Suriname vandaag 45 jaar onafhankelijk

19
Mammoetvlaggen wapperen vanwege 45 jaar Srefidensi
Op vier verschillende locaties is er een mammoetvlag gehesen om het nationalistische gevoel onder het Surinaamse volk aan te wakkeren.

De republiek Suriname viert vandaag haar 45-jarige staatkundige onafhankelijkheid. Vanwege COVID-19 en de precaire staatsmiddelen wordt Srefidensidag dit jaar niet groots gevierd.

De kosten voor de sobere viering zijn volgens de regering SRD 875.000 en worden gedekt door een aantal bedrijven. De Commissie 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid had hiervoor 25 bedrijven aangeschreven om ondersteuning te geven.

Speciaal voor vandaag zijn een aantal buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders afgereisd naar Suriname. Zo ook de Guyanese president en de Braziliaanse en Nederlandse ministers van Buitenlandse Zaken.

Bekijk hieronder een video waar commissievoorzitter Pertap Goerdayal informatie verschaft over de activiteiten van vandaag.


19 REACTIES

 1. Als ik het bedrag van 875.000 SRD omreken in euro,s kom ik uit op een bedrag van minder dan 50.000 euro’s. Een feest of bijeenkomst van de NDP kost meer dan dan deze nationale onafhankelijkheidsviering. Erg jammer dat zo,n dag zo sober moet worden gevierd of herdacht, maar ik heb begrip hiervoor. Ik beschouw dit als een opvoeding van het Surinaamse volk, om niet meer uit te geven dan je het kan permitteren. Met zuinigheid, ijver en vlijt kan ons volk sneller uit het dal geraken.


  Maak melding

 2. Ik condoleer uit het diepste van mijn hart een groot gedeelte van het Surinaamse volk die dit nooit had gewild. De onafhankelijkheid is met geweld het volk de strot ingeduwd. Zie de gevolgen.

  Gefeliciteerd voor de rest die erg veel ontwikkeling en vooruitgang ervaart hebben de afgelopen 45 jaar zoals Bouterse Abrahams enz.enz.


  Maak melding

 3. Suriname is slechts theoretisch onafhankelijk.

  Suriname wordt pas echt onafhankelijk wanneer de vloek van de Decembermoorden wordt bezworen.
  Suriname wordt pas echt onafhankelijk wanneer het criminele kartel wordt ontmanteld en wordt berecht.
  Suriname wordt pas echt onafhankelijk wanneer er gerechtigheid is.
  Suriname wordt pas echt onafhankelijk wanneer zij eigen verantwoording kan nemen en dragen en geen leningen nodig heeft voor basislasten en basisbehoeften.

  Suriname 45 jaar onafhankelijk. Waarvan 40 jaar onder invloed van criminelen. Niets om trots op te zijn.

  Hopelijk kunnen we over 5 jaar, wanneer Suriname 50 jaar onafhankelijk is, onafhankelijkheid wel groots en met trots vieren.

  Aan alle oprechte en trotse Surinamers met een hart voor Suriname (dus niet voor een politieke leider):
  Laten we een onafhankelijk Suriname maken om trots op te zijn.
  Laten we onafhankelijkheid waardevol maken.
  Laten we werken aan een beter Suriname.
  Laten we werken aan een nieuw Suriname.

  No aksi sa yu kondre kan du gi yu,
  ma aksi yu srefi sa yu kan du gi yu kondre.

  Wan switi srefidensi dey !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 4. Schandalig, op deze dag moet men stilstaan bij de ellende die Bouta over het land heeft gebracht. Er is nu geen tijd voor feest vieren maar voor doorpakken, om uit deze ellende te komen. Het geld kan beter hiervoor gebruikt worden.😒


  Maak melding

 5. Ben zelf jarig op deze dag, mijn boodschap aan alle Surinamers als volg :
  Vergroot je zelfrespect en durf sorry tegenover je medemens te zeggen .
  Hoe krom de wegen zijn, wees altijd positief . Kritiek mogen hebben als het maar corrigerend invloed bezit .
  Erkend je fouten en zeg sorry en wees behulpzaam. Dank je wel..
  Verder een mooi srefidensi toegewenst aan alle Suri’s ..


  Maak melding

 6. Sranangman…… a was pe oe de, mie fristerie one nanga srefidensi dei.
  Ik denk dat velen met mij deze dag met gemengde gevoelens beleven. We hadden immers veel verder kunnen zijn in ons ontwikkeling en welvaart. We kunnen niet blijven terugkijken op het verleden, maar als je geen lering trekt uit lessen uit het verleden, zullen we fouten blijven maken en komen wij als land nooit verder. Mijn boodschap aan u luid:
  Het is belangrijk dat er eenheid komt, willen we samen ons geliefde land helpen verder te komen. Wij, hindoestanen, creolen, javanen zijn allemaal schepsels van een en dezelfde vader die hemel, aarde en ons geschapen heeft.
  Zet al uw vooroordelen terzijde en trek samen ten strijde om van ons mooi en geliefd land Suriname, weer een mooi land te maken waar een ieder de kans heeft een bestaan op te bouwen,
  Wees echter erop bedacht dat er een heleboel valse profeten en boeven rondlopen en u trachten te verleiden met valse beloftes. U kunt ze herkennen aan de wijze waarop zij zich in de loop der jaren hebben verrijkt, nl. door list en bedrog. Deze lieden zullen ooit ook aan de hemelpoort verschijnen en rekenschap moeten geven voor hun daden. God rekent met ze af!
  Hebt vertrouwen in elkander, u woont immers in een gezegend land vol natuurlijke rijkdommen die u gegeven is door de schepper.


