VIDEO: Palmentuin Waka Pasi feestelijk in gebruik genomen

69

De Palmentuin Waka Pasi Craft & More, een geschenk van India aan Suriname, is gisteren feestelijk in gebruik genomen. De opening heeft plaatsgevonden in aanwezigheid van president Desi Bouterse, first lady Ingrid Bouterse-Waldring en andere hoogwaardigheidsbekleders. Na de toespraken en culturele optredens hebben de president en de first lady een wandeling gemaakt langs de verschillende cabana’s op de Wakapasi.

De first lady zei in haar toespraak dat er met de realisering van de Wakapasi een bijzonder zaad is gelegd voor duurzame bevordering van de Surinaamse culturele industrie en het toerisme. Het spin-off effect zal de lokale en de internationale gemeenschap raken. Het idee voor een Wakapasi is vorig jaar ontstaan en is in februari 2018 gepresenteerd aan de Indiase regering. Het is een feit geworden tijdens het staatsbezoek van de Indiase president Ram Nath Kovind in juni 2018.

Uit de meer dan 100 registraties konden uiteindelijk maar 24 standhouders aanbod komen. De firstlady benadrukte in haar toespraak dat de financiering van dit project geen lening, maar een schenking is van India. Op sociale media worden er andere ‘dingen’ gezegd die dus niet op waarheid berusten.

President Desi Bouterse noemde de Wakapasi een geweldig idee. De president is bijzonder onder de indruk van het geleverde werk dat tot stand is gekomen door de gezamenlijke inzet van diverse actoren. De Wakapasi is volgens onderwijsminister Lilian Ferrier een aanwinst voor het stadstoerisme, maar ook voor de vele ondernemers die de kans krijgen om hun producten aan te bieden.

Districtscommissaris Mike Nerkust van Paramaribo-Noordoost zegt dat de Wakapasi voor een stukje stadsverfraaiing zal zorgen. De Wakapasi geeft volgens de dc een perfecte weerspiegeling van onze multiculturele samenleving. De burgervader bedankte de first lady die dit project heeft geïnitieerd en met succes heeft afgerond.

De Wakapasi heeft als doel het creëren van een economische basis voor vrouwen uit de marron- en inheemse gemeenschap ter bevordering van hun ondernemersvaardigheden alsook hun eigen inkomen.De Palmentuin Waka Pasi Craft & More staat langs de Van Sommelsdijckkreek en huisvest 24 cabana’s (hutjes).

https://www.facebook.com/301995390235262/videos/2285489348215801/

69 REACTIES

 1. India ga hulp bieden voor de miljoenen van jou burgers die langs voetpaden slapen!!
  Jullie hoeven je niet uit te sloven voor de verwende surinamers.Ga de miljarden hongerige monden voeden die met een lege maag op de grond slapen in jou land.
  Neem de zorg op van je eigen mensen.De surinamers betalen terug met coca!
  Crimineel modi die heeft het IQ van crimineel bouta namenlijk 0,0.Partners in crime.


  Maak melding

 2. Surinamers moeten cultuur erfgoed historisch, goede scholing en voorlichting krijgen.

  Niet elke verandering is goed dat moet men weten. Het kan vaak zelf leiden tot historische vernietiging van het erfgoed.

  De Palmentuin, Sommelsdijksekreek moet in haar natuurlijke staat behouden blijven, waardoor de betekenis en waarde ervan niet verloren gaat.

  Wat hier gebeurt is barbarisme, afbraak van het erfgoed, historische waarde en men maakt er een kunstwerk van.

  Surinamers wees waakzaam dat uw erfgoed, betekenis en onschatbare waarde behouden blijft voor het nageslacht en voor Suriname.

  Men deze ingreep is de Palmentuin,het. Sommelsdijkskanaal niet meer wat het was toen Aersen van Sommelsdijk en Verboom daar rondliepen en ook gestorven zijn.

  Boeng Sari (his)Tory van cultuurbarbaren, die geen besef hebben van de historische waarde van erfgoed.

  Als het met deze leeghoofden zo doorgaat, blijft er niets meer over van historische waarde en betekenis voor het nageslacht. De Palmentuin is heel belangrijk en daar weten de inheemsen alles van.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 3. Ziet er heel mooi uit….hopen dat het ook goed wordt ONDERHOUDEN…..

  Ik heb de tijd meegemaakt met zwanen en andere mooi soort eenden die toen aanwezig waren in de palmentuin….de goede ouwe tijd….

  Later werden ze opgevreten…..en toen was de palmentuin ook al vervallen….


  Maak melding

 4. Wedden dat gouverneur Cornelis van Aerssen van Sommelsdijck met een grote glimlach op zijn gezicht dit alles aan het bekijken is? Vooral de laatste alinea zal zijn ziel goed doen. Namelijk een stukje zelfvoorziening voor met name de inheemse vrouwen en vrouwen van Marronse afkomst . I kan broko wan moi kiek drape. Wan waka man kan waka tap’ a waka pasi. I kan bai wan amaka na den Ingi uma , kasaba na den bus’kondre uma, dan of i tai a amaka na tu palmbon . No fergiti a kasiri. Een leuke foto hoor. Tevens leuk voor de Surinamers en toeristen.


  Maak melding

 5. Passant nageslacht heeft niks met de dingen die je opnoemt en zal er ook nooit ooit iets mee hebben dus de omgeving wat netter en aantrekkelijk maken is volgens jouw onnodig dit is precies een kwaal dat typisch su is iets bouwen of aanleggen dan vervolgens laten verrotten en nooit onderhouden of vernieuwen of met de tijd meegaan voor iemand die van daken schreeuwt dat het in su anders moet is dit een rare vage uitspraak


  Maak melding

 6. Wat hier oorspronkelijk gebeurt is niets anders dan smerige ndp, ddb politiek om stemvee te accommoderen dat die op ndp gaan stemmen.

