Binnenkort technische oplevering Wanica Ziekenhuis

22

De bouw van het Wanica Ziekenhuis verloopt vlot. De minister van Openbare Werken, Transport & Communicatie, Vijay Chotkan bracht onlangs samen met zijn collega van Volksgezondheid, Antoine Elias een oriëntatiebezoek aan de in aanbouw zijnde ziekeninstelling.

De minister van OWT & C, geeft aan heel trots te zijn op het verloop en het werk die tot nu toe uitgevoerd zijn. “Het heeft een tijdje geduurd maar later dit jaar zal alles kant en klaar zijn om de gemeenschap van dienst te zijn”, zegt de bewindsman trots. Het departement van OWT&C is verantwoordelijk voor de bouw maar natuurlijk ook de infrastructuur van en naar het ziekenhuis. Voor wat de infrastructuur betreft is het plan in de design fase waarmee er na de goedkeuring een aanvang gemaakt zal worden met de aanleg van de weg van en naar het ziekenhuis.

Binnen de infrastructurele werken wordt er volgens de bewindsman ook rekening gehouden met een goede ontwatering.  Dit alles wordt goed door gecommuniceerd omdat het plan goed uitgewerkt moet worden. Ook de EBS, Telesur en de SWM verrichten goede werkzaamheden ter plaatse. Eenieder kent hun verantwoordelijkheden en het belang van het ziekenhuis.

Naast het ziekenhuis wordt er ook een verblijf voor het verpleegkundige personeel gebouwd. Ook daar is er rekening mee gehouden. Voor wat het ziekenhuis betreft wordt er door beide bewindsmannen aangegeven dat het een compleet ziekenhuis met alle afdelingen zal worden.

22 REACTIES

 1. Ndp paria’s gaan zich blauw betalen voor het aflossen van wi dede no ka megaschulden. Geen koperen cent ndp potie, na soso gratis land. Ondertussen hebben opdrachtgever en uitvoerder, mega lonen verdiend. Ndp paria’ s sreef no habi bun bedi foe srebi, laatstaan, go lokoe na Heerenstraat.


  Maak melding

 2. Waarom nog een ziekenhuis?
  Er is een tekort aan van alles..bloed..medicatie..zelfs een simpele paracoff is schaars hier.
  Het enige wat deze destructieve regering doet is ..pleisters plakken op de wonden…zonder de kwaal te genezen .


  Maak melding

 3. De beleidsmaker wil hospitalen hebben.. Zo hij kan de stemmen krijgrn. Wie gaat de staff betalen? De chinezen en cubanen willen wel de medische staf vormen. Weer lenen om fe staf te betalen?


  Maak melding

 4. Let op ,het ziekenhuis is technisch (hopelijk)in orde, dus noch operationeel. Check goed wat er staat. De infrastructuur moet nog worden uitgestippeld. Surinamers worden steeds dommer!


  Maak melding

 5. Tja…een gebouw technisch opleveren is 1..maar is er wel geld apart gezet voor verdere onderhoudskosten…medisch personeel…ziekenhuis apparatuur…specialisten…medicamenten of is het gebouw om alleen te bezichtigen…
  Alleen maar ???


  Maak melding

 6. @ Sherida..M 30 juni 2019 at 06:46

  Dat heb je netjes geformuleerd.

  Het ziekenhuis komt er o.a. voor de Chinezen die een vleugel krijgen voor hun traditionele geneeswijze.

  Weet iemand hoe het ziekenhuis te Albina functioneert??


  Maak melding

 7. De beroemde sterfhuisconstructie.
  De geschiedenis herhaalt zich.In 1821 wed de slavenhandel verboden, Dat ging rustig door Tot het moment dat Nederland en Engeland besloten jacht te maken op deze illegale handel. Er zijn mooie en spannende verhalen van slavenschepen die gingen schuilen in de Jonkermanskreek De makkelijkste manier om aan slaven te komen zou zijn om het aantal slavenkinderen langs normale weg te stimuleren. Dit weigerde de witte elite omdat dat zou betekenen dat ze de slaven moesten vertroetelen en aan de andere kant geloofden ze niet dat er een eind zou komen aan de slavernij. Om aan slaven te komen vonden ze de volgende oplossing, die ik zie als begin van de nu welbekende sterfhuisconstructie. Plantages die te koop waren werden gekocht, slaven werden verhuisd en de gekochte plantage werd in de steek gelaten. Bij de kopers ging het dus niet om de plantage maar om de slavenmacht. Onderschat dit niet omdat ik zeker 100 gevallen in de oude kranten heb aangetroffen
  Weet je, als ik dit geval van het Wanicaziekenhuis lees komt die sterfhuisconstructie bij mij naar boven drijven. Is het absorptievermogen van Suriname ruim genoeg om dit ziekenhuis nodig te hebben. We hebben al een ziekenhuis in Albina in het sterfhuis. Welk ziekenhuis moeten we straks opgeven om het Wanicaziekenhuis levensvatbaar te houden? U mag kiezen: AZP, Rk Ziekenhuis, lands Hospitaal, Diakonessenhuis of het militair ziekenhuis?, Ben ik andere smaken vergeten?
  Mag ik de slogan die in de jaren 70 in Nederland werd gebruikt: Geen nieuwe kernwapens in Nederland, eerst de oude gebruiken veranderen in: geen overbodige dingen in Suriname doen, eerst de oude opkalefateren..


  Maak melding

 8. Ik hoop dat onze studenten medici een stage plek hier vinden om te kunnen studeren. Het is werken en leren.
  Laten wij hopen dat dit ziekenhuis goed georganiseerd is met alle disciplines aan boord. Een ziekenhuis is een 24-uur bedrijf. De ervaring heeft geleerd dat er in sommige van onze ziekenhuizen maar 1 arts aanwezig is met bijvoorbeeld de specialisatie oncologie. Kanker patienten zijn aan hun lot overgeleverd. Afhankelijk zijn van 1 gespecialiseerde arts is een regelrechte ramp. Hoe meer studenten medici deelnemen aan bepaalde specialisaties hoe meer overlevingskansen er zijn voor ons volk. Het is een chronisch tekort aan medici in ons land. Veel specialisaties ontbreken waardoor men voor hulp naar het buitenland gaat. Dit moet niet kunnen. Dat Ferrier maar 20 studenten de opleiding laat volgen is een grote misdaad naar ons volk toe. Men houdt totaal geen rekening met onze vergrijzing. Ook de medici die nu aan het werk zijn, gaan straks met pensioen en wat dat??? Een vooruitziende blik ontbreekt. De jongeren hebben de toekomst sta er ook voor open.Hoe vaak komt het voor dat onze bevolking naar het buitenland moet om genezing te zoeken??? Ik vind dit een trieste houding. Hopelijk voldoet dit nieuw Ziekenhuis aan alle gestelde eisen in deze moderne tijd. Ook de facilitaire dienst hoort 24-uur aanwezig te zijn. Hopelijk schept dit ziekenhuis meer werkgelegenheid voor jongeren die willen werken en studeren. Een goed management mag totaal niet ontbreken.


  Maak melding

 9. Lezers let op!!!
  Het is maar een technische oplevering. Het staat ook niet verder in details over de technische vordering en de weg naar operationele oplevering dat in bedrijf wordt gesteld. Een paar muren compleet en het dak zegt verder weinig over de technische oplevering. Reken maar dat het nog ettelijke jaren gaat duren. En de inrichting kost miljoenen, van waar komt dit geldt vandaan?


  Maak melding

 10. In de jaren 70 hadden we minder specialisten in de ziekenhuizen rondlopen. Alleen de chirugie en de interne geneeskunde en oogheelkunde telden meerdere specialisten.
  Maar het waren goed opgeleide lui vaak in Nederland opgeleid, ze werkten hard en de zorg was perfect georganiseerd. Altijd genoeg medicijnen, verbruiksartikelen en gemotiveerde werkers.

  De artsen volgden hun theoretische opleiding in Ned, net als hun junior co-schappen en rondden hun studie in Suriname af. Nu worden veel artsen in Suriname opgeleid, waarom zijn ze niet zichtbaar in de gezondheidszorg? Verkiezen ze een functie in particuliere klinieken?

  Nu heb je veel meer specialisten, de patiënten worden kaalgeplukt, de zorg is slecht, geen geneesmiddelen en verbruiksartikelen.
  De verpleegkundigen kunnen ook verschillende specialistische opleiding volgen maar Meen groot deel is niet gemotiveerd.

  Waar zou dat toch aan liggen??
  Ministers van Volksgezondheid die geen verstand hebben van de gezondheidszorg?
  Slechte waardering voor hun werk? Slechte werktijden (onregelmatige diensten)?
  Medici staan nog steed op een te hoge voetstuk en respecteren andere werkers in de gezondheidszorg niet?


  Maak melding

 11. @Bert van Marwijk
  Klopt helemaal wat je schrijft. Gezien het tekort aan artsen voelen de artsen hier in Su zich als God in Frankrijk.Dit mag niet geaccepteerd worden. Artsen zijn gewone mensen zoals jij en ik. Een arts plaatst zichzelf op een voetstuk, juist doordat er een groot tekort is aan artsen in ons land. Ik zie en hoor dingen om mij heen gebeuren, die het daglicht niet kunnen verdragen. Je hebt ervoor gekozen om arts te worden, medische hulp te bieden aan anderen zonder met het oog op winst bejag. Er wordt geeist van om eerst het bedrag neer te tellen eer je medische hulp krijgt. Het is een hele slechte zaak hier. Wettelijk is het zo dat wanneer een patient zich in een ziekenhuis meld met medische klachten, ben je als arts verplicht de patient te behandelen en niet weg te sturen of eerst om geld vragen.

  Je moet elke dag bidden om niet ziek te worden in dit land, want dan ben je aan de goden overgeleverd.

  Sarie Torie


  Maak melding

 12. De bestaande ziekenhuizen zitten al in zoveel problemen dan gaat deze regering er eentje bijbouwen en een zorghotel kopen. Tja, dommer kan het niet.


  Maak melding

 13. Laat het ook duidelijk zijn dat dit ziekenhuis niet gebouwd is geworden met financiering van zelf verdiende Surinaamse gelden maar met Chinese financiering. Dus zo’n geweldige prestatie is dit ook weer niet.

  Iedere halve gare idioot kan vele miljoenen gaan lenen en een paar zaken daarmee laten bouwen terwijl ondertussen de helft van het geld in de eigen zakken verdwijnt. Zoals deze regering dat doet.


  Maak melding

 14. Wat echt geweldig zou zijn is het realiseren van projecten dmv financiering uit de eigen middelen EN op een corruptie vrije manier. Dat zou pas een prestatie zijn.


  Maak melding

 15. Sherida, het ziekenhuis is er om de andere ziekenhuizen in m.n. Paramaribo te ontlasten. Daarnaast biedt dit ziekenhuis zorg aan mensen voor wie in de nabije omgeving van hun woonplaats geen ziekenhuis opname mogelijk was. Kortom dit ziekenhuis is een druppel op een gloeiende plaat en voorziet in een grote behoefte. Het ziekenhuis zal naast de gewone reguliere geneeskunde ook oosterse geneeskunde aanbieden. Zie hier de meerwaarde voor de bevolking en voor het land. Je moet er ook rekening mee houden dat de bureaucratie in het land er de oorzaak is dat er soms tekorten zijn aan medicijnen. De bureaucratie is een grote flessenhals. Het stagneert veel ontwikkelingen en het zorgt voor onnodige tekorten in het land.


  Maak melding

 16. @ Boeboe bit Sjorie,
  O sortoe imbiciel is met het idee gekomen om maar 20 studenten toe te laten tot de medische faculteit!!!
  Dit is een “misdaad” tegen de studenten van de VWO die afstuderen en zich verder willen verdiepen in de medische wetenschappen !!! Dit idee kan alleen in het beirn zijn ontstaan van een onderwijzers-diaree studie
  “kinder psychologie” !! Ouders en studenten kom op voor je belangen !! Julli hebben hard gstudeerd voor je diploma met exacte vakken !! Het gevolg van deze beslissing zal zijn dat we voor enkele decinia gekluisterd\woden aan “Chinese en Cubaanse atrsen” !!
  Afgestudderde artsen en specialisten zullen ook niet naar Suriname komen in het belang van hun kinderen die wellicht geen toegang zullen krijgen tot medische faculteit tzt. !!
  So-so ka sani a “Cinderella” dies e haal uit bij het ondewjjs. Hoogie had gelijk om haar te promoveren tot :Cinderrella” !!


  Maak melding

 17. Wanneer krijgen we de echte foto’s te zien. Bij het artikel zit een Artist impression.
  Dit is niet het gebouw waarvan de bouw in 2014 begonnen is.
  Men presenteert sprookjes.


  Maak melding

 18. Waar men zich op verkeken heeft is een ruimte te maken voor de medische faculteit om ook in de Wanica Ziekenhuis medische studenten op te leiden voor medische beroepen, waar er nauwelijks plaats is in Suriname.

  Wat is kan nog worden meegenomen en een vleugel van enkele verdiepingen te maken voor een medische faculteit aan deze ziekenhuis en als men niet genoeg specialisten heeft die hen kunnen bijstaan dit in Nederland, België te zoeken om hier ook een bijdrage in te leveren. Er zijn genoeg die al met pensioen zijn en wel van hun kennis en ervaring gebruik van gemaakt kan worden, naast anderen die nog actief werken.

  De bouw van het Wanica Ziekenhuis verloopt vlot. De minister van Openbare Werken, Transport & Communicatie, Vijay Chotkan bracht onlangs samen met zijn collega van Volksgezondheid, Antoine Elias een oriëntatiebezoek aan de in aanbouw zijnde ziekeninstelling.

  Een gemiste kans. Ala-ram fase, kleur groen om geld beschikbaar te krijgen voor een medische faculteit voor het Wanica Ziekenhuis. Laat des nood de Chinezen dat geld beschikbaar stellen of de EU om dit gebouw op te zetten. De vraag is heel groot en noodzakelijk van nog een medische faculteit en eenmaal jullie met het Wanica Ziekenhuis bezig zijn, neemt dit ook hierin mee.

  mini ster chot khan van OWTC doe er alles aan dat er financien beschikbaar wordt gesteld/vrij komt om een medische faculteit te maken voor de Wanica Ziekenhuis. Werk aan de winkel en laat zien dat je snel kan inspelen in deze zeer noodzakelijke behoefte op de huidige medische faculteit aan de Kernkampweg in Paramaribo – Suriname.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 19. @@@Bert van Marwijk
  @@@Baboe bit Sjorie
  Jullie beiden hebben helemaal gelijk.
  In sur heb je zulke kronkeljoris van regeerders, ze snappen er niets van. Hoe kun je met zulke mensen het land vooruit helpen. En ze zitten op alle top niveau’s van departementen verankerd.
  Diep triest!!!
  Zonder een andere regering die de bezem doorheen haalt, is niet mogelijk sur vooruit te helpen.

  En lezers reken maar, eerst zien dan geloven, het gebouw heeft nog een lange traject te gaan. Bovenaan staat vermeld; technische oplevering waarbij alle details zijn achterwege gelaten. Wat houdt dit precies in ,,technische oplevering,,.

  En als het gebouw klaar is, dan moet nog worden ingericht om operationeel te maken. Ook geldt hiervoor een flink bedrag aan start kapitaal aan personeelskosten en diversen om de boel draaiende te houden. En langzaam komen dan pas gelden binnen. Ik zie tussentijds nog heel veel problemen voordat er sprake is van een echte ziekenhuis.
  Het lijkt om een politieke stunt om in mei 2020 stemmen binnen te halen.

  Lets see what will happend!

  Hoopt van ganze vooral voor de lokale bevolking dat het ziekenhuis er komt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.