‘Olievondst Suriname volgens schatting goed voor 300 miljoen vaten olie’

37
Olievondst Suriname volgens schatting goed voor 300 miljoen vaten olie
Na voltooiing van de operaties op Keskesi East-1, zal het Noble Sam Croft-boorschip (foto) voorlopig vrij zijn.

De onlangs gedane olievondst in Suriname zou goed zijn voor maar liefst 300 miljoen vaten olie en bijna 1,5 biljoen kubieke voet gas. Dat schrijft de Guyanese oliesite Oil Now, naar aanleiding van een rapport van het Engelse energie consultancy bureau Wood Mackenzie, die deze schatting heeft gemaakt. Op basis van een prijs per vat van US$ 60 zou dat rond US$ 18 miljard kunnen opbrengen.

Volgens Oil Now zegt Wood Mackenzie dat Suriname, met de vondst van olie bij de bron Maka Central-1, goed op weg is om Guyana te volgen in een zogenoemde olie ‘boom’. Het bureau zegt ook dat er potentie is voor verdere vondsten in hetzelfde blok. Er gaan nu verdere boringen plaatsvinden in de zoektocht naar meer olie.

Ondertussen is op politiek niveau heel veel gereageerd op de vondst. Zondag zei NDP parlementariër en DNA ondervoorzitter Melvin Bouva een voorstander te zijn van een meerjarenplan waarin de besteding van de inkomsten uit de aardoliesector wordt uitgewerkt.

Als het aan Bouva ligt, wordt er geen druppel olie uit de grond gehaald totdat er een meerjarenplan op tafel ligt.


37 REACTIES

 1. Laten wij ervan uitgaan dat er meer olie en gas gevonden gaat worden. Volgens deskundigen zit het gebied vanaf de Caraiben tot de West Afrikaanse kust vol met olie en gas. De olie en gasvoorraden moeten alleen maar ontdekt worden.Ik gun de kleine Surinaamse bevolking veel welvaart toe.


  Maak melding

 2. Om maximaal inkomsten te kunnen genieten van deze put en andere putten in deze concessie moet staatdolie met 20% deelnemen..Rara waar zou het geld vandaan komen? Van China lenen met als onderpand de 20% aandeel?Dat zou de ndp doen! 20% oftewel een miljard usd.


  Maak melding

 3. Ondanks het feit dat er in Venezuela en Nigeria grote oliebronnen zijn, schijten en pissen het gros van de bevolking. Daarom gaat ndpelite alles doen om aan de macht te blijven, zodat ook hun nageslacht kan roven van land en bevolking.


  Maak melding

 4. 1. Ik ben nog als een ongelovige Thomas aan t luisteren naar de duizelingwekkende schattingen
  2. Als we bron na bron vinden evenals Guyana, is de vraag….hoe kan het Surinaams volk en bedrijfsleven hier maximaal voordeel uit halen?
  3. Ik stel voor, een verdeling af te spreken wat geconsumeerd wordt, wat duurzaam geinvesteerd wordt en wat risicovol geinvesteerd wordt. Dat tot wetgeving te maken icm Spaar en Stabilisatiefonds


  Maak melding

 5. Ik snap iets niet : toen ik stage liep (scriptie : data processing base on pulse test) bij staatsolie in 1990, had ik toen een verslag gelezen van Gulf oil en Pecton Oil (1984 Prelaminary seismical data by drill in hors shoe 1-4) dat bij hun analyse op basis van Seismisch onderzoek de zelfde hoeveelheid is geschat . 300 miljoen vaten.
  WAt gebeurt er allemaal in Suriname, als je weet dat er in Horse Shoe track (ongeveer 70 km van blok 58) een gigantische kool waterstof anomalieën zijn ontdekt : mijn vraag is waarom is in 1985 niet over gegaan tot uitgebreide onderzoek en waarom nu pas?
  Zou de militaire regime in de jaren 80 een rol hebben gespeeld . ????


  Maak melding

 6. Aanvulling op mijn reactie : de geografische ligging van horse shoe track 1 en 3 liggen allemaal op de stroomdraad van de corantijnrivier, dus vlak tegen de grens met Guyana, waar er onlangs een grote hoeveelheid emulsie hadden ontdekt. Horse shoe track 2-4 liggen schuin tegenover onze Cocos district coronie . Horse shoe track 3 dat vlak bij blok 52 ligt had de meeste geschatte reserve . Als het goed is heb ik ergens nog een copy van dat verslag van 1984.


  Maak melding

 7. @ Brantimaka: Heb je rekening gehouden met de nieuwe equidistantielijn van 10 graden? Jouw gegeven zouden wel kunnen kloppen, maar ondertussen liggen die gebieden aan de Guyanese kant. Bij de gang naar het Maritiem tribunaal, had Suriname tijdens Regering Venetiaan 2 de zaak verloren. Vele van die putten waar nu aardolie is gevonden, was aan Surinaamse zijde. Maar we mogen niet gierig zijn, volgens Vene!


  Maak melding

 8. @sranangmang#1
  Klopt wat je zegt: er is zit ook een betwist gedeelte op de zeebodem met een azimut van 12 graden afwijking vanaf de monding van de corantijnrivier en dat is heel veel op over een afstand van 200 zeemijlen . Hopelijk lijdt dit niet tot conflicten tussen Guyana en Suriname.
  Het is taak de president Bouterse om dit recht te trekken bij de verenigde naties . En liefst voor 25 mei 2020.


  Maak melding

 9. @Brantimaka

  Kan je in kort misschien de inhoud van het verslag hier publiceren. Best wel interessant. En nog een vraag . Van mijn kennissen uit Zuid-Suriname (Sipaliwini) kreeg ik te horen dat er ook olie is gevonden in een bepaald dorp maar de bewoners willen niet dat er verder onderzoek wordt gedaan. Ondertussen hebben ze veel problemen met hun aanplant vanwege de olie in de bodem. Wat weet jij daarvan want ik weet dat in de amazone in andere landen ook olie wordt gevonden.


  Maak melding

 10. Bla bla bla, bouterse zijn kruit is verspilt. Hij heeft niks en nu is dit zijn kans om het domme volk dom te houden. Gaat het hem lukken of worden ze wakker, afonsoewa e play kesi kesi. Wat een dom wijf zeg, hoeveel krijgt zij eigenlijk of gaathet natura.


  Maak melding

 11. Deze regering had ballen de olie uit de grond te laten halen. Waarom hft vene mt zijn bende het nooit gedaan.
  Er werd gelachen toen er gezegd wer we hebben bodemschatten. We zijn rijk. Deze regering heeft ballen het te zoeken. Goudzoekers lopen niet gewoon en vinden klompen goud. Je moer ervoor werken. Anderen gaan dood.
  Rusland speel geen deskundige want wat jij zegt heeft Akiemboto al gezegd een paar dagen voor jou.
  Nu komen jullie helemaal niet meer in het machtscentrum. als ndp genoeg zetels krijgt valt vhp voor de eerste 100 jr uit de boot.


  Maak melding

 12. Het volk dat gaat zitten moet zichzelf ook niet rijk rekenen. Je moet werken.
  Er moet genoeg geld zijn dat iedereen over een woning beschikt, onze oudjes een goede oude dag hebben, onze jongeren vrij kunnen studeren.
  Onze infrastruktuur goed is.
  Onze mensen met beperking het beter hebben ook aangepaste woningen voor hun.
  En je salaris die je verdiend moet waardevast zijn.
  Maar je moet werken.


  Maak melding

 13. @pongosagoui
  Ik zit in Europa , en heel veel verslagen van de grassalco, billiton en staatsolie heb ik bij mijn ouderlijk huis opgeslagen in Suriname, dus wanneer ik op vakantie ga. Ik denk vlak voor de verkiezingen .


  Maak melding

 14. Een ding moeten wij allemaal weten en zeker voor @wendy.
  Eddy Jharrap, mijn voormalige president directeur zei het volgende tijdens de 10 jarig bestaan Van staatsolie op 13 dec 1990 :
  Na bedelen aan de militaire staat olv Bouterse is het geluk een bedrag van 100.000 $ om de aardolie voorkomens in kaart te brengen en mogelijk tot ontwikkeling te brengen.
  100.000 $ was een deel dat overbleef van de geplunderde 150.000.000$ dat uit de kas van de CBS in februari 1980.
  Op zich niet slecht, want staatsolie is nu een miljarden bedrijf geworden. Het is een kwestie van tijd, voor welke regeringen dan ook.


  Maak melding

 15. Kondremangs
  Laten wij hopen dat de opbrengsten besteedt zullen worden voor land en volk en niet aan een kleine groep die dichtbij de njangpatoe zit. …….ondertussen zal er helaas weer geleend moeten worden om te kunnen participeren. …maar geen nood. ….er zijn ervaringsdeskundigen aan de macht op het gebied van LENINGEN EN SCHULDEN. ……
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 16. Kondremangs
  Klopt wat @brantimaka zegt. …..en wat een GELUK dat Staatsolie nog Surinaams bezit is. ……weet u nog dat Sopie Jules het wilde verkopen????? Adviseur van DiDiBri tegenwoordig. …..
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 17. Mensen..van Suriname.. . verberg staatsolie… Oen kibri oen rijkdom… Politici hebben steeds hun ogen op de portemonnee van dit bedrijf… Bijna was het verkocht…. Mensen die het verleden kennen moeten niet altijd zwijgen… Ding moes spreke.. Foeroe mang.. di moes wiek a volk.. e zwijge over a financieel.. geschiedenis fa kondre


  Maak melding

 18. Ben gaan protesteren tegen de verkoop van Staatsolie aan de Koreanen.En ben ook gaan protesteren tegen Bosje in 99.Al mocht ik deze kokosnoot als mens.


  Maak melding

 19. Allen,

  Woon zelf niet meer in Su, maar ik hoop niet dat er 95% van de opbrengst naar China ofzo gaat en maar 5% naar Suriname.
  Suriname heeft nu een sterke regering nodig, zodat het met eigen grondstoffen rijk kan worden.
  Dus 25 mei 2020 denk goed na op wie je gaat stemmen.
  SUCCES.


  Maak melding

 20. Nu zegt de regering dat we het samen gaan doen.Maar als op aankomt,regelen ze alles in achterkamers.
  In de Suralco deal hebben ze contracten en alles overboord gegooid en gaven de Amerikanen ook nog 111 miljoen dollars om de dam in de handen te krijgen.


  Maak melding

 21. De Rechtvaardige Heerser en Rechter van het Heelal voorkome dat ndp in 2020 ondanks hun frauduleuze pogingen de verkiezingen te winnen aan de macht blijven. Equatoriaal-Guinea – Suribabwe is dan een feit.


  Maak melding

 22. vervolg
  Oliewinning
  Sinds het eind van de jaren negentig wordt er olie gewonnen. In 2010 produceerde Equatoriaal-Guinea iets meer dan 300.000 vaten olie per dag. Olie is veruit het belangrijkste exportproduct, gevolgd door hout. De export van olie leverde in 2012 bijna $ 15 miljard op. Financieel staat het land er goed voor. De overheid ontvangt veel geld door de oliewinning, het land heeft nauwelijks schulden en het BNP per hoofd van de bevolking behoort tot de hoogste van Afrika, met zo’n 22.300 dollar in 2012.[9] De verdeling van deze inkomsten is echter heel scheef. In 2006 leefde driekwart van de bevolking onder de armoedegrens.[9] Het meeste oliegeld blijft in handen van de presidentiële clan.


  Maak melding

 23. RobG 13 januari 2020 At 00:52″

  “Laten wij ervan uitgaan dat er meer olie en gas gevonden gaat worden. Volgens deskundigen zit het gebied vanaf de Caraiben tot de West Afrikaanse kust vol met olie en gas. ”

  u heeft zeker nooit kaarten gezien van olievelden.

  U verkoopt de huid van de neer als weer voor dat die geschoten is terwijl de prognose wat minder optimistisch is.
  Leest u aub even wat Ellias te melden heeft en ga dan even dimmen en temper aub de verwachtingen.
  Ellias:
  1>> Besluit om tot winning over te gaan duurt nog ongeveer 1,5 jaar.
  2>> Voor dat er olie gaat stromen duurt het nog 5 – 7 jaar.
  3>> Voor dat er echt geld gaat stromen zij we dus 6 – 8 jaar verder.
  4>> serieus geld voor deze bron is een jaar of 10 $ 150.000.000/jaar of wel weinig schokkends.


  Maak melding

 24. Als wij allemaal zouden zijn als de azijn pissers, die geen of nauwelijks een eigen huishoud kunnen runnen wat verwacht je dan. Verandering begint eerst bij je jezelf, begint eerst van jezelf te houden (geen haat gevoelens)


  Maak melding

 25. Mensen Al’s je wilt dat het geld in su blijft . Stemmen op de huidige regering en niet op chan. Want deze gasten van de vhp zijn awari domini.
  Denk goed na . Stem op Paars .


  Maak melding

 26. Oma taki, elke ndper heeft paarse schijt van ddb gegeten. Opa taki, fa so dang. Oma taki wanneer er een berm vergadering wordt gehouden, wordt er opdracht gegeven om voor gratis eten en drinken te zorgen. Enkele paarse koks en kokkinnen krijgen de duivelse opdracht om een speciale suace aan toe te voegen voor elke spijs die ze voorbereiden. Die sauce heeft een paarsachtige bruine kleur en stinkt vreselijk en ruikt een beetje naar trassie,, alleen heeft het een lichte poepgeur. Niemand weet wat voor stoffen erin zitten, maar als opdracht moet er steeds bij het bereiden een flinke eetlepel van deze sauce in elke spijs worden toegevoegd. Opa skriki, a no bestang dati baas doe dati, no kan, is niet waar. Oma taki, is figuurlijk bedoeld, kijk wat hij van zijn zoon en pleegzoon heeft gemaakt, die geestelijke voeding die hij ze dag in dag uit heeft gegeven hebben een raar stinkend misdadig lucht. Ooh opa taki, is daarom zijn al die dwaze ndper’ s als zombie’ s en zoon en pleegzoon. Aha oma taki je weet nu dat de appel niet ver valt van de stam. Ndper elite is een criminele roversbende en het gros der aanhangers criminele kruimeldieven.


  Maak melding

 27. Met de deze kapitale miljarden injectie moet Suriname er bovenop moeten komen en worden herbouwd vanaf de grond .zoals hoogbouw aanleggen.moderne infra structuur aanleggen zoals het bouwen van tunnels treinen.metro en een moderne luchthaven bouwen dit alles moet meegenomen worden in de toekomstige begroting.en er moet een commissie komen wat alle gelden en uitgaven scherp.in de gaten houd met betrekking op corruptie.


  Maak melding

 28. de politici van suriname zijn de grootste boeven die suriname kent waaronder de pisident.
  de rover china doet onschuldig mee.
  of de bevolking echt erop vooruit zal gaan denk het haast niet,de kraaien vreten als eerst en de restjes is voor elk wat wils.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.