  Zelf het Surinaams erfgoed moet hiervoor plaats maken.

  Als er een andere regeringscoalitie komt na 25 mei 2020 moet elk steen en bouwmateriaal daar tot de grond worden afgebroken en het weer in zijn oorspronkelijke, natuur staat worden terug gebracht.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 7. Pakiratigri in de avond/ nacht ziet alles mooi uit in su pas overdag zie je het land goed dan zie je hoe vervallen en rommelig het is zoals de foto zo hoort su eruit te zien zowel overdag als in de avond onderhoud en likje verf van tijd tot tijd doet wonderen probleem is dat uitgeven aan onderhoud gevoelig ligt in su


  Maak melding

 8. Mooie projecten uitvoeren is 1.
  Maar 5 keer zoveel factureren is 2.
  En 3 brengt directe rijkdom voor de bedenkers met zich mee.
  De kleine man ziet het prachtig resultaat maar weet niet dat het alleen gedaan is, om rijk te worden.

  Wanneer er eerlijke en stringente controle mechanismen zijn, zal in de plaats van 1 show project zeker 5 gedaan kunnen worden, Met dezelfde middelen.

  De vraag is: of men wel bereid is om voor normale vergoedingen, projecten uit te voeren? Is men bereid om zonder woeker winsten en neven belangen voor het land te werken?
  Zo komen we echt nergens.

  Aan bijna alles wat men doet, schuilt er een verborgen agenda.
  Autos voor de korpsen en ministeries, zonder aanbesteding of bij bevriende bedrijven.
  Stroompalen van beton aan de Lachmonstraat zonder enige verantwoordelijkheid.
  Studentenflats 3 keer te duur.
  Gronduitgifte voor zichzelf en naasten.

  Zo wordt het keer op keer gedaan. Tot dat de maat vol is.

  En dit is niet gericht aan deze regering alleen, maar aan de anderen die er waren en die zullen of willen komen.

  Willen jullie werken op een eerlijke wijze? Of willen jullie macht en rijkdom?
  Als jullie geen goede daden zullen verrichten,
  Have a Heart en ga weg.

  Diplomatieke posten die het land miljoenen kosten, worden voor en tijdens en na de verkiezingen al verdeeld.
  Zomaar zonder rendement vakantie vieren.
  Aub stop hiermee.
  Kinderen en kennissen van politici worden stiekem bij buitenlandse zaken in dienst genomen. Waarom?

  En nogmaals nagenoeg iedere partij doet dit.

  Daarom doen ze alsof in het parlement.

  Poppenkast.

  De elite orde, steelt van dit nieuw land.
  Alle politici smachten naar hoge wagens en grote huizen en een snel pensioen, wapenvergunningen en bodyguards.

  Free for all.

  Eentje wordt gezocht in Parijs, dus daarom geen brug naar st laurent.
  Gewoon de ontwikkeling van een heel land tegenhouden.

  Goud concessies en hout arealen worden alleen aan welbekenden verdeeld.

  Waarom kan niet iedereen een stukje landbouw grond krijgen?
  Transparantie was beloofd??

  Het ministerie van sport is er,
  Maar wat is de output?
  Kijk naat Sosis, kijk naar hun nieuwbouw kantoor, staat er onafgebouwd bij.
  Wat is de spinoff van al die sportleiders die daar werken.

  Nee we zien ze alleen maar wandelen.

  Vroeger en in het buitenland nu, zijn er per wijk sport leiders die werken. Ook wordt er gedegen onderhoud aan accomodaties gedaan zonder winsten.

  Dit betoog moet in de harten van Jan en alleman doordringen.

  Liefde begint in het Hart.
  Cijfer jezelf weg voor een ander.
  Denk aan het nageslacht.

  Bless


  Maak melding

 9. Het land staat in brand. de op pimp projecten van de president worden steeds kleiner. Waterkant op pimpen was nog van enige importantie. Nu is het gereduceerd tot 24 cultuur marktkramen.

  Niet echt belangrijk als aan de andere kant mevrouw Silos van Dijk het land net in de brand gestoken heeft door de politie corrupt te noemen, de grensbewaking lek verklaart heeft ,wit wassen international geindentificeerd heeft. illegale deviezen winkels aangewezen heeft, illegale goudhandel onderkend etc. etc.
  Zij geeft de regering een predicaat van onvermogen en de president staat te swingen in de palmen tuinen bij wat marktstallen.

  Niet echt belangrijk als de deskundigen 4 jaar falen de onderhandelingen met Alcoa DNA breed onder de aandacht brengen en alles technisch afwijzen en zelfs woorden gebruiken als onethisch.
  De president tikt wel even op de zijkant van z;n hoofd als Belfort hem hier op gaat wijzen of toen deze hem er op wees slecht van geheugen te zijn.

  Feestvieren bij een cadeautje van maximaal SRD 1.000,000 terwijk Suriname ALCOA pakweg 1.000.000.000 echte dollars cadeau doet.

  Niemand die er bij stil staat of er aandacht voor heeft.


  Maak melding

 10. Passant who gives a fook wat de achterliggende gedachten hiervan is het is opgeknapt en dat is belangrijk anders gebeurd er niks in het land stemvee is heus niet dom en je zou gek moeten zijn om niet van deze situatie gebruik te maken om dingen voorelkaar te krijgen


  Maak melding

 11. @Ray,

  China geeft, India geeft, Indonesië geeft, Nederland geeft !!!
  Wat heeft Ghana gegeven aan Suriname ???????
  Waarom is de zwarte continent het armste ??????


  Maak melding

 12. @ Mbiako jammer dat je de Islamitische landen vergeet en ja de vraag stellen is hem ook beantwoorden. De zwarte ras geeft geen ene moer om de soortgenoten. De zwarte medemens is egocentrisch ingesteld en het is altijd “ ikke ikke ikke de rest kan stikke “ daarom ook is en zal nooit vooruitgang geboekt worden.


  Maak melding

 13. Wie zijn in aanmerking gekomen ?
  Alleen NDP-onderdanen !

  Desi de duivel Bouterse is een grote huichelaar. En Ingrid Waldring een golddigger. Profiteurs zonder ziel.

  Zelfs de kolonist was niet zo schijnheilig als deze duo.


  Maak melding

 14. bij de maker van de video en degene die het heeft gepubliceerd is er sprake van journalistieke analfabetisme, want het onderwerp is niet bouterse maar de opening van de waka pasi. In de video is daar niks van te zien


  Maak melding

 15. Ik ben niet pessimistisch, maar hoe de zaken ervoor staan zullen ze na enige jaren worden verwaarloosd.
  1 ding mag nooit ontbreken…en dat is Feesten.
  Daar is Suriname kampioen in.


  Maak melding

 16. Dit is echt TOB.
  Je waant je in de drukke shop streets van:
  Dubai, Singapore, Amsterdam, Kuala Lumpur, Seoul, Parijs, enz.
  Alleen hier is bij onze Kaka Lasi Craft & Møre is het aanbod vele malen ruimer.


  Maak melding

 17. Wat het Surinaamse Volk, de (jonge) kiezers van Suriname goed voor ogen moeten hebben en inzien is dat ddb met showprojecten bezig is, voor zijn enige en eigen belang en niet met het Algemene Surinaams Volksbelang.

  Er zijn enkele ndp-ers die met het geld die India in dit project gestopt heeft bij het uitvoeren van de werkzaam hebben hebben verdiend en dat ddb enkele inheemsen in de showtenten gaat accommoderen en daar met hun handy craft geld gaan verdienen, een middel van bestaan is gegeven. Het zal mij niet verwonderen als ze zelf familie van ddb zijn van zijn dorp casewinica. Deze inheemsen zijn gewoon stemvee waarvan ddb, de ndp verwacht dat die op 25 mei 2020 bij de Algemene en Geheime Verkiezingen van de DNA op ddb en ndp gaan stemmen.

  ddb is met zijn enige eigenbelang bezig en niet met het Algemeen Surinaams Volksbelang en daarvoor wordt zelf deze historische plek, Palmentuin, Sommelsdijksekreek ea voor misbruikt, gebruikt. ddb, ndp hebben een hekel aan deze plek. Zie maar het Fort Zeelandia waar hij op 7 ,8 december 1982 15 andersdenkenden heeft geëxecuteerd. Zie verder ook het wapen van de Stad Amsterdam op het Presidentieel Paleis die hij ook heeft vernietigd en er zijn eigen kunstwerk van heeft gemaakt en het nog steeds op het paleis plechtig staat.

  Verder ook de amandelbomen aan de Waterkant die ook regelmatig door hem worden gekortwiekt, Zie ook Buiten Sociëteit het Park dat nu dient als DNA-gebouw en zie ook de stenenmuur waarvan met schilderijen van gezichten van mensen erop heeft laten afbeelden. Ook de vlaggenpalen met vlaggen van diverse landen en de bloempotten met bloemen erop.

  Kijk niet naar al die mooie lichten die ddb daar gemaakt heeft bij de Sommelsdijkse kreek om jullie voor de gek te houden. Waarom heeft hij geen huizen voor jullie gebouwd, werkgelegenheid, enz? Laat u geen zand in de ogen strooien en of lichtjes uw ogen verblinden. ddb, ndp houden jullie voor de gek. Ze doen aan niets anders dan aan luchtkastelen bouwen, ja toch?

  Heeft deze man en vrouw echt niets beters te doen, dan deze historische plaats van Suriname tot een puinhoop te maken? Ook het zogenaamde obelisk die hij gemaakt heeft aan de waterkant in verband met de binnenlandse oorlog en of al de voorwerpen aan de waterkant.

  Hij heeft een hekel aan het kolonialisme, maar is bezig daarin zijn eigen zaken te bouwen. Kan deze man dan niet ergens in Paramaribo, Suriname ergens iets opbouwen dan alleen maar historische zaken te misvormen voor zijn eigen persoonlijke belang.

  Zie ook wat hij met het West-Suriname Plan van dr. ir. Frank Essed in West-Suriname van heeft terecht laten komen en wat dacht je van de Suralco deal, de democratische rechtsstaat, armoede en ellende, drugsdoorvoerland, moorden, gewijzigde amnestiewet, et cetera, et cetera.

  Deze man en zijn vrouw, gezin , zie zoon in de gevangenis in USA zijn bezig Suriname te vernietigen en zie dan hun dure en grote feesten die ze geven en hun rijkdom. Terwijl ze bezig zijn met hun enige eigen belang, neemt de armoede in Suriname met de dag toe en delen ze voedseltassen uit, grondpapieren enz. Dit alles voor hun enige eigen belang, dat kiezers op ndp stemmen.

  Surinamers, (jonge) kiezers van Suriname kijken jullie uit voor ddb de boze wolf in schaapkleding vrouw, dit gezin, ndp-adviseurs. Deze mensen hebben k. aan jullie. Ze doen dit alles voor hun enige eigen belang. Daar zeg ik u, neemt u de grondpapieren, vergunningen, voedseltassen, enz, maar als u gaat stemmen op 25 mei 2020 voor de Geheime en Algemene Verkiezingen in de DNA van Suriname, kiest u voor de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP).

