Tekort aan munten in Suriname; goederen in winkels duurder

23
Tekort aan munten in Suriname; goederen in winkels duurder

Suriname heeft al geruime tijd een tekort aan munten. Het tekort heeft enorme invloed op de prijzen in de winkels. Dit ontstaat doordat winkeliers geen munten hebben om klanten wisselgeld te geven en daarom de prijzen van de goederen op hele bedragen afgerond worden. De klant betaalt daardoor meer, omdat winkeliers nooit afronden naar beneden, laat Shyam Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos) weten tegenover het Surinaamse avondblad De West.

Volgens de voorzitter weet de De Centrale Bank van Suriname (CBvS) niet eens hoeveel munten er in omloop zijn. Binda beweerd dat er voornamelijk een tekort is aan kwartjes. “Overal waar je komt is men op zoek hiernaar, zelfs de krantenverkopers hebben er moeite meer. Het probleem doet zich ook voor bij de munten van SRD 1 en 2,50 maar dat is in minder mate”.

Binda laat weten dat hij persoonlijk naar de Centrale Bank is geweest om munten aan te vragen, maar echter zonder resultaat.”Er werd gewoon aan mij gezegd dat ze geen munten hebben en dat ik het bij de algemene banken moet proberen. Ook daar kreeg ik hetzelfde liedje te horen”.

De Particuliere Lijnbus Organisatie (PLO) beweert het tegendeel, maar Binda daagt hun uit om dat te bewijzen. Volgens de Akmos-voorzitter moet er geen politiek gevoerd moet worden met deze kwestie, maar er moet naar een oplossing gezocht worden. “Zelf op de overheidskantoren is er een tekort te merken, als je gaat met bankbiljetten, kunnen ze je vaak genoeg niet helpen”, beweert Binda.

Een econoom zegt tegenover het avondblad dat het slaan van munten geen prioriteit geniet bij de Centrale Bank, omdat zij er niet aan zal verdienen. Volgens hem zit er tussen de nominale waarde (waarde die op de munt is aangeven), en de intrinsieke waarde (waarde van het materiaal waarvan de munt gemaakt is), een marge. Bij muntbiljetten is deze marge groot, terwijl als de Bank er nu voor zou kiezen munten te slaan, zij juist verlies zou leiden, omdat de intrinsieke waarde op dit moment groter is dan de nominale waarde.

23 REACTIES

 1. Zelfs de allerlaatste munten zijn nog weggeroofd door de paarse maffia-bende o.l.v. het duo Bouterse/Hoefdraad. Geen medicijnen, geen muntgeld. Gaat lekker daar in dat paarse narcohol. Paki-RAT-igri, RobGay, Milton en overig paars klap en stemvee zullen het wel weer komen ontkennen een recht lullen. Wat een kansloze FAILED STATE !!!!!!


  Maak melding

 2. Dankzij de debiele dwaze idiote oerdomme ndp paria’ s die anno 2019 nog vertrouwen en hopen dat de paarse verdelger en verderver, die sinds 25 /2/ 1980 nooit berecht is geworden, maar juist aanbeden is geworden, zullen de mislukte revo jaren tachtig herleven, als ze wederom voor een derde maal op deze duivelse zoon en zijn duivelse trawanten gaan stemmen. Opa en oma herinneren zich de jaren tachtig als gisteren. Primaire levensbehoeften, onderdelen, bouwmaterialen, medicijnen, benzine, smeermiddelen, blikjeswaren, huishoudelijk apparatuur, electrische onderdelen, derde handse autobanden, kortom er was schaartste van a tot z, naast perscensuur, verbod op samenscholing, een revo oerdom geindoctrineerde militie die zomaar mensen liet oppakken voor minste en geringste anti revo pamflet of anti revo publiekelijk ddb en het mislukte NR uitmaakten voor leugenaars en megalomanen. Het was een tijd dat men zelfs voor het bezitten van slechts 1 US werd gearresteerd om met anderen het Kampement schoon te vegen, voor onbepaalde tijd werd men ook opgesloten in Devils, Fort Zeelandia als men als ondernemer werd betrapt met valuta of smokkelwaar. Die werden gewoon in beslag genomen en men kon zich niet beroepen of anders werd men bedreigd met wo sotoe joe mpp efoe joe e lul moro vara door wijlen Jesse en BID klootzakken olv Linsy. Ai we wensen dat al die oerdomme ndp paria’ s wederom stemmen op deze onberechte misdadiger en zijn drugscriminele corrupte roversbende. Ai meki deng vieri en lijde onder hun oerdomme stemkeuze na 2020, stem bakka deng na dagoepoepe partij voor gratis dagoebal in tomatensaus uit blik uit China, ai ze verdienen het om honden, katten, slangen, ratten, muizen en allerlei verfoeilijk ongedierte gratis te consumeren uit China. Natuurlijk zullen op de vele etiketten staan sardien, terwijl na swiepe sneki, kip terwijl na sappakarra, lamsvlees terwijl na dagoemeti, gehak, terwijl na libiesma meti. Koese, wang foto djoeka lafu, neks no fout tog, want ooktoe omoesnesie e njang deng sani desi gi potentie dan waarom wij ndp paria’ s niet. Opa taki a wiens fa joe leg wang ndp paria uit dat a oorzaak foe alle misdaad en armoede na ndplijder, a moro a gersie deng rake inni wang soort trance en mompel binnensmond, fa so?


  Maak melding

 3. Waaraan is er geen tekort in Suriname ???? Het economisch en monetair beleid van deze regering is gebaseerd op onkunde en mis management . Ik had dan ook niet anders verwacht. En ja hoor toch zullen de NDP junkies voet bij stuk houden dat het zoooo goed gaat in Suriname door toedoen van hun Messias en verlosser DDB.


  Maak melding

 4. Vroeger (toen de Surinaamse gulden nagenoeg niets meer waard was voor 1 US$ kreeg je toen 400 guldens) gebruikte men de munten (vooral de gulden) om deze als watchers te gebruiken vooral bij het vastzetten van zinkplaten.
  Toen de SRD zijn intrede deed (doorhalen van 3 nullen) werden de munten alsnog gebruikt omdat ze ineens meer waard werden.
  Suriname heeft nooot meer munten geslagen nadat de SRD zijn intrede deed.
  Tja en als je zelfs geen geld hebt om de intrinsieke waarde te betalen ai ja dan ben je ver weg gezakt hoor


  Maak melding

 5. Binda praat poep. Ik krijg overal constant elk soort muntje als wisselgeld terug. Heb soms zelfs zoveel opgespaard dat ik ze eens in de zoveel tijd bij de Chinees laat tellen als ik boodschappen doe.


  Maak melding

 6. Wie ook aan de macht komt.
  Surinamers hebben Wijsheid en Zegen nodig.
  1 om de juiste besluiten te nemen
  2 om de juiste regels te implementeren
  3 om niet oneerlijk te besturen
  4 om het werk naar behoren te doen
  5 om ethische normen en waarden te volvoeren
  6 om mensen met een dubieus verleden, helaas uit het beleidsveld te houden( logisch)
  7 om de infrastructuur naar logica in te richten
  8 om het land te ordenen
  9 om de toerisme te bevorderen
  10 om niet te stelen
  11 om een prachtig land te worden
  12 om de burgers een veilig verkeer te bezorgen

  Enz. Enz.

  Ongeacht wie het doet, het moet gedaan worden.
  Bless


  Maak melding

 7. Ik heb er niks van gemerkt, maar ik werk met groot geld. Die munten gebruiken me kinderen om bank mee te spelen, ik leer ze al vroeg met geld om te gaan zodat mijn imperium intact blijft nadat ik er niet meer ben. En als die winkel geen kwartje of dubbeltje kleingeld heeft dan neem je gewoon een snoep of bubblegum, je gaat toch niet huilen om die kleine centjes.