  Maak melding

 7. Inderdaad 45 jr onafhankelijk, waarvan 40jr onderdrukking, dood en verderf. Gevolg van eigen keuzes.

  De echte democratie is gestart op 25 mei 2020. Gefeliciteerd Surinamers dat jullie eindelijk gekozen hebben voor jezelf, je nageslacht, normen en waarden.
  Suriname is back, maak er wat van.


  Maak melding

 8. IK BEN Ali NUMMER 2 OP DIT FORUM. WATERKANT HOE KAN HET DAT 2 MENSEN MET DEZELFDE NAAM HIER OPEREREN. DIT IS DE ECHTE.???????

  MAAR IN IEDER GEVAL SURINAMERS OVERAL TER WERELD GEFELICITEERD.

  DE SURINAMERS DIE ZIJN ACHTERGEBLEVEN IN SURINAME DAT ZIJN ONZE HELDEN!!!!!!

  DE GEVLUCHTE SURINAMERS DAT ZIJN ONZE BROEDERS OOK MAAR DE GROEP LAFAARDS LAFAARDS. DE BENG FREDE FOE NJANG PINA.

  HUN HELE LEVEN VERZORGD DOOR EEN OF ANDERE GEMEENTE IN KIKKERLAND.

  MAAR MAAK ER EEN MOOIE DAG VAN EN GENIET. WEG MET DE BAKRAS UIT HET PARADIJS.

  SURINAME IS VAN ONS SURINAMERS.


  Maak melding

 9. 45 jaar Srefidensi, 45 jaar eigen baas in huis.
  Maar zijn het wel 45 leuke jaren geweest, velen zullen vinden van niet, anderen zullen juist zeggen van wel, is hoe je het hebt ervaren deze 45 jaren Srefidensi.
  Teruggaan in de tijd en daarover oordelen laat ik aan de geleerden over. Suriname komt vandaag uit een diep economisch dal gekropen. Overal in de wereld zijn er problemen met corona. Maar terug kijkend kun je de Corona virus niet de schuld geven van onze misére, de schuldigen zijn wij zelf.
  Als je het over 45 jaar Srefidensi hebt is het zinvol je blik te werpen op hetgeen zich de afgelopen 10 jaren heeft afgespeeld. En het is niet mals, overal in het land, op alle terreinen van de Overheid is er grote achteruit gang.

  Financieel staat Suriname vandaag de dag aan de afgrond, de goede naam is verkwanseld, mensen hebben geen respect meer voor elkaar, van eenheid van beleid is geen sprake, geen realiteitsgevoel, geen mentaliteit, men gunt elkaar het licht niet. De democratische structuren werken minimaal. Dit is het beeld van Suriname anno 2020, zowaar geen leuk opbeurend gezicht. Velen zullen deze dag niet willen vieren, vinden niet genoeg aanleiding om te feesten onder deze erbarmelijke omstandigheden.

  Het volk heeft op 25 mei 2020 gekozen voor een nieuw begin, een nieuw tijdperk met als doel, herbouwen van het land, Suriname terugbrengen waar het hoort, een gelukkig en welvarende natie.
  Suriname is een mooi land, mooie bevolking, het kan altijd beter en zal altijd beter gaan.
  Suriname heeft recht op behoorlijk bestuur, eerlijke en waarachtige leiders, er zal geen plaats moeten zijn voor leiders die alleen maar aan zichzelf denken, dit heeft ons de afgelopen 45 jaren ons geleerd. De generaties na ons zullen over ons oordelen.

  Heeft Srefidensi gebracht wat men wilde, ja en nee.
  Ja, kijk naar de opkomst van de bevolkingsgroep der Marrons, eeuwen negatief weggezet, kijk naar de Javaanse en Hindoestaanse bevolkingsgroepen, de Chinezen , ze doen volop mee in Suriname. De infrastructuur, de bereikbaarheid, de verbinding tussen de vele inheemse dorpen.
  Er is veel gebeurd de afgelopen 45 jaren.

  Nee, Srefidensi heeft niet gebracht wat men voor ogen had, alle mooie plannen die men had zijn op de plank blijven liggen. De afgelopen 10 jaren heeft de regering Bouterse het land finaal financieel leeggeroofd, tot een bananenrepubliek gemaakt, niks lukte uit eindelijk meer, de pijp was.

  Sranan krakti, Sranansma krakti, opo ondre mang un opo.


  Maak melding

 10. ***** De echte democratie is gestart op 25 mei 2020. Gefeliciteerd Surinamers dat jullie eindelijk gekozen hebben voor jezelf, je nageslacht, normen en waarden.
  Suriname is back, maak er wat van*****.
  Vijf sterren voor, Esmerald.
  Het verleden even loslaten, dat is vandaag de beste” houvast”.


  Maak melding

 11. Alle Surinamers gefeliciteerd met deze mijlpaal. Een prettige en vreugdevolle dag aan een ieder.
  Vergeet niet om de covid regels in acht te nemen.

  Tang boeng.


  Maak melding

 12. @ franco
  covid regels in acht nemen?
  en dan staat die dikkop in de video gewoon te preken zonder mondkap??

  beperkingen vanwege corona en dan preken zonder mondkap… hoe dom ben je dan?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.