Surinaamse parlementaire ontwikkeling 1866 tot heden

7
Vandaag beëdiging nieuwe leden en kiezen voorzitters Nationale Assemblée
De Nationale Assemblée in Suriname.

[INGEZONDEN] – De ontwikkeling van de parlementaire geschiedenis in Suriname, begon in 1866 met het instellen de Koloniale Staten, waarbij de leden op basis van het Census-en Capaciteitskiesrecht, deels gekozen en deels benoemd werden. Deze vorm van kiezen en benoemen zou duren van 1866 tot 1948. Het is van belang de volgende indelingen van de voornoemde periode de revue te laten passeren nl. 1866 tot 1901. In deze periode werden 9 leden gekozen en 4 benoemd. Alle leden waren van het mannelijke geslacht. Van 1901 tot 1936 werden alle 15 leden gekozen.

Ook in deze periode ging het om alleen maar mannen. De derde periode van het Census-en Capaciteitskiesrecht loopt van 1936 tot 1948. Er werden 10 leden gekozen en 5 benoemd. Deze keer bestond de volksvertegenwoordiging uit zowel mannen als vrouwen. De strijd om te geraken tot het Algemeen Kiesrecht, werd bezegeld. Gememoreerd moet worden dat pater Weidman, voorzitter van de PSV (Kerkrade 1899- Paramaribo 1962) en Mr J. Lachmon (Nickerie 1916 – Den Haag  2001) een vooraanstaande rol vervuld hebben in de strijd om meer vrijheid en democratie te bereiken voor wat betreft de keuze van de leden van de Surinaamse volksvertegenwoordiging.

De Koloniale Staten heeft diverse naamsveranderingen ondergaan. Vanaf 1949 tot 1975 werd de aanduiding Staten van Suriname gehanteerd. Van 1975 tot 1987 werd van het Parlement gesproken. Vanaf 1987 heet het volks vertegenwoordigende orgaan De Nationale Assemblee(DNA).

Het aantal leden is door de tijden heen  van 13 leden tot 51 leden gegroeid. Ook zijn er diverse kiesstelsels gehanteerd, om de keuze voor een parlementslid vast te stellen. Zo kennen wij het personen meerderheidsstelsel in 1949, het personen meerderheidsstelsel aangevuld met het landelijke evenredigheidsstelsel in 1963. Daarbij werden 12 van de 36 leden op basis van het landelijke evenredigheidsstelsel gekozen en 24 leden op basis van het personen meerderheidsstelsel.

In 1967 gebeurde nagenoeg hetzelfde als in 1963 aangaande het kiesstelsel, met de aantekening dat het aantal zetels verruimd werd van 36 naar 39 zetels. Daarvan werden 27 leden op kieskring niveau en 12 op landelijk niveau gekozen.

In 1987 werd het kiesstelsel radicaal gewijzigd. Het kiesstelsel werd een regionale evenredige vertegenwoordiging. Behalve de vertegenwoordigers van DNA, zijn de DR (districtsraadsleden) en RR (ressortsraadsleden) als volks vertegenwoordigende organen geïntroduceerd. Het aantal DNA-zetels werd verruimd naar 51. De RR leden zijn gesteld op meer dan 700 leden. Proportioneel worden er een x aantal DR leden toegewezen aan partijen.

BEP in DNA 
Zoals bekend is de politieke organisatie Broederschap en Eenheid in de Politiek vanaf 1991 in het hoogste orgaan van Staat vertegenwoordigd. Vanuit dat forum heeft de partij zowel als oppositie als coalitie een bijdrage geleverd om de parlementaire democratie die vorm en inhoud te geven, die elke kwaliteitsnorm en toetsing kan doorstaan. In dit traject zijn ups and downs waargenomen of ervaren. Het zijn echter geen bedreigingen maar meer nog uitdagingen die de partij alleen groter maken.

De partij roept alle overige partijen in en buiten DNA op zich als waardige en waarachtige democraat te blijven opstellen ten faveure van de ontwikkeling van Suriname in het algemeen, doch in het bijzonder van de Parlementaire Democratie in Suriname.

Aan alle moeders en zij de rol van moeder vervullen, wenst de BEP een hele fijne Moederdag toe zondag 9 mei alhoewel we beseffen dat het niet gemakkelijk zal zijn vanwege de economisch zeer moeilijke tijden die we als samenleving thans meemaken.

BEP.

