‘Officiële koers van SRD 7,52 voor US dollar niet meer verdedigbaar’

71
US dollars

Governor Maurice Roemer van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) had vandaag een meeting met vertegenwoordigers van Surinaamse Bankiersvereniging, Vereniging van Bedrijfsleven, Associatie van Surinaamse Fabrikanten, Vereniging van Cambiohouders en Kamer van Koophandel en Fabrieken. Daarna kwam naar voren dat de officiële koers van SRD 7,52 voor de US dollar niet langer kan worden verdedigd.

De straat koers was de afgelopen dagen al boven de SRD 10 uitgekomen. Het is daarom niet uitgesloten dat de Surinaamse dollar binnenkort wordt gedevalueerd. Roemer kon dit na het gesprek met vertegenwoordigers uit de financiële sector en het overige bedrijfsleven niet bevestigen.

Wel gaf hij aan dat de CBvS ernaar streeft dat de valutakoersen de komende tijd niet meer stijgen. Samen met de gesprekpartners wil de CBvS de vlucht van de koersen dempen en een evenwichtsprijs vinden.

Hoeveel die evenwichtsprijs wordt kon de governor niet aangeven, omdat deze afhankelijk is van diverse mechanismen.

Twee weken geleden had de CBvS al een Waarschuwing tegen ongeoorloofde koersopdrijving gestuurd naar alle wisselkantoren. De bank stelde toen richtkoersen vast te weten aankoop US dollar rond de SRD 8.50 en de verkoop rond de SRD 8.60.71 REACTIES

 1. In mei zullen we merken of de bevolking de paarse evangelie gaat slikken voor zoete koek. Zo ja dan wil ik de laatste NDP stemmer verzoeken het licht definitief uit te doen in Suriname.
  gemodereerd

 2. Antw van RobG laat zich al raden, evt devaluatie zal voor Suriname goed uitpakken want het land kan dan goedkoper exporteren. Probleem is dat Suriname niet eens een paperclip kan produceren.


  Maak melding

 3. Zelfs een ezel kan inzien dat srd 7,52 voor een $ dollar allang zwaar achterhaald is. Zelfs de koers van 8,60 is achterhaald.

  De vraag is of Roemer de ballen heeft om voor de verkiezingen formeel de koers te devalueren of dat hij zich opstelt als een marionet van bouta & boefdraad en daarmee wacht tot na de verkiezingen.
  Met deze achterhaalde koers loopt de Staat in elk geval behoorlijk wat inkomsten mis m.b.t de importheffingen.

  “Wel gaf hij aan dat de CBvS ernaar streeft dat de valutakoersen de komende tijd niet meer stijgen. Samen met de gesprekpartners wil de CBvS de vlucht van de koersen dempen”

  LOL.
  Hoe denkt hij dat te gaan doen want het is bekend dat de Staat/CBvS zelf bijna geen vreemde valuta reserves meer heeft en dat de goudvoorraad ook al weg is. De valutua inkomsten uit de goud- en olie sector zijn als onderpand weggegeven. Daarnaar kan men de komende tijd ook fluiten.
  De srd heeft dus weinig dekking en het is dan ook logisch dat de koers omhoog schiet. Dat is wat je gaat krijgen wanneer men doet aan monetaire financiering en het opmaken v.d. valuta reserves.


  Maak melding

 4. Gewoon nog vijf punten bijtellen bij de 8,60 dan heb je de gewogen gemiddelde koers van SRD 13,60 voor een usd.Na veertig jaren pikin ingi boi weet een ieder hoe het met de koers gaat.


  Maak melding

 5. Nits aan d hand.r s genug geld.en niemand pienaart.show vn frenna uitverkocht.alle shows vn phagwa uitverkocht.maccie druk.chi min overvol.niemand kookt,iedereen koopt eten.15 jare front beleid,niemand s dood gegan,10 jare NDP niemand s dood gegan.25 Mei NDP grote winaar.
  gemodereerd

 6. de oppositie en de vhp doet alles om de verkiezing
  te winnen.
  ze hebben kontak met de handelaren
  gemodereerd

 7. Wordt er zoveel dalaris en extra per maand aan de president betaald door het al arme volk. Om deze stront aan ons komen te vertellen. Want de burger is een ezel. NEXT


  Maak melding

 8. Komt ervan wanneer je een president hebt, die op een veeeeeels te grote voet wilt leven, dat hij zelfs aan zijn vrouw een riante salaris geeft die door de belasting betalers wordt betaald.
  Dit terwijl vene dat niet deed.

  Dan zeg je; je hoeft niet van mij te houden, maar ik houd wel van u. Wel, mi mars yere!!!!


  Maak melding

 9. RobG
  Ik heb vandaag voor de US$ 11 SRD moeten neertellen. Door de geldontwaarding gaat een ieder achteruit doch alleen de mensen met een kleine beurs voelen het in hun buik.
  Hoefdraad en Abdoel en Misiekaba en Bouva etc zullen de terugval kunnen opvangen gezien hun inkomen.

  RobG
  Jij als (pseudo) econoom moet zeker een antwoord kunnen geven welke wellicht naar een oplossing zou kunnen leiden.

  Graag jou advies RobG
  Of
  Moet ik nog steeds ervan uitgaan dat je broodmolen even stagneert


  Maak melding

 10. Roemer noch Kirpalani zullen de devaluatie van de SRD niet langer kunnen dempen dan 15 maart. Hierna zal de koers in een vrije val komen. Temeer omdat de rovers van de moordenaar ook het goud voorraad aan Kaloti hebben verkocht. Fed levert geen dollar meer, Boefdraad piert overal zijn reet, maar krijgt geen dollar in zijn gleuf. Dus, uiteindelijk gaat de Surinamer met een dikke bundel waardeloze papieren naar de markt voor een lokale peper, dan de uien en aardappelen van Adhin. Zij hoeven niks in te boeten, zij zijn allang blij dat op 31 maart het vonnis tegen hun lijder bekrachtigd wordt. Zij zijn hun domme achterlijke lijder ook zat.


  Maak melding

 11. Ha ha ha, wiens brood men eet, diens taal men spreekt . Waar zijn ze? De spoeling wordt steeds dunner. Mensen moeten ook wat, hebben daarom torenhoge schulden. Omdat ze ook een verzet willen hebben. Witwassen gebeurt nog op grote schaal, dus sommigen hebben daar zeker gen last van. Na 25 mei zal duidelijk zijn achter welke kudde de schapen zullen lopen.


  Maak melding

 12. De VHP heeft met ijn koers opdrijven bewezen wie zij uiteindelijk zijn …zijn zullen wel kansloos zijn ..wint de NDP dan maar vele Gambio vergunning intrekken ,CBVS moet de koers bepalen van wisselkantoren ,de gene die zicht niet aan de regels houden fikse boeten geven ,moet een keertje gaan ophouden ,VHP maakt zich onbetrouwbaar ,politiek drijven moet jij als oppositie bewijzen dat je opties hebt om de koers te bedwingen zodat het volk dat er wat wordt gedaan en niet steeds zitten schreeuwen als een zieke olivant


  Maak melding

 13. Ik vrees dat de heer Roemer de kortst zittende Governor ooit van de CBvS zal zijn … deze man zal nadat hij zich heeft ingewerkt, zeer snel tot het besef zal komen dat hij de grootste blunder ooit heeft gemaakt door zich te verkopen aan een niet te verdedigen regering. Deze man staat nu al slap te praten als een onder ontwikkelde, is werkelijk ongelooflijk …


  Maak melding

 14. DE VEROORDEELDE DRUGSCRIMINEEL TEVENS PLEESIDENT MAAKT ZICH GEEN ZORGEN DAT DE FEDERAL RESERVE BANK GEEN USD MEER ZAL VERSTREKKEN AAN DE CENTRALE BANK VAN SURINAME.

  VOLGENS DEZE PLEESIDENT DIE WEINIG KAAS GEGETEN HEEFT VAN DE ECONOMIE IS DE KOERS VOOR DE USD KUNSTMATIG OPGEBLAZEN. KENNELIJK DOOR DE CAMBIO’S.

  DEZE MOORDENAAR IN EERSTE AANLEG, TEVENS PLEESIDENT, ZAL ERVOOR ZORGEN DAT ER EEN BENZINE SCHAARSTE ZAL ONTSTAAN EN WIE GAAT HIJ DAARVAN DE SCHULD GEVEN JAJAJA:

  U RAADT HET AL: DE OPPOSITIE EN MET NAME DE VHP.

  DEZE VEROORDEELDE DRUGSCRIMINEEL MOET ASAP OPDONDEREN WANT OP DEZE MANIER GAAN WIJ RICHTING HAÏTI.


  Maak melding

 15. Er komt geen devaluatie, aldus Abdoel. Dit terwijl een ieder het aan zijn ballen aanvoelt dat het moet. Bouterse heeft hierdoor ook slapeloze nachten. Ziet zijn verlies de komende verkiezingen al gloren en zijn geweldige NDP is aan het afbrokkelen en toch beweert hij dat God dat wilt. Neen Bouterse Het gaat op geen enkel punt goed met Suriname omdat jij een klote lijder met lange ij bent. God is bezig jou te straffen. Nu is er geen benzine voor de politievoertuigen omdat er geen geld is. Straks is er geen benzine omdat er geen benzine is. Je kan net als zoveel andere rekeningen de benzinerekening niet betalen. Bouterse even een persoonlijke vraag. Is dit wel goed voor je gezondheid want je gaat er dagelijks slechter uitzien. Financiele kopzorgen he mi booi, Niet de jouwe want je zit gebeiteld maar van het land. Wordt het geen tijd om de eer aan jezelf te houden door op te stappen ter voorkoming dat het volk je straks op 25 mei 2020 persoonlijk naar huis stuurt?


  Maak melding

 16. Tot 25 mei wordt er alleen maar brandjes geblust. Hoefdraad holt van het enen naar het andere land om een regeling te treffen zodat de importen tot 25 mei niet in gevaar komt. Zo is hij met spoed naar Venezuela vertrokken, omdat er een schuld van minimaal 50 miljoen US $ is. Hij heeft de Venezuelanen verzocht om tot 25 mei uitstel te verlenen. Na 25 mei zullen heel veel lijken uit de kast vallen en dan zal het volk ontdekken dat ze door de NDP voor de gek zijn gehouden. De koers zal dan gelijk naar 1 op 20 springen.


  Maak melding

 17. @Bigi Sma
  Volgens de President heeft u voor lucht betaalt.
  DDB leeft in een waanwereld
  1>> ontmaskering Fed geen probleem.
  2>> nieuwe schulden bij Venezuela geen probleem.
  3>> nog geen besluit devaluatie dus geen probleem.
  4>> CCC of Caa2 geen probleem
  5>> van Trikt verklaart in opdracht gehandeld te hebben. Iemand liegt dus. Geen probleem.
  6>> DNA wacht al maand op antwoorden. Geen probleem.

  President en RobG zijn verdwaalt. Geen Probleem


  Maak melding

 18. Het interesseer mij overigens niet of de koers gaat stijgen. Wat mij interesseer : hoeveel geld hebben wij nog over na al die roverij . Hoeveel is de uiteindelijke schade ???? En wie zijn de schuldigen . Dit is gewoon weg een flop vergadering van Roemer . Puur info uit de straat of van een kant loper .


  Maak melding

 19. @Bigi Sma, ik vind jou een uilskuiken als je voor 1 US dollar tussen de 11 en 12 SRD moet neertellen.In feite ben jij het systeem van de hoge wisselkoers aan het voeden uit hebzucht.Je denkt dat je veel SRD’s heb ontvangen voor 1 US dollar en rekent jezelf zogenaamd rijk. De governer en economen die ik serieus neem hebben aangegeven dat de koers om irrationele redenen hoog is. Dit lees je niet in het artikel van waterkant. Irrationaliteit druist in tegen de normale of logische gang van zaken. M.a.w. de stijging van de wisselkoers heeft o.a. niet met de grote vraag nasr dollars te maken die nodig zijn voor investeringen in de productieve sector.Bijvoorbeeld voor de aankoop van buitenlandse grond- en hulpstoffen om o.a. de productie van medicijnen, enz.enz. Mijn conclusie is dat er politieke motieven schuilgaan achter deze koersstijging. Men hoopt op een devaluatie om de regering in diskrediet te brengen.


  Maak melding

 20. @RoBG, het mechanisme dat de koers opdrijft is de onkunde van de paarse beleidmakers, een graai naar de kasreserve, het niet nakomen van afspraken met IMF en FED. De lini linnie cultuur van de minister van financien, het verkoop van het goud voorraad aan Kaloti, geen productie, geen export, bomvolle ambtenaren, ex-ministers en en voor de leugens en uiterst onbetrouwbare regeringsleider. De oppositie heeft geen invloed gehad op het verkwanselbeleid van de pseudo- wetenschappers van de NDP. Ik hoop niet dat jij daar een van bent of wel? Kortom: niet alleen de ratten van paars verlaten het land in aller haastigheid, maar ook multinationals als FAI. Volgende week zal het volk opgeschrikt worden door schaarste aan brandstof, daarna aan levensmiddelen en vervolgens aan dollars en euros. Allemaal te wijten aan incompetente mensen die door de NDP op cruciale posten neergekwakt zijn. Het beleid dat NDP uitstraalt is het verven van bruggen en gebouwen in het paars, meer is niet zichtbaar. Maak beleid, wees transparant, leg verantwoording af, publiceer jaarverslagen, maak je begroting sluitend etc. Nope, deze regering kenmerkt zich door riven, bedriegen, liegen, lenen en openstaande schulden. Hoe laag ben je al dan niet gezakt als je als regering kans ziet om geld van seniore burgers te stelen en het te verbrassen aan drank, eten, peyten, truien, vlaggen, steekpenningen betalen en rennen om meer te stelen en te lenen. Kortom: het land is ver w orden tot een pariastaat ( CCC-rating) uiterst instabiel en onbetrouwbaar met als gevolg devaluatie van de SRD. Tegen mei zal de koers 1 op 20 zijn beste RobG. Ik ook jou slapeloze nachten.


  Maak melding

 21. Vhp nederland praat over Suriname en zegt hoop ka mt zn bek, maar he woont niet hier.
  1 of ander die denkt dat hij alles weet
  Heeft zg boek of wat geschreven over Su en ons geld.
  Dat is de ware aard van vhp. Ze denken zo aan het bewind te komen.
  Iemand die van zn land houd bouwt en op maar kraakt het niet af. waarom speelt hij geen geleerde voor de nederlanders?? Nee voor die domme vhp groep in nl
  gemodereerd

 22. LAUWPIE ALIAS ROBG,

  YU LAUW NO KKA: THE KUMAKOISI SHIP IS SINKING.

  Geen USD meer van de FED.
  Netto Valutareserve: Negatief!! Importdekking niet eens voor een maand!!
  Benzineschaarste is al voelbaar!!

  Waar lul jij over??

  Waarom ga jij je niet vestigen in Suriname om zo jouw criminele MESSIAS te ondersteunen??

  Als dit volk ondanks alle ellende waar deze MOORDENAAR voor heeft gezorgd dan verdient dit volk niet beter!!!


  Maak melding

 23. Beste Rob G?. Ik twijfelde al aan je kunde, maar twijfel nu ook aan jouw vorm van begrijpend lezen. Ben gisteren vier Cambio’s afgegaan. Betaal 11 SRD voor een dollar. Jij hebt net als Boefdraad het vermogen om zaken verkeerd te lezen en denkt dat iedereen jouw verhaal geloofd. Dat Boefdraad in Venezuela moet bedelen om bij hun de ramp nog groter te laten worden om iedere maand voor $ 10 miljoen gratis benzine te leveren. Na 25 Mei betalen we je met 25% rente geen probleem.

  Zo krijg je als econoom wel aanzien. In het binnenland waarschijnlijk want je bent nu het lachtertje geworden op dit forum.

  Leer verlies te accepteren en lees eens dat ook Abdoel anders spreekt dat drie maanden terug.

  Een grote vent zijn is lastig want die laat zien dat hij fouten accepteerd en zijn excuses maakt.
  gemodereerd

 24. @Makro, ik heb geen boodschap aan jouw retoriek van de straat. Inhoudelijk slaat het nergens op. Jouw verhaal is een tunnelbuis van voorgeprogrammeerde eenzijdige beschuldigingen. Hetcprobleem van Suriname is simpel te verklaren. De daling van de prijs van Suriname voornaamste exportproducten en de stop van Suralco haar activiteiten. Voorheen stroomden de dollars naar het land. De terugval in inkomsten heeft vervolgens een breder neerwaartse effect op de staatshuishouding. Deskundigen die men ook aantrekt om de problemen op te lossen hebben ook hun eigen verborgen agenda waar je als autoriteit geen zicht op heb. Kortom de problemen komen met meerdere aantalken op je af. Nu krabbelt de economie op maar er is nog een lange weg te gaan. Suriname moet merr dollars gaan verdienen. Dat zal ook gaan gebeuren. Binnenkort hoopt men een tweede veelbelovende olievondst te verrichten.De overheid zal met de olie inkomsten andere sectoren van de economie moeten gaan stimuleren. Daarnaast zal men genoeg inkomsten hebben om de financile reserves op te bouwen.


  Maak melding

 25. @ROBG, ik had je hoger ingeschat, maar zo te lezen leef je van gebakkenlucht in oude stinkende olie. Ik zal je maar niet vragen, waarom Suralco uit Suriname vetrokken is, laatstaan FAI en de neergang van de rijstproductie, dus ook export ervan. De miljoenen die men aan hout-en visexport verdiend verdampt ook op een dubieuze manier. RobG, je bent de naam Lawpie waardig, immers de ontginning van de olie vondst en de geluiden die er nu opgaan dat in het Maka-gebied ook een vondst gedaan zal worden vult de staatskas nog niet. Eerst moeten de vaten geproduceerd worden d aan pas komen de dollars binnen. En Lawpie noteer dit, geen enkel zichzelf respecterende land zal in zee gaan met Suriname en haar huidige beleidmakers. No mekie ka anga FED. Dus lawpie, droom als Misiekaba, Lul als de leeghoofden Graanhoogst, Abrahams, Abdoel, Adhin en de grootste oelewaaier Bouterse en belast de ziekenfonds in Nederland door extra strippen aan slaappillen te bestellen, anders kom je je nachtmerries niet door. Een mooie dag gewenst en blijf in eigen stupiditeit geloven.


  Maak melding

 26. De stop van Suralco heeft NDP zelf gedaan door de raffinaderij slopen

  In NDP moet men nog gaan leren hoe je van grondstoffen een eind product kan maken .


  Maak melding

 27. De pres is vooral verward en in paniek !

  Meneer zegt dat DEVALUATIE-besluit nog moet vallen !

  DE FACTO, is de koers al gedropt, meneer de pres, door
  jullie DOMME NDP-FINANCIELE BELEID, WANBELEID !

  JULLIE, NDP-SUKKELS, geven ELKE DAG teveel uit als
  overheid, en JULLIE brengen meer dan ACHT MILJARD,
  ongedekte MUNT-BILJETTEN in OMLOOP !

  OM DIE REDENEN, DROPT DE KOERS VAN DE SRD, ZEER
  ZWAAR, MENEER DE PRESIDENT !

  U en de NDP zetten een MARKTMECHANISME op de BINNENLANDSE
  VALUTAMARKT in werking met uw WANBELEID, waardoor u NIETS
  MEER KAN BEPALEN OVER DE HOOGTE VAN KOERS VAN DE SRD !

  HET VOLK IS GEWOON DE DUPE, de facto is op dit moment al EEN DERDE
  (ruim 30 %) van de KOOPKRACHT VAN ALLE SRD-ONTVANGERS, WEG-
  GEVAAGD ! VERDAMPT WEGENS DE DEVALUATIE VAN DE SRD !
  (koers valt van 7,50 voor een US-dollar naar ongeveer 11,00 voor een
  US-Dollar ! EEN DEVALUATIE VAN MEER DAN 30% van HET INKOMEN !)

  GA MAAR RUSTEN DESI, MET UW “ER IS NOG GEEN BESLUIT GENOMEN
  OVER DEVALUATIE”! DE FACTO ALLA SRANANSMA FAYA KEBA, DEN LAS
  DEN KOOPKRACHT !

  NO KON MORO NANGA LANGA BERE, DONG DONG TAK TAKKI, UN FAYA !!!
  gemodereerd

 28. Dat het Surinaamse volk voor een groot deel uit ezels en ander diersoorten bestaat wordt keer op keer bewezen door posters als Devil, RobG, Wendy, Waldo en al die de andere paljassen.


  Maak melding

 29. De waarde van SRD klopt niet omdat de balans niet klopt !

  Ik zei al eerder: de administratie van de regering Hoefdraad is een puinhoop.

  De inkomsten, productie, import, export en uitgaven zijn totaal uit balans. En zoals iedereen die minimaal economie op de MULO heeft gehad weet dat de balans in evenwicht moet zijn.

  De waarde van de SRD wordt nu bepaalt door de “straat”.

  De overheid en CBvS hebben een groot probleem. Er moet orde op zaken gesteld worden en dat begint met de feiten te erkennen en de veroorzakers aan te pakken.


  Maak melding

 30. RobG
  Het lijkt erop dat je nog dommer bent / reageert als het achterste van een ……
  Ik heb aangegeven dat ik op vakantie ben en blijf er mog zeker 1 maand en dat ik de US$ heb gewisseld voor SRD’s en geen SRD’s heb gekocht.
  Ik heb zo ook mijn uitgaven die ik moet doen en dat doe ik in SRD’s want zoals de coalitie heeft aangegeven dat alleen de SRD’s gelden als betaalmiddel in Suriname.
  RobG
  Blijf maar lekker geloven dat het politieke motieven zijn die de koers opdrijven want dat kan je lekker zeggen vanuit het koude en natte Nederland


  Maak melding

 31. @Wendy: meisje straks moet jij je paarse ondergoed weer teruggeven aan Neede en de verkrachtende pastor van NDP. Wij van VHP zullen je geen onderbroek geven om je versleten schaamte te bedekken, maar we zullen je leren naaien. Uiteraard verwachten we dat je nieuwe zelf genaaide directoir oranje kleurt.


