Is de SLM-bond wel een bondgenoot?

13
Protestbijeenkomst bezorgde SLM-burgers bij KLM kantoor in Suriname
Archieffoto: SLM op luchthaven van Suriname

[INGEZONDEN] – Met scherpe bewoordingen maakte de SLM bond duidelijk dat zij niet meewerkt aan de voorgestelde afvloeiing van personeel. “Wij gaan niet meewerken aan het plan van vrijwillig vertrek als BP-SLM”, zegt Steven Samson, voorzitter van de personeelsbond bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij aan lokale media.

De bond werkt niet mee
De bond liet duidelijk merken niet mee te werken aan deze regeling. Samson zegt dat het aanvragen voor collectief ontslag niet zo makkelijk gaat als de leiding van het bedrijf doet overkomen. “Kom met het herstelplan en geef ons aan welke richting u naartoe wil. Je kan niet zomaar met een regeling komen en zeggen take it or leave it”. Een kijkje terug in de geschiedenis leert ons dat de bond bij de SLM niet altijd de beste relatie heeft gehad met de directie van bedrijf. Zo is er in 2018 een geval geweest waar de directie stelde dat op een bijeenkomst van de bond onjuiste zaken aan de orde zijn gesteld en de SLM negatief in de publiciteit is gebracht. “De SLM is niet gebaat met het naar buiten brengen van interne bedrijfsinformatie.” Toenmalig directeur Lau stelde dat bedrijfsinformatie bij organisaties zoals de SLM standaard confidentieel is en dat de directie de enige instantie is die interne bedrijfsinformatie buiten de organisatie beschikbaar mag stellen.

Geen vertrouwen
Ook vorig jaar oktober ging de bond bij de SLM, onder leiding van Samson over tot het opzeggen van het vertrouwen in directie op. De bond was het oneens met de verdere uitbetaling van de salarissen op een koers van SRD 7.52 voor de US-dollar. Er kan volgens de directie geen uitvoering worden gegeven aan de eis van de bond om de salarissen aan te passen op basis van de unificatie koers van SRD 14.29. Zo zijn er meerdere gevallen te vinden waar de bond bij de SLM een vrije radicale positie inneemt. De vraag is of de SLM-bond wel een bondgenoot is van de SLM. Wilt de bond wel het voortbestaan van de SLM? Of gaat de bond alles doen om de belangen van ‘personeel’ te behartigen? Sindsdien is er water bij de wijn gedaan door de bond. De kwestie van geïndexeerde lonen is tot nog toe, niet meer aangehaald. Immers de lonen worden landelijk nog betaald op de oude koers. De looncorrectie zal uniform moeten gescheiden.

Offers
De grote vraag is wat de personeelsbond bij de SLM bereid is te doen voor het bedrijf. De schulden bij de SLM zijn in de afgelopen 10 jaren opgelopen tot meer dan 100 miljoen USD. Het jammerlijke is dat er niet even hard vanuit de bond is geroepen over de slechte staat van het bedrijf. Dat de bond helemaal niet op de hoogte was, kan enerzijds of ernstige nalatigheid zijn geweest of het spreekt van ernstige incompetentie. Het zou mooi zijn als de bond in deze moeilijke tijden voor de SLM en ons land, het voortouw neemt bij de redding van de SLM. Zonder pijn is er geen genezing. Zonder offers is er geen verbetering. Laten wij hopen dat de SLM-bond niet de geschiedenis in gaat als de zoveelste bond die een parastatale bedrijf in ons land die naar de verdoemenis heeft gebracht.

