maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenBinnenlandVandaag wordt weer stil gestaan bij de dag der Marrons

Vandaag wordt weer stil gestaan bij de dag der Marrons

-

Does Travel - naar Suriname

In Suriname wordt zaterdag 10 oktober 2020 weer stil gestaan bij de dag der Marrons. De politieke partij Broederschap en Eenheid in de politiek feliciteert de Surinaamse samenleving met de herdenking van Marron Dey 2020 en stuurt onderstaand bericht:

De op 10 oktober 1760 middels traktaat gesloten Vrede van Auca, tussen koloniale machthebbers en weggelopen tot slaaf gemaakte Afrikanen, markeert het begin van de eerste duurzame vrede met Marrons uit het slavernijtijdperk van ons geliefde land.

Dit jaar precies 260 jaar geleden. Deze duurzame vrede werd voorafgegaan door een langdurige en gewelddadige strijd om bevrijding, met veel slachtoffers aan beide zijden. Deze bevrijdingsstrijd van de Marrons, heeft echter wel geleid tot de fysieke en politieke afschaffing van de slavernij in Suriname, in het jaar 1863.

In verlengde hiervan behoren wij zeker ook te memoreren dat uit de heldhaftige bevrijdingsstrijd der Marrons, en daarvoor die der Inheemse eerste bewoners van ons geliefde land, de weg naar het mooie land Suriname, voor de Aziatische Surinamers heeft geopend.

Uit eerdergenoemde heldhaftige bevrijdingsstrijd is zeker ook voortgevloeid het gerechtvaardigde Surinaamse streven naar algemene zelfbeschikking. Een streven dat automatisch heeft geleid naar onze soevereine zelfstandigheid en politieke onafhankelijkheid in het jaar 1975, nu 45 jaar geleden.

Marron Dey 2020 is mede door de COVID-19 pandemie een welkome bezinningsdag, waarbij Surinamers mogen en kunnen stilstaan bij de vraag welke bijdrage elkeen van ons mag, kan en moet leveren, om ons geliefde land als prettig leefbaar te beleven en blijven beleven.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

10 REACTIES
 1. @
  wendy
  Wat is er mis met half vhp/abop babies? In Suriname gelden toch geen Zuidafrikaanse rassenwetten? Er heerst toch geen apartheid in Suriname?


  Maak melding
 2. Beste familie, stil staan om te reflecteren of om uit te rusten en constructieve plannen voor de toekomst is top. Maar te vaak stil staan omdat het goed voelt leidt naar niets! Fado de wi fesi mang


  Maak melding
 3. wendy 10 oktober 2020 At 13:28

  Zo nu zij de marrons de beste. Ik hoor jullie ze niet uitschelden. Straks krijgen we half vhp/abop baby’s. Leuk hoor. Vhp nemen jullie de dochters mee voor een man.
  =======================
  Yep!!! Jij zou het liefst paarse baby’s willen zien, dat wordt ‘m niet, want hoeren als jij zijn niet vruchtbaar.


  Maak melding
 4. @Pieter en Boskopuman: Zo ken ik jullie varkens weer. Ik zou bijna willen zeggen geboren uit een zeug, geeft gedrag van een zeug! Maar nu even ter zake. Vandaag 10 oktober, dag van de Marrons, de dag van het traktaat…..heeft een van jullie ezels het traktaat ooit gelezen? Dat zou beter zijn dan je waardeloze leven hier op WK te slijten en je varkensinborst aan de wereld te tonen. Als je het hebt geleze (Reize naar Surinamen van John Stedman) mag je zeggen of je het een dag van glorie vind of een dag van verraad! En weet je ook dat de geschiedenis zich elke keer weer herhaalt? Vraag het maar aan Brunsie.


  Maak melding
 5. Ik weet overigens niet wie de auteur van dit bovenstaand artikel is, maar deze persoon heeft een duidelijk politiek motief geëtaleerd door zaken te romantiseren. Bang als men is dat deze regering ten val gebracht zal worden als Ronnie er de stekker uittrekt wordt in dot artikel de Marrongemeenschap overladen met honingzoete likjes en complimenten. Nog niet zolang geleden waren het rovers, dieven, verkrachters en vooral apen! Is de waarheid dan echt zo moeilijk voor jullie om te schrijven?? Moet er altijd leugen en bedrog bij komen kijken. Zeg en schrijf eerlijk wat je denkt en vindt, dan toon je ballen, stelletje huichelaars, toion je ware ik !!


  Maak melding
 6. Lucien Karwafodi…Je hebt helemasl gelijk. Wat een paar stelletjes huichelaars hier. Het is om te kotsen.. Voor de verkiezing werden deze Surinamers tot de grond afgemaakt en gediscrimineerd. Houden jullie aub op met de schijnheiligheid


  Maak melding
 7. hé glenn en luci en k…. , , jullie zijn ook creolen ga een kind maken bij die creoolse teef wendy , , en zit niet de Marrons te kleineren stelletje paarse gedrochten , , en jullie moeten eens van de aardbodem verdwijnen , , Pas Op voor Brunswijk hij lust jullie rauw


  Maak melding
 8. Marrons zijn de zwarte chinezen van Suriname. Net zoals chinezen echt alles eten, zo vreten marrons ook alles. Niet te geloven, die lui. Ze eten zelfs peenissen!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES