Surinaams vegetarisch kookboek bij VACO Suriname verschenen

9
Surinaams vegetarisch kookboek bij VACO Suriname verschenen

PARAMARIBO, 5 mei – Vegetarisch eten is dagelijkse kost voor veel huishoudens in Suriname, met name vanwege gebruiken in religieuze kringen. Om een veelheid van andere redenen – waaronder dierenleed, gezondheidsklachten, milieuproblemen – wint het de laatste jaren internationaal aan populariteit. Voor hen die nog niet zo bekend zijn ermee: vegetariërs zijn diegenen die vlees noch vis eten.

Surinaams vegetarisch is het eerste grote vegetarisch kookboek geïnspireerd op de diversiteit van de Surinaamse keuken. Alle 240 recepten zijn vegetarisch. Er is gewerkt met sojabrokken, tempeh en tahoe als vervangers van vlees in bekende gerechten (bijvoorbeeld pom, gevulde sopropo, foe yong hai, bami goreng) maar er zijn ook nieuwe recepten ontwikkeld om een zo groot mogelijke verscheidenheid aan gerechten te kunnen presenteren.

Er is bovendien rekening gehouden met veganisten, die een stap verder gaan dan vegetariërs en die niet alleen geen vlees of vis eten, maar daarnaast ook geen andere dierlijke producten zoals zuivel, eieren, honing en gelatine. Naast de vele veganistische gerechten zullen de veganistische recepten voor veel gebruikte ingrediënten als mayonaise, boter en honing hun zeker van pas komen.

Een glutenvrij dieet is noodzaak voor een toenemend aantal mensen met een glutenallergie. Dit staat helemaal los van een in beginsel vrijwillige vegetarische of veganistische leefstijl maar om die groep tegemoet te komen, is aangegeven welke recepten glutenvrij zijn.

Bekijk ook:


9 REACTIES

 1. Wat een onzinnige 1e reactie.
  Er zijn genoeg mensen die wel te eten hebben en zich zo’n boek kunnen permitteren. Lang niet iedereen in Suriname leeft in kommervolle omstandigheden. Het is triest voor de mensen die dat wel doen.


  Maak melding

 2. Ga toch planten. Eet geen vlees maar vooral geen vleesvervangers. Eet ook geen jozo of nezo maar zeezout.

  Advies eet vers fruit en natuurlijke groentesoorten. Drink veel water.

  Onderzoek de door Dr. Sebi ontdekte African biomineral balance. Is goed voor iedereen!


  Maak melding

 3. Red skin Suriname kopen liever bier dan vreten. Kino winkels vol met eten.en hoeveel Suries planten iets om te eten


  Maak melding

 4. Vegetariers eten ook geen gelatine, ze eten niets van een dood dier. Veganisten eten niets van een dier, dat is het verschil tussen de twee groepen. Vegetariers kun je roomboter voorzetten, een veganist neemt margarine (waar veel mensen weer niet aan moeten denken omdat dit ongezond is en zwaar bewerkt, een slurry met smaak en kleurstoffen). Vegetarisme is op een natuurlijke manier te realiseren, veganisme is afhankelijk van (chemische) industrie. Vegetarisme is niet altijd een keuze, wie uit vegetarische ouders geboren wordt, zal het moeilijker krijgen om vlees te leren eten omdat de daarvoor benodigde darmflora er niet is, deze krijg je grotendeels van je moeder mee. Zijn je voorouders al meerdere generaties vegetarisch, wordt het nog moeilijker. Met beide groepen heb ik veel te maken; zeer welkom boek dus.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.