Vliegende Brigade zal illegale doorvoerhandel en smokkel halt toeroepen

8
Vliegende Brigade zal illegale doorvoerhandel en smokkel halt toeroepen
Archieffoto: Prijscontroleurs controleren een inkooplijst.

Hoewel producten uit de doorvoerhandel niet op de lokale markt terecht mogen komen, is dat voor 75% wel het geval. De Vliegende Brigade Prijscontrole die reeds enkele dagen actief is, wil deze vorm van handel en smokkel over de grenzen een halt toeroepen.

Pertab Goerdayal, die namens het Kabinet van de President leidinggeeft aan deze brigade merkt op dat de doorvoerhandel bijdraagt aan de illegale handel in producten. Het gaat voornamelijk om sigaretten en alcohol. Hij is van mening dat de instituten en organen die dit moeten controleren, slabakken. “Het wordt tijd om deze organen en instituten aan te spreken. Ze moeten hun werk doen. We gaan dit soort dingen niet meer tolereren.” 

De coördinator merkt ook geen prijsverlaging op producten die invoerrechten-vrij Suriname binnenkomen. Verder heeft hij ook zijn bedenkingen over het inkoopbeleid van parastatale bedrijven. “Bij aanschaf van materiaal en materieel vindt er overfacturering plaats. Er is geen controle daarop. Er worden andere belangen gediend.” Braziliaanse schoeners zouden vice versa smokkelwaar vervoeren en ook in Nickerie en Albina vindt illegale handel plaats. Goerdayal heeft de informatie dat boten vanuit Albina naar Brazilië vetrekken. Ook hier vraagt hij zich af waar de controle blijft. 

De Vliegende Brigade zal in eerste instantie de prijzen voor basis- en strategische goederen in de winkels controleren. Daarnaast zal worden nagegaan of winkeliers zich houden aan de vergunningsvoorwaarden. Tegelijkertijd wordt ook de kwaliteit van de producten gecontroleerd, “omdat heel veel producten van inferieure kwaliteit zijn en aan verval toe.” Goerdayal geeft aan dat elke winklier zich moet houden aan de richtprijzen aangegeven door het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ). Hij benadrukt dat prijsopdrijving een economisch delict is.

De Vliegende Brigade Prijscontrole heeft na haar installatie op 23 februari een werktraject uitgezet met de verantwoordelijke instituten. Op 25 en 26 februari zijn winkels in Paramaribo aangedaan en 27 februari volgde het district Nickerie. Afgelopen dinsdag zijn deze drie operaties geëvalueerd, gevolgd door een werkbespreking met de districtscommissarissen van Paramaribo, Wanica, Commewijne en Saramacca. Met hen is een traject uitgezet voor twee weken.

Dit traject is woensdag gestart in Paramaribo. De brigade gaat de hele keten van handel aandoen, te starten met de verkoper vervolgens de distributeur en importeur. Zij zal ook het inkoopbeleid in het buitenland natrekken. Goerdayal merkt in deze op, dat producten te duur worden ingevoerd. Daarnaast zal ook het vergunningenbeleid onder de loep worden genomen, dit om te voorkomen dat slechts een instantie de monopolie voert over een bepaald artikel.

8 REACTIES

 1. Allemaal sisyfusarbeid om te voorkomen dat de kop van Santokhi gaat rollen. Santokhi en zijn VHP gaan de mensen aanpakken die door hun prijsbeleid hem aan de macht hebben geholpen. Dit gaan zij hem niet in dank geven. Het drama rond Santokhi zal men niet kunnen tegenhouden. ” Logisch ” gaat men hem aanpakken via een andere weg van ontduiking. Santokhi komt immers aan hun brood en hun woekerwinsten. Ook door het monetaire beleid van Santokhi moet men rekening houden met de ‘ sky rocketing ‘ van de prijzen. Met deze aanpak van Santokhi wil men de indruk wekken alsof de prijsstijgingen de schuld is van importeurs en winkeliers.


  Maak melding

 2. vanaf importeurs, douaniers, tot distributeurs zijn een geboefte bende, die woekerwinsten maken, zal beter zijn als die aangepakt worden in plaats van de kleine winkeliers. Hoe kan mijn buurman die nog geen jaar bij de douane een auto van 450000 us dollars kan kopen!!


  Maak melding

 3. Makkelijker gezegd dan gedaan. Dit grijze instituut is een eigen leven gaan leiden. Het wordt sowieso dweilen met de kraan open . Alleen volharding ,zeer frequente onregelmatige controles en hoge boetes kunnen het leed verzachten. Intern wemelt het van de corruptelingen , dus de controleur die de poes is , moet op de melk gaan passen. Dit duurt wel effe hoor. Maar een aanvang zal men moeten maken.


  Maak melding

 4. Het is inderdaad een economisch delict.
  In mijn optiek zijn de ondernemers totaal niet solidair met het volk.

  Suri is niet het enige land waar bedrijven omvallen, maar onderhand wel één vd weinige landen waarbij de vorige regering flink geld heeft geroofd van hun eigen volk.
  Dus suri heeft nu te kampen met én een pandemie én een economische crisis.
  Je vraagt je af of ze dit niet snappen, of doen alsof. Continu gesputter, pffff.

  Misschien moet de regering maar het minimumloon verhogen, net als strax Biden en Rutte.


  Maak melding

 5. Kome julliebook op zanderij voor het controleren van de prijzen.want ding chinzie aw kier ung dja na zanderij.prijs opdrijving al die supermarket vooral winkel lam en winkel 825


  Maak melding

 6. robg , paarse lullemeier , je moet je zevenhonderd zeven en zeventig keer op je paarse kop slaan, je liefje de 777 is naar Amerika gegaan en komt nooit meer terug , ga haar achterna robje g , wel snel robje g want dat apparaatje waar je haar ontmoet hebt zal haar straks niet meer kunnen vinden. 😁😁


  Maak melding

 7. Zijne excellentie is met en strijd begonnen die hij bij voorbaat gaat verliezen. Het resultaat van deze wanhoopsactie van Santokhi staat nu al vast. De wisselkoers gaat richting 1 op 20 tot 25 en de winkeliers gaan de prijs doorberekenen aan de consument. Santokhi zijn enige redding zin de olie-inkomsten. Hij zal proberen om het zo lang mogelijk uit te zingen totdat de olie inkomsten binnenvloeien. Hij zal het merken of hij weet het nu al dat de vorige regering geen andere keus had bij een gegeven dat de vraag naar goederen en diensten van de bevolking toeneemt terwijl de inkomsten van het land bij lange na niet toereikend zijn. Santokhi is thans bezig om alles af te wentelen op de bevolking. Dat zal het einde zijn van zijn politieke ambities. Ik hoop dat deze dag snel komt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.