  Maak melding

 32. Mokro 29 februari 2020 at 12:18
  @Wendy: meisje straks moet jij je paarse ondergoed weer teruggeven aan Neede en de verkrachtende pastor van NDP. Wij van VHP zullen je geen onderbroek geven om je versleten schaamte te bedekken, maar we zullen je leren naaien. Uiteraard verwachten we dat je nieuwe zelf genaaide directoir oranje kleurt.
  =====================
  Ik denk niet dat er binnen het bestuur van VHP zulke ordinaire mensen als jou aanwezig zijn. De VHP voert harde politiek zonder scheldwoorden te gebruiken en binnen het bestuur zijn nette en capabele mensen aanwezig. Ordinaire mensen als jou hebben ze zeker niet nodig. Wat een schande om de naam van de VHP te relateren aan jou ordinaire denkwijze. Probeer die hersenen van jou een beetje beter gebruiken.


  Maak melding

 33. @Bigi Sma, het lijkt erop dat je wel een jasr of langer op vakantie bent in Suriname. Jouw verhaal past in het rijtje van de tienduizenden beschuldigingen an het adres van de regering。


  Maak melding

 34. Bumblegum 29 februari 2020 at 11:01
  Dat het Surinaamse volk voor een groot deel uit ezels en ander diersoorten bestaat wordt keer op keer bewezen door posters als Devil, RobG, Wendy, Waldo en al die de andere paljassen.
  ============
  Zeer geachte professor, wat is jou bijdrage dan i.p.v. alleen een vingerwijzing naar een ander.


  Maak melding

 35. Een ding is nu al helder. Een toekomstige regering hoeft in de komende jaren niet meer te investeren in grote infrastructurele projecten. Deze regering heeft al heel wat bruggen gebouwd, honderden wegen zijn verhard, nieuwe noodzakelijk highway is aangelegd, ziekenhuis gebouwd en gerenoveerd, pompgemalen vernieuwd en gerenoveerd en het binnenland tot ontwikkeling gebracht. Hiervan zullen de komende generaties gebruik van maken. Met al deze grote projecten heeft de huidige regering te veel willen doen voor het volk in een korte periode en zonder extra inkomsten. Door voorgaande regeringen is al die tijd heel weinig geïnvesteerd in grote projecten.
  Een toekomstige regering zal voorlopig geen gebruik kunnen maken van de opbrengsten uit de gigantische aardolie en gas in blok 58. Welke extra middelen heeft een toekomstige regering op korte termijn dan? Mijn inziens zijn die er niet voor de komende 5 jaar. Je kan niet en moet ook niet naar het buitenland om te bedelen voor hulp, terwijl er gigantische aardolie en aardgas in de Surinaamse bodem bevinden.
  Dus zou een toekomstige regering samen met DNA na moeten gaan om een deel van hun aandeel van 20% in blok 58 te verkopen aan Apache of Total. Net genoeg om een nieuwe start te kunnen maken. En daarna maatregelen voorbereiden voor afschaffing subsidie elektra, taakstelling personeel overheid en belastingmaatregelen, o.a. invoering BTW.
  Denk maar na wat de opbrengst zal zijn van de nu al ontdekte olie- en gasvoorraden in blok 58. Namelijk 300 miljoen vaten aardolie en 1,4 biljoen (1400 miljard) kubieke meter aardgas. Ga maar eens na hoeveel miljard dit al oplevert voor Suriname. De inkomsten van Suriname bestaat uit Royalty’s 6%, belastingen 37 % en 20 % aandeel. Weliswaar zullen de opbrengsten nog bijgesteld moeten worden met de kosten van investeringen. De deal welke Suriname nu heeft is 3 maal beter dan die van onze buurland Guyana. (Vergeef mij als cijfers nogal gaan verschillen).
  Met zulke gigantische hulpbronnen moet je niet meer lenen en bedelen.


  Maak melding

 36. @ RobG

  “Het probleem van Suriname is simpel te verklaren. De daling van de prijs van Suriname voornaamste exportproducten en de stop van Suralco haar activiteiten. Voorheen stroomden de dollars naar het land. De terugval in inkomsten heeft vervolgens een breder neerwaartse effect op de staatshuishouding. Deskundigen die men ook aantrekt om de problemen op te lossen hebben ook hun eigen verborgen agenda waar je als autoriteit geen zicht op heb. ”

  U zit er weer enorm naast.
  Het probleem is dat de regering er geen rekening hield dat de steeds stijgende grondstoffen prijzen wel eens zouden kunnen gaan dalen door bij voorbeeld minder onzekerheid (Goud) en vrijkomen van grote oliestromen (Iran en Irak). Boefdraad heeft ooit gemeld dat hij rekende op door groeien van de goudprijs naar $ 3.000/ ounce. vanaf 2012 is goud zacht geland en herstellen de prijzen zich aardig. De olie prijs heeft in 214 en 2015 een korte dip gehad.
  Het probleem is dat Bouterse niet durft bij te sturen zoals Vene III in 2008 moest doen om het land gezond te houden. Het heeft Vene uit eindelijk de verkiezingen gekost omdat die dip door Bouterse geframed is.

  Er is qua grondstoffen prijzen onder Bouters extreem meer binnen gekomen dan onder Venetiaan.
  Bouters kwam in een opgemaakt bedje maar is vanaf dag nul veel meer geld gaan uitgeven en gaf na een paar maanden Vene de schuld om dat de schatkist leeg was. Tja wat wil je als je eerste begroting SRD 150.000.000 per maand (= 50%) meer uitgeeft dan er inkomt dan loop je na een paar maanden vast.
  Nu geeft het land per maand SRD 390.000.000 meer uit dan er inkomt ondanks dat Vene voor een geoptimaliseerd staatsolie gezorgd heeft en 2 goudmijnen veel asfalt van oost naar west en noord naar zuid, havens etc.
  Het lenen heeft niet geleid tot extra productie en blokkeert nu alles omdat de staatsschuld nu meer kost dan de Ambtenaren. De regering vindt geen extra inkomsten, geeft mateloos uit en betaalt zich scheel aan de schulden. Dat is het probleem.

  Met dank aan Wijdenbosch was het effect van Suralco al sinds 2000 negatief en extra negatief omdat Bouterse geen kans zag geen goede exit te regelen me Alcoa. De hele DNA heeft zijn aanpak in december 2015 al afgekeurd.

  Kort samengevat de regering heeft er alles aan gedaan om het vertrouwen in de Surinaamse munt te niet te doen.


  Maak melding

 37. @Paarse Waldo :

  Inderdaad, meneer Waldo, wanneer er GEEN PAARSE
  OVERHEID meer komt, die ALLE TEGOEDEN van BURGERS
  en BEDRIJVEN, ROOFT !

  Stelling klopt, INDIEN PAARS NOOIT MEER AAN HET BEWIND KOMT !

  STELLETJE ONBETROUWBARE BANKROVERS !!!
  gemodereerd

 38. @waldo,

  de olieprijs zakt als een raket , nu nog 50 usd per vat. Nog een
  zon week en het kost meer om het uit de grond te halen dan het oplevert.


  Maak melding

 39. De prijs van zaken inclusief de koers van vreemde valuta komt tot stand door vraag en aanbod. Dat is basic economics.

  In SU wordt er momenteel gedaan aan monetaire verkiezingen i.v.m. de verkiezingen. Er komen dus extra SRD’s in de economie en die gaan uiteindelijk op zoek naar U$ dollars. Verder moeten ook de buitenlandse leningen terugbetaald worden en dat kan alleen in valuta. Die 2 zaken alleen al zorgen voor een stijging v.d. vraag naar vreemde valuta.

  Het aanbod van valuta is ondertussen gedaald aangezien het bekend is dat de vreemde valuta reserves v.d. Staat/CBvS heel minimaal is. Men heeft een importdekking van minder dan 1 maand. De valuta inkomsten uit de goud- en oliesector zijn ook weg gegeven als onderpand voor de tweede Oppenheimer lening. Naar die inkomsten kan lantie voor de komende tijd ook fluiten.

  Wanneer de vraag stijgende is en het aanbod dalende dan gaat de prijs/koers stijgen. Ook dat is basic economics.

  Voor een iedere met gezond verstand is het duidelijk dat met de paarse bende aan de macht SU hard op weg is om een tweede Venezuela te worden.


  Maak melding

 40. @Waldo

  De regering Bouterse heeft niet geinvesteerd. De ziekenhuizen zijn niet af en operationeel, de wegen zijn verval, de waterhuishouding bestaat niet meer, de havens zijn dicht geslibt, enorm veel bruggen staan op instorten, scholen functioneren niet, in het binnenland is het donker. aan de pompgemalen wordt nu al jaren gewerkt zonder verbetering etc. Er zijn slechts show projecten uitgevoerd tegen enorme schulden.

  U zegt terecht de komende jaren zijn er geen inkomsten omdat alles verpand is aan Oppenheimer terwijl de off shore olie nog niet gaat stromen.

  Uw voorstel is wel heel erg creatief de Boefdraad waardig. U wilt aan Apache en Total 20% van het olie veld al vast verkopen. Waarom zouden Apache en Total iets van Suriname kopen wat al van hun is. Staatsolie mag voor 20% mee doen tegen een koopsom van $ 800.000.000 plus indien er de komende jaren besloten wordt dat de voorraden winbaar zijn.
  Hoe kan Staatsolie inkomen met geld als zij nu zelf bij moet lenen omdat zij op 14 mei haar $98.000.000 obligatie lening moet aflossen. Hoe moet Staatsolie geld kunnen lenen als zij gratis HFO aan Newmont moet leveren en haar winst bij Oppenheimer moet storten en op de grenzen van haar krediet waardigheid zit.

  De enige oplossing is dat er een regime change komt en er een regering komt die maatregelen neemt en niet zoals Bouterse doet de problemen 3 maanden vooruit schuiven naar een volgende regering.
  Een nieuwe regering zal een kans krijgen van de internationale gemeenschap en een Schulden moratorium kunnen regelen voor 6 maanden tot 2 jaar. waardoor er gesaneerd kan worden en de uitgaven van de staat met pakweg SRD 250 -300.000.000/maand af zullen nemen en de de deviezen voorraad heel snel zal versterken.
  Een nieuwe regering kan om haar schulden te rationaliseren vrijwel zeker bij NL aankloppen en de verhoudingen rationaliseren. Iets wat Bouterse en al zijn dekolonisatie vrienden niet voor elkaar zullen kunnen krijgen. Als NL voor 2-3 jaar de schulden borgt wordt de rente last nihil zonder dat NL iets cadeau doet.

  Als volgende stap is het van belang dat naast de industriële mijnbouw ook de informele mijnbouw belasting gaat betalen. Dat kan maar zo een verdubbeling aan inkomsten betekkenen.

  Als tegen prestatie voor internationale hulp bij de schulden sanering zal zeker horen alle fraude dossier boven water brengen en de mensen te plukken die genoten hebben van bevoordeling (ook uit de front periode).
  Het zal ook verstandig zijn om het stapelen van politieke en ambtelijke banen en pensioenen aan te pakken. Lijkt nij ook een voorwaarde voor hulp bij sanering.

  Zeg contracten met LR groep etc op en Draai de overeenkomsten met Alcoa terug waardoor er een heel forse vordering op Alcoa in de VS ingediend kan worden.

  Voer een paar van mijn plannen uit die ik dan zeker ga aanbieden in het kader van Toerisme, Bosbouw en Energie.


  Maak melding

 41. Bouta weet geen raad, maar dat was al sedert het begin zo. Die man is een militaire clown en geen leider om een land te regeren, alleen andere stomme clowns volgen deze aap, die ook geen raad weten, maar nog steeds zijn naam in hoge gloria roepen. Triest!


  Maak melding

 42. @ Rob en Bigi Sma,
  Ik kan mij voorstellen dat Rob gelezen heeft dat Bigi Sma de valuta SRD heeft verkocht voor USD.
  De formulering kan hem zo hebben doen denken.
  Echter hij weet net als meerdere forumleden hier, dat een vakantieganger de behoefte heeft aan SRD’s en niet aan USD. Maar door de formulering zou hij dit kunnen hebben gedacht.
  Welnu, uitgaande van de gedachte van Rob.
  Een vakantieganger betaalt heel veel voor een dollars. Rob spreekt van een uilskuiken die dit doet.
  Daar heb ik twee opmerkingen.
  De eerste zal Rob, als econoom, vast en zeker aanspreken
  1.Rob, als iets duur is, te duur (wat is te?) moet je het niet kopen ook al heb je het nodig is je gedachte.
  Ik neem je even mee op mijn vakantie heel veel jaren geleden. Mijn creditcard (CC)was onderweg van ING naar mijn huis “geleend” door de postbode. Ik ging toch op vakantie. Een auto huren op dat eiland was alleen mogelijk als ik een CC had. Die had ik dus niet, maar als ik veel meer dollars dan ik bij mij had als borg kon neerleggen dan kon de maatschappij hier mee leven.
  Ik was genoodzaakt de dollars te kopen, tegen natuurlijk een hele hoge prijs.
  Een ander voorbeeld, naar ik heb begrepen wordt in Suriname soms geëist, dat je in USD afrekent. Je zal de dollar dus wel moeten kopen.
  Nog een laatste voorbeeld. Als de prijs van elektra, voeding omhoog gaat, schrikbarend omhoog gaat, dan is jouw gedachte niet kopen. Hmm, ok.

  2. Rob als je er 100%!!! Zeker van bent dat dit een domme, nog erger een stomme zet is dan kan je nu behoorlijk rijk worden. Jij, als econoom, weet wat vast en zeker hoe. (Ik ga hier dan ook niet verder op in, behalve als je dit graag wil)
  MAAR alleen als je 100% zeker bent. Dat ben je, want daarom gebruik je de term uilskuiken. Anders had je gezegd: Bigi Sma je bent dom bezig of woorden van die strekking
  Wees voorzichtig,
  Voor het zelfde geldt wordt straks van jouw gezegd je bent een ezelsveulen

  2. Uilskuiken. Ik kijk graag, mijn zoon zei ooit eens : “ wie kijkt er nou naar zo’n programma , dat ze zulke programma’s maken” naar het programma Binnenste Buiten.
  In dit programma hing het eens over een uil. Blijkt het dier veel intelligenter te zijn dan menigeen denkt. Waar de uitdrukking vandaan komt is niet met zekerheid te zeggen.
  Wellicht weet je (nog) dat ik af en toe in een boek lees dat ik hier in de boekenkast heb zien liggen .
  25 EEUWEN WESTERSE FILISOFIE.
  Heel veel grootheden komen aan het woord zoals Socrates (niet die fantastische voetballer uit Brazilië, Aristoteles, Plato en ook Homerus enz
  De Griekse godin Pallas Athene werd afgebeeld als een uil. Zij was de godin van de wijsheid.
  Ik wil geenszins zeggen dat Bigi Sma vergeleken moet worden met haar (haha), maar aan wie word in Suriname en dan met name door de NDP meer waarde gehecht;
  aan een NEDERLANDSE uitdrukking (bakra’s, Noordzee enz of aan de woorden en afbeeldingen van grote filosofen.

