Zorgen parlementariërs om Chinese mega vissersboten in wateren Suriname

49
Zorgen parlementariërs om Chinese mega vissersboten in wateren Suriname
Foto (c) Starnieuws Suriname - een van de trawlers varend met zowel een Chinese als Surinaamse vlag.

PARAMARIBO, 24 nov – Parlementariërs in Suriname maken zich ernstige zorgen over vijf tot zes nieuwe grote trawlers uit China die voor de Surinaamse kust zijn waargenomen. Volgens de Surinaamse nieuwssite Starnieuws zijn twee trawlers aangemeerd bij een steiger aan de Surinamerivier. De assembleeleden vinden dat er veel onduidelijkheid is over de aanwezigheid van deze mega fabrieksschepen en willen zo snel mogelijk duidelijkheid of er vergunningen zijn verstrekt aan de trawlers.

Ook de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) heeft samen met haar leden in een petitie haar bezorgdheid geuit over de fabrieksschepen. Het gaat om hektrawlers (fabrieksboten) die vanuit China naar Suriname zijn gevaren, welke meer dan 50 meter lang zijn en een motorvermogen hebben van meer dan 2000 pk. Gevreesd wordt dat ondanks het zeer schadelijk is voor de visserijsector, deze trawlers toestemming zullen krijgen op Surinaams territoir te vissen. Dit kan op korte termijn vanwege overbevissing de totale sector kapot maken benadrukt de organisatie.

Volgen minister Soewarto Moestadja (Arbeid) heeft zijn collega minister van LVV geen enkele vergunning verstrekt. Maar van de visserijsector verneemt Starnieuws dat er wel toestemmingsbrieven zijn waardoor de trawlers binnen konden varen. De procedure is dat de boten gekeurd moeten worden door de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) na overlegging van de toestemmingsbrief. Na de keuring worden de vergunningen verstrekt. Dit slaat haaks op het beleid dat er geen nieuwe vergunningen worden gegeven aan trawlers, vanwege nadelen die verbonden zijn aan het vissen met netten.


49 REACTIES

 1. Heeft het misschien hiermee te maken ???

  PARAMARIBO, 5 nov – De leiding van China National Fisheries Corporation, CNFC, wil de investeringen in Suriname uitbreiden. Dit is te kennen gegeven tijdens een bezoek van de ministers Stephan Tsang van Handel, Industrie &Toerisme en Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij. De twee zijn in China voor de China International Import Expo. CNFC is al op bescheiden schaal actief in Suriname.

  “Zij zijn reeds enkele jaren actief in de sector met 5 boten en hebben de visserijsector goed in beeld kunnen brengen. Er is interesse in de zeevisserij en in de verwerking van vis. De economische potentie van Suriname is in kaart gebracht en het stabiele politieke klimaat leidt tot de wens meer investeringen te doen”, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

  CNFC is in dertig jaar tijd uitgegroeid tot een transnationale onderneming. Hun vissersvloot van ruim driehonderd boten opereert in de Noordzee, Afrika, de Stille Oceaan, de Indische Oceaan en Latijns-Amerika. De ministers hebben ook CMEC bezocht. Dit bedrijf bouwt tweehonderd woningen te Richelieu, in Commewijne. Het betreft een bouwproject dat wordt uitgevoerd in samenwerking met de Surinaamse Post Spaar Bank.


  Maak melding

 2. Waarom investeerd het Surinaamse bedrijfsleven, ondernemers en gedeeltelijk de overheid niet in dit soort megaschepen.

  Hierdoor kan er werkgelegenheid op niveau ontstaan, afzet verzekerd (inter)nationaal, genoeg vissen op de markt, veiligheid, visseizoen in bepalen om overbevissing tegen te gaan, controle en toezicht erop te houden op de vissers op zee, controle op de kwaliteit, de norm, veiligheid, opslag in de visserijhaven, verwerking, veiling, transport en logistiek, transport, distributie, naar de luchthaven, goede opslag op de luchthaven, export.

  Er ontstaat zowel horizontaal als verticaal in de visserij sector heel veel soorten werkgelegenheid op top kwaliteit, controle, scholing, transport, onderhoudt, enz. Ik snap niet dat men dit in handen laat zijn van de buitenlandse visserijondernemingen in de Surinaamse wateren, op zee.

  Ik snap dit gewoon weg niet. Alles moet door buitenlanden gebeuren en wordt uit handen weggegeven.

  Boeng Sari (his)tory

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 3. En de politiek doet alsof hun neus bloed….wat zijn jullie fucking dom of wat!!!!!!!!
  Dit hoort bij de pakket van overnemen de visgronden behoren al tot de chinees evenals ons drinkwater elektriciteit etc…
  Oeng ma pang pang dit is corruptie ..en nu doen alsof men van niets afweet!!
  Wen hier maar aan…dit is corruptie op hoog niveau!!
  Gaan jullie niet klagen dit behoord tot de grote plannen van onze geweldige boeler president.
  Jullie zullen nog veel meer meemaken.
  Onze eigen ondernemers gaan kapot aan deze corrupte klootzakken.
  Hoor je bouta klagen…hij weet het allang.
  De grootste verrassing moet nog komen!!!!
  Om een ieder onder controle te houden ..zal dr een legerbasis komen,en iedere surinamer moet zich dan onderwerpen aan de chinees!!!!
  Jullie gaan schyten!!!


  Maak melding

 4. De chinees is dr om te blijven en gaat niet meer weg.
  Dachten jullie nou echt dat ze kwamen om de surinamers op de been te helpen?
  Ze komen voor eigen gewin en daar hebben ze envelopjes voor voor onze politieke leiders.
  En voor het volk…ja vreet je schoenzool maar op.
  Dom dom dom om de chinees toe te laten …en het is al te laat de deal is al beklonken met de speetogen!
  In afrika is dit dagelijkse kost en suriname is nu aan de beurt!
  Het chinees leger staat al paraat om hier te komen …
  En wij vissen letterlijk achter het net.


  Maak melding

 5. De Chinezen hadden toch geld gegeven om onze visserij sector uit te breiden. Het word alleen maar triester .binnen kort zijn ook de dolfijnen verdwenen . Het volk laat dit land maar kapot gaan .als het maar te eten krijgt he .


  Maak melding

 6. Het duurt niet lang meer of de Surinamer kan geen vis meer eten; tenzij de vis uit andere wateren wordt gehaald. Chinezen en Japanners halen alles uit de zee, zodat er niets meer overblijft (voor de kleinkinderen en klein- kleinkinderen)


  Maak melding

 7. Vandaar dat de olietanker tegen de visser boten van die mensen zijn aangevaren. Ik had het gevoel dat er iets niet klopte. Want meestal heeft een olietanker meerdere motoren. En precies koers heeft gekozen richting houtenvissersboten. Arme mannen, geen dag inkomen meer.


  Maak melding

 8. Wahahahahahahaha, straks krijgen al die dwaze oerdomme debiele idiote ndp paria’ s hun verdiende loon, het gevolg van hun oerdomme stemkeuze in 2010 en 2015. Alleen maar Borsrokko mang fisie gaan ze gratis te eten krijgen vol gif. Wahahahahahaahahha, baas en roversbende roven en laten hun schuldeisers ook roven van alles wat de rechtgeaarde Surinamers toebehoren. Die nep Surinamers waarvan didibri de allergrootse is, naast de allergrootse crimineel laten ook hun oerdomme aanhangers het gelag van hun paars corrupt wanbeleid betalen. Ai o dong no mpp ndp dagoes, tjies oeng mooi beet, neks Ka Boutahuisje, neks gratis medische zorg, ete, drinke, neks naschoolse opvang voor die paarse kinderen, neks gratis rij- en voertuig belasting. Het paars misdadig crimineel corrupt kankergezwel zal zich nog sneller uitbreiden als die oerdomme domme ndp paria’ s blijven volharden in hun neks no fout soso lobi ddb wanbelaeid. nog meer armoede, nog meer misdaad wahahaha het dader en slachtoffers zijn ndper’ s. Wee het paars slecht volk dat voor moordenaars, drugsbonzen en staatskas/bankrovers in 2020 wederom als hun lijder kiezen.


  Maak melding

 9. De Surinaamse bevolking groepen kunnen zelf niet een vis kopen onder de markt het is te duur .

  Als word voor export gebruikt door de bandieten zelf in de bejaarden huizen eet men geen drie keren vis per week .

  Laat men het de vissen dat men vangt in Suriname verwerken zo dat de overheid ook werk gelengheid schep voor de bevolking groepen .

  Ik heb zelf jaran 70 bij Sujafi Garnalen Fabriek gewerkt daar heb ik Garnalen en Vis gezien Red snippers en Kadra tiki

  Sujafi was op gezet samen met de Japan ,dus Suriname had ook aandeel in de Fabriek .

  Die Algoe of alboel van NDP Regering heeft de aandelen van Suriname verkocht aan weer een Chinees bedrijf Algoe was minister van LVV schurk is hij .

  Sujafi was een modern bedrijf dat alleen Garnalen verwerkte de vis soorten waren bij vangst voor de bemanning .

  Wij in Suriname mogen de vieze kip uit America eten maar geen vis uit eigen land kunnen eten .


  Maak melding

 10. @ Passant, dat is nou een hele goede vraag van jou echter is het niet aan de overheid om te investeren. De overheid moet faciliterend bezig zijn door wetten en beleid te maken die de visserijsector beschermd, de overheid zou deze branche bv ook belasting voordelen kunnen bieden (denk bv aan 0% belasting op brandstof voor deze vissersboten), etc.

  Het zijn de banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, beleggers en vermogende particulieren
  die voor het kapitaal moeten zorgen en deze aan een consortium bieden welke commercieel en operationeel bezig is in de visserijbranche.

  Echter en helaas is er een enorm problematiek mbt het samenwerken in Suriname. Surinamers willen en kunnen niet met elkaar samenwerken, om een bepaald doel die men voor ogen heeft te bereiken. Een ieder denkt aan ikke, ikke, ikke en wil zelf en alleen die njang maken.

  De visserij sector wordt enorm onderschat, maar is zeer zeker een cash cow voor Suriname indien dit goed wordt georganiseerd.


  Maak melding

 11. @ Milton
  Alinea1
  Je maakt de standaard fout te denken dat investeren alleen een zaak is van het bedrijfsleven.
  Als is de rente nog zo laag, al biedt de overheid (belasting) voordelen, al is de overheid faciliterend bezig (allemaal kreten van jou), als er geen afzetverwachtingen zijn zal het bedrijfsleven niets doen.

  Alinea 2
  vermogende particulieren en daarmee gelijk gestelden zouden kapitaal beschikbaar moeten stellen enz
  Ook hier geldt hetgeen ik hierboven heb gesteld.
  Bovendien komt er nu bij dat, de woorden van de minister van Financiën, dat er genoeg geld bij banken is.
  Hij beweerde immers dat hij niet monetair financiert, maar het geld dat door banken niet kan worden uitgeleend omdat er geen vraag naar is, door hem wordt geleend ter dekking van het begrotingstekort.
  Ondernemers gaan alleen dan investeren als er voldoende afzetverwachtingen zijn.
  J.M. Keynes noemt dit in zijn boek (The General Theory enz) ” animal spirits”.

  Alinea 3
  Samenwerken in Suriname. Je schets hier een beeld van ondernemers die het belang van een ander moet laten meewegen in zijn ondernemerschap.
  Ook dit ben ik niet met je eens.
  Er zijn maar heel weinig onbaatzuchtige ondernemers. waarom zou je?
  Een ondernemer wil winst maken. dat is zijn doel en niet het bevorderen van de werkgelegenheid, of het verminderen van negatieve externe effecten of meer collectieve voorzieningen voor de samenleving.
  Dit is niet alleen in Su zo, maar overal ter wereld.

  Concluderend,
  Als het bedrijfsleven het laat afweten, om welke reden dan ook, dan is het zaak van de overheid om voor economische groei te zorgen.
  Lukt dit, dan zal het bedrijfsleven vanzelf volgen.
  Vergelijk het met een auto die niet wil starten. Soms is het noodzakelijk dat de andere hem (even) aantrekt.
  Wachten totdat de auto vanzelf start, wachten totdat het bedrijfsleven vanzelf gaat investeren zal gebeuren
  ti kaforoe tjies tiffie (of zoiets)


  Maak melding

 12. NPS of Creoolse party wouden onafhankelijkheid en nu eten ze strond. China neem allemaal naar Afrika en neem die arme Koning ook mee. De creolen kunnen hun vrouwen en kinderen niet verzorgen. De koning zorg wel voor de vrouwen en waarom druk maken?


  Maak melding

 13. @ Pico, let op wat ik schrijf: ‘ Het zijn de banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, beleggers en vermogende particulieren die voor het kapitaal moeten zorgen en deze aan een consortium bieden welke commercieel en operationeel bezig is in de visserijbranche’.

  Maw, dit consortium is niet één onderneming maar een keten van bedrijven die naast het operationele en productieve deel, ook de logistieke infrastructuur en kanalen heeft voor; opslag, distributie en afzet van onze vis wereldwijd. En uiteraard zal zo’n groep van samenwerkende bedrijven moeten worden aangestuurd door een overkoepelend orgaan.

  Jou opmerking 2.
  Ik heb geen informatie dat de banken in Su geen geld mogen uitlenen omdat dit door de overheid wordt opgeëist om het begrotingstekort te dekken.
  De banken zouden (lijkt mij) wel gek zijn om geen geld uit te lenen aan ondernemers die kapitaal nodig hebben voor hun investeringen en productie. Als je veel geld hebt moet dat immers constant in beweging zijn om nog meer geld te creëren. Geld moet werken !

  Jou opmerking 3
  En dat bedoel ik nou juist ! Je schrijft letterlijk het volgende:
  ” Je schets hier een beeld van ondernemers die het belang van een ander moet laten meewegen in zijn ondernemerschap …… Er zijn maar heel weinig onbaatzuchtige ondernemers. waarom zou je? ”

  Dit is typisch wat ik heb opgemerkt in deze zinsnede; ‘ Surinamers willen en kunnen niet met elkaar samenwerken, om een bepaald doel die men voor ogen heeft te bereiken ‘

  Stel dat Milton, Pico en Oombert overeenkomen een visbedrijf op te starten en een ieder inkomt met een X bedrag. Dan kan het toch niet zo zijn dat Milton een ochtend opstaat en zegt dat een groter deel van de taart c.q. winst opeist !!!

  Jou reactie bevestigd het ‘ ikke, ikke, ikke ‘ gedrag dat ik heb geschetst overduidelijk en komt de hebberigheid en onbetrouwbaarheid van vele Suri ondernemers duidelijk naar voren.

  Conclusie:
  Door deze attitude en mentaliteit van de Surinamers komen samenwerkingen en/of coöperaties helaas niet van de grond in Su.


  Maak melding

 14. De Chinezen hebben zwart Afrika waaronder Ghana al geannexeerd. Nu hebben ze hun pijlen op latijnsamerika gericht. Het Caraïbisch gebied is een springplank naar Argentinië, Chili, Venezuela en uiteindelijk Cuba. Suriname is te klein en te corrupt om niet opgemerkt te worden door de Chinese expansiedrif. LipTip, de grootste racist van Suriname heeft de Chinezen als eerste binnengehaald om de toen heersende ellende veroorzaakt door dezelfde lui die nu aan de roer zijn een halt toe te roepen. Samen enkele Surinaamse ondernemers o.a. Tjon A Langa, Sardjoe, Malhoe enz zijn toen alle dichtgetimmerde winkels van diep in het binnenland door Chinezen bemand. In ruil daarvoor kregen ze de mogelijkheid om de infrastructuur te herstellen/ aan te leggen. Eenmaal daar, kregen ze concessies in de houtsector ( bos wordt nu kasl gekapt) consessies in de nationale wateren te vissen, straks mogen een spoorbaan gaan aanleggen om al de ijzererst uit het Toemoekhoemagebied te delven. De Chinezen zijn niet gekomen om terug te gaan, ze zijn gekomen om te blijven en blijvend te plunderen tot dat niets meer over is en gaan ze verder naar Guyana, Colombia, Argentinië etc. Dit om redenen dat onze mensen verschrikkelijk corrupt zijn en niets voelen voor land en volk, dan alleen hun eigen zakken vullen. Moro ka ai Kong.


  Maak melding

 15. milton
  Dan kan het toch niet zo zijn dat Milton een ochtend opstaat en zegt dat een groter deel van de taart c.q. winst opeist !!!

  In Suriname kan natuurlijk heel veel ja zelfs het leven van een ander verzuren of korter maken.
  Zo kunnen sommigen een groter deel van de koek opstrijken door bijvoorbeeld simpel te stellen “akkoord want anders oenoe las a vergunning of in de trant van “als ik mijn zin niet krijgt dan krijgt niemand dat want dan ga ik naar mijn contacten om dit in gang te zetten.

  Milton ook in een normaal lijkende omgeving is dit ook mogelijk als je maar de juiste man op de juiste plaats kent en dat kunnen enkele Surinamers echt wel hoor doch ook enkele nbuitenlanders


  Maak melding

 16. Blijven jullie je maar zorgen maken en vooral niks doen!!!! Dan komt zeker alles goed. Dat is het enige wat jullie kunnen doen. Zeker geen acties ondernemen….Alleen vanaf een afstand blijven toekijken en jammeren……Geen ballen!!! Shame on you alle. Ze noemen zich parlementariërs!!!


  Maak melding

 17. Sinds wanneer hebben deze parlementariěrs zorgen? Terwijl ze de grootste jaknikkers zijn, die Chinese vissersboten liggen daar niet zomaar, dat wil zeggen, dat alles al bekonkeld is door deze corrupte regering.


  Maak melding

 18. Ik vind het prima dat de Chinezen met high technologie het visserijbeleid van Suriname, zou kunnen moderniseren, want het primitieve gedoe met al die houte bootjes van de Surinaamse visserij sector is beneden de maat, nu kunnen we meer vangen bewerken en exporteren, SURINAME MOET IN GROOTS AANPAK DENKEN, NIET IN DAT PRÉ PRÉ SANI….


  Maak melding

 19. O ja, Parlementariërs in Suriname maken zich altijd ernstige zorgen, uiteindelijk zelf, doen ze geen bal om het land uit de slob te trekken….een ieder heeft zijn mondvol over democratie, er is totaal geen eengezind saamhorigheid, als democratie niet dan met harde wetten regeren,,,of het nou NDP, VHP, NPS is, we zijn te verwend, we willen niet werken, wel mee praten, maar daden 0,0…..back to Afrika


  Maak melding

 20. @ Mokro
  Alles wat je schrijft klopt. Voor-en tegenstanders weten dit. Voorstanders denken echter: misschien redden we het niet in 2020. Dus we moeten snel, zeer snel zijn om alles wat er maar te halen is nu binnenhalen.
  Wat overblijft is een uitgeperste citroen

  @ Milton
  Ik vrees dat je te snel heb gelezen mbt tot punt 2
  punt 1
  Jij denkt dat vermogenden hun geld aan derden ter beschikking gaan stellen. Voor wat? Welke zekerheid biedt het consortium? Krijgen ze aandelen, (zoals DSB recentelijk aankondigde,ik heb hier niets meer over gelezen) die straks waardeloos worden? Hoeveel dividend?
  Je bent een romanticus. Als ik tot deze groep vermogenden zou behoren zou ik wel gek zijn, om mijn kapitaal beschikbaar te stellen aan startende ondernemingen in welke sector dan ook in Su.
  Leuk geprobeerd hoor daar niet van, maar ik vrees zoals ik al schreef dat je een romanticus bent

  Punt2
  Ik heb nergens! geschreven dat banken geen geld mogen uitlenen. Integendeel.
  De minister beweert dat er volop geld is, maar dat het niet wordt geleend. Hij kan dit weten, want de Centrale Bank heeft gegevens
  Daarom leent hij het overtollige geld maar.
  In de economische kringloop is het te logisch dat , abstraherend van het buitenland, er bij een begrotingstekort er een particulier spaaroverschot is.

  Punt 3
  In je eerste posting schrijf je alleen dat partijen niet wensen samen te werken.
  “Een ieder denkt aan ikke, ikke, ikke en wil zelf en alleen die njang maken.”
  Nu schrijf je dat ze na het opstarten ineens andere belangen gaan nastreven. Ze eisen van alles. Dat stond niet in je eerste posting
  Twee opmerkingen
  – en dan zou ik als vermogende mijn geld aan een consortium moeten uitlenen. No way.
  – het probleem van het opeisen van je kapitaal kan je voorkomen door bij oprichting de juiste statuten te laten opstellen door de juiste notaris.
  Ik zou dan voor de laatste benoemde notaris gaan. Op de site hier las ik dat dit de heer M.Kanhai is

  Concluderend.
  Ik trek de conclusie dat je zegt, men is niet te vertrouwen in SU
  (Waar wel?. Ik ken geen enkel eerlijk mens, behalve pico zelf)
  En daarom ben ik van mening dat in SU de overheid de kar moet trekken en dan volgt het bedrijfsleven.
  Het probleem is dat ook daar er nogal wat crimineeltjes zitten.
  De laatst e zin van Mokro is veelzeggend.
  Moro enz


  Maak melding

 21. Dit is zeer goed nieuws voor Suriname wat zou er mis mee zijn als de Surinaamse wateren leeg gevist zijn ???.
  Die vissen met hun vieze slijm kunnen gemist worden als kiespijn weg er mee hoe eerder hoe beter geef mij maar gewoon een heerlijke vissticks van kapitein iglo.


  Maak melding

 22. Als die oerdomme paarse debiele dwaze idiote ndper’ s in 2020 oerdom voor de derde maal gaan stemmen op de meest anti opbouw politieke religieuze partij sekte, met aan het hoofd de duivel van dit land, dan wahahahahahahaha boi , na sneki, allata, kakkalaka, dagoe, wormen, scorpioenen, spinnen, hagedissen, kortom alles wat Chinezen lekker vinden, gaan ze gratis te eten en te drinken krijgen. Wahahahahaha wi e sjie keba, sweet patato, fish. meat, vegetables, bread, fruit wahahaha Cans were from China. Wi sjie paars verworden oma, opa, oom, tante, nicht, neef en kinderen al in de lange rijen in de hete zon staan voor een gratis pakket levensmiddelen uit China. Wahahahahahahaahahhaha na dagoe nanga poespoesi do njanga, wahahahaahah bouta e go poer k. gi deng dong no mpp paarse ziekelingen.


  Maak melding

 23. Een ieder rent het land uit. Er word teveel veel gelult over Suriname hoeveel Surinamers of ex Surinamers zijn totaal in de wereld?? Dat noh wang sma no Sabi jammer dat ik niks voor het land kan betekenen heb alleen 2 percelen pas gekocht en heb geen ervaring in het land. Maar laat China niet komen bemoeien!!!


  Maak melding

 24. Beste bevolking van Suriname.
  De troef ligt nu in jullie handen om straks bij de eerst volgende verkiezing op een politieke partij te stemmen, die Sur op weg kan helpen naar een welvarende land. Schelden en je hersens niet gebruiken zal geen oplossingen bieden om Sur naar een hoger bestuursniveau te brengen. Het zijn jullie die zorg moeten dragen voor een goed functionerende parlement. En blijf ook na de verkiezing de politiek kritisch volgen en bij misstanden tijdig in te grijpen.
  DUS WEES WAAKZAAM.

  Ik neem aan dat jullie lering hebben getrokken uit het verleden, hoe onze bauxiet gestolen werd door Amerika. Nederland heeft hiermee grotendeels de schulden van de tweede wereld oorlog aan Amerika gefinancieërd.

  Let op!!!
  Suriname was lange tijd de tweede bauxiet land. Waar is het geld gebleven?
  Kijk naar de olie Sheiks die zijn wel rijk geworden met hun aardolie.
  Sterker nog; plus minus 150.000 Surinamers zijn gevlucht naar Ned, alleen maar vanwege de armoede.
  Laten jullie jezelf niet nogeens naaien door de politieke hufters die jouw land aan het verkwanselen zijn.
  Ze hebben allang de visrechten verkocht, want de chinezen zijn geen gedeha’s. Overal waar ze neerstrijken roven ze het land leeg. Wees waakzaam en laten jullie je nakomelingen geen gras eten.


  Maak melding

 25. De chinezen hebbenl ook al staatsolie, Brokopondo dam, Zanderij, haven als onderpand op hun leningen aan Suriname. De grote revolijder bouta heeft jullie land onder jullie eigen neus verkocht.


  Maak melding

 26. Wat een domme regering. Suri wordt voor centen verkocht aan de spleet ogen. Bergunning verlenen en doen alsof je ka in je ogen heb. Kaolo ministers. Jullie gaan een keer boeten. Dagoes. Burgers uitbuiten en geld in jullie go vullen


  Maak melding

 27. Wie was fout geweest ?
  De leeghoofdige Surinaamse kiezers, die voor een bakje BB&R en een bekertje coca cola hebben gestemd voor de welverdiende bouta .
  De Surinamers hebben zich verschrikkelijk zelf aan hun handen en vingers gesneden , dus niet klagen mensen . Ieder idioot zou hetzelfde hebben gedaan . De toppers van de NDP zijn al rijk geworden , volk van Suriname ! Ga verder dromen!


  Maak melding

 28. @Pico, het valt mij op dat je nogal wat moeite hebt met begrijpend lezen, aangezien jij steeds weer een escape probeert te verzinnen voor de onwaarheden die jij schrijft.

  Ik wil niet in een polemiek met jou geraken en zou enkel nog het volgende kwijt willen mbt deze topic.

  – Ik zou wel mijn geld wel willen stoppen in bedrijven waarvan ik het gevoel heb dat ze het goed doen, daarom ben ik in het bezit van een klein pakket aandelen van Assuria en DSB (voor jou info). Bij een volgende obligatie emissie van Staatsolie doe ik ook zeker mee !

  – Jou punt 2 (mbt overtollig geld) kan ik absoluut niet vatten of volgen, dus zal ik daar niets over zeggen.

  – mbt jou punt 3, heb het gevoel dat jij iemand bent die wantrouwig is en dus nooit jou geld zal toevertrouwen aan een bedrijf of organisatie om er zelf meer profijt van te hebben.
  Ik respecteer dit en begrijp nu ook waarom dit plantage denken het land geen stap verder brengt.

  Anyway, doe jou ding en ik de mijne, en we zien wel wie er aan het eind van de rit voordeel hiervan zaal hebben.

  I rest my case.


  Maak melding

 29. @ Milton
  Zeer verstandig van je dat je de discussie mijdt. Immers jij wilt graag dat men z’n geld in een bodemloze put stort. Ik niet
  Zeer verstandig dat je niet wenst in te gaan/punt 2 niet begrijpt. Hieruit blijkt dan dat je belegt zonder know how, maar op basis van gevoel. Anders zou je toch wel moeten kunnen begrijpen wat een particulier spaaroverschot betekent. Minister Hoefdraad heeft dit toch ook uitgelegd.
  Je belegt zonder gehinderd te worden door kennis.
  Wat jij met jouw vermogen wil doen, moet jij weten. Ik hou het op aandelen van gerenommeerde bedrijven genoteerd aan de AEX en op de Nasdaq.


  Maak melding

 30. IF UN TANG SIDONG, DENG VERDACHTEN NANGA
  AANHANG E SERI A HERI KONDRE !

  DENG MANG NO WANNI GO NA DJARI !

  DUS NA SERI DENG MANG O SERI ALLA GUDU
  NANGA ALLA GRONG FU SRANAN !

  FIRI DJI A KONDRE NOSO DJI A PEOPLE FU SRANAN
  NO DE !

  PS : FREE A PEOPLE FU SRANAN ! UN OPO UN AI !!!


  Maak melding

 31. Het zijn fabrieken op zee!
  De vis wordt aan boord verwerkt, als ze een haven binnen varen, gaat de vis rechtstreeks naar de supermarkt.

  Vreselijk!
  Suriname bezit alles om een welvarend land te zijn, maar we houden uit verkoop en de bevolking pienaart maar.
  Een enkeling wordt miljonair.


  Maak melding

 32. Ditbus nog maar het topje van de berg. Er gaan nog ergere dingen plaats vinden in Suriname. Ih wat waren we blij daar Bouta aan de macht kwam. Nee zo blij dat bijna het gehele land voor de tweede keer op Bouta stemden. Ok 1 persoon kan het niet alleen vergallen voor Suriname daar heeft hij meer mensen voor nodig. Nou het assamblee zit er vol mee. Ook die huigelaars van andere partijen. De zogenaamde tegenstanders. Ze doen allemaal hard mee aan zelf verrijking. Denken niet aan de burgers. Blijven maar geld lenen. Waarvan heel veel bij China. Ja die wil geld terug zien met rente . Dat is er dus niet. Want kijk maar rond. Mensen in het assamblee hebben het de afgelopen jaren zeer goed gehad. Gronden toegeeigend. Vergunningen ,ga zo naar door. Al zou Suriname een provincie worden van China, Turkijke of IS. Deze mensen pinaren niet. Maar ja ,blijf in julie waan en blijf kiezen voor deze loozers. Suriname lijkt steeds meer op Nederland met zijn graaiculturen en de gewone man is eigenlijk weer terug bij af. Ja de slavernij viert hoogtij dagen nu. Want loonsverhogingen zitten er niet in. Een nornale werkweek is er bijna niet. Liefst overwerken . En uitbetalen pffff waneer de baas wil. Werkgelegenheid is nul comma nul. Blijf die Chinezen maar binnenhalen. Die werken bijna voor niets voor elkaar. Toch hebben ze het beter dan de Surinamers. Chinezen zorgen voor elkaar. Kunnen wij mensen van alle andere landen nog een voorbeeld aan nemen. Maar laat ik zeggen, blijf als land maar schulden maken. Betaal niks.terug ,en je zal zien wat due landen gaan doen. Pakken alles af wat van waarde is. Afoebaka,goud andere delfstoffen,haven,luchthaven, visserij. Wat voor inkomen gaat Suriname overhouden? Alleen dat beetje rijst en bananen? De rijstboeren hebben het al lastig ,dankzij de, regering. Weg gesubsidieerd. Met andere woorden,rijst vanuit het buitenland importeren tegen een goedkopere prijs. Subsidies gaan de verkeerde kant op. We kunnen nog wel ff doorgaan. Dan schrijf ik morgen nog. Surinamers wordt wakker!!!!!!!!


  Maak melding

 33. Dang nu wei moete kwie kwie koope van sjienees? En die sardien sal niet goetkooper worde, selfs al is gefange in waater van Surinaam.
  Sjieneese gaan misgien selvs avval van fis verkoope as lekkernei.


  Maak melding

 34. Ai boi, joe koni, joe grabba tori.
  Den chinesi jara visi na eng egi kondre.
  Troepi exporteri baka ns sranang delicatesi. Loek boeng nanga chinesi batjauw na soso troepu!!!@!!!!!!


  Maak melding

 35. Wat al die oerdomme dwaze debiele idiote ndp paria’ s gaan krijgen, als ze weer oerdom paars beneveld bezeten in 2020 gaan stemmen op de duivel DDB, na soso kodokoe gaan ze moeten eten. Geschubte vissen niet meer. Net als in de slaventijd na gladvis, geen Jaribakka, maar kodokoe, want ze zijn nog dommer dan koeien, als ze weer in 2020 weer voor vijf gaan. Nelis foe AbraBroki gaat elke middag vissen na Awarradam. Na krokodil ai vanga. Al maanden lang eet hij dat en zegt erbij, is heerlijk, me vis met groote tanden en vier poten. Nelis heeft geen pensioen, was vaker bewoner van Santo Boma en komt niet uit met zijn AOV. In 2020 gaat hij weer voor vijf, want hij gelooft nog steeds in de verderver Ddb dat die hem een kabouta huisje gaat geven. Ndper’ s zijn ddb verziekte paarse zombies.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.