Donk en Stutgard verliezen kort geding over opheffen mondkapjes verplichting

30
Kortgeding tegen staat Suriname om mondkapjes plicht
Foto (c) Ricky Stutgard (r) samen met Karel Donk

Het kort geding over de schorsing dan wel opheffing van de mond/neuskappen verplichting, dat de Surinamers Karel Donk en Ricky Stutgard (foto) op maandag 8 maart bij het kantongerecht in Suriname aanhangig hadden gemaakt, is niet in hun voordeel geëindigd.

De twee waren naar de rechter gestapt omdat ze vinden dat er overweldigend wetenschappelijk bewijs zou zijn voor het feit dat mondkapjes medisch niet effectief zijn en dat ze zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Desondanks wordt het dragen van mondkapjes verplicht door de staat, zeggen ze.

De rechter, mr. A.C. Johanns, heeft woensdag 24 maart vonnis gewezen in dit kort geding en heeft de gevraagde voorzieningen geweigerd. Op de zitting waren de eisers Donk en Stutgard aanwezig. De Staat was vertegenwoordigd door de advocaten C. Lachman en M. Babulall.

De rechter gaf aan dat de staat op basis van advies van onder andere de WHO en het outbreak management team, wel aannemelijk heeft gemaakt dat mondkapjes werken. Verder geeft de rechter toe dat mondkapjes schadelijk zijn, maar dat de schade niet zo groot is en er adviezen gegeven worden hoe de schade te beperken.

30 REACTIES

 1. de who? een organisatie die al bewezen heeft veelvuldig gelogen te hebben over van alles betreffende corona?
  en outbreak management team?? wat heeft die voor bewijs geleverd behalve achter een stel leugenaars aan te lopen?
  die rechter is echt helemaal gestoord met zijn vonnis
  een vonnis vellen op niet bewezen onzin? gaat lekker met zo’n rechter
  zeker zo’n domme rechter die alle criminelen weer naar huis stuurt.
  advies wordt al als feit gebruikt…. gaat steeds beter met bananenrepubliek suriname
  FAILED STATE FOREVER
  gemodereerd

 2. Terechte uitspraak van de kort geding rechter. Opruiers en volksverraders moet je gewoon keihard bij de ballen beetpakken. Maar ja dat is geen probleem want beide mondkapje terroristen hebben geen ballen, jaaaaaa die zijn uitgedroogd tot formaat erwtjes.
  Toch raar dat dit soort figuren wel de weg naar de rechter weten te vinden voor zoiets.
  gemodereerd

 3. Nu moet de staat gecompenseerd worden voor de onkosten door team dongk en stutgat. Laat deze 2 dommies dokken.
  gemodereerd

 4. Ik ben eerlijk gezegd blij met het dragen van een mondkapje; als het niet helpt tegen corona, dan helpt het in ieder geval een beetje tegen de vuile dieselwalm die uitgestoten wordt door alle verouderde vrachtwagens en bussen die het milieu ongestoord mogen blijven vervuilen in Suriname.
  gemodereerd

 5. Prima uitspraak! Tijdens deze pandemie draagt iedereen wereldwijd, een mondkapje om de verspreiding van aerosolen tegen te gaan. Als je dat niet wilt doen, moet je terug onder die steen waar je vandaan komt!
  gemodereerd

 6. Beste mensen… Donk en Stutgard zijn zeker een bepaalde intelligente klasse in Suriname..Ik bedoel heus slim genoeg om te begrijpen dat een mondkapje geen 100 procent virus overdracht stopt… Daar is het ook niet voor bedoeld… Mondkapje is een barrière, een kleine filter…Neem aan dat Mijnheer A covid-19 positief is.. Virus verspreiding van Mijnheer A naar B, C en. D. wordt… geremd . Het is alom bekend dat covid-19 wereldwijd een ramp heeft veroorzaakt… Beste mensen voor nu sterkte en kracht en vergeet je mondkapje niet…
  gemodereerd