  @ Jay
  De centrale bank heeft nog twee directe opties om de koers te beïnvloeden.
  Daarnaast zal zij en kan zij nog een derde instrument gebruiken. Dit laatste instrument is om te voorkomen dat er door valutaspeculatie winsten worden gemaakt. Effect om de koers te beïnvloeden is minder dan de twee andere instrumenten en werkt op wat langere termijn
  Welke dit zijn mag men zelf bedenken.

  @ waldo
  Ik heb een dag of twee drie geleden al gewezen op de potverteringspolitiek van de NDP.
  Niet jouw partij, jij bent immers neutraal. Ik wees hierbij op de economische gevolgen van de coronavirus
  Ik zou zeggen als je dit niet gelezen hebt, ga het da alsnog doen. Heb je het wel gelezen dan nog maar een keer.
  Aangezien ik Rob net heb verwezen naar 25 eeuwen westerse filosofie, zal ik ook jouw wijzen naar de Griekse oudheid. Een mythe.
  Als het zo doorgaat zal de olie een Tantalluskwelling voor Suriname worden.
  Mocht je niet (meer) weten wat dit is dan adviseer ik je oom of tante Google te raadplegen.
  In dit geval is het niet lastig.
  Onze vriend Rob heeft in het verleden ook gebruik gemaakt van oom/tante Google echter dat ging om een economisch onderwerp. Verder dan het overnemen van de tekst kwam hij niet, omdat dit ook enige economische kennis veronderstelt. Hier heb ik hem op gewezen


  Maak melding

 43. JoJo 29 februari 2020 at 14:53
  @Waldo

  De regering Bouterse heeft niet geinvesteerd. De ziekenhuizen zijn niet af en operationeel, de wegen zijn verval, de waterhuishouding bestaat niet meer, de havens zijn dicht geslibt, enorm veel bruggen staan op instorten, scholen functioneren niet, in het binnenland is het donker. aan de pompgemalen wordt nu al jaren gewerkt zonder verbetering etc. Er zijn slechts show projecten uitgevoerd tegen enorme schulden.
  ===============
  Haha ! Alleen maar onzin. Je moet ook durven de goeie dingen te benoemen. Gezonde kritiek mag altijd!


  Maak melding

 44. Pico 29 februari 2020 at 15:28
  Mocht je niet (meer) weten wat dit is dan adviseer ik je oom of tante Google te raadplegen.
  ====================
  Ha Pico, ik probeer juist zoveel mogelijk volkstaal te praten. Dat zou in de politiek veel meer moeten gebeuren, zowel in uitspraak als in uitvoering. Voor mijn eigenwerk op kantoor maak ik af en toe wel gebruik van Google, trouwens wie niet! Maar in een gewone discussie hou ik het lekker luchtig, hoef geen indruk te maken.


  Maak melding

 45. Je kan lullen wat je wil,,, zolang deze moordenaars bende, boeven, bankrovers, oplichters, dieven, aan het lanti be wind zitten, zal er nooit nooit verbetering komen.
  Ik tegen deel, lopen bedrijven weg..resentelijk nog bakoven bedrijf…
  Als ik ben goud en newmont de deuren ook sluiten dan in het feest kompleet..
  De s l m is op sterven na dood, kost alleen maar geld, levert niks op..

  Zolang die moordenaar 20 jaren in het macht centrum zit, wordt het alleen maar erger..
  Binnen kort wordt de koers nog een op 20 voor de verkiezing.. je ontkomt er niet aan..


  Maak melding

 46. Gejoel, gelach, gelukskreten en zelfs orgasmes hier op de site. Eindelijk het doel bereikt!! Door de gijzeling van de economie en het kunstmatig opdrijven van de koers denken jullie de regering eindelijk op de knieën te hebben en electoraal te scoren. Wat maar niet in die lege domme koppen van jullie doordringt is het feit dat wij, de Surinamers weten dat dit jullie manier van politiekvoeren is, dat de resultaten dus jullie verworvenheden zijn. Elke verkiezing doen jullie weer hetzelfde, elke keer weer gaan jullie hard op je bek en verliezen de verkiezingen. Wanneer gaan jullie nou eens leren dat je de harten van een volk wint door eerlijk, oprecht, opbouwend en vooral nationalistisch te zijn. Dit is zoooo doorzichtig en zooo dom! Wordt nou eens wakker en doe dingen die goed zijn voor het land en probeer niet telkens maar ten koste van Suriname aan de macht te komen. A NO E WROKO!! TOEN NIET, NU NIET EN OVER 5 JAREN OOK NIET!!


  Maak melding

 47. @pico,
  Ik ben van mening dat Bigi Sma zich rijk heeft gerekend toen hij geld ging wisselen. Hij koos voor de cambio die het hoogst uitbetaald voor een dollar. Hij werkt mijn inziens mee met het systeem om de Surinaamse economie nog meer in de problemen te zetten. Bigi Sma had ook naar een systeem bank kunnen gaan en voor de koers van de cvb van Suriname kunnen omwisselen. Ik vind Bigi Sma daarom zeer egoistisch omdat hij denkt met meer papiergeld in zijn hand rijk te zijn. Hij denkt niet na over de nadelige gevolgen voor de Surinaamse economie en ook voor de personen die niet beschikken over dollars/euro’s. Bigi Sma is niet solidair met de gewone mensen.

  Pico, jij kan en mag twijfelen over mijn economische kennis en dat is je volste recht. Omdat ik een sympathisant ben van de NDP en de huidige regering ben ik volgens jullie niet geschikt om een oordeel te geven over de economische situatie in Suriname. Als ik met jullie mee sympathiseer zou ik pas geleerd zijn. Ha,ha,ha. Ik moet meepraten met mensen die niet eens met Maurice Roemer op gelijk niveau kunnen beraadslagen.


  Maak melding

 48. Kondremangs
  Dit zegt al genoeg. …..wij gaan de koers omlaag brengen. ..verscheidene malen gebrald door Aboel. ..de super econoom. …door DiDiBri himself. …..maar now a sorie baka. …..die imcompetente graaiers bende van DiDiBri is WEDEROM niet in staat gebleken om suriname op te bouwen. De mulo jongens hebben zichzelf verrijkt ten koste van onze rijkdom. Ze hebben torenhoge schulden opgebouwd en wie gaat het betalen pseudo econoom Lawpi? ???? Niet jij of je familie. ….maar de HARDWERKENDE SURINAMERS die vanwege het wanbelijd van jouw lijder veroordeelde moordenaar en drugsdealer DiDiBri zullen de komende jaren het gelag betalen. …..nu al merken we weer prijsstijgingen in de winkels. ….en dan lopen paarse idioten in de buurt pakketten te verdelen waarin bedorven spullen zitten. …laat ze dat maar op Leonsberg deponeren. …er zal devaluatie plaatsvinden. …..en de koers gaat stijgen. …..MIND MY WORDS. …1 op 20 tot de verkiezingen. ……..en Lawpi. ..je bent het lachertje geworden hier op WKN. …..je hoeft het niet eens met mekaar te zijn. …maar jij gedraagt je als een verwend kind jo bongrobita. …..
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 49. @Lucien Karwafodie,

  Jij zegt dat de koers kunstmatig wordt opgedreven en door gijzeling van de economie wordt getracht deeze regering ten val te brengen.

