GAP-training voor melkboeren, studenten en belangstellenden

3
GAP-training voor melkboeren, studenten en belangstellenden

Het onderdirectoraat Veeteelt van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is wederom gestart met een training Good Agriculture Practices (GAP) voor zowel melkveeboeren, studenten als belangstellenden. Deze tweedaagse training is gisteren begonnen. Het doel van de training is kennis overdracht ter verbetering van efficiёncy en melkkwaliteit.

Eerder heeft het ministerie trainingen in GAP in de melkveehouderij verzorgd voor de gebieden Wanica-A en C, Saramacca en Para. Op verzoek van een groep belangstellenden en studenten werd deze training gehouden in de trainingszaal van het onderdirectoraat Veeteelt in Paramaribo. Door middel van trainingen tracht het ministerie van LVV onder andere de boeren en de melkveehouders, tools aan te reiken, zodat tegen lagere productiekosten nauwkeuriger kan worden geproduceerd, teneinde de kwaliteit van de Surinaamse veestapel te verhogen.

Bij de GAP-training in de melkveehouderij wordt volgens de trainingscoördinator, Winston Fernandes, aandacht besteed aan efficiёnte melkproduktie en verbeterde melkkwaliteit. Daarnaast kostenbesparing, rasverbetering en rassenkeuze. Uit onderzoeken, welke door het ministerie van LVV zijn verricht tussen 2014 – 2016 bleek dat de bacteriologische kwaliteit van melk in Suriname slecht is. Hierbij werden 305 monsters genomen voor onderzoek van de aangeboden melk bij de Melkcentrale NV. De oorzaak hiervan is een zeer hoog kiemgetal, terwijl de chemische kwaliteit vrij goed is met een vetgehalte van 3.6 %.

Een belangrijk aspect bij melkwinning is hygiёne en melkkoeling. Melkkoeling vertraagt de groei van micro-organismen, maar die worden niet gedood. Voor boeren is het daarom van belang de melk te koelen tot 4 à 5 °C binnen 3 uren na het melken en het liefst de melk te transporteren in koeltransportwagens of afgedekt te transporteren. Tijdens de training werd ook aandacht besteed aan het fokbeleid, waarbij veeteeltdeskundige Reshma Ghoghli benadrukte dat gewerkt moet worden aan efficiënte melkproductie door het maken van betere rassenkeuzes.

Aan deze training namen 25 participanten deel. De melkveeboeren zijn van de gebieden Commewijne en Houttuin. De training is vandaag afgesloten. Minister Rabin Parmessar hecht heel veel waarde aan trainingen, zowel van het personeel van LVV alsook het verzorgen van trainingen door LVV personeel aan derden. Training stelt de mensen in staat effectiever en efficiënter te werken, hun kennis te verbreden en op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken, meldt LVV.

- Advertentie -

3 REACTIES

 1. In de negentiger jaren had ik wat melkkoeien van het hostein ras, zowel de voeding als de accomodatie was perfect. De voeding bestond uit jong paardengras van eigen aanplant, en 2x per dag een betonemmer voer bestaande uit 30% slijpmeel, 30% garnalenmeel en 40% melkkoeien voer.
  over een lactatieperiode van ca 7 maanden was de gemidelde productie 18.8 liter per koe per dag.
  Een buurtbewoner die een vaarje van mij had gekocht en kwam nadat het vaarje volwassen was geworden en zelf afgekalft met een klacht dat de koe maar 3 liter melk per dag produceerde. Ik informeerde naar de voeding van het beest en kreeg te horen “Oom ala dee mi e gi a kow WAN HER’ ANU SLIJPMEEL”


  Maak melding

 2. Heel lang geleden hadden we een koe. Meestal staat, ligt zij in haar stal. Mijn grootvader ging rond en vraagt andere boeren of hij hun paragrassie en ander gras mag hebben. Deze boeren hsdden geen koeien. De melk van de koe was excellent van smaak.
  Hopelijk gaan Javaanse boeren ook naar deze trainingen.


  Maak melding

 3. Als het kalf verdronken is dempt men de put. De melkboeren moeten uit pure wanhoop hun koeien naar de slacht brengen. Een wanhoopsdaad omdat de melk niets meer oplevert.
  De melkcentrale is in deze de veroorzaker van alle ellende voor deze mensen. En ik dacht dat de melkcentrale de meest succesvolle coöperatieve vereniging van Suriname was.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.