 7. Nu een uitspraak is, ben ik benieuwd wat deze 2 wereld deskundigen op het gebied van virussen gaan ondernemen.
  In het land der blinden dachten ze dat 1 oog koning is. Het land is aan de bedelstaf, medische kosten zijn duur, we verrekken met de prijzen van levensmiddelen, dus landgenoten draag je kapje.
  We komen er wel. Algemeen belang is het en niets meer of minder, stelletje kwakzalvers.
  gemodereerd

 8. Van Donk kan ik begrijpen dat hij een meeloper is achter Stutgard zijn kont. Stutgard valt mij vies tegen. Ik had hem veel hoger in geschat. Stutgard zijn scholing dateert uit de jaren zero. Juist door zijn beweringen brengt hij de gemeenschap in groot gevaar. Men hoeft niet 24 uur 7 dagen in de week een mondkapje op. Het gaat enkel erom wanneer men zich in grote gezelschappen bevind,openbare ruimtes, samen scholingen. Besmettingshaarden kunnen overal zijn.
  Ben je alleen of in een thuissituatie met je gezin hoef je geen mondkapje te dragen. Stutgard heeft de hele kloe van verplicht mondkapje dragen nog steeds niet begrepen. Heeft hij nog steeds niet begrepen wat corona in Brazilië heeft aangericht? Wat een kortzichtig gast is die Stutgard. Goed dat de rechter zijn dommigheid van de tafel heeft geveegd.
  gemodereerd

 9. Jullie beiden moeten zich de ogen uit je kop schamen om dit soort acties te voeren. Jullie hebben totaal geen respect in je donder voor anderen. Ik noem jullie beiden een stelletje egoistische verraders.
  gemodereerd

 10. Dan is de hele wereld “Failed” want praktisch overal is een mondkap de standaard…
  gemodereerd

 11. Jim Meehan, oogarts en en gespecialiseerd in onder andere immunologie, geeft op basis van wetenschappelijk onderzoek én praktijkervaring aan waarom het dragen van mondkapjes nutteloos is en zelfs schadelijk.

  Dr Meehan is niet alleen tegen het gebruik van mondkapjes, waarover verderop in het artikel meer; hij legt ook het verschil tussen onderzoeken van hoog en laag niveau uit. Net als dr. Carla Peeters rangschikt Meehan de pro-mondkapjes-onderzoeksresultaten onder de onderzoeken van laag niveau (zie de grafiek). Aan het begin van zijn betoog legt hij de verschillende onderzoekstypen uit, en het belang van de resultaten dat eraan mag worden toegekend.

  Meehan geeft op basis van op systematisch geanalyseerde wetenschappelijke gronden aan waarom het dragen van mondkapjes nutteloos en schadelijk is.

  Tientallen jaren van medische onderzoeken volgens de hoogste wetenschappelijke standaardaarden tonen overtuigend aan dat het mondkapje ineffectief is tegen longvirussen, waaronder SARS-CoV-2
  Degenen die vóór het dragen van mondkapjes zijn, baseren zich op onderzoeksresultaten uit een lagere “schijf” in bovenvermelde piramide.
  Van de met Corona besmette kinderen overleeft 99.99815%
  Overdracht van het COVID-19 virus op scholen en kinderdagverblijven is heel zeldzaam.
  Mondmaskers die correct volgens de instructies gedragen worden zijn schadelijk voor de gezondheid; maskers die niet volgens de instructies gedragen worden zijn gevaarlijk.
  Eventuele voordelen van het dragen van medische mondkapjes worden zeer ruimschoots tenietgedaan door de nadelen.
  Kinderen die verplicht worden mondkapjes te dragen, worden aan direct gevaar blootgesteld.
  Betrouwbare wetenschappelijke studies

  Discussies over mondkapjes worden volgens Meehan vandaag de dag gedomineerd door politieke agenda’s, symbolisme en angst, niet door de wetenschap.
  gemodereerd

 12. Denk aan uw veiligheid? Gewoon zo kunnen u en ik niet zien, lachen is gezond. Huh, wauw
  gemodereerd

 13. services, you agree to our use of cookies.
  Hoofdmenu openen
  Eerste Hulp Wiki doorzoeken
  BewerkenPagina volgen
  Hypercapnie
  Auteur: Pim / Supervisor: Pim / Co-auteur: [[]] / Niveau: Gevorderd/Expert / Paginastatus: Concept. Laatste bewerking: Pim. Zie ook Handleiding.
  Eerste Hulp Wiki zoekt schrijvers! Schrijf jij ook mee?

  Hypercapnie is de medische term voor een overmatig gehalte aan koolstofdioxide in het bloed. Hypercapnie ontstaat als gevolg van gestoorde gasuitwisseling in de longen of als er als gevolg van een inadequate ademhaling (slechte ventilatie) onvoldoende koolstofdioxide wordt uitgeademd.

  Koolstofdioxide is een afvalproduct van onze stofwisseling. In gezonde mensen leidt hypercapnie tot toename van de ventilatie, immers is een stijgende koolstofdioxidespiegel in het bloed een prikkel voor het ademcentrum om de ademhaling te doen toenemen. Zodoende zorgt toename van de koolstofdioxide productie, samen met de verhoogde zuurstofvraag voor een toename van de ademhaling, waardoor de spiegel van koolstofdioxide in het bloed relatief constant blijft en er geen hypercapnie optreedt.

  Hypercapnie is een complicatie die vaak wordt gezien bij de longziekte COPD. Als gevolg van het onvermogen om goed uit te ademen blijft er lucht achter in de longen en wordt er dus minder koolstofdioxide uitgeademd. Normaal gesproken leidt het stijgen van het koolstofdioxide gehalte in het bloed tot het versnellen van de ademhaling. Bij COPD’ers gebeurt dit echter niet omdat de hersenen als het ware ‘wennen’ aan het hoge koolstofdioxide gehalte, de ademprikkel zal daarom ook niet meer toenemen door koolstofdioxide maar door een zuurstoftekort. Het geven van grote hoeveelheden zuurstof (zuurstoftherapie) zorgt voor een toename van de hypercapnie, omdat zuurstof de ademprikkel remt waardoor de ventilatie van de longen afneemt en minder koolstofdioxide wordt uitgeademd.

  Belangrijkste symptomen van hypercapnie zijn sufheid en verzuring in het bloed.
  gemodereerd

 14. Veel mensen die mondkapjes dragen, ervaren een negatief effect op de gezondheid
  In een vierdelige serie geeft immunoloog dr. Carla Peeters, die verschillende jaren werkzaam was op het RIVM, alle ins en outs over het door de overheid in bepaalde situaties verplicht gestelde mondkapje. Deze week deel II: het gebruik van mondkapjes is lang niet zo onschuldig als gedacht en kan zelfs negatieve effecten hebben op de gezondheid.
  gemodereerd

 15. In Suriname moet je ook over straat je mondkap op hebben. Ze sporen niet. Ook in je auto als je alleen zit. Zijn ze besodemieterd? Met hun labiel denk vermogen.
  gemodereerd

 16. Mondkapjes is een schijnveiligheid. En iemand een anders denkende groep corona wappies noemen is een vorm van:
  Gaslighting is een vorm van psychologische manipulatie waarbij de pleger erop uit is het slachtoffer (tegenstander) mentaal te ontredderen. Dit probeert de pleger te bewerkstelligen door bij het slachtoffer twijfel te zaaien aan het eigen gezonde verstand. De gaslighter zal de werkelijkheid glashard ontkennen, of precies het tegendeel beweren van eerder door hem gedane uitspraken.
  gemodereerd

 17. Er zijn zat gestudeerden die het tegendeel beweren. Zijn die dan ook wappies? De mensen die alles van Rutte klakkeloos aannemen noem ik slappies.
  @Ray en Aad, bedank voor de info.
  Trouwens Hoogleraar de heer Pierre Capel verteld ook het e e A over het Corona gedoe. Genoeg over hem te zien op YouTube.
  gemodereerd

 18. Een lezer stelt de volgende vraag aan Martijn Luijsterburg, associate professor aan de Leidse universiteit.

  Klopt het dat er nog geen wetenschapper in geslaagd is het virus te isoleren volgens de postulaten van Koch? 1. De ziektekiem moet in ongewoon grote hoeveelheden in de patiënt of plant worden aangetroffen maar niet in het gezonde dier of plant. 2. De ziektekiem moet kunnen worden geïsoleerd en verder gekweekt. 3. Een proefdier of dezelfde soort plant dat met de gekweekte kiem besmet wordt, moet dezelfde ziekte krijgen. 4. De ziektekiem moet uit het proefdier of de proefplant geïsoleerd kunnen worden, en moet gelijk zijn aan de ziektekiem in het lichaam van de patiënt. Kan u een wetenschappelijk onderzoek laten zien dat Covid bestaat EN een wetenschappelijk onderzoek dat er iemand aan (NIET met) Covid is overleden?

  Hij krijgt daarop het volgende antwoord.

  Dat klopt niet. Hierbij een studie met de titel: “Koch’s postulates fulfilled for SARS virus” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7095368/ SARS staat voor Severe Acute Respiratory Syndrome of in het Nederlands: Ernstig acuut ademhalingssyndroom. Dit ziektebeeld is niet te missen. Er zijn 45.000 patiënten opgenomen in de NL ziekenhuizen en 15.000 personen overleden. Ziekte door het SARS-CoV-2 virus en niet met het virus!

  Tot zover de discussie.
  gemodereerd

 19. Er zijn verschillende mondkapjes te koop. De keus ligt bij jezelf welke je koopt en gebruikt. Trouwens een ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen gezondheid.
  gemodereerd

 20. Dr. Fauci de Beroemde Viroloog heeft al gezegd, dat degenen Doemdenkers, Anti Masker Dwarsliggers, niets weten over Wetenschappelijke Bewijzen, dat Maskers Degelijk Bescherming bieden. Nu zie je hier Leken, volksmensen die naar de Rechter gaan om hun Idioterig Mening. Ik zou hopen dat deze en al hun Doemdenkers, Besmet worden, door geen Masker te dragen en ze Geen Medisch Hulp bieden als ze liggen te CREPEREN.
  gemodereerd

 21. Oké, rechtzaak verloren. Als míjn overgroot-en vader, nu nog zouden leven, konden ze vertellen hoe belangrijk onze welzijn “echt ” zijn.
  gemodereerd

 22. Ze maken geen verschil meer tussen kont en mond. Beiden moeten bedekt worden. Blijkbaar komt er vuil uit beide kanalen naar buiten.
  gemodereerd

 23. Anti science is blijkbaar in. Mensen die dat aanhangen zijn meestal vrij bang. Overzien in een mondiale crisis de situatie niet en zoeken dan steun bij een leider of een beweging die hun de “waarheid” vertellen. Halve eeuw geleden zag je bij crisis vaak een toename van kerkgangers. Nu zie je dat mensen een antwoord zoeken bij charlatans op Internet. Die charlatans zijn maar wat blij met de aandacht want meer kliks is meer advertentie inkomsten.
  Mijn oproep is toch om gewoon te doen wat de dokter zegt. Je dokter is geen onderdeel van illuminatie of een great reset. Hij heeft er voor doorgeleerd en kan alle informatie van de WHO prima verwerken en begrijpen. Dus haal gewoon je prik. Dan kunnen we zo snel mogelijk weer een beetje naar normaal. Ik heb mijn prik al gehaald op KKF. Samen met familieleden in diverse leeftijdscategorieen. We leven allemaal nog.
  gemodereerd

 24. Boetes voor het niet dragen van een mondkapje op straat en openbaar.
  IS SCHANDALIG EN EEN MONEY MAKING BUSINESS.

  STOP MET DEZE ONZIN.
  is paglah
  treiter de bevolking niet,
  wel mondkapje in winkels enz.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.