dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisNazaten slaven ‘belachelijk gemaakt’ met bezoek Ashanti-koning aan Suriname

Nazaten slaven ‘belachelijk gemaakt’ met bezoek Ashanti-koning aan Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 24 nov – Niet alle nazaten van tot slaaf gemaakte Afrikanen zijn blij met het bezoek van Otumfuo Osei Tutu-II. De Ghanese stamkoning vertegenwoordigt namelijk een stam die andere Afrikanen verkocht aan de Europeanen. Het komt dan ook niet al te slim over dat juist zo een een persoon naar Suriname wordt gehaald. Met veel toeters en bellen ook nog. Onder de critici bevindt zich Iwan Wijngaarde, voorzitter van de Feydrasi Fu Afrikan Srananman (Federatie van Surinamers van Afrikaanse afkomst, red.).

Het lijkt nu alsof de slavernij wordt toegejuicht en bejubeld. “Dit is een vorm van belachelijk maken. Je kan niet komen in een land waarvan je de aanstoot hebt gegeven van alle ellende. Men gaat hier helemaal aan voorbij”, zegt Wijngaarde tegenover de Ware Tijd. Hij vindt dat Ghana en de Ashanti geen al te fraaie rol hebben gespeeld in de slavernijgeschiedenis. Dat zou meegenomen moeten worden bij het overwegen van een uitnodiging.

Dat is dus duidelijk niet gebeurd. De federatie ziet het bejubelen van de Ashanti niet zitten. “Die hebben ons verkocht en daarmee is de slavernij ingezet”, aldus Wijngaarde. De federatie heeft dan ook feestelijk bedankt voor invitaties. Activiteiten waar de koning bij zal zijn, zullen worden geboycot. Wijgaarde vindt dat de zaak nog enigszins gered kan worden. Otumfuo Osei Tutu-II zal wel verontschuldigingen moeten aanbieden voor het verleden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

44 REACTIES
 1. Lekker belangrijk je kan ook een andere benadering hebben van repartions vragen a mang kong naga an lo gotoe maar neen surinamers doen waarin ze wereldkampioen zijn alles maar dan ook alles blokeren neem dan voorrbeelden van landen die zichzelf dodelijk hebben bestreden en nu gewoon commerciele partners zijn


  Maak melding
 2. Hij komt naar Suriname omdat gasten als wijngaarde ons nu gaat vertellen dat hij ons verkocht heeft,had dit allang vertelt,wie is wie in dit hele gebeuren


  Maak melding
 3. de Hollanders hebben ons misbruik vernederd genaaid toch gaat die zelfde wijngaarde naar holland

  de helf van wijngaarde familie woont in holland wat lult die wijngaarde
  trouwens die wijngaarde,s zijn geen zwarte mensen ding na redi redi sma


  Maak melding
 4. Natuurlijk is het belangrijk de geschiedenis te kennen. Meneer Wijngaarde heeft een punt. Waarom dit niet onbelangrijk stukje van de geschiedenis ontkennen, en daar de schouders voor ophalen. Als je weet wie je bent, kan je onmogelijk de rode loper uitrollen voor deze koning.


  Maak melding
 5. Wat ddb de nazaten van de Surinaamse Afrikanen duidelijk maakt, is dat dat toen de voor vader de huidige
  Koning Otumfuo Osei Tutu-II hun voorouders had opgepakt en verkocht het al shit was, was de opmaat. Wat de Europese Kolonisators gedaan hebben was hen het nog eens duidelijk maken dat ze geen rechten hadden, alleen maar plichten.

  hij ddb doet gewoon na wat de voorvader van de Koning Otumfuo Osei Tutu-II en de Europese Kolonisators deden. Mensenrechten?, hoezo? Dat hadden jullie voorouders ook niet, waar hebben jullie het over? Ik begrijp jullie niet. Jullie noemen mij toch Baas?, Je mag ook Masza zeggen. Als het leven jullie in Suriname niet bevalt onder de huidge omstandigheden mogen jullie met je poep Koning Otumfuo Osei Tutu-II die in pangies gedrapeerd om zijn adamskostuum in de rondte hier komt huppelen ophoepelen naar jullie Ashantieland. Ik heb andere dingen aan mijn hoofd.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 6. Pffffffffff wat een gezeik en gezeur weer. Maar blijven dwalen in het verleden. Daarom komen surinamers geen steek vooruit. Wat hebben we aan excuses. De geschiedenis kan je niet keren , trek er lering uit , maar laat men a.u.b. ophouden met alle negativiteit over het verleden in stand te houden.


  Maak melding
 7. De van moord verdachte Drugscrimineel en zijn entourage hebben weinig hystorisch besef vandaar dat men zo een geweldige koning hebben uitgenodigd om een bezoek te brengen naar Suriname.

  Hoe gaat het met zijn vriend Obiamang van Equatoriaal Guinee?

  Wanneer gaat Maduro weer een bezoek brengen aan Suriname?

  Of de president van Servië?

  Wanneer komt de minister van Buitenlandse zaken vanTurkije weer even langs?

  En de ceremoniële president van India?

  Wat is dan het netto resultaat van al deze bezoeken geweest?


  Maak melding
 8. Wij als zwarten moeten de trauma van de slavernij gewoon uit onze harde negerkoppen halen en beginnen te kijken hoe we vooruit kunnen komen als groep. Dat geklaag en al die eeuwenoude haat moet ophouden nu. hetheAnderen helpt duidelijk niet mee aan natie vorming. Anderen hebben al lang vooruitgang geboekt maar zeuren nog steeds en likken wonden die we in feite niet eens hebben. Het is echt een derdewereld mentaliteit van anderen de schuld te geven van onze zogrnaamde huidige situatie terwijl we zelf slachtoffertje blijven spelen en blijven lullen uit onze vette nekken


  Maak melding
 9. @Freddyy,

  De van moord verdachte Drugscrimineel wil indruk maken met zijn gasten in Suriname van kijk jongens wie ik allemaal uitnodig voor een bezoek aan Suriname.

  De Blanda’s hebben wij echt niet nodig hoor. Dat is zijn boodschap.
  De van moord verdachte Drugscrimineel wil pronken met zijn buitenlandse gasten.

  Natuurlijk moet er lering worden getrokken uit het verleden.


  Maak melding
 10. @henry,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,de dwazen konden voor een paar weken voor de gek gehouden worden. Hopelijk blijven ze blij tot de volgende dog en pony show gehouden wordt.


  Maak melding
 11. In het land van Willem Alexander wonen al generaties lang ook heel veel afstammelingen van de nazaten van de Surinaamse Afrikanen. Hoeveel nazaten van deze Afrikaanse Surinamers wonen in Ghana? Ze wonen, werken, sociale voorzieningen, volgen opleidingen, sporten, cultureel actief, enz in Nederland.

  Er is een druk verkeer van deze families tussen Nederland – Suriname op talrijke gebieden.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 12. Degene die zijn afkomst of historie niet kent of weet is gedoemd te mislukken. Het is een feit dat de ashanti slaven hebben verkocht aan de WIC. En als sommigen van jullie dat niet willen erkennen of herkennen dan moeten jullie ook niet de witteman zien als de boeman die de slavenhandel heeft uitgevonden. Ergo nog dat jullie wel van de witteman een excuses opeisen maar van degene die van de slaven voorzag niet en op de koop toe de rode loper wordt voor hem uitgerold. Wees consequent


  Maak melding
 13. Daarom is het belangerijk dat je jou geschiedenis kent en niet zomaar laten leiden door idioten als herrenberg ..limbo..slooten..en bouta.anders gaan jullie als loyalisten of aanhangsels…bedrogen eruit komen..MAAR NEKS NO FOUT… NA 20


  Maak melding
 14. weer eens zo’n achterlijke krabben mentaliteit. Wijngaarde moet dan ook zijn grote mond openmaken over de aanwezigheid van de Nederlanders in Suriname en oproepen om ze allemaal te verjagen. een grotere stommiteit kan ik me nauwlijks voorstellen


  Maak melding
 15. Ik vind het altijd zeer jammer te zien dat mensen nog steeds vol haat en nog in wroeging leven.. door die houding zal altijd de negatieve sfeer van vroeger blijven hangen en brengen ze steeds de negativiteit uit het verleden naar boven. Wat is er nou om het verleden te laten voor wat het is Wat gebeurd is is gebeurd en vooruit te kijken naar de tegenwoordige tijd hoe we nu met elkaar leven en omgaan. Kijk maar eens naar jezelf. Je voorouders waren slaven ben jij een slaaf. De voorouders waren slavenhandelaren zijn De nazaten nog steeds slavenhandelaren. Waar gaat deze hele discussie dan over. Ooit gehoord van het gezegde Keep Your Family close but your enemies much Closer als je de zogenaamde vijanden op afstand houdt kun je ook niet zien waar ze mee bezig zijn door zijn als vrienden te verwelkomen heb je meer kans ze in de gaten te houden. Dan kun je ook zien dat ze niet zijn wat je van ze vindt en denkt. Enige wat je moet doen is je botte kop uit de modder van vroeger halen om te genieten van de tegenwoordige tijd.


  Maak melding
 16. @ Marijke,
  de mensen leven in haat en wroeging omdat ze nu pas achter de waarheid van veel zaken komen die in de geschiedenis boeken anders zijn verwoord.

  ik denk dat vergeving en verzoening belangrijk zijn maar ………dan moet er oprecht excuses gevraagd en gegeven worden.

  Denk maar aan de commissie van Desmmond Tutu. Wie herinnert zich de tranen van deze man niet tijdens dit proces?
  Velen hebben daarna de bladzijde omgeslagen en zijn aan een nieuwe hoofdstuk begonnen.
  In Suriname zeggen we : niet zeuren en zeiken maar zand erover.

  B.T.W. waar is de commissie herstelbetalingen, hebben ze de koning al een rekening gepresenteerd,?
  Geld herstelbetalingen alleen voor de witte mannen en vrouwen?


  Maak melding
 17. Ddb had ook hitler,mussolinie ,saddam husein,idi amin en khadifi uitgenodigd als deze nog in leven waren, kijk maar naar hun einde en vele van hun domme volgelingen,ZO ZAL HET DDB EN VOLGELINGEN OOK VERGAAN


  Maak melding
 18. Wij vieren de ONAFHANKELIJKHEID, terwijl een

  PAARSE YO-KOEIEN-REGIEM,

  EEN LEERSTOEL INSTELT BIJ ONZE UNIVERSITEIT,
  TEZAMEN MET DE AFRIKAANSE SLAVENVERKOPERS,
  MET ALS THEMA :

  “HOE KOMT HET DAT WIJ ASHANTI, EEN DEEL VAN DE VOOROUDERS

  VAN HET SRANAN-VOLK, HEBBEN VERKOCHT ALS SLAAF ?”

  PS : NEKS NO FOUT, PAARS VERKONDIGT DAT ZIJ GEESTELIJK
  IS BEVRIJD, TJAAAAAAAAAAAHHHHHHHHH !!!


  Maak melding
 19. @marijke
  Het gaat niet om steeds naar achteren te kijken maar om het consequent handelen en denken. De groep moet niet steeds verwijzen naar de witteman voor de ellende die de slavernij als gevolg heeft gehad maar dat de personen die eraan meegewerkt hebben ook aansprakelijk cq verantwoordelijk te stellen. Want als bepaalde zaken voor sommigen niet in hun straatje past dan is dat de schuld van de witteman terwijl de soortgenoten evenzeer medeplichtig zijn. Zulke mensen kan je dan aanduiden als Stelletje hypocrieten.


