Pindakaas uit Suriname doet intrede op de Nederlandse markt

69
Pindakaas uit Suriname doet intrede op de Nederlandse markt

AMSTERDAM/PARAMARIBO, 25 jan – In tijden van economische stagnaties zijn er toch bedrijven die het risico durven te nemen om zaken te doen buiten de landsgrenzen van Suriname. Handelmaatschappij L. Willemsberg N.V. is al bijna 40 jaar de trotse producent van Wippy pindakaas in Suriname. Het doel is niet alleen de Surinaamse markt te voorzien van de producten maar ook de Caraïbische en Europese markten.

De kans om de Europese markt te betreden heeft zich uiteindelijk aangemeld en het bedrijf is onlangs gestart met de export naar Nederland vanwege de grote vraag vanuit met name de Surinaamse diaspora. Op de Nederlandse markt wordt Wippy pindakaas verkocht onder de naam ‘Fosten’, welke inmiddels een geregistreerd merk in de Benelux is.

Fosten pindakaas wordt geproduceerd in zes varianten, bevat minimaal 95% geroosterde pinda’s en geen conserveringsmiddelen. Maar het belangrijkste is dat het een ‘made in Suriname’ product is.

Pindakaas uit Suriname doet intrede op de Nederlandse markt
Van links naar Rechts: Mw. Genevieve Radjiman-Willemsberg (Deputy Operations Manager & H.R) , Mw. Susan Tjong A Hung (General Manager), Dhr. Jerrel Macrooy (Deputy Financial manager), Dhr. Darryl Geerlings (Production Manager)

Op zaterdag 26 januari 2019 vindt er een proeverij plaats van 12:00 – 14:00 in de vestiging van Wah Nam Hong Superstore aan de Flinesstraat 24 in Amsterdam waarbij bezoekers de pindakaas mogen proberen en bij aankoop van een pot de tweede pot gratis is.


69 REACTIES

 1. Goed product was te verkrijgen op het kwaku festival. Heel veel succes gelukkig dat er ook goed nieuws uit Suriname afkomstig is heel veel succes.


  Maak melding

 2. Wippy kan de Nederlandse markt alleen veroveren als ze met een goede prijs/kwaliteit op de markt komen, omdat er veel aanbod van pindakaas hier is.
  Sinds kort heeft AH ook een nieuwe variant pindakaas op de markt gebracht. Dit is 100 % naturel en een pot van 600 gram kost rond de 4.50 euro.


  Maak melding

 3. Bravo.
  Ik ben zeer trots op uw onderneming.
  Ik hoop uit het diepste van mijn hart dat uw zeecontainer drugs vrij afgevoerd worden richting Europa.

  Tjee


  Maak melding

 4. Calve, een uitvinder uit USA gaan van uit dat zij pindakaas hebben uitgevonden, maar er is ook een Surinaamse bron dat aangeeft dat pindadokoe/pindakaas in Suriname werd uitgevonden.

  Wordt vervolgd

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 5. Pindakaas is altijd een probleem geweest in Suriname. We aten meer buitenlandse pindakaas. Reden: de buitenlandse pindakaas was goedkoper vanwege de kleinschaligheid in de grootschaligheid van de productie van pinda. De fout zit dus niet in het eindproduct, want het is ontegenzeggelijk de lekkerste pindakaas, maar in de kostprijs van de grondstof. Oplossing: we hebben in Suriname grond zat en zouden de pinda productie net als ex president Carter moeten aanpakken. Grote gebieden bewerkt door machines. Hierdoor grotere productie en lagere kostprijs, waardoor dit eindproduct de wereldmarkt zou kunnen veroveren. Maar ja, als ze in Suriname de zaken verkeerd aanpakken en de accenten op de verkeerde plekken leggen. wie ben ik?


  Maak melding

 6. Susan Tjong A Hung (General Manager) en Dhr. Darryl Geerlings (Production Manager) die ken ik als de ston foetoe’s van het bedrijf.
  Ten tijde van Clifton was Susan zijn rechterhand en Darryl reeds de productiebaas van de fabriek huisde aan de waaldijkstraat (denk ik).
  Proficiat met deze mijlpaal familie Willemsberg.


  Maak melding

 7. A-No-Mie
  Suriname kan nog niet eens 100 ton pinda’s opbrengen
  Calve Pindakaas wordt niet geproduceerd uit pinda’s geplant in Zaandam.
  China, India , Nigeria en USA zijn de 4 grootste producenten van pinda.


  Maak melding

 8. Betekent dit dat Wippy pindakaas op de Nederlandse markt de concurrentie met Faja Lobi en Bharos pindakaas aangaat ? Voor de consument is dit een goed teken maar voor ondernemers kan het funest zijn.
  Desondanks hoop ik dat de introductie van Wippy succesvol zal zijn.
  Maar hoe zit het met de exportvergunning ? Hoe is het mogelijk dat het ministerie deze verleend heeft gelet op de vijandige houding naar alles wat met Nederland te maken heeft ?


  Maak melding

 9. @Darryl Geerlings (Production Manager)

  Vriendelijk verzoek aan u; zou u in het vervolg als u op de foto moet een minder kleurrijk overhemd en idem stropdas om uw hals om willen doen ? Het doet zo pijn aan de ogen.


  Maak melding

 10. Forumleden/Reaguurders, Odi odi.

  Pindakaas uit Suriname onder de naam Wippy doet nu zijn intrede op de Nederlandse markt.
  Eindelijk een beetje goed nieuws om te lezen.

  En wat @diana aangeeft in haar reactie, daarmee moeten wij als consument in Nederland ook rekening houden.

  @john 25 januari 2019 at 10:17 en @A-No-Mie. Jullie zijn ook duidelijk. Prima.
  Want die (gasten) van Keuringsdienst van Waarde, komen straks met hun eigen bevindingen op NPO3 over de lekkere Wippy uit Suriname.

  J.Zwartsman (Jacko), je dient wel vroeg vanuit Den Haag te vertrekken om Wippy te gaan proeven en min. maal 4 potjes te kopen. Flinesstraat 24 te Duivendrecht t/o Makro
  Dus dan ga je lekker terug naar Den Haag met 8 potjes.
  Een voorraad voor je eigen Pindasoep.

  Op zaterdag 26 januari 2019 vindt er een proeverij plaats van 12:00 – 14:00 in de vestiging van Wah Nam Hong Superstore aan de Flinesstraat 24 in Amsterdam waarbij bezoekers de pindakaas mogen proberen en bij aankoop van een pot de tweede pot gratis is.

  Bewoners uit Amsterdam Zuidoost e.o. streken, gaan jullie snel naar Wah Nam Hong Superstore.
  Want PROEVEN is GRATIS en daarna KOPEN.


  Maak melding

 11. Ik ben erg blij met deze ontwikkeling. Ik vindt het wel jammer dat 95% van de reacties een negative sneer geeft richting Suriname. Het land waar we allen beweren ervan te houden. Ik vraag me af waarom dat nodig is. Succes Wippy!


  Maak melding

 12. Te mi bai Wippy a tesi bijna leki buitenlands. Ma yu musu bai wippy original. Mi no sabi fa den tra wan tesi.

  Den pinda kon fu Brasjon. Furu sma no sabi wan lo sani fu meki productie njan sani ini Sranan kon fu Brasjon. Omdat Brasjon bigi, den meki alla sani, den lever bulk moro snel.


  Maak melding

 13. Proficiat ! Succes ik weet dat jullie het gaan maken. Jullie hebben ook een goede distribiteur. Laat het voorbeeld zijn voor de overige eerlijke Surinaamse ondernemers. Wippy mijn pindakaas ! Uiteraard ook uw pindakaas.


  Maak melding

 14. Mense, as gaa jei proefe, dang neem mee ook stukje broot, wand piendakaasie smaak anders op broot dang as je eet gewoon. Dus proev hoe smaak het op broot, anders je koop misgien cat in sak.


  Maak melding

 15. Pindakaas kun je ook thuis maken. Gewoon wat gebrande pinda’s (of een pak gebrande pinda’s) fijn of wat grover stampen, zout, suiker en peper erbij en je hebt je eigen merk pindakaas.


  Maak melding

 16. Gaat niet makkelijk worden voor ze……aangezien er in Nederland al tientallen verschillende pindakaas merken zijn van hoge kwaliteit en met een scherpe prijs!!


  Maak melding

 17. Ik ben heel kritisch over Suriname , maar komt er nu iets positiefs uit het land en gaan sommigen toch lopen zeiken. Het is een mooi begin . ondernemen is risico’s nemen en dat doet de Firma Willemsberg in deze.
  Ik ga dit product ter ondersteuning van positieve inittiativen uit Suriname zeker aanschaffen.


