donderdag, juni 13, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurEen maand na oprichting heeft Omroep X al duizenden betalende leden

Een maand na oprichting heeft Omroep X al duizenden betalende leden

-

Does Travel - naar Suriname

Als het aan omroep X ligt gaat vanaf 1 januari 2022 de tv op zwart. De nieuwe omroep, een initiatief van tv-veteranen Guilly Koster en Ivette Forster, streeft naar meer inclusie op de Nederlandse televisie en met succes. In minder dan een maand tijd heeft de omroep, zonder de inzet van bekende Nederlanders en controversiële uitingen, al duizenden betalende leden aan zich weten te binden. Om het vereiste aantal van vijftigduizend betalende leden te behalen is vandaag een landelijke wervingscampagne gestart.

Zwart als overtuiging, niet in de etnische betekenis
Omroep X is niet de enige omroep die een plek in het publieke bestel wil bemachtigen om een betere afspiegeling van de samenleving op tv te krijgen. Maar de omroep is wel de enige die dit op een progressieve en positieve manier wil bereiken. De omroep is bedoeld voor mensen die ‘zwart’ zijn in hun visie op de maatschappij en niet per se van huidskleur. Zwart slaat op een maatschappijvisie die staat voor inclusiviteit en gelijkwaardigheid, net zoals rood staat voor links, blauw voor liberaal en groen voor milieubewust.

Verscheidenheid aan culturen is een verrijking, geen bedreiging
De initiatiefnemers Koster en Forster zijn geen onbekenden in de mediawereld. Samen waren zij in 1988 de eerste zwarte presentatoren die een eigen talkshow (Bij Lobith/VPRO) op de Nederlandse televisie kregen. Zij willen door het oprichten van Omroep X hun jarenlange media-ervaring en hun kennis inzetten om een positieve bijdrage te leveren aan de beeldvorming in Nederland. Ons land is rijk aan professionals van allerlei kleur en afkomst, en Koster en Forster laten zich door hen terzijde staan.

Guilly Koster: “Met Omroep X willen we televisie maken voor mensen die het als een verrijking ervaren om een samenleving te hebben met meer dan één cultuur. In de programma’s die X gaat uitzenden worden hete hangijzers niet uit de weg gegaan. Bij ons zal een zwart persoon bij een talkshow aanschuiven om zijn kennis te delen, niet alleen om te praten over discriminatie, soulmuziek of sport. De culturele diversiteit hoeft bij de programmamakers straks in ieder geval niet te worden gezocht, zoals nu het geval is, onze makers zijn zelf al divers!”

Voor meer informatie over de missie van Omroep X en het lidmaatschap kun je terecht op www.omroepx.tv

opening
Fernandes Express
Passion in concert

20 REACTIES
 1. Wat een onzin wordt in het artikel weer geschreven. Het was niet Koster die als eerste zwarte een Talkshow had maar de briljante journalist en criticaster Aniel Ramdas. Het zal Waterkant sieren om de juiste informatie te verschaffen ipv luchtledige informatie de wereld in te slingeren.
  Ten tweede vind ik persoonlijk dat een tv kanaal die gericht is op een bepaalde groep niet meewerkt om de samenleving tot elkaar te brengen maar juist polarisatie in de hand werkt. Het wij – zij denken wordt alleen maar versterkt.


  Maak melding
 2. @Guilly Koster succes ik hoop dat er iets mooi word, ik heb ooit ook dhr. Franklin Esajas toen gesteunt met het opzetten van een omroep, helaas niks geworden,”in elk geval blijf af van het beeld van Gandhi” Namasté


  Maak melding
 3. “””Zwart””” is het niet discriminerend?
  Men wordt boos als je zou zeggen dat je zwart bent.
  Het woord zwart is tegenwoordig een vies woord geworden voor de blanken, maar wat doen de buitenlanders zelfs!!!!!


  Maak melding
 4. Naast omroep X meldt zich een nieuwe omroep die toe wil treden tot het publieke bestel. Omroep Zwart is een initiatief van oa rapper Akwasi. Wederom een versplintering binnen de gekleurde gemeenschap. Ik roep Guilly Koster en Ivette Forster op om te gaan praten met Akwasi. Dit zet weinig zode aan de dijk. Waarschijnlijk willen Omroep X en Omroep Zwart hetzelfde. Met andere woorden fuseren ! Lid worden van een omroep doe je maar 1x. We moeten voorkomen dat Omroep Ongehoord Nederland straks de lachende derde wordt. Overigens steun ik een omroep voor de gekleurde gemeenschap.


  Maak melding
 5. Het lijkt een goed initiatief / alternatief.
  De benaming “omroep x” klinkt ook wel neutraal / meer dimensionaal.
  Maar dan waarom “zwart” ? Dit geeft weer hetzelfde idee van “wit”. Kom op zeg mensen, anno 2020 kunnen we niet meer praten over zwarte of witte mensen. Dit is geen verbetering maar een soort verzetsreactie.

  Ik vraag me af of radio Fun X zich ook als zwarte omroep plaatst of juist als multi-kleur-omroep.

  ” …
  De omroep is bedoeld voor mensen die ‘zwart’ zijn in hun visie op de maatschappij en niet per se van huidskleur. Zwart slaat op een maatschappijvisie die staat voor inclusiviteit en gelijkwaardigheid, net zoals rood staat voor links, blauw voor liberaal en groen voor milieubewust.
  … ”
  Zwart zijn in visie is nog steeds 1-kleurig ! Hiermee wordt meerkleurig niet erkend. Waarom moeten wij allemaal hetzelfde zijn, waarom mag je niet zijn wie je bent ? Dit is zwart zien of een zwarte visie hebben, net als een witte visie (niet te verwarren met wittie visie van Essenboom, even een grapje tussendoor).

  Dus opzich een goed idee maar verbeter dan de “witte visie” eenkleurige gedachtegang.
  Door ook een eenkleurige symbolische kleur te gebruiken is er geen verbetering.

  Gelijkwaardigheid heeft geen kleur !

  Krakti !


  Maak melding
 6. Veteranen? Hoezo dat zijn het ex-militairen? Beware!

  800 zenders wat wil je nog meer.
  De mannen kijken naar voetbal of “meer voor mannen”, de vrouwen naar TLC-achtinge dinges.
  Onzin, onzin grote onzin.


  Maak melding
 7. @ Sandra30 september 2020 At 17:46
  @ Sip30 september 2020 At 17:59

  Beweren de Hindostaanse en Bollywood zenders in Suriname dat zij multicultureel of gelijkwaardig zijn ?
  Wat is hun doelgroep ?

  Zenders met een bredere doelgroep hebben ook andere programma’s en praten wel nederlands. Verder is het zo dat de Surinaamse media ook nog behoorlijk onderontwikkeld is.

  Er zijn heel weinig zenders in Suriname die de totale Surinaamse gemeenschap als doelgroep hebben.


  Maak melding
 8. Ik heb me samen met familie en vrienden aangemeld als betalende lid van deze omroep in spe. Een goed initiatief. Ik vind het alleen jammer dat woordkunstenaar Akwasi en een Surinamer ook van plan zijn een eigen omroep te beginnen. Deze omroep zal ” Zwart ” heten. Het liefst zie ik dat beide initiatieven samengevoegd worden. Dus wie weet komen beide initiatiefnemende groepen tot een gezamenlijke besluit.


  Maak melding
 9. =Ken de geschiedenis over de samenstelling van het volk in Su, daarom heeft een ieder recht op zendtijd om in hun eigen taal info te geven aan hun achterbaan.
  Men spreekt ook Nederlands.
  Het gaat jaren duren voordat er een zender zal komen met een taal die alle volken verstaan en begrijpen.
  Scholing speelt een grote rol.


  Maak melding
 10. ik heb er geen moeite mee. als donkerkleurige persoon leef ik altijd op wanneer ik donkere mensen op tv zie. en wel eens in een andere rol dan alleen maar gevangenisbewoner of andere slechte persoon. het is goed te zien dat donkere mensen net echte mensen zijn en dat je ze in alle soorten en smaken hebt. dat mis ik op de tv van nu. en verder missen heel veel mensen heel veel van tv, anders was tv nog net zo booming als eerst.


  Maak melding
 11. Sander 1 oktober 2020 At 17:51
  wat is het probleem dat hindoestanen veel zenders hebben

  Afgunst ! dat is het probleem hier. Altijd maar blijven afgeven op Hindoestanen maar zelden zelf het initiatief nemen om iets te bereiken.


  Maak melding
 12. De Staatsomroep voor zowel Radio en TV in Suriname is helemaal zwart. Alleen zwarten voelen zich thuis bij de Staatsomroepen. Laatst weer alleen zwarten benoemd in het bestuur en als directeur. Dan vraagt men zich af waarom Chinezen, Javanen en Hindoestanen zelf een zender beginnen voor de eigen doelgroep.


  Maak melding
 13. Het gaat primair om het nieuws dat 2 bekende zwarte mensen uit de media wereld een TV zender willen beginnen. Maar als het ook zo belangrijk moet zijn wie de eerste zwarte tv presentator was dan was het zeker niet Anil Ramdas. Hij was wel een markante persoonlijkheid maar als presentator kwam hij pas in de jaren negentig op tv.

  Persoonlijk zie ik niets negatiefs in het initiatief van deze twee zwarte bekenden uit de media wereld.
  Ze geven een eigen en nieuwe dimensie aan de kleur zwart. In ieder geval geen ordinaire associatie met racisme en discriminatie. Dat vind ik baanbrekend. Om iets negatiefs te vinden hoef je nooit moeite te doen want dat ligt vaak voorhanden. Het positieve herkennen en ook kunnen erkennen gaat heel veel mensen wat moeilijker af.


  Maak melding
 14. Uit de Turks/Marokkaanse hoek zal er geen echt grote zender komen, want het stikt van de schotel antennes die gericht zijn op de Turks/Marokkaans/Arabische zenders.
  Eigenlijk is zo’n kleine omroep de moeite niet waard. Wat wil je n.l. allemaal laten zien in 1 of 2 uur per week? Een zender die dagelijks op de buis is, vnl in de avond, is heel wat interessanter.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES