Ziekenhuizen Suriname slaan alarm: zorg in gevaar, er kunnen doden vallen

39
Gesprek over 115% premie stijging particuliere verzekeraars Suriname
Archieffoto: artsen aan het werk in Suriname

PARAMARIBO, 18 jul – Vijf grote ziekenhuizen in Suriname hebben vandaag een verontrustende verklaring uitgegeven. Door het stelselmatig onderfinancieren van de zorg is er een situatie ontstaan waarbij door het ontbreken van voldoende medicatie, verbruiksartikelen, apparatuur en goed geschoold personeel de ziekenhuiszorg in gevaar is gekomen. Er ontstaan nu al onnodige complicaties bij patiënten; zo doorgaan betekent dat er onherroepelijk doden zullen vallen zeggen de directies van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, ’s Lands Hospitaal, Diakonessenhuis, St. Vincentius Ziekenhuis en Mungra Medisch Centrum in de verklaring.

De steeds verslechterende precaire financiële situatie van de ziekenhuizen heeft geleid tot een ernstig tekort aan essentiële medicijnen en medische verbruiksartikelen en het uitvallen van noodzakelijke medische apparatuur. De kwaliteitsborging is afgebrokkeld tot ver onder de minimale professionele standaarden die voorgeschreven zijn om kwalitatieve zorg te leveren. Op deze manier is de veiligheid van de zorg niet langer gegarandeerd.

Om de weinige voorraden essentiële benodigdheden zo strategisch mogelijk in te zetten zullen de specialisten en de ziekenhuizen de dienstverlening aan de patiënt per direct terugschroeven. Zij doen een klemmend beroep op de verantwoordelijke autoriteiten om goede nota te nemen van de uiterst sombere situatie in de ziekenhuizen en roepen hen op om terstond de nodige financiële maatregelen te treffen, teneinde een ommekeer te brengen in deze zeer ongewenste situatie luidt de verklaring.


39 REACTIES

 1. Dubai I, Dubai II en dan komt Dubai III…
  Na wan echte economisch vooruitgang, me sjie den skyscraper anga geweldig yacht keba. Land van melk en honing, waar een ieder niet bang hoeft te zijn om oud te worden volgens het laatste promo filmpje van de president…


  Maak melding

 2. “Er kunnen doden vallen”

  Men kan beter de waarheid spreken en die luidt:

  Er vallen al een tijdje onnodige doden.

  Stop het plan ZKH Wanica, Sluit het ZKH Albina en stop het geld voor goede zorg in de ziekenhuizen te Par’bo.

  Overal slechte zorg verlen staat gelijk aan geen zorg geven en de mensen misleiden.

  Welkom in de real world Roti


  Maak melding

 3. bouta pe jou de, als dementerenden man heb je geen benul wat er in het land gaande is… jou Hindoestaanse vrienden die spekken hun portemonnee en zij gaan jou later uitspugen, jij mag al die dood verwensingen en akelige ziektes aanhoren/ krijgen. wordt waker lamzak jou naaste zijn jouw ondergang.


  Maak melding

 4. Het is wel treurig om te ziten hoe deze paarse ratten Su hebben kaal gevreten. Nu is er geen geld voor onderwijs en gezondheidszorg. Alle gebouwen in verval. Niet optijd betalen en veels telaat betalen. Bedrijven zijn kapot gemaakt. Wat een rotzooi hebben de paarsen gemaakt.


  Maak melding

 5. Burgers, sorry
  Door een ambtelijke omissie kunnen nu mensen dood gaan. Maar wees gerust, eind van het jaar komt alles weer goed. De nabestaanden gaan we extra belonen (kerstpakketten).


  Maak melding

 6. Men ziet wat voor dwaze debiele idiote stemkeuze de ma pima ndp paria´s hebben teweeg gebracht door tweemaal te stemmen op onberechte moordenaars, drugscriminelen en staatskas-bankrovers. Deze ma pima ndp paria´s zijn door hun oerdomme ma pima paars domme stemkeuze degenen die verantwoordelijk moeten worden gehouden dat gewetenloze beestmensen land, volk en deze ma pima dagoebal vretende ndp stommelingen doen lijden. En toch zijn er onverbeterlijke ongeneeslijke paars zieke soso ddb lobi zombies zoals Parbo die in 2020, ziende blind en horend doof weer gaan voor vijf. Oma taki, misdaad op misdaad, armoede op armoede is wat ze verdienen en komen gaat. Surhaiti is dan een feit en Blok had het anders moeten verwoorden………..ENNE DAARNAAST IS HET LAND EEN VERWORDEN MISDAADSTAAT EEN FAILED STATE FULL OF CRIME AND CORRUPTION.
  Ma pima ndp paria´s taki….is neks erg als neks no fout.


