Commissie heeft adviesrapport over aantrekken diasporakapitaal af

20
Commissie heeft adviesrapport over diasporakapitaal af
Foto: President Santokhi ontvangt het adviesrapport van Henry Ori.

In oktober 2020 heeft de Surinaamse president Santokhi de presidentiële commissie Diasporakapitaal en Diasporabank geïnstalleerd. Deze commissie had onder meer als taak onderzoek te doen naar mogelijkheden hoe diasporakapitaal naar de Republiek Suriname te krijgen. De commissie heeft voortvarend werk verricht en het rapport binnen de vastgestelde termijn van drie maanden afgerond. Het document is vrijdag 8 januari 2021 door commissievoorzitter Henry Ori aan het staatshoofd overhandigd.

Op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking waar de overhandiging heeft plaatsgevonden, zegt Ori tegenover de Communicatie Dienst Suriname (CDS) dat de commissie middels consultaties in Suriname en Nederland is nagegaan wat de mogelijkheden tot diasporakapitaalinvestering in Suriname zijn. In het rapport is voor het staatshoofd op een rij gezet welke instrumenten hij zou kunnen toepassen, wat de randvoorwaarden zijn en welke extra wetgevingsproducten nodig zijn om die omgeving te creëren opdat er diasporakapitaal wordt ontwikkeld.

Het uiteindelijk doel is dat er een diasporabank komt. Echter, voordat dit punt wordt bereikt, zullen er drie belangrijke tussenstappen gezet moeten worden. Een hiervan is de mogelijkheid tot obligaties en investeringen. De diaspora in Nederland is onder meer geïnteresseerd in investeren in woningbouw en de agrarische sector. Met de diasporabank moet het mogelijk zijn om tussen Suriname en Nederland veel meer betrokkenheid te krijgen in kapitaalbeweging en -investering gekoppeld aan een portfolio van sectoren, activiteiten en projecten. 

Vooralsnog wordt gemikt op de diaspora in Nederland omdat daar de grootste groep Surinamers woont. Zij hebben van de nieuwe Surinaamse regering een positief beeld en het imago schept vertrouwen. De commissievoorzitter zegt echter dat er ook aan wetgevingsvraagstukken gewerkt dient te worden, omdat de wereld streng kijkt naar kapitaalstromen. Hij benadrukt dat door het prudent beleid en financiële transparantie van de regering ook vertrouwen gaat ontstaan bij investeerders om zaken met Suriname te doen. Ori haast zich erbij te zeggen dat het niet slechts financieel kapitaal betreft, waarmee men wil investeren, maar ook kennis en netwerken.

Bekijk ook:

20 REACTIES

 1. Zoals het er momenteel voorstaat twijfel ik niet om te stellen “mijn kapitaal (spaarcenten) zal ik nimmer afstaan aan Suriname om zogenaamd te investeren”.
  Reden hiervan is dat de politiek nog steeds niet in stat is om duidelijk eerlijk betrouwbaar transparant en integer bezig te zijn. Alle politieke partijen met hun oude leden zijn en blijven dezelfde houding etaleren van vooral nepotisme en onbetrouwbaarheid maar bovenal permanent de handen boven hoofden houden en daardoor machteloos staan tegenover hen die het land steeds schade berokkenen en de natuur vernietigen.


  Maak melding

 2. De nadruk moet niet alleen op landbouw en woningbouw worden gelegd, maar op alles.

  Kennis, Technologie, productie, transport, logistiek, distributie, veiligheid, duurzame energie, milieu, scholing, samenwerking, studiebeurzen, gezondheid, toerisme, moderne zeevisserij en productie, veeteelt, landbouw in kassen, water kwaliteit, economische betekenis van water voor Suriname, bosbouw, mijnbouw, sport en ontwikkeling, cultuur, onderwijs en wetenschappen, enz, kortom op alles.

  Een groep Surinamers in Nederland hebben hierin Nederland hun sporen verdiend, gewerkt, kennis, ervaring, kapitaal, ondernemingen, gezondheidszorg, hun netwerk, ook zij die met pensioen zijn en deze ook voor zichzelf en Suriname kunnen gebruiken.

