Europese Unie stelt geld beschikbaar voor kokosteelt in Suriname

10
Europese Unie stelt geld beschikbaar voor kokosteelt in Suriname

Het Surinaamse ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft in een bijeenkomst met ondernemers in de agrarische, handel en toerisme sector, de Paranen opgeroepen om ook aan kokosteelt te doen. De Europese Unie heeft namelijk middelen beschikbaar gesteld voor dit project.

Voor dit project is een bedrag van 40 miljoen USD beschikbaar gesteld. Tania Lie A Sjoe, beleidsadviseur bij het ministerie van LVV, gaf in een presentatie namens minister Parmessar, een uiteenzetting van de vele mogelijkheden voor deze op te zetten industrie. 

Dit project wordt geleid door een onderzoeksinstituut van het Caraïbisch gebied genaamd CARDI (Agricultural Research and Development Institute). Het project is in twee fasen opgedeeld namelijk de eerste fase welke opgestart is in het jaar 2015- 2018 en de tweede fase van 2019 – 2023.

De landen die meedoen moeten ervoor zorgen dat hun bewoners geen honger meer lijden, de kokosindustrie op gang komt en de economie gaat groeien. Verder moeten de landen erop toezien dat er innovatie plaatsvindt in een vredevolle wereldgemeenschap.

De landen moeten in de eerste fase van dit project zorgen voor de herleving van de kokosindustrie en de verdere verwerking van dit product, door met name de private sector erbij te betrekken. 25% van deze industrie is reeds opgestart, laat Tania weten. Regionaal is er ook gewerkt aan het opzetten van een platform, zodat er standaardisatie komt binnen de industrie.

Suriname zal moeten werken aan een nationaal platform dat zich dan aansluit bij de regionale platform van het Caraïbisch gebied.

- Advertentie -

10 REACTIES

 1. Ai migado, zoveel kokosnoten in su en er wordt niks mee gedaan. Nu gaan ze kokos opnieuw planten. Waa r wil de lvv naar toe. Nu al mag je geen groente en fruit meenemen, hoe dan met die kokosnoten.


  Maak melding

 2. Hallo NDPers EU daar valt Nederland ook onder !! Het land dat jullie verafschuwen maar toch middelen van accepteren. Met hoeveel maten meten jullie? Of denken jullie olie is olie? Oppassen voor glijpartijen hoor! Want 2020 oly deh ma NDP o gratie smooth.


  Maak melding

 3. De Nationale Dekolonisatie Partij wilt toch geen bemoeienis van de bakra basie ?

  LVV begint zich dus ook al te keren tegen Bouta. Want ze willen wel doekoe van die bakra basie. Ze hebben geen vertrouwen meer in eigen kunnen.

  De enige overeenkomst die er bij de NDP is is dat ze allemaal corrupt zijn ! Verder is er geen samenhangend en doelgericht beleid om het land te ontwikkelen !


  Maak melding

 4. EU zoeken een omweg om toch aan onze zwarte goud te komen met dit plan.
  Rijk geworden door te roven van Suriname en nu ons de les willen voorlezen💩👎


  Maak melding

 5. Bouta werkt gewoon met bakra’s. Er zijn zat blanke Nederlandse ondernemers hier. Hij is niet in gevecht tegen bakra’s maar tegen de Nederlandse staat.


  Maak melding

 6. Zien de surinamers het nu in?
  Wij zijn nog steeds afhankelijk van Nederland!
  Zelfs de criminele ndp regering who love to hate Nederland,kan geen stap verder zonder de hulp van Nederland…
  Haha…maar wat nieuws valt te leren over kokosnoot?!


  Maak melding

 7. Hopelijk wordt dat geld goed besteed en blijft het niet ergens onderweg aan de strijkstok hangen want heel wat Suri’s zijn kampioen in het sjoemelen.
  Het is de E.U. geraden om heel goede controlemechanismen op te zetten m.b.t. de besteding v.d. gelden.


  Maak melding

 8. Inderdaad de 40miljoen usd moet gecontroleerd uitgegeven worden.Verder waar is de kokos markt? Kokos olie? Kokos melk? Fried kokos meat? Kokos juice? Ik zie ze in de supermarkets. Maar geen Su handelaren .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.