  Maak melding

 7. En minister Elias ontkent de boel maar, de struisvogel!!!

  Hij denkt dat een geldinjectie die de gezondheidszorg af en toe krijgt voldoende is.

  Word wakker man, we glijden af op het niveau van Venezuela waar de mensen vechten om de afvalbakken en vuilniszakken. anderen op de vlucht slaan richting buurlanden en Spanje.
  Of komt eerst het niveau Guatemala in beeld?

  Onderwijs, gezondheidszorg etc zijn volledig naar de kloten.

  Surinamers kunnen (nog) naar Nederland en krijgen hulp en bijstand van de redi moesoes en de bakrabasi.
  Met dank aan de redi moesoes eten de Suri’s nog niet massaal uit de afvalbakken maar ……dat zal op deze wijze van besturen niet lang meer duren.

  De revolutie wordt bedankt!!!


  Maak melding

 8. Degenen die dit zouden moeten aanhoren en onmiddellijk ingrijpen, maken zich zorgen over hun miljoenen die door de douane in Nederland in beslag is genomen. Als dit geen aanleiding voor het Volk om in te grijpen, dan is dit land verloren.


  Maak melding

 9. Ik kan ervan meepraten. Ik heb diverse familieleden ten onrechte vroegtijdig verloren. Even een verduidelijking wat ik bedoel: Wij mensen, gaan eens allemaal dood. Dat is een gegeven waarmede wij moeten leven. Maar ten onrechte (door medische fouten) te vroeg of ten onrechte doodgaan doet extra pijn. Ik ben van oordeel dat ik familieleden ben kwijtgeraakt die best nog een paar jaartjes hadden kunnen leven. Dat genot hebben de Surinaamse ziekenhuizen mij ontnomen. Het gevolg hiervan is dat ik en ik denk vele anderen met mij het vertrouwen in onze ziekenhuizen verliezen of reeds hebben verloren. Om de woorden van een goede kennis te citeren:Als je het Academisch ziekenhuis verticaal via de voordeur binnenkomt is de kans heel groot dat je horizontaal dit ziekenhuis via de achterdeur verlaat. Waarlijk , een uitspraak om over na te denken.


  Maak melding

 10. Het beste is flink korten in de salarissen van de artsen. De artsen in Suriname zijn miljonairs geworden door hun patiënten. Artsen in Suriname zijn de grootste boosdoeners.als je het geld zou geven aan verpleegkundigen zouden er
  Geen doden vallen en zou het zeer goed gaan met welzijn van de patiënten. Behalve dit hebben we te maken met zeer slechte artsen in Suriname. Hun ogen zien alleen maar dollars.
  Cubaanse artsen zijn eerlijk en goed.


  Maak melding

 11. Opa en oma verfoeien dagelijks alles wat ndp is en voor staat. Henry, Jaques, Isidoor, Tjallie, Kobus, Koese, Lloyd zijn van plan om de buren nader te informeren om weer naar de Bonumang te gaan. Hendrik herrinert zich ene nep Javaanse dokter van KTPI, wijlen ene dr, Kosso. Lokoe noh Ludje, a heri tori sa baas beng beloof sinds 2010, gratis ete, drinke , huisje en medische zorg, bouw ziekenhuis na Indira Gandhiweg, nanga spoorlijn, na soso lee mofo jantje. Now na hossel sreef no e pai. Wi na vijftig jari keba, oe sjie Abraham, maar oe no sje neks neks foe baas ete. A enige sani sa baas doe na seting srefi nanga boezem mati sa e horing in na zadel foe magtie, famirie nanga corrupte zakemang. Wi dja sa stem tweemaal ndp e ka moro kafowroe. Wagtie wi dati e go mobiliseer oenoe kontring. A wiens baas e gi oeng fos verkiezing doro nog zo veel, wi o tik deng sani, ma ma pima ai go tjies oenoe stem bakka, want baas en co, na ma pima lee/, foefoeroe/, en kirimang. Alla deng owroe burtisma disi tak gezamenlijk, baas bouta joe mpp joe tjies oenoe bakka foe stem bakka na joe ma pima takroe didibri maffia partij, mpp ndp.


  Maak melding

 12. Ze moeten de spesialisten hun salaris verlagen dan komt ziekenhuis uit met het geld. En Bouta moet altijd blijven. Ik wil geen hindustanse president.