  CS4Pres!
  Stemt u massaal op de VHP

  Wat heeft ddb, ndp gedaan de afgelopen 9 jaar voor u, Suriname, de Surinamers. Zie uw armoede, uw armoede en ellende, geen valuta, ontwaarding srd, enz. Zie de vrienden van ddb, ndp, equatoriaal guinee, cuba, venezuela, bolivia, rusland. Allen dictaturen en ddb wil ook van Suriname een dictatuur maken.

  Wees rationeel, kritisch en logisch en maak daarom de juist keus omhoog voor Suriname.

  Time4Change!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 18. Bert jij bent typisch de Surinamer die niet verder denkt en kijkt dan je neus groot is. Kritisch denken kan je niet, historisch besef heb je niet. Jij bent iemand die kijkt en geloof in luchtkastelen en daarmee te pakken bent en bedrogen uit komt. Er zijn nog velen als jouw soort in Suriname en ook in Nederland. Jullie houden van bling, bling, maar gaan slapen onder een afdakie en lijden honger.

  Grote groepen Surinamers zijn ongeschoold en dom en worden flink gepakt met luchtkastelen en komen bedrogen uit.

  Dit is wat Suriname achter houdt en daarom zal er geen ontwikkeling komen.

  Boeng Sari (his)Tory

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 19. Stelletje niets neuters hebben weer kritiek de beste stuur lui staan aan wal ga jullie naar su en sluit je aan een politieke partij en ga het goed doen als jullie durven idiooten


  Maak melding

 20. Kondremangs
  @passant. …mooie bijdrage. ..niet om anderen tekort te doen. ….de jeugd hft de toekomst. ….in ons land sterkte allebei zolang DiDiBri en zijn boevenbende een vinger in de pap hebben. ……
  Dit is de zoveelste poging om de voormalige privetuin van de gouverneur (tot 1975 ) te verfraaien. ……iemand refereerde na de onafhankelijkheid de eenden etc. ….
  Snachts Is Palmentuin scarry……nog steeds de geest van de vermoorde van Sommelsdijk die zonder hoofd op een wit paard erdoor rijdt. ….Ferrier kan het beamen. ….
  DiDiBri durft ook niet savonds daar te gaan kuieren met ingrid de 2e. …..want de achterachterkleinzoon van een Zeeuwse kolonist wonnabe pikin ingi boi. ….is zo een schijterd dat hij bang is om de geesten van zijn slachtoffers sedert 1980 tegen te komen. ……
  By the way. ….overloper Kensenhuys van Para wil social media aan banden leggen. ….democratische dictatuur. ….Let op uw zaak kondremangs. ….
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 21. Kondremangs
  Er wordt geadviseerd om aan te sluiten bij een politieke partij. …..kent degene die uitdrukking. ….SPEEL GEEN POLITIEK MET ME? Ik verkoop mijn ziel en principes niet voor een bordje linzensoep. ……
  Straks komt die andere Lawpi zijn pro DiDiBri propaganda kwaken. …..net als wijlen Johnny Kamperveen zeg ik. …..WIJ BENNE BENIEUWD. …..
  TIME WILL TELL! ! !
  NOBRUYA


  Maak melding

 22. Passant niet iedereen is een politieke asskisser als jouw, elke scheet die wordt gelaten in su geef jij een politieke draai aan als jouw’ mensen van wie je asskisser van bent ‘ hun werk goed hadden gedaan dan hadden we deze onzin nu niet dan hoefde je ook niet steeds als een papegaai die steeds maar hetzelfde onzin uitkraamt hier te zijn om je onzin hier te verkondigen.Toch !!!


  Maak melding

 23. Geen fan van Bouta, maar iedere verbetering in het land is welkom.
  Wordt inderdaad ook behoorlijk moe van de gasten die iedere topic gebruiken om VHP aan de man te brengen!


  Maak melding

 24. Enkele zinnen uit dit artikel
  #De Palmentuin Waka Pasi Craft & More, een geschenk van India aan Suriname
  #Uit de meer dan 100 registraties konden uiteindelijk maar 24 standhouders aanbod komen.
  #De Wakapasi heeft als doel het creëren van een economische basis voor vrouwen uit de marron- en inheemse gemeenschap ter bevordering van hun ondernemersvaardigheden alsook hun eigen inkomen

  @ Blakaboy
  Je schrijft:
  “Vind wel dat het diverser mag qua aanbod.”
  kan je iets schrijven over het aanbod op dit moment

  @ Pakiritigri
  Die knaap waar je het over hebt, van Sommelsdyck. Ik wist weinig tot niets over hem en daarom maar wikipedia geraadpleegd.
  Niemand om trots op te zijn. Gewoon een lulhamer


  Maak melding

 25. Over het algemeen kunnen Surinamers niet tegen kritiek. Dit is naderhand bekend, ook op het internet.

  Volwassen wuiven kritiek weg als ‘niet gehoord en gelezen’ of leren er wat van, maar kinderen daareentegen redeneren ‘waarom doe jij het dan niet beter?’
  Zij die volwassen zijn zijn niet bezig elkaar jaloers te maken, leven ambitieus en gaan sportief om met kritiek.

  Met ‘sportief omgaan met kritiek’ bedoel ik dan; Niet snel boos worden als een klein vervelend kind, maar uitgaan of het geleverde kritiek ergens op slaat of niet. Of het gebaseerd is op de realiteit of niet? En misschien nog daaruit leren en kritisch worden op het eigen om zo het beste uit jezelf te halen…

  En inderdaad staan de beste stuurlui aan wal! Ze zijn niet lui, zijn ambitieus, ze bouwen en bovendien ze ONDERHOUDEN! Daar mag Suriname van leren!!


  Maak melding

 26. Maarre. ….
  Wij bedreigen Niet met de dood en onthoofden en met geweld zoals jullie daar in Nederland met bv wilders. Hier hanteren wij het principe van. ..pe dede de drape lafoe de. ……
  Enne. …kunnen Nederlanders dan ZELF tegen kritiek? ??? Kijk dan naar het bekende vingertje. ……3 wijzen zelf naar jullie ptatas.
  Bovendien waren jullie onze voorbeeldgevers voor 308 jaar en deze waardeloze president is zijn hele militaire carrière in Nederland gestart. En waarom zijn de archieven voor 60 jaar verborgen? ??
  Om de Nederlandse inbreng bij de staatsgreep te verhullen. …..
  Dus bezint eer gij begint. …..surinamers zijn ondanks de ellende die wij nu meemaken tog een vrolijk volk met lekker eten en diversiteit. …..en jullie kunnen daar niet mee omgaan in Nederland. …daarom komen zoveel ned bestuurders naar hier om te kijken hoe de diversiteit in Suriname werkt. …..
  By the way. …geef niet de buitenlanders de schuld van het falen van jullie politieke leiders. ……


  Maak melding

 27. In een historisch deel is er nu een ingi boro pasi die jou leidt langs de hutten die lijken op die van ome Tom.Deze pasi zou nog meer passen als de oude Combe brug er nog zou staan.


  Maak melding

 28. Een mooi project. Wat heeft het gekost en hoeveel geld is in de verkeerde zakken beland? Probleem van dit project waar kennelijk niemand aan heeft gedacht: De Sommelsdijkse kreek ken ik als een open riool die stonk, stinkt en altijd zal blijven stinken. De geur van dit kanaal is goed genoeg om bezoekers weg te jagen.


  Maak melding

 29. 9 jaar Bouterse NDP en nu vlak voor de verkiezingen dit.

  Wat een geweldige prestatie !

  Hier moet je een echte leider voor zijn om dit waar te kunnen maken in 9 jaar tijd !
  Het is weer feest in Ocer !

  Intussen voedselpakketten uitdelen.
  En het volk in de rij laten staan voor een paar eieren.


  Maak melding

 30. bertje, Ik ben klaar met jouw, te veel tijd aan een dommbo wil ik niet langer besteden. Het verschil in denken en niveau tussen jouw en mij is lichtjaren groot.

  Ga een paar goede boeken lezen. Het zal je goed doen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 31. @jojo,

  Uw commentaar slaat helemaal nergens op. Het land staat helemaal niet in brand. Dat had u graag willen zien. De renovatie van de palmentuin is een geschenk van de Indiase regering aan de Surinaamse samenleving. Als blijk van waardering is de president aanwezig bij de opening van de nieuwe palmentuin en dat is weer niet goed. Het lijkt er steeds meer op dat u de zomberheid met uw geboorte heb meegekregen. U bent vaak geneigd om simpele alledaagse situaties negatief te overschatten ( op te dikken) en dan kiest u voor de aanval op de regering om uw vermeende fantasie te rechtvaardigen.

  Diverse deskundigen zijn het er over eens dat een regering van VHP en NPS helemaal niet in staat is om het land economisch tot ontwikkeling te brengen. Die kans hebben het verbond VHP, NPS en de splintergropejes meerdere keren gehad, maar ze kunnen het echt niet. Ze willen graag weer regeermacht maar NPS,VHP en de splinters zullen alleen maar ellende over het volk storten. Er is geen chemie tussen hen. De basis waarop zij samenwerken is al fundamenteel fout. Dat voorspelt weinig goeds. Zij gaan sowieso niets doen aan het huisvestingsvraagstuk, de studie mogelijkheden voor de gewone mensen in groot Paramaribo, de districten en het achterland, enz.


  Maak melding

 32. Ik ben verward. Als ik naar de huidige suriname kijk zie ik veel veranderd in positieve zin maar ook veel geklaag. Mensen die willen werken hebben een goed inkomen en zien er gelukkiger uit.
  mensen die denken dat ze alles naar hun toe zal komen blijven hopen en klagen dat het maar niet komt.
  Vertel mij nou hoe is het mogelijk dat hindoestanen, javanen, chinezen het goed hebben.
  Over de blanken niet gesproken die hebben alles kado gekregen.
  En nog steeds worden zij aanbeden.
  De marrons en indianen doen hun best en je ziet dat het ze goed gaat. Ze kennen hun kwaliteiten en brengen het aan de man. Ze werken voor hun geld.
  Politieke partijen met beloftes zijn dromen.
  Zelf voor je inkomen zorgen dat is realiteit en stem op diegene die je daarbij ondersteunt.
  Dit project helpt een beetje. Schoonhouden en onderhouden moet je ook zelf leren doen het is jou kraampje en voordeur van de bedrijf dus veeg het aan hou die kreek schoon en gooi geen afval in de rivier. dan zal je zien dat je ook gelukkig van zal worden als alles je om je heen zelf hebt onderhouden.


  Maak melding

 33. @jojo,
  Door uw somberheid raakt uw beeld over de samenleving heel negatief gekleurd. U moet maar eens een kijkje nemen naar het rijke Trinidad. Trinidad is rijk aan olie. Het land heeft heel veel inkomsten uit olie en toch is de problematiek op het gebied van corruptie heel groot in de politiek, de politie, de ambtenarij, enz. Suriname is niets vergeleken met Trinidad. U bent Suriname zeer zwaar negatief aan het positioneren omdat u een hekel heeft aan president Bouterse en zijn regering. Door deze negatieve kijk ontgaat u al het goede dat door de regering totstand is gebracht.

  Op het rijke Trinidad is het aantal moorden om drugs ruim 500 doden per jaar. Bendes zijn heer en meester in bepaalde wijken. De overheid heeft geen aandacht voor deze wijken omdat de prioriteiten anders zijn. Van de Surinaamse regering kan men dit niet zeggen. De regering probeert de minder draagkrachtigen te ontzien omdat deze economische zwakke groep juist die ondersteuning nodig heeft.


  Maak melding

 34. Positief blyven mensen, er valt nog veel tedoen in Suriname dus als we allemaal het landt beter willen maken met z,n allen dan is het mogelyk een goedt toekomst voor onze kinderen na laten


  Maak melding

 35. @ Een Surinamer

  Dat Nederland van zichzelf geen heilig land is is een feit. Er schuilt veel dood en verderf in de geschiedenis van Nederland, maar in welk land nou niet? Dit is zwak geklets van je.
  Desondanks is het tijdens een punt van kritiek altijd in Suriname het geklaag over Nederland en haar negatieve rol als men er geen bal van gegrijpt.
  Het punt gaat er bij mij om dat bouwen niet het belangrijkste is, maar ook het onderhoud. Vandaar mijn reactie op dit topic.

  Ik weet niet van waar je het idee hebt dat bedreigingen komen van Nederland met die Wilders over het doden, onthoofden etc.
  Je lijdt aan waanbeelden…

  Waarom krijgt Nederland steeds de schuld om Bouterse, omdat hij in Nederland heeft gestudeerd?
  Wie zijn die ezels dan die op hem stemmen? Wie zijn diegene die geen vooruitgang willen?
  Na bijna 45 jaren onafhankelijkheid en het land heeft haar volle potentie nogsteeds niet bereikt. Hoeveel jaren onafhankelijkheid heeft Suriname nog nodig?

  Zoals je aangeeft met ‘lekker eten en diversiteit’, dat is het enige wat je in je kop hebt. Oftewel eten en eigenlijk feesten.
  Hoezo kan Nederland het niet hebben?
  Alweer waanbeelden…

  Een land dat bouwt en zichzelf onderhoud stoort zich daar niet aan. Alleen kinderen…


  Maak melding

 36. Kondremangs,
  het is uitgekomen……..Lawpi-gestoord heeft @jojo äangevallen” met zijn/haar pro-DiDibri retoriek en we hebben een “vreemde” eend in de bijt…….zichzelf noemende een Nederlander, die belerend de boel hier; zowel op waterkant en in Su in de war wil schoppen. tegen degene: bakra basi a keba…..kom DiDiBri halen en sluit hem op; dan heb je iets goeds gedaan als Nederland zijnde ipv mensen te betittelen van waanbeelden……en wie zijn de ezels, die op Rutte/Wilders en co stemmen????? Idd het bekende vingertje……..
  TIME WILL TELL!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 37. NO TOPICS:
  09 Aug, 05:42

  loading foto
  previous next

  Op 9 augustus herdenken we twee belangrijke activiteiten, namelijk: de Dag der Inheemsen en de Javaanse Immigratie. De door de Verenigde Naties in 2007 ingestelde Internationale Dag der Inheemsen is op zich al voor alle Inheemse volkeren ter wereld een belangrijke erkenning van hun bestaan. In Suriname zijn de inheemse volken de oorspronkelijke bewoners.

  De VHP staat stil bij de vorderingen en bescherming van de rechten van de inheemsen in Suriname en constateert: “Dat de aanbeveling van het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten gedaan aan Suriname in 2015 om binnen drie jaar de grondenrechten van de inheemse volkeren bij wet te regelen, nog niet is nagekomen; dat er weinig vooruitgang is geboekt voor belangrijke zaken zoals onder andere werkgelegenheid, beter onderwijs en gezondheidszorg voor ontwikkeling van het binnenland”.

  De VHP wil eraan meewerken dat de Inheemsen in Suriname juridische erkenning krijgen van de gebieden die zij traditioneel bewonen en gebruiken. De VHP gaat bewust niet met voedselpakketten naar de inwoners van het binnenland. De partij gaat met haar kennis en tools naar de mensen om projecten uit te voeren zodat ze zichzelf kunnen voorzien in hun eigen behoeften.

  De partij is van mening dat er nood is aan rechtvaardigheid en niet aan voedselpakketten. Het gaat er uiteindelijk om dat men door zelfwerkzaamheid zelfstandiger wordt. De nieuwe VHP – de Orange Movement – is al bijkans drie jaar actief in het binnenland met verschillende trainingen en projecten aan de binnenlandbewoners en samen wordt er ook gezorgd voor afzetmarkten voor de verschillende landbouwgewassen van de binnenlandbewoners.

  Gelijktijdig met de ‘Dag der Inheemsen’ gedenkt de VHP ook de ‘Dag der Javaanse Immigratie’. Dit jaar vieren wij 129 jaar Javaanse immigratie. De eerste ‘Surinaamse Javanen’ zetten op 9 augustus 1890 voet op Surinaamse bodem. Net zoals bij de slaven uit Afrika, de Chinezen uit China en de Hindostanen uit India, had ook de komst van de Javanen in Suriname, vanaf het begin een economisch motief, namelijk de plantage economie nieuw leven inblazen.

  Onze Surinaamse Javanen brachten een rijke cultuur met zich mee: zang, dans, muziek, voedingsgerechten, klederdracht, omgangsvormen en andere traditionele gebruiken. Nu, 129 jaar later, kunnen we vaststellen dat de Javaanse immigratie door de Surinaamse samenleving toen, niet als bedreiging is gezien, maar als personen die vanuit hun eigen identiteit een waardevolle bijdrage hebben geleverd aan de opbouw en ontwikkeling van onze samenleving.

  Onze Javaanse broeders en zusters zijn door hun lotsverbondenheid met Suriname een onlosmakelijk deel van het proces van onze natievorming. De rol van de jongere generaties Javaanse Surinamers is eveneens een belangrijke factor in het politieke landschap van Suriname vanwege hun goede maatschappelijke posities in het economische en culturele leven van ons land. De Javaanse voorouders hebben zich veel inspanningen getroost om voor hun nazaten de kiem te leggen, zodat deze zich sociaal en maatschappelijk zouden kunnen verheffen.

  De Vooruitstrevende Hervormings-Partij, VHP feliciteert de Inheemse en Javaanse familie met de bijzondere Dag der Inheemsen en de Javaanse Immigratie en verklaart zich solidair om met hun samen te werken aan de blijvende vooruitgang ten behoeve van de ontwikkeling van ons geliefd Suriname.


  Maak melding

 38. @Roep Makhan,

  Ik heb jouw verhaal gelezen. Je maakt een kapitale fout als je gaat suggeren dat het bepaalde groepen goed gaat. Het komt erop neer dat met een groep, namelijk de creolen, het dan niet goed gaat. Laat het duidelijk zijn dat het met de overgrote meerderheid van de creolen goed gaat.

  In elke samenleving heb je mensen die het minder goed hebben door, diverse omstandigheden.Kijk maar naar Nederland, België, Portugal, Zweden, Noorwegen, China, enz. Ook vele autochtonen in die landen moeten in armoede leven door; een geringe opleiding, slecht ontwikkelde competenties,ziekte,enz.

  Ook in Suriname heb je onder de andere groepen ook mensen die in armoede moeten, leven,enz. De gevolgen zijn ons bekend. Overmatige drankgebruik, verslaving,criminaliteit, mishandeling in het gezin, prostitutie, enz. Kortom, dit zijn allemaal indicatoren die zich manifesteren in bijna alle samenlevingen.

  Men moet zich niet gaan focussen op bepaalde delen van groep die het minder goed hebben. Vervolgens gaat men die bevindingen generaliseren naar de hele groep. Dat is een kapitale denkfout. In de statistiek noemt men dit een ‘ aggregatie bias ‘.


  Maak melding

 39. Alleen maar rommel geouwehoer op mijn reactie. Van hoe ik ‘on topic’ reageer over optimisme, feesten en onderhoud, gaat men hier op mijn naam ‘Een Nederlander’ reageren. Want ja, het is een Nederlander. Die doet alsof die het beter weet.

  Alleen maar azijnzeikerds, die als kinderen huilen zodra er een klein beetje kritiek is.

  Ook al sporen Rutte en Wilders in NL niet helemaal, ze zijn wel 1000x beter dan een volksmoordenaar.
  Slik dat maar in!

  En hoe moet Nederland Didibri halen? Zomaar het land binnen vallen zonder toestemming?
  Zwak gelul dit…


  Maak melding

 40. NOBRUYA @

  Wat is er mis met Rutte en Wilders , Rutte doet het goed ,deze laat of vermoord geen 15 mensen die tegen hem zijn, Wilders heeft met de laatste verkiezingen er flink van LANGS gekregen en een hoop stemmen verloren , nuje het over in de war schoppen hebt , dat je Een nederlander ineens confronteert met TAKI TAKI wel een beetje sneu ,ik geef u een vingerwijzing, Nederland komt jou president niet halen in Nederland kost dat klauwen met geld ,jullie weten beter om te gaan met betweters en mensen die het niet zo nauw nemen met de wet ,geef hem nog 5 jaar en weet wat skeer betekent, en niet vergeten ZAND ER OVER en A NO MIE..
  Ik wens u SLAPENLOZE nachten aldus de volks president van suriname DDB .
  Oh ja de Nederlander zij ook nog dat DDB in Nederland had gestudeerd ,hellemaal fout ,hij gewoon gymleraar, en daar mogen we trots op zijn bah!!!!


  Maak melding

 41. NOBRUYA @
  Die Hollanders kunnen best wel tegen kritiek ,daar zijn ze groot van geworden ,en niet van die paar bananen die ze zogenaamd gepikt hebben , een land wat zo verschrikkelijk rijk als suriname 200 miljard aan bodem schatten maar er te beroerd voor zijn om het zelf uit de grond te halen ,er vervolgens dit door buiten landers weg laten halen ,tegen ee simbolischh bedrag kijk maar nnaar goud en hout deals dan schiet je toch in de lach.
  Iedereen waarschuwde voor de sluiting van alcoa, de deals die er liggen zijn niet goed voor Suriname, Dit word Gezegt door nationaal en international adviseurs , is waarschijnlijk alleen maar goed voor een paar mensen die er beter van worden of scrupules hebben of er niet goed raad mee weten, ik hou het op zakkenvullerij


  Maak melding

 42. @ Haco

  Zoals ik al eerder schreef had Bouterse gestudeerd in Nederland. Dit neem ik niet zomaar aan van iemand die lijd aan waanbeelden, zoals ‘NOBRUYA’. Hiervan was ik al eerder op de hoogte.

  ‘Desi Bouterse wordt op 13 oktober 1945 geboren in het Surinaamse dorpje Domburg. Na een opleiding te hebben gevolgd aan de Middelbare Handelsschool vertrekt hij in 1968 naar Nederland waar hij zijn militaire dienstplicht vervult. Nadat zijn dienst erop zit, meldt hij zich aan bij de Koninklijke Militaire School in Weert om zich op te laten leiden tot onderofficier. In deze periode blinkt Bouterse uit als sporter en wordt gekozen tot leider van het basketbal- en voetbalteam.’

  Bron: historiek.net/desi-bouterse-1945/7179/amp/


  Maak melding

 43. Grappig om te zien wat voor een grote show opgevoerd is geworden bij de openi g terwijl de financiering voor dit project is gekomen uit India. Duidelijk een geval van pronken met andermans geld.


  Maak melding

 44. Goede zaak,
  gaat steeds beter in Suriname. Palmentuin opgeknapt, links en rechts een brandje in het centrum zodat er eindelijk iets moderns neergezet kan worden.
  Want wat moeten we met al die ouwe zooi die de kolonist in Suriname heeft achtergelaten. Niets toch?
  Afbranden/afbreken die zooi en een moderne stad van Paramaribo maken. Er zijn al bepaalde plekken in de stad waar de vooruitgang duidelijk te zien is. Toch? Waterkant ook nog afbreken of platbranden en daar een opvangcentrum voor daklozen bouwen. Iedereen blij en de ndp de grootste partij, want dat zijn de jongens die de voorspoed brengen in het land.
  Lang leve de NDP en ik hoop dat iedereen stemt op de enige echte partij die vooruitgang brengt.
  Je hoeft alleen maar naar de resultaten te kijken en dan weet je wat je moet doen.


  Maak melding

 45. Roby gee,

  Geef mij dan ook maar een geschenk en als blijk van waardering en ik zelf aanwezig als je mij dat overhandigd.,
  Je bent mijn steun en toeverlaat want er is niemand in de wereld die zoveel van Suriname en zijn economie weet als u.
  Het is echt jammer dat niemand begrijpt wat er gebeurd in het land behalve u.
  Hou me aub met uw oneindige wijsheid op de hoogte en ik denk dat u de volgende president van suriname wordt,.
  Mijn steun heeft u!!!


  Maak melding

 46. Een Surinamer 8 augustus 2019 at 20:39
  Waarschijnlijk woon je in Nederland omdat je vrij goed op de hoogte bent.
  Ik vindt het dan een beetje flauw om deze reactie te geven terwijl je donders goed weet wie de bedreigers zijn en wie met dat opgestoken vingertje lopen.
  Je doet duidelijk aan stemmingmakerij en daar hou ik niet van. Geef gewoon feiten en schuif nniet alles af op de witteman. Dat is een teken van zwakte.


  Maak melding

 47. Alles van waarde is weerloos

  Als het om cultuur historische zaken gaat zal men dit goed onder de loep moeten nemen met heel veel actoren, deskundigen en nadat alles goed is doorgenomen een plan van aanpak maken. Dat heeft hierin deze zaak ontbroken.

  Als men in vele landen, oa Egypte, Frankrijk – Parijs, GB- London, Nederland- Amsterdam, Italië – Rome, Duitsland, Griekenland – Athene, Mexico, Peru, China, Japan, India net zo te werk zou gaan, zouden ze het wel merken wat hen te wachten zou staan.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 48. Dit project wordt gepresenteerd alsof het de hele Surinaamse economie gaat redden. Die 21 caribana’s kunnen de economie niet redden. Integendeel: van de 100 aanvragen zijn slechts 21 aanvragen gehonoreerd. Dit betekent 21 blijde mensen die misschien op de NDP gaan stemmen, maar ook 79 ongelukkige mensen die niet blij zijn met de NDP. Overigens en ik wil niet zeurderig overkomen, loopt de crafthandel niet zo goed in Suriname. Te wenig toeristen.


  Maak melding

 49. @RobG
  U bent wererld kampioen in het omdraaien van de feiten.

  1 >> Bouterse heeft in 3 perioden (1980 -1992, 1996 -2000 en 2010 – 2020) dat hij aan de macht of de bepalende factor was kans gezien het land te ruïneren.
  2 >> VHP en NPS en partners hebben het ondankbare reparatie werk moeten doen.
  3 >> Wijst u aub een deskundige aan met enigerlei van autoriteit die zal kunnen motiveren dat Bouterse iets opgebouwd heeft.

  Ik maak er geen droevenis van dat doet de regering zelf wel:
  ! >> Welk beeld schetst Bouterse vertrouweling Silos van Dijk onlangs met betrekking tot corruptie bij de politie, Falende Doane, deviezen- en goudsmokkel, 50.000 illegalen, witwassen etc. etc.
  2 >> Dochter van Dijk met enorm veel werk voor de regering kraakt de wetten die de Alcoa bevoordelen. delen worden door Advocaten zelfs onethisch genoemd. Suriname geeft Alcoa meerdere jaren winst cadeau als de weten goed gekeurd gaan worden.
  3 >> Verder waren we al die CLAD dossiers omtremt fraude al weer bijna vergeten. om de mislukte projecten maar te vergeten WONINGBOUW fabriek, CasaveFabriek, Vene ziekenhuis in Albina dat na 9 jaar nog niet af is , etc., etc.,

  Niet ik maak de regering belachelijk dat doet zij zelf en u met volle overgave.


  Maak melding

 50. Dus India doneert / geeft zomaar gratis 170.000 US $ aan Suriname voor een wakapasi voor de inheemsen en marronnen ???
  Dus het is geen donatie voor alle Surinaamse kunstenaars ??

  Wegen de stemmen van deze groepen toevallig ook zwaarder bij verkiezingen ???


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.