  Men moet niet alleen naar diasporakapitaal kijken, maar hoe worden deze Surineds het aangenaam gemaakt om zich daar op hun gemak te voelen.

  Niet hun kapitaal,kennis en ervaring willen hebben, maar dat nietsnutten in Suriname denken dat zij het gaan bepalen.


  Maak melding

 3. Ik zit erop zolang didibri en zn bendelingen nog leven want ze nemen nu hun kiek op deze regering die de pot weer moet vullen dan komen ze weer graaien. En de pot weer es legen om rijk te leven


  Maak melding

 4. Eerlijke mensen kiezen voor eerlijke mensen om mee samen te werken. Conclussie, geboefte heeft ervoor gekozen om met geboefte abop samen te werken???


  Maak melding

 5. Ik zal ook eerst de kat uit de boom kijken want voor vertrouwen is meer tijd nodig. Ik zou ook eerst willen zien dat er afgerekend word met al die genen die zich in de afgelopen 10 jaar verrijkt hebben door corruptie en vriendjespolitiek. Het is hierboven ook aangegeven, er moet echt werk worden gemaakt van de opsporing en vervolging van boefdraad. Het zou mij niet verbazen dat ie idd op een van de locaties van bouta zit. Coesewijne lijkt mij het meest waarschijnlijke. Bouta heeft zich daar een gebied toegeeigend waar je alleen met de boot kan komen. Je word op honderden meters van het gebied d.m.v. borden gewaarschuwd dat je je in prive gebied begeeft en dat gebied bewaakt wordt door gewapende beveiligers die met scherp schieten.
  Daarnaast zijn er nog teveel open dossiers waar deze regering werk van moet maken (waar is het verdwenen geld van de postspaarbank, affaire buitenschoolse opvang, onderzoek besteding honderden miljoenen dollars aan geleend geld, vervolging bouta voor de 8 dec. moorden) Kortom, als regering Chan echt wilt zien dat de diaspora gemeenschap gaat investeren, zal hij toch meer moeten werken aan genoemde zaken om het vertrouwen te krijgen.


  Maak melding

 6. Mijn diaspora geld gaat niet naar s me, zolang veroordeelden in de regering zitten..

  Ik pleit voor een regering, zonder ,,,, crimineel ,,,achtergrond dus mensen met schone handen, een Rijn geweten..

  alle anderen, zijn voor mij niet belangrijk….eerlijk oprecht, dat geeft vertrouwen moed durf.. trekt een ieder aan..


  Maak melding

 7. In ieder geval is er dus wel degelijk een WederOpbouwPlan.
  Stap voor stap en stukjes bij beetjes worden de stenen gelegd.

  Ik ben ervan overtuigd dat de diaspora gaat investeren. Veel ondernemers halen hun oude plannen weer uit de ijskast. Het vertrouwen komt terug maar het zal gewaarborgd moeten worden.
  Zodra die waarborging er is en investeerders veilig kunnen investeren zal Suriname booming worden.
  Daarom is het van zeer groot belang dat het criminele kartel zo snel mogelijk wordt ontmanteld en dat nooit meer een crimineel kartel kan huishouden in politiek Suriname.

  Justitia Pietas Fides.
  W’o set en. Krakti !


  Maak melding

 8. De man/vrouw achter het kapitaal moet men niet vergeten.

  Wat doet men voor deze man/vrouw in Suriname om hem goed te accommoderen?

  Zonder waardering voor mensen die op ze lijken gaat het niets worden. Als men denkt, jullie kapitaal is belangrijk, maar je gaat hier de tweede viool spelen, je hebt hier niets te vertellen, je bent een p’tata, enz. Zie het probleem duidelijk voor ogen en probeer geen poppenkast te spelen.


  Maak melding

 9. Daarom heb ik enorm respect voor de Hollander. Je kunt ze overal in de wereld vinden met een kleine of grote onderneming. Ze kunnen van niets iets maken, zonder eisen gaan ze aan de slag.
  Durven doen, is normaal. Waar een klein land groot in kan zijn.

  Die suri diaspora eist een gespreid bedje, en zijn totaal vergeten hoe ze ooit eens zijn begonnen.

  Niet mijn ding, morgen kunnen je instorten en dan heb je elke dag rijst met sardien verorbert, omdat je zonodig huis hier huis daar moest hebben. Ieder zijn meug, ik ben geen typetje hangmat en kippetjes voeren op mijn ouwe dag. Storytelling en kennisoverdracht kan gelukkig op afstand.

  In mijn optiek moeten de suri’s zelf het land opbouwen, de diaspora mag subtiel op de achtergrond bijdragen. Echte grote investeerders zijn meestal onbekend, surineds zijn ve ander kaliber.


  Maak melding

 10. Kun je het rapport ergens lezen of downloaden?
  Esmeralda, dus je zit niet alleen op Facebook, getuige jouw reactie, ben het volkomen met je eens, moet je ook doen in andere reacties, lekker doordenken.

  Bigi Sma, je hebt gelijk, wees zuinig op je duur verdiende centjes. Een Diaspora bank oprichten is een abc’tje voor de profi’s, maar het beheer, enz………

  Waarom neemt de Diaspora het niet zelf in handen, dan kunnen ze misschien voor een coöperatieve bankvorm kiezen. Nogmaals ik ken het rapport niet dus is het afwachten.


  Maak melding

 11. Deze gasten nemen de surinamers en ned.surinamers gewoon in de maling met hun diasporabank.
  Denken ze soms dat de diaspora mens3n zo gek zullwn zijn om geld op zo een bank te storten.
  Santhoki en zijn cuyanese teef zijn vaak in nederland geweest en werden groots onthaald door een aantal hindustanen die hier wat toko’s hebben in de hoop dat ze met hun gevleinaar chan toe er beter vanaf zouden komen.
  Raad elke surined aan niet om in deze nonens te trappen want na verloop ben je je geld kwijt..
  Deze 2 imbicielen van abop en vhp hebben zich omringd door gelukzoekers in su.
  Abop die is alleen omringd door domkoppen vanaf vp tot aan ministers,dc’s en beleidsadviseurs.
  Dus surineds wil je echt van je geld afkomen maak maar over naar die diasporabank. Veel succes


  Maak melding

 12. Surineds storten jullie je geld massaal op de diasporabank, dan helpen jullie al die mensen in su die betaald krijgen in euro’s.

  Als jullie zo dom zullen zijn als die dommerikken die daar aan het bewind zijn,doewett dan.


  Maak melding

 13. Surineds maak jullie geld maar over naar diasporabank dan helpen jullie chan en die dikkop van abop en families en vrienden,om hun salatis in euro’s te ontvangen.


  Maak melding

 14. lang leve de negatieven hier op WTK , zijn jullie allemaal boutisten of zo , elke Surineds daar in Nederland kan toch op een veilige manier de familie of bekenden hier in Suriname helpen , zonder dat men hoeft te investeren , de regering moet zien dat ze de gestolen gelden die nu in het bezit zijn van de ndp boeven , terstond terug haalt , en dit weer aan het volk terug geeft , en die paarse rakkers vooreeuwig in het vervuilde stuwmeer dumpen.


  Maak melding

 15. Wat een reacties maar ik denk niet dat de nederlandse belasting weet dat mensen zoveeeel geld hebben is het zwart geld om in suriname te helpen het dus mischien crimineel geld? Suriname is een onstabiel land vol toestanden berovingen etc. Ik ken niemand in nederland die zo rijk de meeste leven van of uitkering of werk geen grote bedrijven deze mensen bluffen kunnen nederlanders heel erg wit bruin groen paars. Zogenaamde investeerders zijn grote bluffers denk ik. Eerst naar nederland in 1975 met klm nu terug nergens rust hebben deze mensen. Heel erge grote fantasten denk ik.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.