  Deze regering heeft zichzelf door ONKUNDE en WANBELEID in de nesten gewerkt.
  De koers wordt niet KUNSTMATIG OPGEDREVEN zoals jij beweert maar door VRAAG EN AANBOD komt de koers tot stand. (Economische Wetmatigheid)

  De koers zal verder gaan stijgen hoor meneer Karwafodie. 1 op 20 is mijn verwachtingen voor de verkiezingen.

  Ik hoop dat het volk dan inziet dat deze VERNIETIGERS VAN SURINAME FINAAL WORDEN AFGEWEZEN.

  Suriname verdient beter dan dit: JIJ WILT DIT KENNELIJK NIET INZIEN MENEER KARWAFODIE.


  Maak melding

 50. @Henry: De zo door jou genoemde economische wetmatigheid geldt alleen in economisch zuivere omgevintg. Zodra je de hebzucht van de mensen triggert door de koers op te drijven heb je de eerste groep die denkt veel meer te krijgen voor zijn faluta, de tweede groep die denkt dat zij er een slaatje uit kunnen slaan en verhoogt zijn prijzen, waardoor de eerste groep weer bij af en en nog erger. Door de media te gebruiken om fakenews te verspreiden over de oorzaak van de koersstijging maak je de cirkel rond. Dit is een beproefde methode die in tal van landen is toegepast met wisselend succes. Wat jij vergeet is dat die wetmatigheid, zoals je die benoemt niet jaar in, jaar uit gehandhaafd blijft, omdat steeds meer mensen op de hoogte zijn en/of worden gebracht van dit mechanisme. De Surinamer heeft al heel vaak met dit bijltje gehakt en heeft elke keer weer, meer en meer nationalistisch gekozen. Hierdoor zitten nu de a-nationalisten in de oppositiebanken, maar hardleers als ze zijn, of mogelijk gewoon domweg omdat ze niet beter weten, gaan ze door op dezelfde voet. Onze ouderen zijn erin getrapt, onze volwassenen al een stuk minder, maar teki yu ai luku sang a jeugd o doe nanga dem suma disi!!


  Maak melding

 51. De vraag luidt :is de heer Roemer in staat om de koers weer terug te brengen naar hoe het vroeger was : 1 US dollar voor 2,80 Surinaamse dollar. Koers van 2010. Dat zou fantastisch zijn. Maar ik vrees dat het eerder zal stijgen en de hamvraag is hierbij :is er genoeg dekkingsgraad voor onze zo geteisterde Surinaamse dollar? Economisten graag uw visie hierop aub.


  Maak melding

 52. Het is nogal kortzichtig om de mensen die hun USD inwisselen voor SRD ervan te beschuldigen dat zij de koers opdrijven! Als de CBS alleen met de banken zaken zou doen, en daarbij consequent de officiële koers van 7,52 voor 1 USD zou aanhouden, zou er geen vuiltje aan de lucht zijn.
  Nu lijkt het alsof men de cambio’s het beleid laat bepalen. Maar dit is een doorzichtig spelletje. Het werkt als een piramide-spel en gaat zo:
  De cambio koopt de USD voor 7,52 bij de CBS, en verkoopt die voor 11 aan de burger. De winst is dus 3,08. Vervolgens verkoopt hij de USD voor 7,52 weer aan de CBS. Dezelfde USD koopt hij weer op voor 7,52, en verkoopt die weer voor 11. En dan wordt het spelletje telkens weer herhaald. Dezelfde USD levert dus bij iedere ronde zo’n 3 SRD op. Hoe meer de cambio ‘op straat’ vangt voor de USD, hoe hoger dus de winst. En zo hebben degenen die het spel aansturen er alle baat bij dat de koers op straat zo hoog mogelijk oploopt. Dan is het de vraag of de cambio de enige is die profiteert van de winst…..
  De burger wordt gedwongen om alles in USD te betalen, en wordt op deze manier gedwongen om aan het spel deel te nemen. En zo is de burger dus dubbel de Sjaak: de prijzen stijgen door de dure USD, en de burger wordt bij elke aankoop per USD 3 SRD armer gemaakt.

  De beste oplossing voor de burger zou zijn als die zijn USD direct bij de de bank voor 7,52 zou kunnen kopen. Maar ja, dat zou dan ten koste gaan van de winst die door sommigen worden gemaakt. Het systeem van de cambio’s wordt, ondanks alle loze dreigementen van de overheid, in stand gehouden, omdat er blijkbaar grotere belangen in het spel zijn!


  Maak melding

 53. @Lucien Karwafodie,

  Het zijn de Cambio’s die hun prijs lees koers vaststellen op grond van vraag en aanbod en niet degene die zijn valuta wenst om te wisselen in SRD. Dus snap ik niet hoe de eerste groep veel meer voor zijn valuta (hebzucht) wil krijgen zoals jij dat aangeeft.

  Ik ben niet van plan een welis nietes spelletje hiervan te maken.

  Jij mag geloven wat je wilt hoor meneer Lucien.


  Maak melding

 54. @RobG

  U was altijd voor resultaat optimalisatie en allerlei economische inzichten en management leer die er op berusten dat men efficiënt met je middelen moet omgaan. Mark is heilig. Nu Bigi Sma geen gek is van de eigen portemonnee en bewijst voor de beste prijs te gaan die de markt mogelijk maakt roept u dat hij een egoïst is. Moet hij zijn dollars weg gegeven zodat de koper dankje wel zegt en hem weer door verkoopt voor de prijs die Bigi Sma ook gekregen zou kunnen hebben.

  U bent een rare econoom. net zo iemand als Boefdraad die 10 jaar achteruitgang hoop gevend vindt.


  Maak melding

 55. Overal in dat land is corruptie, mensen stelen, liegen en bedriegen.
  Er wordt overal flink gestolen door regering en kornuiten, zie geval bijv. cbvs, postbank enz.
  Waar is dat geld gebleven, op wiens bankrekening nummers is het overgeschreven?

  Nu moeten we plotseling samen het probleem gaan oplossen wordt opgeroepen.

  Nu verwacht men dat ik mijn geld ga wisselen bij de bank ipv cambio, dan word ik toch
  ook een dief maar dan van eigen portemonnee.
  z.g nationalisme, wat een grote grap. Ik ben geen Rockefeller.

  Ik las hierboven dat de ndp een eerlijke, oprechte, opbouwende partij is.
  Oh foei toch: dit is de Nationale Dieven Partij met een hele nare man als voorzitter.
  Veroordeelde Moordenaar, Veroordeelde Drugscrimineel zo staat het in de boeken.

  Storten jullie alle gestolen gelden terug dan zal de koers enigszins droppen en kunnen
  we verder leven.
  Maar dat zal niet gebeuren wat niemand heeft gestolen, we zijn toch eerlijk oprecht opbouwend
  bezig en we moeten in landsbelang denken.


  Maak melding

 56. De koers is geen bevoegdheid van de cambio’s, echter door
  vraag en aanbod ontstaat er een al dan niet hogere koers !

  Zolang dit regiem ELKE DAG en ELKE MAAND MILJOENEN
  teveel uitgeeft zal dat de koers van de SRD naar beneden drukken !
  De dekking van de SRD wordt door het uitgavenbeleid van Paars,
  steeds zwakker !

  Tel daarbij op dat President DDB en Min van Financien Gilmore,
  besloten hebben dat er 9 MILJARD aan ONGEDEKTE muntbiljetten
  in omloop worden gebracht, dan volgt logischerwijs, kort na deze
  monetaire financiering van overheidsuitgaven, een FIKSE DEVALUATIE
  VAN DE SRD !

  ALLEEN HET REGIEM, dus DDB en Gilmore in persoon, zijn verantwoordelijk
  voor de DEVALUATIE van de SRD ! Het regiem zorgt voor de dalende KOERS
  door vast te houden FINANCIEEL WANBEHEER ! Niemand anders !

  PAARSE DOMBO’s STOP MET TEVEEL UITGEVEN en STOP DE CORUPTIE !

  SMA E PINA, de KOOPKRACHT VAN ALLE SRANANMANS DAALT MET
  TENMINSTE EEN-DERDE, door de koersdaling, DEVALUATIE !
  gemodereerd

 57. RobG
  Lees wat Jojo jou tracht te zeggen i zijn / haar posting.
  Hopelijk snap jij de strekking en rode draad van haar posting.
  Indien ik jou mening achterna zou hollen dan ben ik een dief van mezelf (op moment van wisselen van mijn US$) en liefde geef aan degene die geld verdiend aan mijn transactie en dat is nou toevallig geen arme werkende in loondienst maar één van die rijkere vrienden van jou president.

  Ik kies en koester de economische principes om zo goedkoop mogelijk te produceren (lees dus SRD’s kopen) en tegen een zo hoog mogelijke prijs te verkopen (lees dus besteden)
  Want zo dom als jij overkomt en waarschijnlijk bent RobG zo val je steeds door de mand als een pseudo econoom.
  Pico weergeeft het goed RobG jij bent niets anders dan een copy paste figuur die niet snapt wat hij aan het pasten is doch pretendeert dit wel te weten

  RobG
  Ik zou zeggen pas je gedrag aan met je postings (zoals Pico aangaf zet postings van rovers en verkeersongelukken)
  En dit als laatste hou van uw naasten zoals u van u zelf zou houden (hopelijk snap je deze gezegde)


  Maak melding

 58. RobG
  Laatste opmerking als bijdrage op het artikel van Jojo over de obligatielening van Staatsolie.

  Ik bekeek het interview van de directeur en financieel directeur van Staatsolie.
  Hierin werd aangegeven dat de obligatiehouder wel mooi rendement ontvangt voor een periode van 5,5 jaar (7%) of 7 jaar (7,5%).
  Als (pseudo) econoom zou je dus moeten concluderen dat dit onjuist is. Waarom onjuist omdat de obligatiehouder ook nog eens koersrisico loopt (uitgaande dat hij zijn euro’s moet omwisselen voor US$).
  Daarnaast werd er aangegeven dat de obligaties een vaste waarde hebben en dat je zelf winst kunt maken door de obligaties op de beurs op Curacao kan verhandelen, dit is niet volledig. Waarom niet volledig?
  Omdat de koers van de obligatie wordt bepaald door vraag en aanbod, maar daar wil ik het even niet over hebben.
  Maar dat de waarde van de obligatie afhankelijk is de rentestand. Jij RobG zou dit moeten kunnen weten wat de prijs van rrn obligatie doet bij een verandering van de rente.
  Het beste wens ik je bij het speuren m.b.v. Google


  Maak melding

 59. Rob
  twee opmerkingen nav jouw posting 29 februari 2020 at 20:18
  1. “Pico, jij kan en mag twijfelen over mijn economische kennis en dat is je volste recht”
  Je rekent jezelf te rijk. Ik twijfel totaal niet over je economische kennis. Ik ben er 100% van overtuigd dat je misschien wel nooit een economieboek, afgezien van de kaft, hebt ingezien. Natuurlijk praat je wat mee hier en daar, maar dat is gewoon meepraten onder het genot van een hapje en een drankje. Ik heb meerdere malen kunnen constateren dat je kennis echt niet verder reikt dan de oppervlakte. Ik heb wel eens gedacht; ach laat maar gaan, maar dan zie ik hoe je het vak beledigt of je boven anderen meent te moeten plaatsen dat ik je toch moet ontmaskeren

  2. In een reactie van je op een ander artikel aangaande het consumentengedrag was jij het die ervan uitging dat consumenten naar maximale behoeftebevrediging streefden. Ik heb je toen een aantal lessen mbt het consumentengedrag gegeven, waaronder en dat is hier nu relevant – consumenten zijn niet rationeel. Jij, die als bijvak psychologie hebt gestudeerd zou toch moeten weten dat de psychologie heel belangrijk is in de economie, zowel in het gedrag van consumenten als ook producenten.
  Bigi Sma heeft totaal verkeerd gehandeld; hij moet de economie gaan stimuleren door zijn valuta bij een systeembank om te wisselen is je mening. je hebt hier al van anderen uitleg hier omtrent gekregen.
  De uitdrukking diefstal van eigen portemonnee is voorbij gekomen
  Maar ook jij Rob kan de Surinaamse economie stimuleren. Met jouw kennis zou je de Nederlandse gemeenten, waar je tal van diensten voor hebt verricht (ik neem aan niet als beveiliger, die worden namelijk her en der ingezet) links moeten laten liggen en je kennis in Suriname beschikbaar moeten stellen.
  Jammer dat je niet rationeel denkt noch bent

  @ Waldo
  In een ander artikel verweet ik jouw de term gluiperd te gebruiken en wees ik je op de opbrengsten die Suriname in de toekomst wel eens zou kunnen gaan ontvangen
  Je reactie was
  1. Ik zou de term …… enz. Zou. Je staat dus nog steeds achter je opmerking. Merkwaardig voor iemand die anderen maant beschaafd te blijven. Ik heb je ook op Petrus gewezen
  2. Je zit op kantoor en gebruikt geen moeilijke woorden. Wellicht dat wat jij een moeilijk woord vind voor de overige forumleden hier een normaal woord is. Of bedoel je soms het woord;
  Tantaluskwelling.
  Jij bent ervan overtuigd dat het geld binnen gaat stromen uit verwachte olieopbrengsten.
  Ik heb een aantal economische factoren genoemd waar rekening mee dient te worden gehouden, waaronder de effecten van de coronavirus, stijging van de koers van de USD, achteruitgang in economische groei, lagere olieprijs enz.
  De tantaluskweling is en dit is niet te hopen voor Suriname, dat de olie er ligt, maar dat Suriname er niet van zal gaan profiteren. Het ligt er en je weet dat het er ligt maar daar blijft het bij. Puur uit economische overwegingen

  @ Sang
  je maakt een klein foutje.
  Je schrijft
  “De cambio koopt de USD voor 7,52 bij de CBS, en verkoopt die voor 11 aan de burger. De winst is dus 3,08. Vervolgens verkoopt hij de USD voor 7,52 weer aan de CBS, enz.
  Als hij de dollars verkocht heeft aan de burger, heeft hij ze niet meer en kan hij ze niet weer verkopen aan de CBVS.

  Maar en dit is het spel van speculanten, je kan wel met een kleine aanpassing bakken met geld verdienen.
  “verkopen wat je niet hebt, ook wel genaamd short gaan”


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.