maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomieOnregelmatigheden bij landelijke controles van winkels in Suriname

Onregelmatigheden bij landelijke controles van winkels in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

De Economische Controle Dienst (ECD) van het Surinaamse ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie heeft de afgelopen periode bij diverse ondernemingen controle uitgeoefend. De meest voorkomende overtreding was géén prijsaanduiding, gevolgd door vervallen producten en prijsopdrijving.

In de periode 14 september 2020 tot en met 9 november 2020 zijn er ruim 205 ondernemingen gecontroleerd. Tijdens deze controlewerkzaamheden in de districten Paramaribo, Wanica, Brokopondo, Commewijne, Saramacca, Nickerie en Para zijn er verschillende overtredingen geconstateerd.

Er zijn onder andere illegale sigaretten, alcoholische dranken en vloeibaar rattengif in beslaggenomen tevens zijn winkels en slijterijen gesloten. Aan de ondernemers van wie de vergunning vervallen was, is de mogelijkheid geboden de vergunning in orde te maken. Er zal een nacontrole plaatsvinden om na te gaan of de ondernemers dit wel in orde hebben gemaakt. Bij sommige winkels was er sprake van meerdere overtredingen. Enkele ondernemingen hadden geen prijsaanduiding op verschillende producten. De ondernemers moesten in het bijzijn van de ECD-medewerkers de ontbrekende prijzen meteen aanbrengen op de producten.

Vervallen producten (foto) zijn onmiddellijk van de schappen gehaald bij diverse winkels. In geval van prijsopdrijving moesten die terstond teruggedraaid worden. Verder is gebleken dat bij meerdere ondernemingen de weegschalen niet geijkt waren. Deze ondernemers zijn opgeroepen om hun weegschalen te laten ijken bij de dienst Waarborg & het IJkwezen.

Tijdens de controles is verder gebleken dat enkele winkels onhygiënisch waren en de gelegenheid is aan de winkelhouder geboden om de zaak te reinigen. Enkele ondernemingen hadden smokkelwaar op de schappen. Er is een proces-verbaal opgemaakt, de producten zijn in beslag genomen en de ondernemers zijn opgeroepen. Bij een onderneming waren er producten met etiketten in andere talen dan het Nederlands en/of Engelse taal aangegeven. Volgens het Technisch Voorschrift Algemene eisen voor de etikettering van voorverpakte goederen is het verplicht gesteld dat etiketten van voorverpakte goederen in de Nederlandse en/of Engelse taal zijn. Overtreding van dit voorschrift is een economisch delict.

In het district Brokopondo zijn er enkele winkeliers die weigeren hun deuren te openen voor consumenten, omdat zij zich niet houden aan de covid-19 maatregelen namelijk het dragen van een mond- en neusbedekking. Het Ministerie is in overleg getreden met de ondernemers hierover. De medewerkers van de ECD en de bestuursambtenaren van het Commissariaat van het district Nickerie hebben ook ondernemingen gecontroleerd waaronder winkels en eethuizen. De controle was veelal gebaseerd op de hygiëne in deze ondernemingen.

Na de reguliere controles vindt er een na-controle plaats bij alle ondernemingen die reeds gecontroleerd zijn, om na te gaan of zij de aangegeven instructies hebben uitgevoerd en ze zich houden aan de vergunningsvoorwaarden. De landelijke controlewerkzaamheden zullen in de komende periode worden voortgezet.

Consumenten kunnen hun klachten telefonisch indienen via het verkorte nummer 1940 of whatsappen naar +5978530915.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

8 REACTIES
 1. ja wanneer henry , de autoriteiten zijn veel te soft , als er in een winkel zoveel waren over datum liggen en geen prijs kaartje en ook nog de prijs opgedreven , moeten ze terstond die winkel sluiten en nooit meer openen , want dit zijn criminele handelingen


  Maak melding
 2. De winkeliers zijn zulke grote oplichters als hun president zelf .Ik hoop ook dat de controle diensten hun werk naar behoren uitvoeren in de winkels,anders worden zij ook slachtoffer van deze handelaren


  Maak melding
 3. Onder de vorige regering is er nooit een controle geweest. Ze kwamen wel in winkels om die black en sigaretten voor baas bouta te kopen, maar controles op prijzen en houdbaarheid van artikelen, daar hadden ze geen tijd voor. Het was regeren als een kip zonder kop. Het enige doel was zoveel mogelijk lenen om de eigen zak te vullen. Onbekwaam, ongeschoold geen visie of leiderschap en corruptie was mode tijdens de ndp periode. Dat heeft Suriname 10 jaar teruggezet in tijd en ontwikkeling. Stichting 1 voor 12 heeft heeft overuren moeten maken om mensen uit hun nood te helpen. Vind het heel teleurstellend dat regering Santoki Brunswijk tot nog toe helemaal niets gedaan heeft om het ndp geboefte achter slot en grendel te zetten. Blijkbaar heeft het helemaal geen prioriteit en leven ze als god in Suriname.


  Maak melding
 4. a-dolf-hitler , hou je bek en toon respect voor de nieuwe President , , maar jij zit nog in gedachte bij je baasje bouta , , maar lulletje het gros van de bevolking heeft hem uitgekotst , dus donderstraal jij ook maar op , , we zijn niet gediend van jou


  Maak melding
 5. Wat, dat wil niet zeggen dat men over datum producten moet verkopen aan de klant.
  Denk aan de gezondheid van de Surinamers. Of geef je niets om de gezondheid van het volk.

  Op naar de Gongrijpstraat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES