miljoenen dollars. De stripfiguur ging door de straten van een zeer zeer arme wijk ergens in Afrika en riep de bevolking toe dat ze niet meer bang hoefden te zijn voor aids. Het enige dat ze moesten doen was miljoenen USD onder hun matras te stoppen (lang geleden deze walgelijke serie eens gezien)
  Het volk heeft niets aan deze maatregel, alleen de rijkere. Hij wordt nog rijker

  Om de wisselkoers te stabiliseren zou de centrale bank, een behoorlijke vergoeding moeten geven aan personen die een VREEMDE VALUTA rekening openen in Suriname.
  Op deze wijze haal je de broodnodige dollars en euro’s uit de markt.
  Niet het onzinnige wat nu gebeurt.
  Onder NDP schreef ik al dat het ontbrak aan mensen met kennis. Dit is nu natuurlijk niet zomaar verdwenen. Dat zou impliceren dat deze kennis onder de NDP thuis zat te niksen.
  Gebrek aan behoorlijke scholing nekt de vooruitgang
  Om een economie te laten groeien heb je in principe drie zaken nodig
  Kapitaal, arbeid en natuur.
  Suriname bezit alleen nummer natuur. Als er kapitaal wordt aangetrokken weet de factor arbeid niet wat er mee te doen of verdwijnt het in de zakken van de bestuurders

  OF is de nood zo hoog, dat er geld binnen moet komen hoe dan ook

  Hey Bigi Sma
  Een paar weken geleden had je gereageerd op mijn posting. Ik las je reactie, maar vond geen tijd om te reageren. Sorry,
  Je schreef dat je nog wel speculeerde.
  Ik ken je als een zeer kundig en rustig nadenkend mens en daarom weet ik dat jij niet speculeert (je jongste broertje zou wel eens zo gek kunnen zijn, althans vroeger).
  Jij bent een belegger.
  Ik beleg nog wel, maar speculeer amper. Mijn laatste speculatie (speculeren heeft meer weg van gokken) is optie KPN december 2023
  Ik denk dat de helft van Nederland wel speculeert in crypto’s. Ik niet.
  Maar ook beleggen is een stuk lastiger geworden, door de acties van bestuurders en commissarissen. Kijk maar naar wat Drahi (grootaandeelhouder Altice heeft geflikt, hoewel het nog niet over is) of UNIBAIL of Fugro
  Of en dat is best apart. Het blijkt dat heel veel beursgenoteerde kleine ondernemingen geen accountant kunnen vinden die hun boeken wil controleren . Angst voor claims


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.