Film vertoning ‘Wie Eegie Sanie’ in Amsterdam

9
Film vertoning 'Wie Eegie Sanie' in Amsterdam
Eddy Bruma

Op zondag 17 november aanvang 15.00 uur zal de film Wie Eegie Sanie (2003) van John Albert Jansen bij Vereniging Ons Suriname in Amsterdam vertoond worden. Dit als aftrap van de biografie die Hermine Haman, dochter van Eddy Bruma, over haar vader wil schrijven.

Precies 68 jaar geleden in Amsterdam vormde zich in de boezem van Vereniging Ons Suriname de groep Wie Eegie Sanie o.l.v. Eddy Bruma, toen nog een rechtenstudent aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Bruma was de voorzitter, dichter en toneel- en proza schrijver en was geïnspireerd door Papa Koenders, de grote animator van het Sranang en verheffer van de Surinaamse geschiedenis en cultuur. Bruma was in de oorlog door de koloniale overheid in Suriname geïnterneerd vanwege zijn anti koloniale standpunten.

In 1952 werd in Amsterdam met een all black cast Bruma’s toneelstuk “De geboorte van Boni” opgevoerd in het Minerva theater. Een recensent schreef in een Amsterdamse krant dat het stuk ‘…Als een ontroerende getuigenis van hetgeen de mens op aarde het dierbaarst is, heeft een groep jonge Surinamers kort geleden de eerste opvoering gegegeven van het spel “De Geboorte van Boni”. Dit stuk dat geschreven werd door een student in de rechten heeft als dragende alles beheersende gedachte het verlangen naar persoonlijke vrijheid.

Foto’s van Bruma’s theaterstuk uit 1952 ‘De geboorte van Boni’ in het Minerva Paviljoen

Om de beweging Wie Eegie Sanie te duiden zijn de volgende personen gevraagd om commentaar te geven op de film:
* Jules Rijssen (mede auteur van het boek “Op zoek naar Papa Koenders” LMPublishers 2019)
* John Albert Jansen, film maker en mede auteur van het boek Hetenachtsdroom, Suriname erfenis van de slavernij
* Mr. Hermine Haman (dochter van Eddy Bruma)
Ivette Forster is MC

Het geheel vindt plaats bij de Vereniging Ons Suriname aan de Zeeburgerdijk 19-21. Toegang is €10 leden betalen €5 na vooraf aanmelden via email: info@veronsur.org.

9 REACTIES

 1. Mooi initiatief, het is te hopen dat deze film zal bijdragen aan de bewustwording van met name de derde generatie jeugdigen hier in deze samenleving. Dit zal helpen hun te sterken in hun strijd naar erkenning. Vaak is het te triest voor woorden om vast te stellen dat er een groot vacuüm is ontstaan in de zoektocht naar zichzelf van onze jeugd in deze samenleving.


  Maak melding

 2. Ik heb hem niet meegemaakt maar wat ik wel heb vernomen is dat hij een echte nationalist was doch ook een racist…hij moest oa niets hebben van de Hindoestanen..
  Tijdens verkiezings propaganda schijnt hij heel heftige uitspraken richting de hindoestanen te hebben gedaan.

  Weet iemand wel wat de rede is geweest inzake zijn gedrag (haat) richting de hindoestanen ??


  Maak melding

 3. Wi egie sanie heeft mij niets dan ellende gebracht.In 1975 begon ik met een salaris van SF 300 netto en ben laatstelijk uit een werkzaam leven uitgezwaaid met SRD 1800.Geen tijd gehad om een dollar pensioen op te bouwen.Wi eegi sanie betekent pinaren.


  Maak melding

 4. @ Roy

  Ik kan me nog die tijd herinneren van Bruma, zijn haat ideologie was Nederland en Hindustanen. Hij heef in het openbaar kenbaar gemaakt, dat als hij aan macht kwam, hij van Hindustaanse huid schoenen zou maken !!!!


  Maak melding

 5. ……….in de zoektocht naar zichzelf. Kijk achterom en blijf kijken, laat de toekomst met rust
  ……… richting de Hindoestanen. Het zat en zit in de genen, daarnaast speelt jaloezie een grote rol


  Maak melding

 6. Hallo,Eddie Bruma was niet tegen de hindoestanen maar tegen Jagger Lachman.
  Deze Lachman was een racist,van hem moesten de hindoestanen bij elkaar blijven.
  Hij zij nog dat die negers alles van die hindoestanen zouden afpakken.
  Lachman was in hart en nieren tegen alle andere rassen.
  Hij heeft ervoor gezorgd dat heel veel hindoestanen huur grond kregen en vandaag aan de zijn dat eigendom geworden.
  Bruma zij als je Surinamer bent moet je één denken hebben,maar dat wilde Lachman niet.


  Maak melding

 7. Bruma was absoluut geen nationalist. Eerder een pleitbezorger voor de cultuur van de volks creolen. Hij heeft de NPS onder druk gezet om de onafhankelijkheid van Suriname af te kondigen. Het resultaat van de onvoorbereide onafhankelijkheid zien wij vandaag in de Surinaamse politiek. Het midden hoger kader verliet na de aankondiging van de onafhankelijkheid van Suriname het land massaal. In 1977 verbrak de NPS de samenwerking met Bruma, maar toen was de schade al onherstelbaar. Tijdens zijn ministerschap heeft Bruma op het ministerie van economische zaken een puinhoop gemaakt. Hij gaf partijgenoten een vergunning om goederen te verkopen, de zogenaamde CIS stands. Bij de CIS stands kon je goederen voor een lagere prijs kopen, maar de bevoorrading was slecht. De mensen die het verkochten hadden ook geen opslag. Na de staatsgreep heeft Bruma de militairen geadviseerd om de top van de NPS op te sluiten.


  Maak melding

 8. Vreemde reacties. Ik heb de man niet persoonlijk gekend maar altijd positieve verhalen over hem gehoord. Dat hij een RACIST was kan ik me ook niet voorstellen( mn naar de hindostanen toe) De man had een relatie met een buurmeisje van mij( hindostaanse) en hebben samen een zoon.

  Ik zal ook niet naar die filmvertoning gaan hoe graag ik dat zou willen.
  Ons Huis is niet meer wat het geweest is,het is een partijcentrum geworden voor een bepaalde politieke partij in Suriname,waar ik niks mee van doen heb en wil hebben. Zie die film wel ooit op YOUTUBE.


  Maak melding

 9. Roy , de echte reden weet ik niet precies. misschien dat die een keer wordt achterhaald.
  Feit is dat Bruma een onafhankelijke Surinaamse staat wilde hebben en de Hindoestanen niet.
  Dit is reden om elkaar niet te mogen, maar elkaar haten gaat mij te ver.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.