Serge Emanuels 

13 REACTIES

 1. SLM moet een nieuwe start maken, het personeel werkt niet mee en de directie wil van de regering maandelijks een steun van miljoenen us dollars!
  SLM is technisch failliet.
  Het personeel is een sta in de weg, dus rest de SLM niets anders dan faillissement aan te vragen en staat het personeel met lege handen.
  Men wil werk behouden en gezien de financiële situatie, toch hetzelfde willen blijven verdienen?
  Het is werk hebben en inleveren of op straat en geen inkomen.
  Straks kunnen ze bij SAMSON op de stoep gaan bivakkeren. Die gaat hun in hun dagelijkse kost voorzien.
  Hier denken we dat alles rozengeur en maneschijn is.
  Zelf bij de KLM en andere maatschappijen heeft men mieten inleveren.
  Dus links of rechtsom, een deel van het personeel zal moeten gaan.
  Rechtspositioneel zal men alles moeten uitvogelen en dan uitvoeren.
  Het is pompen danwel verzuipen.
  SLM FUWRU FREE, BROKO KABA.
  Dan maar aanmodderen en vliegen totop het moment dat de toestellen aan de ketting worden gelegd door schuldeisers en dan is het ook over en sluiten en daar stuurt de bond dan op aan
  Mooie schat van de vakbond en SAMSON VOOROP.

  Ik heb valuta als ik moet uitvliegen en ga met de klm, punt.


  Maak melding

 2. Quote:
  Laten wij hopen dat de SLM-bond niet de geschiedenis in gaat als de zoveelste bond die een parastatale bedrijf in ons land die naar de verdoemenis heeft gebracht.
  Unquote

  Het is al zover, de bond heeft zonder enige wroeging, jaren toegekeken hoe het bedrijf failliet raakte.

  Het gaat zomaar wel, wie geen deal wil sluiten wordt ontslagen vanwege overmacht, crisis, covid.

  Dag Serge.


  Maak melding

 3. Serge, ten eerste, de bond weigert mee te werken, omdat zij niet is gekend in de plannen.
  Serge, zoals jij moet weten, is een bond mordicus tegen een eenzijdig opgelegde plan van een Directie, een die gevolgen heeft voor de medewerkers. Een bond die dit accepteert is geen knip waard.
  De weigering van de SLM vakbond betreft niet zozeer de inhoud van de plannen, de bond wil en zal altijd meewerken aan het herstel van de SLM, samen met de Directie en anderen. Ze zijn geen afbrekers zoals velen denken, zo dom is geen enkel personeelslid/vakbondslid.
  Zelf bij grote broer KLM kan de Directie niet zomaar zonder de bond te raadplegen maatregelen nemen om mensen te ontslaan.
  Maar ja, mensen die niet geloven in een vakbond voor medewerkers, dus tegenstanders van de vakbond, gaan dit niet snappen, dat is altijd en overal zo. (dat zijn de discipelen van het groot kapitaal, terwijl zij zelf geen “koperen cent” te makken hebben)


  Maak melding

 4. IK ben MOE van, dat ORANJE KLEUR:
  BLAUW spreekt mij meer aan en ben trots.
  Ieder zijn KEUZE.
  gemodereerd

 5. Wat mij opvalt dat bijna alle bondleiders zijn van een bepaalde type, zijn mensen die niet van werk houden. Zijn fraudeurs , oplichters gaan voor eigen belang dan het belang voor het land en het bedrijf zoals Hooghart, Berenstein, Samsom ect . Mede door hun te doen zit Suriname van de dag zwaar in de financiële crisis.


  Maak melding

 6. Het volk moet lijden, lijden, veel belasting betalen, hogere prijzen alles om het personeel van slm aan inkomen te helpen. Want wie denken jullie dat het salaris van dze mensen betaalt? Bouterse? Brunswijk? Santokhi? Rusland? Nee jullie betalen het. Moet dit zo doorgaan?


  Maak melding

 7. Ik zou de bond 1 advies willen meegeven en hopelijk nemen ze dit in overweging mee in hun besluitvorming:
  – Probeer niet publiekelijk zaken aan de kaak te stellen. Want eenmaal publiekelijk bekendmaken van genomen standpunten zullen moeilijk terug kunnen worden gedraaid uit het oogpunt van, vooral in Suriname, gezichtsverlies.
  – Probeer binnenskamers consensus te bereiken want dat je als bond uiteindelijk toch eieren voor het geld voor het personeel moet kiezen staat buiten kijf.
  – Geef als bond een voorbeeld van bezinning en rust in deze periode dan eerder olie op het vuur gooien. Je zult als bond geen gezichtsverlies lijden doch eerder goed en rustig zaken aanhoren en laten inwerken.
  – Probeer voor het personeel geld niet op de eerste plaats te stellen, want dit raakt op een gegeven moment op, maar stel duidelijke pijlen gericht op de toekomst en zelfontwikkeling welke leiden zal naar bredere mogelijkheden in de samenleving en dus niet gericht op SLM alleen.
  – De bond moet geen onderdeel van het probleem worden waardoor de focus niet meer a priori ligt bij het zoeken naar oplossingen maar meer noch om de bond overtuigen een turn te maken. Dan zal er een oplossing worden gevonden

  Ik verkeerde in de omstandigheid om diverse bedrijven bij te staan bij reorganisaties maar ook bij onderzoek naar ,mogelijkheden van doorstart of levenloos achterlatend.
  Het is geen kwestie van powerplay maar eerder een spel van samenwerken met Directie etc om te komen tot een juiste oplossing.
  Als externe “oplosser” is het moeilijk genoeg om alle neuzen 1 richting op te krijgen en iedere dag dat dit duurt is niets anders dan iedere dag de “de dood” van het bedrijf naderbij te zien komen.


  Maak melding

 8. Vele zogenaamde bonden zijn politiek gekleurd en zijn een bron voor zetelwinst. Het zijn ronselaars voor politiek partijen die niet opkomen voor bijvoorbeeld betere werkomstandigheden maar die mensen aan een salaris helpen in ruil voor hun stem. Hooghart ook zo eenzelfde klootviool. Verder doen ze geen ene moer voor het personeel.

  Wat hebben ze gedaan voor bijvoorbeeld pensioenopbouw, ontwikkeling / bijscholing, arbeidsomstandigheden, (seksuele) intimidatie, etc. ?
  Nu ineens hebben ze wat te klagen.

  Kunnen de bonden niet een toetsing naar kwaliteit en effectiviteit ondergaan ?

  Een reorganisatie in de breedste zin is gewoon keihard nodig.

  Niet storen.
  Slim-Suriname heeft de leiding.
  W’o set en nanga makandra. Krakti


  Maak melding

 9. Roy, de bondsvoorzitters zijn geen dictators, die door een coup aan de macht zijn gekomen, ze worden democratisch gekozen door de leden van de bond. Als een bondsvoorzitter je niet aanstaat vanwege racistische overwegingen, dat moet je iemand die op jou lijkt naar voren schuiven, als hij genoeg stemmen krijgt, dan wordt hij de nieuwe voorzitter, daar hebben niet racisten geen enkele moeite mee.


  Maak melding

 10. iemand zei hier al slm failliet laten verklaren , en dan een doorstart maken met een derde van het personeel, maar of ze dat doen ??? , wordt wel veel geld (belastinggeld ) per maand nog in de slm gestopt , dus hun schuld wordt steeds groter, mogen ze wel belastinggelden hier voor gebruiken.
  gemodereerd

 11. als de bond van de slm voet bij stuk houdt , is het eerder afgelopen met de slm.
  gemodereerd

 12. Hoe je het ook draait of keert, het zijn wel altijd de bonden die een bedrijf kunnen maken of breken. Als je tegen alle verdrukking in, tijdens zo’n crisis, de mensen op de eerste plaatst zet in plaats van het bedrijf, ben je gedoemd te mislukken. Je kan alleen de mensen op de eerste plaats zetten als je een gezonde organisatie hebt. In dit geval is de medeverantwoordelijk voor het ongebreidelde aanname beleid van personeel en de ontstane situatie.
  Personeel is een kernwaarde in een bedrijf en zou je core business moeten zijn, tenzij je USD 100 miljoen of meer schuld hebt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.