  Maak melding

 18. Jammer dat ik niet in Amsterdam woon anders was ik gaan proeven.
  Mocht ik wippen pindakaas in de toko tegenkomen dan zal ik een potje kopen voor de proef.
  In elk geval wens ik deze ondernemers succes!


  Maak melding

 19. @ Pindakaas,
  Niet fijn of grof stampen, maar met een “klein stukje Madam Jeanette” in de kekenmachine fijn malen !!
  Je ruikt het gewoon in de keuken ( zoals in de pindakaas fabriek van Bharos vroeger aan de Tourtonnelaan) met een beetje “kentjor erbij” een lekkere pinda-sambel voor je sate !!! Njang switie !!!
  Jammer dat de gebroeders moesten wegvluchten onder het Militaire Bewind !!!


  Maak melding

 20. Heel positief bericht. Niet de regering maar een onderneming gaat deze stap zetten cq heeft deze stap gezet. Op zijn minst zou de niet 100% geïnformeerde lezer kunnen aannemen dat de ondernemer eerst een haalbaarheidsonderzoek heeft ingesteld en het risico om naar Europa te exporteren durft te nemen.
  Ondernemen is nooit zonder risico. En mocht het niet lukken dan is het toch geprobeerd en….next time better.
  Ik ben een liefhebber van pindakaas als ik dit merk tegenkom zal ik het zeker kopen.


  Maak melding

 21. Pindakaas, naamsgeving

  De oorsprong is vermoedelijk een 18e eeuwse verduitsing geweest van een Surinaams product. Wat vaststaat is dat in een Surinaamse krant uit 1872 het woord pindakaas wordt vermeld.

  Bron: wikipedia
  Pindakaas
  zie onderdeel naamsgeving

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 22. @ Passant
  dat zou zomaar kunnen. Zoveel woorden hebben we uit het Duits overgenomen (Germanisme).
  Een simpel voorbeeld
  Middelvinger Mittelvinger, zou eigenlijk middenvinger moeten zijn.
  We hadden vroeger toch een ongedierte dat Doisrie werd genoemd. De naam ken ik, maar het beest niet (meer)


  Maak melding

 23. In de koloniale tijd zijn er ook duitsers in Suriname geweest. Zie oa Frima Kersten, Hernutters in Suriname, Surinamers wiens roots in duitsland liggen, Albina gesticht door een duitsers, die het de naam van zijn vrouw gaf, oa hun familienamen, enz.

  Wat ik hier schrijf heeft niets te maken met germanisme, maar met duitsers die in Suriname waren.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 24. MARKETING

  Eerst dat een bepaalde peoduct op de markt brengt, moet eerst goed er over worden nagedacht. Dan schakel je daarbij ook een logo bureau in om de logo op een juiste manier te laten ontwerpen dat potentiele klanten kan intereseren. Naar mijn mening spreekt de label niet aan. Met een duck logo en de naam WIPPY lijkt erop alsof de mindakaas uit een reet van de cartoon komt. EN DE KLEUR van de DRAAIDOP Rood of Oranje op de fles, lijkt het er op; gevaarlijk spul niet aankomen.
  Slechte managing & marketing.
  ZIJ WETEN NIETS OVER EUROPA!!!!!!!


  Maak melding

 25. Pico
  Doisri was de naam van een tor die heel erg stinken kon dit is de fiofio het leefde in de naden van de boomschors van bomen (namen ken ik niet meer).
  De St Stephanus school aan de Weidestraat stond er bekend om.
  Als je die beesten aanraakte activeerde je gelijk hun stinkklier


  Maak melding

 26. Sommige mensen zijn echte jaloerse wis’ wasi’s. Volgens hen kan niks dat uit Suriname komt goed zijn. Maar geeft niet, er zijn nog zat Surinamers, Hollanders en andere buitenlanders die wel een positiever beeld hebben over Suriname, die mensen lopen tenminste niet zo op alles te kankeren. Verbeter de wereld, begin eens eindelijk een keertje bij jezelf, pas op, je kunt er nog gelukkig van worden en veel plezier aan beleven…


  Maak melding

 27. Peanut butter is de Amerikaanse benaming van pindakaas.
  Wat wij Doisri (Fjo Fjo) noemen is niet dat beest dat buiten leeft en verschrikkelijk stink, maar luizen die zich nestelen in het matras. Als je slaapt komen ze tevoorschijn om je bloed te zuigen. Waarom ze fjo fjo worden genoemd komt omdat ze ook verschrikkelijk stinken.
  En ik begrijp de bezorgdheid van Hendrik. Hij is bang dat deze ondernemer de paarse ziekte heeft opgelopen. Eerst doen en dan pas gaan nadenken, zoals onze regering dat doet. Neen Hendrik, maak jij je daarover niet ongerust. Ik denk dat deze ondernemer zijn huiswerk grondig heeft gedaan. Ik maak me zorgen over de prijs. Wil je de Nederlandse markt veroveren dan moet je Calvé pindakaas verslaan en dit kan alleen als je massaproductie toepast. Een reageerder heeft gelijk: Calve is marktleider terwijl er geen enkele pinda in Nederland groeit. Ja, Calve maakt gebruik van de wereldmarkt van pinda. dat is hun sterke punt. En als je geen gebruik wil maken van de wereldmarkt dan moet je massaal pinda’s gaan verbouwen in Su.


  Maak melding

 28. Uiteindelijk is smaak/prijs bepalend voor het succes. Ik ben er nieuwsgierig naar
  de variant hot. Voor deze variant hebben wij een Caraibische ingredient toegevoegd.
  In welke winkels kun je dit kopen of op internet ?


  Maak melding

 29. Mee eens met John, behalve pinda, is cacao en koffie en thee ook een goede opportunity om de Surinaamse economie een enorme boost te geven. Suriname moet meer naar een productie-economie groeien en liefst veel meer de export uitbreiden want dat heeft men nodig in Suriname. Ik zat ook nog te denken aan andere natuurproducten die aanwezig zijn in Suriname. Oh ja katoen is ook een optie en dacht ook rubber, maar dat weet ik niet zeker. Graag meer fabrieken bouwen in Suriname please om de productie omhoog te krikken. Goud en diamant en ijzererts zijn niet langer opportuun. Er moet nog naar meer productiemogelijkheden worden gezocht om Suriname uit het economische slop te halen.


  Maak melding

 30. @ John,
  Je hebt gelijk met je uitleg over “Doiri” !! Fio-fio (bloedzuigende luis) in bed !!!
  In een matras en je kon het meenemen uit een “theater” na een filmvoorstelling bezocht te hebben !!!, in een theather in Paramaribo of Nickerie ,of een ongure “short-time” hotel !! Of een prasie-oso aan de Maagdenstraat !!


  Maak melding

 31. Zoals ik al zei. ik zou naar Wah Nam Hong gaan
  Ik weet niet wat jullie nu doen, maar ik ben mijn brood aan het eten met Pindakaas.
  Ze hebben 5 varianten.
  2 soorten waarbij de pindakaas grof is. Met en zonder peper. Ik heb een pot met peper genomen . En als een echte koopjesjager, de 2de gratis.
  Daarnaast hebben ze een variant zonder suiker en zout. Ook maar 2 potten genomen.
  en de andere drie varianten weet ik niet meer.
  Dus Jiyani en Zwartmans, ik heb een pot voor jullie.

  @Zwakka,
  ve niemendaal heb je me brood laten meenemen. Je kreeg het op een cracker.
  1pot kost 2 euro

  Mix chick je hebt gelijk, ik vind de pindakaas van lidl met stukjes noot ook lekkerder dan die van Calve.
  Maar deze uit Suriname is de beste.


  Maak melding

 32. Calvé heeft ooit zijn formule waarschijnlijk veranderd, want vroeger was hun pindakaas echt lekker. Ik weet niet wat ze allemaal gedaan hebben, maar ik vind Calvé pindakaas zelfs minder lekker dan de goedkoopste merk. Dan is de niet smakelijke Calvé nog heel duur ook.
  Ik heb diverse merken pindakaas geprobeerd, maar de eigen gemaakte pindakaas vind ik toch veel lekkerder, omdat ik het naar eigen smaak kan maken.


  Maak melding

 33. @pico,

  Ze hebben je dan bedot met die pindakaas met cracker, want in de praktijk eet je het vooral op brood.
  Cracker heeft vaak een neutrale smaak waardoor je vooral de pindakaas proeft, maar op brood smaakt de pindakaas toch iets anders dan op cracker.
  Heb je het meegenomen brood aan de eendjes gevoerd?


  Maak melding

 34. Oh lekker! Ik woon in NL en kan niet wachten tot Wippy hier te koop is. Lijkt mij een lekkere pindakaas en ga deze zeker direct proberen. Hoewel er op de markt veel beschikbaar is in NL, tegen niet al te hoge prijzen, zijn veel merken volgestopt met palmolie, extra suiker of (ja echt) zoetstoffen. Een eerlijk merk als Wippy heeft daarom best kans op de NL markt. Kijk bijvoorbeeld naar Fernandes, doet het prima tussen alle big-boys als Coca Cola en Pepsi en hoewel eerst alleen in Amsterdam te koop, tegenwoordig drinkt heel Nederland het. (mijn fav is grape en cherry bouqet!)


  Maak melding

 35. Smatje wat zou je zeggen van de biologische diesel. Dat kan je maken uit een plant die langs de straten van Suriname groeit. Ik zal de naam van die plant niet noemen. Zeker is dat er in Suriname geen mensen rondlopen met een vooruitziende blik, want dan hadden ze kunnen inspelen op de veranderende behoeften in de wereld. Neen Suriname heeft meer aan het ontwikkelen van biologische diesel dan het zoeken naar olie. Daarmede kunnen wij wereldleider worden.


  Maak melding

 36. @ martijn
  Het heet op de Nederlandse markt
  Fosten
  Het logo van de suiker en zoutvrije is gelijk aan de foto
  Maar de pittige/grove ziet er anders uit:
  Pinda’s. Bovendien op het deksel een soort hoedje. Leuk bedacht


  Maak melding

 37. @pico,

  Mooi gebaar dat je ook een potje voor mij heb. Dank je wel.
  Was gisteren in een Vietnamese toko en heb het met de eigenaar gehad over wippy pindakaas.
  Hij gaat er achteraan. De eigenaar is erg klantvriendelijk. Als je hem naar een product vraagt dat hij niet in de schappen heeft staan, zal hij dat voor je bestellen.
  Heb gelijk een pot hete fajalobi pindakaas meegenomen. Het weer leent zich ervoor om brafu te eten. Heb van mijn moeder geleerd om ook een paar eetlepels pindakaas door de brafu te doen.
  Doe ook nog grote ongezouten pinda’s bij. Pinda’s zijn erg gezond.
  Wat ook erg lekker is zijn rauwe pinda’s gekookt in water met zout. Alleen zijn rauwe pinda’s moeilijk verkrijgbaar in Nederland.

  Ben je dezelfde pico met een hoofdletter?


  Maak melding

 38. @ Jiyani.
  Het was me niet opgevallen dat ik mijn nickname nu met een hoofdletter had geschreven.
  Als je weer brafu maakt, eet een klein bord voor mij.
  Ik ken de naam nog wel, maar weet niet meer wat het is.


  Maak melding

 39. Ik vind Wippy het meest als Calve Pindakaas smaken waarmee ik ben opgegroeid nl, dus als onze Wippy goedkoper is in Ned dan heeft Calve een concurrent idd.


  Maak melding

 40. Ik vind de fosten (hot) pindakaas heel lekker, is een goede vervanging van faya lobie pindakaas (A dat kon swakkie uit, zit vol olie en smaakloos).

  Helaas staan de schappen van Wah Nam Hong leeg en in de toko’s is fosten niet te krijgen. De andere varianten van fosten zijn minder.

  Jammer dat er maar een verkooppunt is.


  Maak melding

 41. ik ben er ook
  in 1972 at ik en mijn neef waldo Aliar –Bharos pindakaas
  en weet je wie toen Suriname heeft vertegenwoordigd –met dammen op de wereld kampioen—juist ja waldo Aliar–dat was de 1 ste Nederlander(Surinamer—) het kwam door de pindakaas.
  de gezondste van de tourtonnelaan 82.
  dus zeg ik blijf die pindakaas eten van Suriname…


  Maak melding

 42. maar nu is het ook te koop samen met de heerlijke satesaus… samen maak je de lekkerste en gezondste pindasoep…
  wat velen niet weten je moet die satesaus van Bharos erbij doen dan heb je geen andere kruiden meer nodig… heerlijk in de koude Holland.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.