  Maak melding

 13. Het probleem, te weinig geld voor te veel zieken, lost zich vanzelf op
  aldus de verantwoordelijken.
  Te walgelijk voor woorden

  Het IMF recept wordt toch blindelings toegepast (al ontkent men dat dit wordt toegepast):
  Devaluatie (importeren van oa medicijnen wordt te duur!), sanering overheidsbestedingen, verhoging indirecte belastingen.
  Economie zal op termijn herstellen, maar de bevolking is dood.
  Op de kapitaalmarkt kan niet meer worden geleend zo te zien, dus wordt er maar geleend (Hoefdraad zegt dit zelf) op de geldmarkt. Hier is de rente veel hoger en moet je sneller terugbetalen. Dit doe je door weer te lenen en gaten met gaten te vullen
  Voeg hier bij: incompetente bestuurders en de uitkomst is
  rampzalig


  Maak melding

 14. Wanneer gaat dit getergde volk nu eindelijk massaal de straat op om deze bloedzuigers te elimineren. Het is onvoorstelbaar hoe snel Su is afgegleden tot het niveau van een junkstaat.
  AKTIE om kinderen van nu nog een toekomst te bieden in Su.


  Maak melding

 15. Beste Montje,

  Heeft minister van buitenlandse zaken Blok toch gelijk?
  Jij noemt Suriname ‘junkstaat’, hij een ‘failed state’


  Maak melding

 16. Alternatieve genezingsmethoden Of de behandeling van oorzaken en niet van symptomen
  Alternatieve geneeswijzen werken aan de oorzaken van ziekten en aan het herstel van mensen. De conventionele geneeskunde behandelt alleen symptomen. Als ze door medicatie verdwijnen, duiken ze elders weer op omdat de oorzaak van de ziekte niet is genezen. Alleen patiënten die keer op keer naar de dokter moeten om medicijnen te nemen zijn lucratief. De wil van lobbyisten, niet-medische beroepsbeoefenaars, genezers en alle alternatieve geneeswijzen zijn verboden. Watergate.tv had al gerapporteerd over de aanvallen op het beroep van alternatieve beroepsbeoefenaar. Maak van de ziekenhuizen instellingen voor alternatieve geneeskunde. Vervelend voor artsen e.a. in deze beroepen. Er kan niet zoveel geld meer verdiend worden, maar de bevolking is er beter aan toe. Bevolking wordt wakker. Doe wat u moet doen.


  Maak melding

 17. een van deze’ vakbonds leider; die een baksies parlementarier is is naar colombia voor medische behandeling

  hoe moet het volk dan doen wij kunnen niet naar colombia
  de ndp heeft ons allemaal genaaid


  Maak melding

 18. Jogo, wat een intelligent commentaar.

  Bouta moet blijven.
  Hij zit er nog niet eens zo lang. En kijk hoe het land ervoor staat of heb je stront in de ogen.

  En verder.
  Ik wil geen hindustaanse president. Alsof jij dat uitmaakt. Een reden vermeld je er niet bij wat op zich al verdacht is.
  Iedere Surinamer moet president kunnen worden, ongeacht de ethnische afkomst.
  Het presidentschap is niet rasgebonden, ook al denken sommigen van wel. Stelletje losers.


  Maak melding

 19. “Zij doen een klemmend beroep op de verantwoordelijke autoriteiten om goede nota te nemen van de uiterst sombere situatie in de ziekenhuizen en roepen hen op om terstond de nodige financiële maatregelen te treffen, teneinde een ommekeer te brengen in deze zeer ongewenste situatie luidt de verklaring.”

  Als medische specialisten alarm hebben geslagen over de precaire situatie binnen de gezondheidszorg, is het nu de beurt van de overheid om de situatie te normaliseren. Ik hoop dat ze de noodzaak hiervan kunnen in zien en de verantwoordelijkheid dragen.

  Hojot

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding

 20. Bouterse heeft Suriname totaal vernietigd met zijn beleid.Die man heeft geen enkele verstand van economie daarom begrijp ik niet hoe het Surinaamse volk gekozen hebben voor deze ezel als president van het land.Hij heeft het land leeggeroofd van al zijn tegoeden bij de centrale bank van Suriname.Misiekaba maakt zichzelf belachelijk als loopjongen van Bouterse.Belfor heeft gelijk Dubai gebruikt wordt door Bouterse.


  Maak melding

 21. Het is zo gevaarlijk om te generaliseren, niet alleen blakka,s hebben op bouta gestemd hoor, trouwens bouta is door fraude aan de macht gekomen kan niet anders hij wilde niet in de gevangenis .
  Dus hou op om iedere keer een bepaalde bevolkingsgroep te besmeuren dat is heel gevaarlijk .
  De direkteur van het ziekenhuis verdient tonnen verschrikkelijk toch.Gelukkig gaan ze nu onderzoek doen naar dit soort misstanden.
  Mensen die uitbehandeld zijn ,moeten kunnen revalideren, dat is er niet.
  Ook gaan mensen dood die zorg wordt onthouden .
  AZ de getinten lopen met de mappen rond of zitten op kantoor en het zwart personeel loopt schoon te maken.


  Maak melding

 22. Volgens de NZR hebben de grote ziekenhuizen een schuld van SRD 198.607.581,50 aan leveranciers en personee. Daar staat tegenover dat ze veel meer aan vordeirngen hebben uitstaan Nml SRD 220.856.153 bij het staat ziekenfonds en iets van 40 miljoen bij andere organisaties (waaronder vele overheden en parastalen. Als iedereen zijn rekeningen betaalde zouden de instellingen iets van 70 milj SRD hebben om eindelijk noodzakelijke investeringen, onderhoud, etc. te doen.
  Kortom de overheid en parastalen moeten nog iets van circa een KWART MILJARD SRD betalen aan de ziekenhuizen. Dit bedrag wordt niet vermeld bij de staatsschuld en toont weer hoe de overheid door wanbetaling alles en iedereen uitmelkt om het verspillen te verbloemen.
  En dan waagd Elias het de schuld bij de zieken huizen te leggen. Inplaatst dat hij praat over de overheid als grote wanbetaler en de absurd tarieven tracht hij schaamteloos de aandacht af te leiden door te praten alsof de ziekenhuizen hun zaken niet goed doen. Wat een walgelijke A NO MI. rookgordijnen. Schaamteloos en de DNA slaap verder.


  Maak melding

 23. @Mike De artsen wachten al heel lang op hun geld en die SRD’s waar ze op wachten worden steeds minder waard. Als ze zo slecht verdienen als in SR en dan ook nog een meer dan een jaar op hun geld moeten wachten kun je er zeker van zijn dat ze migreren.
  Bouterse maakt zich daar niet druk om. Hij gaar naar Cuba en de mofie wan die achterblijven mogen van hem creperen.

  @Jogo. Als je straks voor een gesloten ziekenhuis staat moet je niet komen janken. Je vraagt er zelf om.
  En jullie, de NDP, hebben een hoop commentaar op Blok maar vervolgens kom je direct er na schreeuwen dat je geen Hindoestaan als president wil. Wel dat heeft Blok toch volkomen gelijk dat SR een failed state is met een stel NDP-racisten die een dictatuur mogelijk maken!!

  @pico Dit heeft niets met IMF te maken. Je zet gewoon op te stoken met een domme opmerking.

  @palpal Je kletst en 85% van de alternatieve geneeskunde is pure oplichterij.


  Maak melding

 24. Klaas,
  Zoals gewoonlijk is het weer te lastig voor je. ER wordt inderdaad van de lezer verwacht dat hij iets verder denkt en terugdenkt.
  Geeft niets jongen


  Maak melding

 25. Jogo, dan stem je toch lekker weer op je Bouta. Je ziet hoe goed het nu gaat en mocht je eens wat overkomen en je moet naar het ziekenhuis, wat ik je niet toewens, vergeet dan aan te geven dat je niet door een Hindoestaanse Arts en verpleegkundige wil worden behandelt. Ja toch?


  Maak melding

 26. Ik las gisteren in de krant dat Surinaamse ziekenhuizen een financiële injectie krijgen en dat de zorgelijke financiële situatie van deze ziekenhuizen daardoor spoedig tot het verleden zal behoren. Zou een enorme opluchting zijn voor de medische sector, met name de ziekenhuizen in Suriname. Gaat dus de goede kant op.


  Maak melding

 27. Zelf ben ik ook arts.heb in Suriname waargenomen en ken deze regeling. Suriname heeft mij 15.000 EUR per maand betaald. Krijg je niet in Nederland. Ik hoefde zowat niets te doen. Makkelijk gratis geld verdienen.waarom denk je dat alle gepensioneerden artsen uit Nederland in Suriname willen werken? Kijk maar eens in Nickerie. De artsen worden alleen maar beter en rijken en de patiënten zijn de dupe. Kijk ook maar eens naar de mdl arts in welke villa hij woont en ook de internisten en radiologen. In Nederland woont men echt niet zo. Het zijn net koninklijke specialisten in Suriname. De specialisten moeten hun rijkdom inleveren. Heb medelijden met de patiënten.


  Maak melding

 28. Ma warom de mense sein so siek? In Surinaam jei kan tok elke dag ferse groente eete? En self as doe je niks dang je sweet tog.
  Misgien we slaape te feel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.