Binnenkort ook Surinaamse jongeren in het Nederlandse leger en bij politie?

44
Binnenkort ook Surinaamse jongeren in het Nederlandse leger en bij politie?
Foto (c) Defensie - Een Nederlandse militair op training in Belize.

Nederland kent een ernstig tekort aan personeel bij de politie en defensie. Daarom zou het mogelijk moeten worden voor niet-Nederlandse jongeren die de Nederlandse taal spreken, om als agent of militair aan de slag te gaan. Te denken valt aan jongeren uit onder meer Suriname zegt de voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Marineofficieren.

Het idee komt van de vakbonden en andere belangenorganisaties uit de veiligheidssector, die zijn verenigd in de Coalitie voor Veiligheid. Zij hebben deze suggestie gedaan en vragen de Tweede Kamer “om out of the box te denken” meldt de NOS vandaag.

Naast Suriname worden ook Aruba en Zuid-Afrika genoemd. Het is nu nog niet toegestaan om zonder Nederlandse nationaliteit in het Nederlandse leger of bij de politie te werken. Daarvoor zou de wet dus moeten worden veranderd.

Lees verder op nos.nl.

44 REACTIES

 1. En de vele allochtone jongeren die in Nederland voor galg en rad opgroeien, die blijven buiten beeld. Gewoon dienstplicht weer instellen en ze disciplineren. De goede kunnen dan doorstromen om opgeleid te worden als opsporingsambtenaar. Surinaamse jongeren zijn in Su nodig al hebben ze hun lagere school niet afgerond. Straks loopt Suriname leeg; verpleegkundigen, onderwijzers, nu politie- en legermensen. Nederland is Rijk genoeg om aan haar eigen tekorten te werken. Al die Turken, die in Turkije hun dienstplicht vervullen, kunnen ze niet aangehaakt worden aan defensie?


  Maak melding

 2. Nederland moet daadwerkelijk out of the box gaan denken
  Ik ben Surinamer en ik zie hoe Frankrijk jongeren rekruteren uit Frans-Guyana(Zuid-Amerika)en andere landen waar Frans worden gesproken.
  Ze hebben zelfs een leger afdeling voor buitenlanders (Niet-Fransen)..dus ja Nederland moet dat ook kunnen


  Maak melding

 3. Lets Make Surinam Great Again.

  Wir Shaffen Dass

  Jong Suriname

  Dit lijk mijn een fantastish idee. Maar ik denk niet dat beiden partijen het lang vol met elkr gaat vol houden

  Surinaams jongeren van hier gelijk via een voor opleiding politie in .. Door it cultuur versschil gaan beiden partijen moeiljk naar elkr kunnen toe groeien.. vervolgens gaan de Surinaamse jongeren met Puur Rasisme geconfronteerd raken.

  Dit is mijn mening omtrend dit verhaal


  Maak melding

 4. Op zich niet slecht, maar niet nieuw voor mij. Bouterse was 1 voorbeeld Al voor 1975. Alleen droeg hij die mantel van siërra Leon bij zich, en is ging rebelleren . Hij vocht mee met de Nederlanders toen in Afrika . Hopelijk geldt dat voor de aanstaande Surinaamse jongeren .


  Maak melding

 5. TU Delft kan beter een robocop maken. Dat ding van die inhuuragenten gaat voor problemen zorgen. In Holland zien mensen agenten als vriendje, ze spugen op ze en vechten met ze. Inhuursoldaten zal niet zo een probleem zijn, die zijn niet veel in contact met burgers.

  Maar goed, ik woon niet daar. Is niet mijn hoofspijn…


  Maak melding

 6. Is het niet genoeg met de ontvolkingspolitiek van de jaren 70 van de vorige eeuw. Vliegtuigen worden ingezet om Suriname te ontvolken. Regering Den Yuil beloofd na de onafhankelijkheid 3.5 miljard aan Suriname, maar zorgt er ook voor het land binnen enkele jaren te ontdoen van meer dan honderduizend zielen, die in Nederlandse pakhuizen gehuisvest worden. Schande je hebt voor de onafhankelijkheid de mensen geronseld, daarna verpleegkundigen en bejaardenhelpenden, voorts gaan de leerkrachten aan het land onttrokken worden. Zijn de kolonisatoren nog steeds uit op mensenroof zoals dat in de 17e eeuw had plaats gevonden. Het beschuldigen van andere landen “roversmentaliteiten”opna te houden, zonder naar zichzelf te kijken. Waar zitten de roversholen in Europa??


  Maak melding

 7. In het Nederlandse leger en bij de politie heerst er heel veel racisme.Je moet echt een dikke huid hebben en veel kunnen incasseren.En het publiek in Nederland gaat heel respectloos om met de politie.Ze zien de politie totaal niet als een autoriteit.


  Maak melding

 8. Een vreemdelingen legioen zou nog kunnen.Maar agenten zou niet lukken.Niet in Sur en niet in Ned.De Suri’s komen niet door de gedrags keuringen heen.


  Maak melding

 9. @ Jacobus 18 oktober 2019 at 13:36,

  denk je dat de jongemannen in het leger en/of bij de politie zulke lieverdjes zijn.
  Niet zo laatdunkend over Surinamers denken. Er zitten momenteel genoeg bij de defensie en justitie met een goede rang, functie en salaris.

  Onder de Nederlanders in het leger en bij de politie zitten de onder verkrachters en boven heel veel Nederlanders.

  Ik den k dat jullie niet weten waar je het over hebt.
  Zo lopen er in Nederland veel Surinamers en Antillianen rond die niet de juiste paspoort hebben, men kan dus eerst uit deze bron putten.


  Maak melding

 10. @ Wintol. Frankrijk rekruteert burgers uit haar eigen departementen die allemaal de Franse nationaliteit hebben. Dit zijn, Fr. Guyana, Guadeloupe, Martinique, La Reunion & Mayotte.

  Ik denk dat Nederland meer op zoek is naar kanonnevoer, vanwege de spanningen die steeds dichter naar Europa toe kruipen, en kan daarvoor niet Nederlandse (lees: blanke) jongemannen heel goed voor gebruiken.

  Jongelui, jullie zijn gewaarschuwd !


  Maak melding

 11. In Afrika worden de grootouders verweten waarom ze zich niet hebben laten vangen door de handelaren.Dan waren de jongeren alvast ergens buiten Afrika geboren en was de reis naar Europa veel veiliger.


  Maak melding

 12. @ Katja 18 oktober 2019 at 13:37

  Zou zomaar kunnen, tot nog toe heeft hij als wat lost en vast zit verkocht of als onderpand voor zijn leningen.
  Het enige wat nog rest zijn een paar vrijlopende Surinamers.
  Bereid je maar voor om ze een warm welkom te bezorgen.


  Maak melding

 13. Nederland gaat niet zomaar wetten veranderen of nieuwe regels maken.Er gaan debatten volgen.Alles gaat eerst tot de puntjes uitgewerkt worden
  Nederland is geen Suriname waar de regel is..’zo gezegd en zo gedaan.’..net leeghoofden waar allles gedoemd is.


  Maak melding

 14. Ik denk niet dat Bouta dit toelaat. Hij wilt toch niets wat met Nederland te maken heeft? Straks hoor je weer dat Nederland weer aan het koloniseren is


  Maak melding

 15. katja (opzettelijk kleine lettertjes) ben je soms zo bekrompen ga de geschiedenis maar na kleine snotaap of is het varkentje. jij bent zelf een buitenlander in je geboorte land weet je dat niet dus ophouden met die dommigheid.
  Ben je zo geinteresseerdin in de Surinamers ga dan een geschiedenisboek lezen.


  Maak melding

 16. Hahahaha ik ga wel stuk hier denk echt niet dat Nederland dit gaat toelaten de taal spreken bijna al die nieuwe nederlanders die begin jaren 90 99 en 2000 hier kinderen hebben die het zelf mooielijk maken een baan daar te vinden dan denk men echt dat Nederland dat gaat doen mooie verhaal maar leven en geloven nog in kinder sprookjes


  Maak melding

 17. Haha grappig hoor . Wie had gedacht dat de kolonisator 44 jaar na de onafhankelijkheid wederom de inbreng en inzet nodig heeft van de oude koloniën waaronder Suriname? Hoezo heeft Nederland Suriname niet nodig? Alles wijst erop dat er een tekort is aan arbeidskrachten in vele sectoren. En het tekort zal zich alleen maar uitbreiden tevens verspreiden naar andere sectoren waar op het ogenblik men met reilen en zeilen zich kan handhaven. Een Surinamer die graag op vakantie wil naar Nederland wordt afgewimpeld als hij niet over voldoende financiën beschikt of geen garantsteller heeft. Aardig is dat. En nu kan men niet zonder de Surinamer in bepaalde sectoren.

  Voor wat betreft de functie van politieambtenaar voorzie ik geen noemenswaardige problemen. Discriminatie heb je op elke werkvloer en juist door diversiteit kun je dat een halt toeroepen, dan wel minimaliseren. Het is namelijk niet leuk als jij de enige bent van buitenlandse afkomst en je overige collega’s wit zijn. De kans op discriminatie is hierdoor met een x-factor toegenomen. Ene Fatima A. weet waarover ze het heeft. Ze is niet meer welkom op de werkvloer. Het leger is andere koek. Daar moet je toch wel reine gevoelens hebben voor het Koninkrijk der Nederlanden. Je leven staat namelijk op het spel. Bij de politie uiteraard ook , maar men snapt wat bedoeld wordt. Loyaliteit is een vereiste. Mocht Nederland ooit een invasie of oorlog tegen Suriname ontketenen, mag dat geen probleem vormen. Je moet als het ware staan te juichen de Surinamers een kopje kleiner te maken.

  Met een aanpassing van de naturalisatiewet is het haalbaar. Is het reëel? De tijd zal het wijzen. Dat er problemen zijn met de invulling van bepaalde beroepssectoren, staat echter buiten kijf. Hoezo Nederland heeft Suriname niet nodig?


  Maak melding

 18. @ pakiratigri 18 oktober 2019 at 15:30

  Had je veel slimmer ingeschat.

  In het leger van de USA zitten veel Latijns Amerikanen;denk je dat ze de naturalisatiewet hebben aangepast.
  In de ICT sector werken in Nederland veel Indiërs, denk je dat ze de wet hebben aangepast.


  Maak melding

 19. Wat een prachtige verhalen allemaal. Vergeet een ding niet. In de afgelopen negen jaar is de bevolking met 1 miljoen mensen toegenomen.
  Meer dan 300.000 mensen uit India vonden werk in de ICT wereld.
  Het werklozen percentage is 3.6 procent in Nederland en is het land met de beste sociale voorzieningen.
  Inderdaad is de politieman een dienend beroep en bestaat uit mensen uit de hele wereld als men de Nederlandse taal maar machtig is. En ja er zullen dan weinig Surinamers komen. Ze mogen komen ze kunnen een vak leren naast het werk en bij defensie leer je van automonteur tot ICT specialist.

  Maar blijf lekker in de hangmat als je jezelf niet wilt ontwikkelen.


  Maak melding

 20. @ Bert van Marwijk.
  Waarom vraagt men de Tweede Kamer om out of the box te denken? Als je de Nederlandse nationaliteit niet hebt kun je geen politieman noch militair worden. ICT sector is wat anders. Men heeft het nadrukkelijk over onder andere Surinamers die niet in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit. Dus moet de wet aangepast worden. Anders hoeft men niet bij de Tweede Kamer te wezen want daar komen de wetten tot stand. Niet dat de totale wet op de schop moet, maar dat er een toevoeging (uitzondering) bijkomt . De laatste alinea van dit artikel geeft het aan ,namelijk dat de wet veranderd moet worden.


  Maak melding

 21. Sang, die hollanders van de PVV hebben geen zin in buitenlandertje-pesten? Ze melden zich niet massaal bij poltie en leger, blijkbaar.


  Maak melding

 22. @ percival 18 oktober 2019 at 13:26
  In het Nederlandse leger en bij de politie heerst er heel veel racisme.

  En racisme komt in Suriname niet voor. Want iedereen respecteert elkaar. Ja toch ? Ga je toch diep schamen schaamteloze luis!


  Maak melding

 23. De Nederlanders kunnen beter de Molukkers als militairen in dienst nemen want die zijn tenminste gemotiveerd en zeer betrouwbaar. Surinamers zijn geen vechters ja met de mond … praatjesmakers.


  Maak melding

 24. Het lijkt mij een enorme uitkomst voor sommige mensen. Opleidingen worden vergoed binnen defensie. Mbo tot universiteit. Dus voor mensen met een laag inkomen kunnen toch nog een goede opleiding afronden. En na 5 jaar dienst kunnen ze toch weer terug naar Suriname? Wat ik van mijn schoonvader hoor is het een paradijs.


  Maak melding

 25. @Milton.
  I rest my case.
  Helemaal gelijk. Ze zullen in alle probleem wijken moeten werken.
  En weigeren is niet bij, er schuilt een addertje onder het gras.


  Maak melding

 26. Tuurlijk, die domme Surinamers kan je voor alles inzetten, deden ze in de slaventijd toch al dus waarom nu niet weer gebruiken. Je kan ze als boogie trap gebruiken, of als verkenner voorop laten lopen, zij kunnen mooi als schilt dienen in de oorlogen waar die blanda’s overal in bemoeien.
  Heel goed idee, vooral doen🧐😉


  Maak melding

 27. @Katja
  Bepaal jij soms wie er wel of niet in Nederland mag wonen? Van welke planeet ben jij afkomstig? Laat voortaan dat racistisch gelul van je achterwege.Zo praat je niet over je gekleurde medemens.Ga je mond met peper en limoensap wassen dan kan het een beetje schoon worden.


  Maak melding

 28. Goed zo mensen join the club in ptata, Suriname onder ka-bouta is toch maar een hopeloze zaak. Ze gaan natuurlijk de aller besten recruteren en niet de herzeloze paarse criminele paupers.


  Maak melding

 29. Binnenkort ook Surinaamse jongeren in het Nederlandse leger en bij politie?

  Vele grote Euopese landen maken gebruik van huurlingen in hun leger, Frankrijk/Vreemdelingenlegioen, VK/Gurkhas, Spanje/Vreemdelingenlegioen, Vaticaanstad/Zwitsersegarde.

  Maar voorlopig voor Nederland niet en in de nabije toekomst ook niet dus niets minder dan een onzin artikel. Een huurlingenleger past momenteel totaal niet in de huidige Nederlandse omstandigheid, denkwijze en politiek gevestigde orde. Het personeelstekort zit in Nederland gewoon in de continue bezuinigingen die sinds 1990 bij defensie zijn doorgevoerd waardoor werken bij de Nederlandse krijgsmacht op de Kmar na een ondankbare hachelijke taak is geworden.

  Ik zag iets voorbij komen waarin Frankrijk wordt genoemd. De vergelijking Frankrijk en Nederland op wereldtoneel gaat totaal niet op, bovendien is het Vreemdelingenlegioen waar naar wordt verwezen een historische militaire onderdeel van het Franse leger.


  Maak melding

 30. Nederland is wel laat mee. In België, Duitsland en zelfs in Rusland is het mogelijk om als buitenlander in dienst te treden van het leger. M.b.t. de politie weet ik niet of die mogelijkheden bestaan in andere landen.


  Maak melding

 31. Surinamers blijft jullie lekker zitten waar jullie zijn. laat je niet gek maken. Nederland is geen paradijs, het wemelt hier van racisten,vooroordelen,hokjes mentaliteit, losgeslagen crime, pinabele huisvesting, superieure mentaliteit, onderbetaalt, afslachting in de sociale media, etc. etc.

  Ze willen jullie hebben , maar zitten zelf in een vangnet van sociaal maatschappelijk problemen zoals huisvesting, onderbetaling , vooroordelen en bagatellisering. Jullie willen de vrije natuur toch niet inruilen voor een omgebouwde vrachtcontainer tot opeen gestapelde zogenaamd klein huisje in Amsterdam? Of uitgescholden worden voor zwarte piet of roetmop?? Denk Na!


  Maak melding

 32. Het is opvallend dat er vanuit Zuid Afrika al 1500 aanmeldingen zijn en 6 uit Suriname.
  Gelukkig mag iedereen in zijn hangmat blijven want wat hier geschreven wordt is minachting voor een land waar meer dan 100 ja lees goed meer dan Hondert nationaliteiten wonen.
  Dan zijn die 250.000 uit Paramaribo een verwaarloosbare partij. Alleen jullie grote en soms zelfs domme opmerkingen laten zien dat er weinig op school geleerd is onveranderd landen in de wereld.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.