7 REACTIES

 1. Beste mensen…. Ik heb wat meningen van Suri-neds aangehoord..Ook in covid lockdown tijd… Maarten Schalkwijk woont en werkt in Suriname.. Hij geeft zijn mening over slands bestuur in Suriname.. Kritiek op hem uit Nederland is mogelijk maar moet goed gefundeerd zijn… . Surineds uit Nederland moeten leren om begrip te hebben voor wat Surinamers in Suriname denken.. Het gaat om Suriname, en de ontwikkeling daar ..Toch ventileer ik graag wat ik hier in Nederland op straat heb gehoord… Mensen, Surineds dus.. uit de Surinaamse districten zijn vaak niet te spreken over de ontwikkelingsachterstand die er in het verleden is geweest… De oranje beweging is in de Surinaamse districten begonnen.. Rijstboeren en melkvee-houders die zich gingen verenigingen ..Suriname heeft lange tijd een Paramaribo-centrisch bestuurscultuur gekend….Een bestuurscultuur die graag straatnamen veranderde en tekort schoot om criminaliteit en corruptie aan te pakken.. . De ontwikkelingsachterstand pak je niet aan met half werk…. Het IMF zal zich ook moeten gaan richten op ontwikkeling van vooral de districten…Specifieke aandacht moet er komen om de landbouwproducten van Suriname ook in het buitenland te gaan verkopen..De binnengekomen buitenlandse valutas kan Suriname best gebruiken… Er is behoefte aan om bepaalde producten in Suriname zelf te ontwikkelen… .Het onderwijs kan een bijdrage leveren om de inzet van Surinamers te vergroten..Het gaat om de gevoelens en gedachten van Surinamers in Suriname… Surineds kunnen ook een bijdrage leveren… Let op. Politiek gezien stellen Surineds in Nederland niks voor.. … Statistieken in Nederland laten zien dat maar 25% van de Surineds in Nederland actief werken.. Driekwart leeft van een uitkering.. Veel Surineds, ook voetballief-hebbers weten nieteens hoe je Feyenoord moet schrijven… . Toch zeg ik… Schep een uitnodigend klimaat in Suriname waar frustraties van alle Surinamers gezien en gehoord mogen worden.. Mensen voor nu sterkte en vergeet je mondkapje niet… .
  gemodereerd

 2. Het parlement oftewel DNA is met rasse schreden achteruitgegaan. De oprichters keren zich om in hun graf.
  Het niveau vd leden is om te huilen en de voorzitter straalt geen gezag uit!

  Het is aan te bevelen om het niveau op te krikken. Dit kan door hei-sessies, etiketten, en communicatie trainingen. Voor mr Bee, situationeel leiderschapstraining.
  Suc6

  Opportunity voor een ondernemer; communicatie trainingen voor alle ambtenaren (1e klas hbo).


  Maak melding

 3. @Esmerald: ik ben het helemaal met je eens. Het niveau is om te huilen, zo slecht. Bij sommige ontbreekt elke vorm van ontwikkeling en goede communicatie. Die goed van het tongriem gesneden zijn, zitten niet in de politiek. In Suriname kom je in de politiek als je niks anders kan. Kijk hoever Lonny het heeft kunnen schoppen zonder een mulo diploma en behoorlijk Nederlands. Om je dood te schamen!


  Maak melding

 4. IK heb een ander BEELD van Surinamers in Nederland.
  in het algemeen DOEN ze het GOED, veel geleerden op hoge positie en
  vooral de Hindoestanen – de nieuwe Generatie.
  Er is wel een kleine gemeenschap, maar ja ze hebben geen hogere opleiding
  genoten. Door de Participatiewet hebben velen toch een BAAN.
  Anno 2021 veel verandert.
  gemodereerd

 5. En niet te vergeten Bordo “de zogenaamde monnie hond” die tegen anderen te keer gaat. Hij weet niet te lezen of schrijven. Hij heeft zich toen teruggetrokken uit de politiek maar is met zijn staart tussen zijn poten toch terug gekomen. Dit heet dan lage hond. Een vrouw haar kinderen ontnemen. Eenden letterlijk de nek omdraaien waar kinderen erbij zijn. Wreedheden ten top. Dan nog een ministersbaantje onder zijn kont duwen. Het zijn schandelijke toestanden. Komt het ooit goed in ons land? Ik betwijfel het. Al die ongeschoolden in deze regering brengt niet veel soeps. Alle bosland bewoners krijgen gratis grond,zonder 1 cent voor te betalen denken recht op te hebben en ze krijgen het ook. Wat een puinzooi.
  gemodereerd

 6. Boeboe bit Sjori , jij zegt precies waar het opstaat , deze monnie hond vol behangen met goud beschadigd de ABOP en de coalitie met zijn uitspraken , ze hebben hem toch al eens op zij gezet en weer terug gehaald , , zo kun je zien dat de ABOB niet toe is om deel te nemen aan de coalitie , maar de coalitie kan niet zonder de ABOB , , Brunswijk kan weer rust brengen door monnie hond nu echt onder zijn kont te schoppen , opdonderen met zo’n oproerkraaier.
  gemodereerd

 7. De NDP regeringen zijn schuldig aan wanbeleid, misleiding van het volk, corruptie en politieke criminaliteit. Land en volk zitten nu weer in een diepe crisis door deze criminele organisatie.
  Van de afgelopen 40 jaar hebben de NDP regeringen 20 jaar direct en 20 jaar indirect Suriname berooft.

  De leiders van de NDP regeringen moeten ter verantwoording geroepen worden en berecht worden. Deze misdadigers moeten totaal kaalgeplukt worden.

  Wij willen de waarheid.
  Wij willen gerechtigheid.
  Hier hebben wij voor gekozen !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.