  Maak melding

 8. Ik heb munten verzameld in het verleden toen het bijna niet gebruikt werd. Er was niets te kopen ervoor.
  Dus maar in een grote fles.
  De munten waren niets waard maar het materiaal wel.
  Dus het zal me niets verwonderen dat men andere dingen met ze doet.
  Maar naar Binda luister ik niet. Grote mislukkeling


  Maak melding

 9. De burger is weer de dupe want die betaald meer doordat winkeliers bedragen naar boven afronden. Ja, de lieve winkeliers zouden eens zo aardig zijn om het naar benden af te ronden. Wat een afpersers zijn het toch. Denken alleen maar aan hunzelf.

  En hoe kan er nu en tekort aan munten zijn. Politiek staat erbij en laat het maar gaan…


  Maak melding

 10. Dan waar zyn die muntjes gebleven. Door de armoede in ht land zyn mensen massaal overgegaan tot ht sparen n hiervoor leent de muntjes ht beste.sommige mensen hebben emmers vol opgeslagen. In dit land onder deze fucking regering worden pryzen nietmr bepaald mt de dollarkoers. De pryzen worden gewoon periodiek aangepast n natrlyk altyd omhoog. Wy de burgers zyn overgeleverd aan de grillen vn de handelaren n die ka olo regering doet niks om de burgers te beschermen n dan nog wiln bepaalde mensen die lyken op deze toevallige door ht oerdomme volk gekozen pres hem nog vr 5 plaatsen.


  Maak melding

 11. @mexicaanse rijstmagnaat;

  Voor de kleine en arme man in su, tellen de kleine centjes wel. Alle kleine centjes vormen een gulden.
  Jouw kinderen spelen met de munten, terwijl het voor een ander ondenkbaar is.
  Ik kan er niet over praten tot jou, maar de arme man, die weet veel beter wat het geld waard is.


  Maak melding

 12. Ben eigenlijk wel benieuwd wat econoom RobG hierover te melden heeft. Het zal wel in trend zijn van dat burgers zuiniger moeten zijn met muntgeld. Nooit heeft de man het NDP bekritiseerd. Maar goed ik ben benieuwd


  Maak melding

 13. Rob G zal zeggen: de munten worden door de consument opgepot. Reden: Good Money always drives out bad money. Het goede geld ( de munten) hebben intrinsiek een hogere waarde dan de papieren biljetten (SRD), Dus Srd geven we uit, munten bewaren we, want die kunnen nog omgesmolten worden in ringen, kettingen en overige sieraden. John Maynard Keynes.


  Maak melding

 14. Nog als je zegt de tijd van nps en vhp dat wij dit soort dingens niet hebben gehad dat er alsnog domme blinde reacties vanuit de ndp hoeken komt.Het zijn deze zelfde ndp domboos die steeds familie in europa om een paar euro smeekt maar nog staan ze achter dat paars dat hen verblind.verzwakt.vermoord.
  jammer dat ik nieteens naar mijn geboorte land terug durf te gaan vanwege dit soort shit want mie lob sranan.


  Maak melding

 15. Schaarste aan muntjes dwz het wordt tijd om jullie spaarvarken open te breken !!! Alles willen jullie samen brengen aan de politiek wat jammer is. Wat heeft de NDP daarmee te maken. Kloot😂😂


  Maak melding

 16. M.Hanoeman staat. woon werk nu in Almelo nedeerland ruppas kom trug en suriname heeft hindoe M.Hanoeman het te zeggen en niet wat nu gebeurt en kijk naar de echt wet wat alle landen hebben wat doet de hindoes daar n suriname er ik nederland als je hond uit laat moet je de poep oprapen zo goed heeft de hindoestaan in nederland ruim de land op met de echt wet A.U.B.JUSTITIE EN POLITIE RAM RAM


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.