  Maak melding
 20. Het blijft moeilijk, de denkwijze van de binnenlandbewoners te doorgronden, als je in een ander artikel leest, dat een koning Tutu samen met die moordenaar, enthousiast, ontvangen zijn, terwijl deze koning medeverantwoordelijk is, dat de binnenlandse bewoners, nazaten zijn van slaven, die daar zijn terecht gekomen, en wat die moordenaar aan gaat, het totale land vernietigd heeft.


  Maak melding
 21. @manu
  Het gaat niet om die binnenlandbewoners maar de hypocrieten als ddb c.s en zundert die hun bek vol hebben van reparatie vergoeding en de witteman van beschuldigen terwijl de ashantis leveranciers waren van de slaven. Maar nee voor de leverancier wordt de rode loper uitgerold. Dan Kan men zeggen dat deze koning niet aansprakelijk gesteld kan worden voor de daden van zijn voorouders. Dan moet dat ook gelden voor de witteman. Het gaat om de rechtvaardigheidsdenken. Immers de steler is evenveel verantwoordelijk als de stellen.


  Maak melding
 22. Nog steeds vallen jullie die man lastig over de december moorden, wel is dat ook verledentijd,vergeven en bij de verkiezing stemmen op iemand anders dat is voormij vooruit kijken niet op een site klagen maar doen.


  Maak melding
 23. Hoop niet dat de Ashanti koning Bouterse overtuigd dat Surininame een koningkrijk
  kan worden met hem als koning.Betekend dat Dino prins word en opvolger.
  Bisshop van Greneda heeft hem toen ook kunnen overtuigen een coup te plegen.
  Vergget niet.Neks no fout?


  Maak melding
 24. Koning neem alle Creolen mee naar Afrika, in Suriname willen de meeste niet werken en zijn niet gelukkig.
  Willen grote huizen, willen veel vrouwen en geen geld. Ze klagen al over de zwarte piet, hebben blanke namen en zuiver hun namen nu!


  Maak melding
 25. Deze discussie brengt gelukkig in beeld dat er nuanceringen zijn en dat er meerdere verantwoordelijken zijn voor wat er 400 – 200 jaar geleden gebeurde door mensen die mensen verkochten, als bezit beschouwden en hun als bezit heel regelmatig slecht tot heelslecht en gewetenloos behandelden.

  Dit is een eerste stap.

  De volgende stap is dat men gaat begrijpen dat slavernij toen heel gewoon was en im het Ottomaanse rijk ook blanke slaven waren in grote getallen en dat berbers blanke gevangen zee lieden als Galleislaaf zich in een paar jaar lieten dood roeien.

  De stap daarna is dat , hoe erg ook, de excessen de aandacht krijgen en de min of meer humane verhoudingen (lees onder ander “Reize naar Surinamen” van John Gabriel Stedman) minder dominat waren dan nu door velen geschilderd wordt.

  Het was verschrikkelijk maar zie het aub in het daglicht van de wreedheden van toen. Toen was het gewoon na een oorlog dat de verliezers als ze gezond waren slaaf werden, als ze zwak waren vermoord werden en als ze rijk/van adel waren voor losgeld gevangen gehouden werden. Toen was men zowel in Europa, Afrika, Azie en de nieuwe wereld een beetje ruwer en harder.

  Dat deze koning naar Suriname gekomen is brengt gelukkig wat nuance.


  Maak melding
 26. Meneer Wijngaarde zou zich beter moeten laten informeren. De afrikaanse leiders die hebben meegewerkt aan de slavernij hebben zich al verontschuldigd. Maar als je je als een eiland opstel en niemand in het buitenland jouw organisatie kent, dan krijg je dit.


  Maak melding
 27. @Wim, en si die verontschuldiging genoeg voor de nazaten of vragen zij ook om compensatie ? Ik ben van mening dat de VOC in handen van Portugese Joden was en dat de nazaten bij Portugal of bij Israel moeten aankloppen en niet bij Nederland.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES