Santokhi: Bedrijfsleven Guyana wil investeren in Suriname

29
president-suriname-chandrikapersad-santokhi

Het Guyanese bedrijfsleven wil investeren in Suriname. Dat is de eerste boodschap die president Chandrikapersad Santokhi op zondag 9 augustus voor het Surinaamse bedrijfsleven had na zijn terugkeer uit Guyana. Hij heeft in het westerbuurland de inauguratie van president Mohamed Irfaan Ali bijgewoond, samen met first lady Melissa Santokhi-Seenacherry en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking.

Santokhi had op zondag 9 augustus samen met president Irfaan Ali een ontmoeting met de Guyanese private sector, ondernemers en de Guyanese diaspora. “De enige boodschap die ze hebben is: “we willen investeren in Suriname, we willen samenwerken met het Surinaams bedrijfsleven”, aldus president Santokhi, die dit als boodschap meegaf aan het Surinaamse bedrijfsleven. Hij meent dat er zo snel mogelijk gekomen moet worden tot een forum van Joint Chamber of Commerce Cooperation of een Forum van Business Cooperation. Al deze zaken moeten de komende dagen body gaan krijgen.

Tijdens een ontmoeting met vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap in Guyana, te weten ambassadeurs en high commissioners, is vanuit deze groep namens hun regeringen ook ondersteuning toegezegd om de Surinaamse regering te ondersteunen maar ook mogelijkheden te creëren om ons bij te staan op het gebied van de aanpak van het COVID-19 virus. Het bedrijfsleven van Guyana heeft concrete projecten gepresenteerd en concrete samenwerkingsmogelijkheden voorgehouden. Het ligt aldus het Surinaamse staatshoofd, nu aan ons bedrijfsleven om dat te gaan oppakken.

De Surinaamse en de Guyanese president hebben in een volgende ontmoeting het draft document voor samenwerking gefinaliseerd. Er zijn verschillende samenwerkingsgebieden geïdentificeerd. President Santokhi spreekt van gebieden “die een uitstraling hebben van bereidwilligheid van twee leiders om samen de problemen aan te pakken, de samenwerking te verstevigen en de private sector te faciliteren”. Er is ook gekeken naar bestaande samenwerkingsgebieden die nieuwe impulsen, nieuwe instructies en nieuwe mensen moeten krijgen.

Tijdens een ontmoeting met de Guyanese media zijn de inzichten gepresenteerd alsook de inhoud van de samenwerking en hoe het traject eruit zal zien. De samenwerking tussen Suriname en Guyana zal reeds de komende twee weken geïmplementeerd worden. “Daarvoor is er een tijdlijn uitgezet en doelen aangegeven die we willen halen als twee landen, twee presidenten en twee volkeren”.

29 REACTIES

 1. Het moet wederzijds zijn. Laat ze komen, investeren met olie dollars en er zorg voor dragen dat de Surinamers goed verdienen. Als het voor een hongerloontje is en derde
  arbeidsvoorwaarden kunnen ze beter weg blijven.

  Het hangt af welke ondernemingen het zijn, daar moet goed naar gekeken worden. Suriname moet daar goed op letten.


  Maak melding

 2. De Corantijn is van Su. Nou kunnen we over investeren praten. Voordat dat gebeurt even over vis smokkel praten dat Su miljoenen usd kost. Wat kunnen we tussen ons verhandelen.


  Maak melding

 3. Meneer Santokhi,
  Het moet niet alleen op investeringen, handel en industrie zijn gebaseerd, maar regel tegelijkertijd ook de civielwateren en zeegrenzen. En respect hebben voor de eigen territoriale grenzen. Vissen stelen door de Guyanezen moet ophouden. Ook is een mooie gelegenheid om doorpakken en het betwistgebied regelen en de uitspraak door de Verenigde Natie gehoor te geven. Nu bepaalt Guyana de grenzen. Demografisch laat zien hoe de natuurlijke scheidslijnen van de grenzen lopen.
  Is toch voor de zotten dat de Guyanezen een machtspositie innemen.

  Ook het Surinaamse bedrijfsleven moet gelijke kansen in Guyana krijgen.
  gemodereerd

 4. Goede zaak:
  – aardolie industry
  – zeehaven voor de Corantijnrivier
  – bruggen over de Corantijnrivier,
  – Surinaamse Luchtvaartmij (SLM)samenwerken met de Guyanese Luchtvaart Internationaal,
  – Rijstondernemingen van Suriname en Guyana ( internationaal/Caricom)
  – Parbobier goes International Guyana/Caricom
  – Fernandes Bakkerij goes Guyana/International
  – Onderwijs & Wetenschappen

  – grensoverschrijdende criminaliteit,
  – Sport en voetbal/samenwerken, oa: Profvoetbal, Basketbal, Zwemmen, Atletiek,
  – Zeevisserij, transport, opslag, distributie,
  – moderne landbouw/a
  – eco-toerisme,
  – bosbeheer en hout,
  – cultuur zaken, Horeca,
  – militaire zaken,
  – politie en Justitie,
  – grensgeschil oplossen
  – enz, enz


  Maak melding

 5. Weer een stapje voorwaarts zonder gedoe. Wat wel op valt is dat Surinamers denken dat ze wat te eisen hebben. Wie de Corantijn bezit is geen issue en wat voor lonen er betaald gaan worden hangt af van wat er geboden kan worden. Praatjesmakers heeft niemand nodig ook de Guyanezen niet.

  Het zou maar zo kunnen dat Staatsolie een echte asset gaat worden en mee kan gaan draaien in de nu opstartende off shore activiteiten. Het wordt tijd de Chinese baggeraars weg te sturen (met hun minimaterieel) en echt snel te baggeren zodat de havens weer bereikbaar worden.

  Suriname kan nu mee liften met de gezonde toekomst voor de korte termijn van Guyana.


  Maak melding

 6. O.a. Rudisa, Suribet (in Guyana heet het Superbet) en 1 of meerdere Surinaamse verzekeringsmaatschappijen voeren al jaren bedrijfsactiviteiten uit in Guyana.
  Vooral Rudisa heeft veel financiële belangen in Guyana.


  Maak melding

 7. Ik ben zeer verwonderlijk wat voor een resultaten deze volkspresident op korte termijn gezet heeft en dit alles in het belang van het volk. De verraders van NDP zullen natuurlijk het tegendeel blijven beweren maar dat heeft niets met de prestatie van deze president te maken maar meer het racisme van Hindoestanen.
  Grote buiging maak ik voor u Zijne Excellentie.
  gemodereerd

 8. Sluit overeenkomsten met grote landen, Guyana is net zo arm als Suriname is dit de toekomst van Suriname. De lamme leidt de blinde. Succes.
  gemodereerd

 9. Eerste stap is kennismaking is Oke.
  Waar is nu precies de grens tussen Suriname en Guyana. Eerst de grensbepaling dan de zaken.
  Guyana heeft in 1969 een deel van Suriname bezet en hoe zit het nu met de terug gave.
  gemodereerd

 10. Goed zo president Santokhi,
  goed dat landen met Suriname willen samenwerken en met U,als president.
  Bovendien is Guyana U zeer dankbaar voor het uitleveren van roger khan aan Amerika.


  Maak melding

 11. Landen popelen nu om met Suriname samen te werken. Ze weten dat de MPP didibri veroordeelde moordenaar weggestemd is. Niets kan Suriname houden om tot ontwikkeling te komen. BAAS CHAN krijgt nu al een dikken 10 van het volk.


  Maak melding

 12. Nou, nou,nou, die Santokhi is haastig op zoek naar een succesje. Een paar scheefhoofden is nu al aan het beweren dat Santokhi al successen heeft geboekt. Sinds jaar en dag hopen Guyanese bedrijven om o.a. rijst via Suriname naar de Europese markt te exporteren. Ben ik soms afwezig geweest, bijv. in een ander melkwegstelsel waardoor veel aan mij is ontgaan.Het is volgens mij alleen maar bla,bla,bla wat Chan aan het verkopen is. Ik denk
  eerder dat Chan hulp is gaan zoeken in Guyana om de uit de hand gelopen covid besmettingen terug te dringen. Guyana blijkt thans succesvoller te zijn in de bestrijding terwijl men het in Suriname niet meer in de hand heeft. Bouterse was in elk geval beter.


  Maak melding

 13. Kondremangs
  Lawpi. .val dood met je DiDiBri was beter. ..je komt inderdaad van een ander melkwegstelsel. ….eerst was je pseudo econoom. ..toen blinde waarzegger. ..nu ben je politieke analist. ….en dan kom je mensen scheefhoofden noemen jo bongrobita. …..
  Jouw veroordeelde lijder moordenaar en drugsdealer DiDiBri is passé. .knoop dat maar eens en voor altijd goed in je tongtong sebrefata. ….en no Kong plei ekte mang moro. …want je wordt continue uitgelachen Ludwig van Mulier de 2e. …..
  Goed luisteren :Joe kang kibri Joe gramma. Ma Joe no mang kibri eng koso koso. ….DiDiBri en zijn paarse stront boevenbende zijn historie. ….
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 14. We hebben geld nodig en moeten van de wurgcontracten af. We hebben natuurlijke hulpbronnen en denken aan een 1 en 1 is 2. De samenleving wereldwijd ligt op z.n gat. Het komt ooit goed, ja zeker. Rare sprongen maken voor acute hulp kan ons straks ook de das omdoen.


  Maak melding

 15. Suriname kan zijn zaken zelf regelen.
  Heeft Guyana hierbij niet nodig.
  Goudprijs blijft maar stijgen.
  Harde aanpak corruptie.
  ALLE goud is Surinaams eigendom
  Illegale goudzoekers hard aanpakken.
  Uitgegeven conssesie gebieden heronderzoeken.
  Suriname loopt een hoop geld mis door CORRUPTIE.
  gemodereerd

 16. ” …
  RobG 10 augustus 2020 At 16:57

  Ben ik soms afwezig geweest, bijv. in een ander melkwegstelsel waardoor veel aan mij is ontgaan.
  … ”

  Ja, zeer waarschijnlijk wel. En aangezien je het jezelf afvraagt heeft die buitenaardse reis meer schade aangericht dan alleen aan je geheugen.

  Sterkte en beterschap.

  Krakti !


  Maak melding

 17. Man, man, man, wat toont deze man toch een leiderschap en daadkracht. Vergeet niet dat hij nog geen maand aan de slag is en nu al giga veel werk heeft verzet in het voordeel van Su. Knap staaltje werk! Veel landen is dat niet ontgaan en staan tegen de deur te trappen om zaken met Suriname te doen.

  Beste president ooit tot nu toe van Suriname? Mwah natuurlijk nog te vroeg om te zeggen.
  Maar hij is in ieder geval hard op weg!


  Maak melding

 18. ariman 10 augustus 2020 At 19:42

  robG neuk jij jou eigen familie kloot zak.

  Dit gaat wel erg ver.
  Ik ben het niet eens met RobG maar zo’n uitspraak is wel erg asociaal.


  Maak melding

 19. wat voor succes heeft die moordenaar 20 jaar gehad in de afgelopen 10 jaren..

  alles en iedereen heeft het land verlaten, weggegaan..

  ze hebben een 777 boeïng gekocht/geleast en staat al bijna 8 maanden op zanderij te verrotten geen enkel s r d verdient, dat noemen die beesten belijdt..
  bovendien in de hele tijdperk van die moordenaar afgelopen 10 jaren, is het niks anders geweest dan,,,, coke ,, en duizend maal coke , dat was alles wart de klok heeft geslagen..
  heeft het land totaal vernietigd het ka volk arm gemaakt.. straat arm zelf,, .ze praten ook niet meer van kolonialisten slaven drijvers, uitbuiters, bakra basie, , maar kruipen voor de Hollanders weer.. nu is alles weer van harte welkom..
  gemodereerd

 20. Laat die man zijn werk doen, geen onzin kletsen! Op hem schijten kan later altijd nog. Of ga zelf heen met blik en veger helpen opruimen de rommel op te ruimen wat achtergelaten is!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.