maandag, juni 17, 2024
HomeNieuws uit SurinameMinisterie Openbare Werken start controle op openbaar vervoer in Suriname

Ministerie Openbare Werken start controle op openbaar vervoer in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 mrt – De afdeling Openbaar Vervoer (OV) van het ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C) in Suriname, is gestart met een verhoogde bus controle te Hanna’s Lust. Deze controles, die afgelopen donderdag zijn gestart, worden uitgevoerd omdat sommige buschauffeurs zich niet zouden houden aan de vergunningsvoorwaarden.

Dit project is een pilotproject onder leiding van Clifton Amoida, waarnemend onderdirecteur Transport. Volgens Amoida krijgt het ministerie al geruime tijd klachten vanuit de gemeenschap van Hanna’s Lust, dat sommige buschauffeurs zich niet houden aan de vergunningsvoorwaarden. De bussen rijden niet optimaal en de chauffeurs rijden hun route niet af. Anderen verrichten extra-diensten buiten de vergunningsvoorwaarden, zoals het vervoeren van schoolkinderen. De bewoners van het nieuw- Hanna’s Lust woningbouwproject moeten vaak kilometers afleggen om een bus te pakken of taxi betalen om hun bestemming te bereiken. Uiteindelijk worden de bewoners de dupe ervan. Vermeldenswaard is dat Transport en Communicatie al geruime tijd bezig is met het ordenen van dit traject. 

Amoida geeft verder aan, dat dit probleem ook bij andere trajecten voorkomt zoals Sunnypoint. Het ministerie, met name het directoraat Transport en Communicatie, heeft als taak ervoor te zorgen dat de gemeenschap voorzien wordt van veilig en betrouwbaar vervoer. Alvorens OV met de actie is gestart, zijn alle vergunningshouders van het traject Hanna’s Lust op de hoogte gesteld. Hij zegt dat de afspraken vooraf zijn gemaakt. Veertien van de vier en twintig vergunningshouders hebben zich aangemeld bij het vertrekpunt. Er is afgesproken conform de vergunningsvoorwaarden om 04.30 u te starten. Er is afgestemd met de chauffeurs om tijdens spitsuur om de vijf of tien minuten te vertrekken vanuit het aangegeven vertrekpunt. Daarnaast zijn er extra controles uitgevoerd om te kijken als ze over geldige bescheiden beschikken. Het is gebleken dat sommige van deze chauffeurs geen chauffeur kaart hebben. Bij deze gevallen zijn de vergunningen terstond ingevorderd. Sommige chauffeurs zijn om 09.00 u gestart met rijden. Men houdt zich gewoon niet aan de vergunningsvoorwaarden.” 

Gracia Stap, buurtbewoner van nieuw- Hanna’s Lust woningbouwproject is blij met de ontwikkeling. Ze heeft aangegeven dat sommige buschauffeurs roekeloos rijden doordat zij zich haasten om passagiers op te halen vooral tijdens spitsuur. Ze merkt ook op dat passagiers vaak een andere bus moeten pakken omdat ze halverwege worden afgezet. Soms moeten ze bij Menckendam, op de hoek van Ramgoelamweg of bij de rotonde van Latour uitstappen. Dit gebeurt tijdens spitsuur. 

Het ministerie zal de vergunninghouders die zich niet houden aan de regels ter verantwoording oproepen. Sancties zullen waar nodig niet uitblijven. Na Hanna’s Lust zullen er meerdere trajecten volgen. Het ministerie wilt namelijk met deze actie de betrouwbaarheid bij de gemeenschap terugbrengen, zodat de gemeenschap op het openbaar ervoer kan rekenen.  

opening
Fernandes Express
Passion in concert

15 REACTIES
 1. Waarom geen een grote busmaatschappij , kun je veel efficiënter werken, informatie
  makkelijker uitwisselen, kostenbesparend etc.


  Maak melding
 2. Passagiers dwingen om bij de hoofdweg uit te stappen?? Mensen die bussen, zij daarvan afhankelijk en sommige chauffeurs zijn daarboven ook rancuneus. Dit is a-sociaal en crimineel gedrag. Maar wanneer de brandstof compentatie wordt uitbetaald ontvangen ze de volle pond. Zware boetes opleggen. Ik vraag me trouwens af waarom de controle zijdens de overheid nu pas plaatsvindt. De beste controleur is de passagier. Controle van de NVB bussen, vooral in de avonduren is ook gewenst


  Maak melding
 3. Waarom geen staatsbussen, waarom werken met wilde bussen. Nu het toch goed gaat met Suriname, gewoon een Lanti-bus project lanceren, de minister naar India sturen en met TATA een deal sluiten. De Riksha’s krijgt Suriname gratis bij, goedkoper en milieu vriendelijker dan de vieze taxi’s met ongure figuren achter het stuur. Zij geven de adressen van toeristen door aan hun rovermattie’s.


  Maak melding
 4. Alweer een figuur die zichbonnodug druk maakt aangezien zij niet in Nederland. Waar bemoei jij je ermee of loop je hier gewoon de interessante huppeldepup madame uit te hangen. Als jij hier in dit land slachtoffer van rover bent geworden trek dan je mond open en zo niet doe dan die mond dicht.


  Maak melding
 5. Als deze chauffeurs nou een op tijd worden betaald dan zouden ze hun reparaties normaal kunnen uitvoeren ..in plaats van teren op hun reserves…logisch dat geld in het laatje moet komen…dus politiek kijk ook in je eigen spiegel…


  Maak melding
 6. Het is goed dat de bus chauffeurs worden gecontroleerd, dit hoort regelmatig te geburen, want ook lopen te sjoemelen en de boel te belazeren. Ook zij zijn corrupt. Ik kan er met mijn pet niet bij dat de overheid zijn eigen s’landbussen niet inzet. Openbaren werken en verkeer had jaren geleden zijn eigen busvervoer om de gemeenschap te dienen. Standplaats van deze was, waar Torarica Royal nu staat. Wat gebeurt er in ons land?? Deze kleine bushouders wat men de wilde bussen noemt, hoor geminimaliseerd te worden. Het is al jaren een grote chaos met de wilde bus houders. Zelfs in het straatbeeld is dit niet meer van toepassing en geen gezicht. Wat is elke dag weer tegenkomt is een grote chaotisch straatbeeld. Slecht onderhouden bussen. De regering heeft de taak dit te minimaliseren. Bussen die in brand vliegen, wil wel wat zeggen over het onderhoudt en brengt mensenlevens en de omgeving in groot gevaar. Wat mij betreft mogen deze bussen naar de schroothoop en zet de overheid zijn s’lands bussen weer in met goedgekeurde, herkenbare verlichte en veilige bushokjes. Dit moet niet kunnen en willen de grote chaos van de wilde bussen niet.


  Maak melding
 7. Even een beetje geschiedenis. In de jaren 60 en 70 was er een ’s Landsbusdienst. Ik kan mij de lijnen nog herinneren: Lijn A, Lijn B, Lijn C, D en E. Er was een hoorspel op de radio “van halte tot halte met lijn E”, een buskaartje kostte toen 10 cent per rit, er was controle en de bussen reden redelijk op tijd. Abonnementen waren goedkoper en het waren grote Büssing bussen. Wat de reden was dat dit landsbedrijf is opgedoekt weet ik niet maar de NVB is daarvoor jaren later in de plaats gekomen.
  Ik kan mij ook herinneren dat het water in die tijd met een enorme druk kracht uit de kraan spoot zonder hydrofoor. Elektriciteit was ook geen probleem. Paramaribo had ook nog gas, die uit een ware gasleiding kwam. tegenwoordig hebben we gasbommen. Dus reageerders : Suriname had al deze dingen in het verleden; alleen zijn de meeste dingen in negatieve zin verandert omdat er geen goede organisatie en controle was en is.


  Maak melding
 8. @John
  Klopt als een bus wat je zegt.Er was ook een veel beter milieu. Er was orde en geen chaos. Geen criminaliteit zoals nu. Dat waren gouden tijden.


  Maak melding
 9. @John droomt nog van vroeger toen het waterleidingnet 3km lang was en de druk werd verzorgd door de watertoren nu is dat net 5000km die watertoren voldoet niet meer.En het net is sterk vervuild .ik kan me heugen dat er grote buizen werden gelegd onder wijdenbosch voor de watervoorziening en om de druk te verhogen maar toen het front de boel coupte verdween dat plan in de koelkast En het huidige probleem met de wilde bussen heeft zijn begin in de vhp/pnp regeer periode toen OW in vhp handen kwam Toen werd de staatsbusdienst kapot gemaakt en kregen bijna alleen hindoestanen een wilde bus vergunning En in die periode is ook de ondergang van Suriname ingezet Deze partij MOETaltijd in de oppositie zitten en mag NOOIT regeermacht hebben


  Maak melding
 10. Praserie. dat hoeft toch geen probleem te zijn als je de juiste mensen met kennis en of vooruitziende blik op de juiste plaatsen zet en geen politieke figuren zonder kennis. In de jaren 50 reden in Paramaribo meer boerikie waggies rond dan auto’s. Nu rijden meer dan 100.000 auto’s rond.Misschien heb ik een vooruitziende blik want toen men eind 61 de oude weg naar Domburg bij Bruynzeel en het Pad van Wanica bij de Awarakofabriek hadden doorgestoken en het verkeer over de brug bij de Saramaccadoorsteek moest rijden heb ik gezegd: Ooit komen bruggen op deze plaatsen terug want die ene brug zal op den duur het verkeersaanbod niet aankunnen. En zie ik heb gelijk gekregen. en ik ben iemand zonder opleiding stadsontwikkeling. Het klopt wat je zegt.Ik heb het over die goede oude tijd en ook over mensen die de vakken planning en organisatie niet hebben gehad.


  Maak melding
 11. Praserie: ten slotte nog dit. Zie het stuk en mijn opmerkingen bij “Productie exotische oliën in Suriname biedt goede perspectieven’.
  Uit mijn reacties zou je het volgende kunnen constateren:
  John is retrospectief : hij houdt ervan om problemen uit het heden en de toekomst vanuit het verleden te benaderen.
  John is een empirist: hij houdt ervan ervaringen van zichzelf en anderen te gebruiken bij het benaderen van problemen.
  John is risicoafkerig. Ik zeg niet dat het olieproject niet moet worden uitgevoerd, maar dat men wel de nodige voorzichtigheid in acht moet worden genomen.
  Als er meer figuren in Suriname , die in hoge posties verkeren, deze karaktertrekken zouden hebben, zou Suriname heel anders uitzien en het is geenszins mijn bedoeling mezelf op te hemelen
  Aangenaam kennis met u te maken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES