Suriname blijft geloven in heropleving bauxietindustrie

18

PARAMARIBO, 30 sep – De regering gelooft nog steeds in een heropleving van de bauxietindustrie. Waarnemend president Ashwien Adhin liet dit duidelijk merken in zijn jaarrede tot het parlement. De oude bauxietovereenkomst met multinational Alcoa moet zo snel mogelijk worden ontbonden. Het moet tegelijk de grondslag leggen voor een nieuw begin.

De omvangrijke reserves in het Bakhuisgebergte hebben daar alles mee te maken. Alcoa heeft belangstelling getoond, hoewel het vrijwel klaar is met Suriname. Volgens Adhin krijgt het parlement over niet al te lange tijd een conceptovereenkomst aangeboden. Intussen wordt nog met Alcoa gesproken over milieuschade. Adhin noemt “overeenkomsten voor de opruiming van milieuschadelijk afval.”

Ook moeten gemijnde gebieden worden hersteld. “Met betrekking tot het overleg met Alcoa/Suralco, ter afwikkeling van haar activiteiten in Oost-Suriname, zijn de onderhandelingsteams in de fase van overleg inzake de formulering van een hoofdovereenkomst ter definitieve beëindiging van de Brokopondo-overeenkomst ultimo december 2019”, aldus Adhin.


18 REACTIES

 1. farao al Bouta en Alladhin geloven in sprookjes.
  Sneeuwwitje heeft echt bestaan hoor!
  Staks komt er een Afrikaanse toverfee en die tovert alles weer goed!


  Maak melding

 2. a broko bana voetbal dé prei heavy in ndp- eksiewai, Mi taigie!
  ddb no dé kon morro. prostaat, nierie, adipositas, hoogbejaard, uitspraak 8 december 1982 moorden van de krijgsraad/rechtbank, een gevangenisstraf van 11 jaar gevangenisstraf van de rechtbank in Nederland voor drugstransport naar Nederland, sranan skeer, moni no dé, a srananvolk no dé vertrouw ing morro, kosten van levensonderhoud dierie, enz.

  Wijdenbosch, Misiekaba, Zsiedonia, Doekie, Boeva, Abrambie, dé man dé soekoe foe njam a bal tap ndp-sunfaja eksieway. Sun faja, me taigie. Fiesie play, eerst de man dan de voetbal.

  giem (his)torie!
  IF A bosz, mik bosz, mi lob a play, je stor now!, bel later. A stand dé nul, nul. ee mi sjie! sun faja!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 3. Ik geloof wel in de heropleving en opbloei van de bauxietindustrie, alleen moet de Suri overheid dit heel slim gaan aanpakken.
  Men moet niet alleen bauxieterts, toonaarde of aluminium ingots gaan produceren maar meer in de richting van halffabrikaten gaan denken.

  We weten bv allen dat 3D printing de wereld straks zal overheersen en dat vele producten lokaal (of thuis) geprint zullen worden.
  Velen zullen zoals bij de opkomst van de computer straks een 3d print machine thuis hebben staan.

  Ik zou denken van, dan moeten wij in Suriname Aluminium printmateriaal (filament) gaan produceren voor zowel de hobbyist alsook voor industrieel gebruik.
  Hiermede wordt er een toegevoegde waarde aan het product gegeven (want die is dan klaar voor gebruik), en kan ‘ons product’ voor een relatief hogere prijs in het buitenland worden afgezet.


  Maak melding

 4. Geen wonder waarom bouta zijn vieze werk laat doen door bobojantje adhin. Hij ,bouta gaat lekker onderduiken,en bobojantje adhin moet de woede van het volk incasseren.Wij,het volk geloven niet in sprookjes.


  Maak melding

 5. Als Suriname zover is dan zit de rest op de maan of mars.En wie gaat het werk doen?want in Suriname komt niks van de grond men is gewoon te lui om te werken.


  Maak melding

 6. @Ray, jij noemt de wnd president een ‘bobojante’, maar vooralsnog is hij de machtigste man in Suriname. This guy presently got the power over whole Suriname !

  Welke power heb jij Ray ? Misschien alleen thuis, en misschien ook niet of heeft jou vrouw (of vriend) de broek aan in huis ?

  Think about that Ray !


  Maak melding

 7. Een bodemloze put is, maar goed de rails ligt er al, locomotieven moeten even vrij gekapt van begroeiing, shovels even uit elkaar, en schoon maken en ook de draglins, de investering die toen gedaan zijn en stil gelegt door bouta, gaan toch z’n vruchten afwerpen, zou hij toch een vooruitziende blik gehad hebben, het zou me verbazen, het was geld van die Hollanders dus wat maakt het uit


  Maak melding

 8. Milton@
  Dat komt om dat er van die vlapdrolen zijn zoals jij, doei, kruip terug onder je hunnebed, poepejantje de machtigste man van suriname, laat me niet lachen, als je had gezegt de domste dan ben ik het met eens, en wie de broek aan heeft is dat belangrijk
  Pannekoek, jou machtigste man de broek en heeft heel suriname naar de klote geholpen, je zult nog niet met mij eens, maar dat komt nog wel, als jou machtigste man van suriname aan z’n verplichtingen moet voldoen rente en aflossing van al dat geleende geld, er geen economie tegenover staat, als alleen maar bodem schatten, die door de regering van jou machtigste man van suriname verkwanseld is.

  Alles wat hij heeft belooft, heeft hij niet waar kunnen maken, hoe heet dat ook alweer, veel beloven en weinig geven doet de gek in vreugde leven, alles wat jou machtigste van suriname,
  Heeft Laten verdampen, zul je niet gauw te bovenkomen.
  Figuren zoals jij die hun kop in het zand steken, hebben geen idee wat er allemaal afspeeld in dat mooie suriname.

  Nog zoeen uit spraak geef ze brood en spelen en ze eten uit onze hand.
  Of was B B en r


  Maak melding

 9. Alleen oerdomme ndper’s geloven nog is ddb en roverheid hun paarse sprookjes. Opa taki allemaal idioot bezeten debiele paars verworden zombies der misdaad, leugen en bedrog.


  Maak melding

 10. @Milton

  ik hoop dat er een weg gevonden wordt om de Backhuijs voorraden waarde te laten krijgen op de een of andere wijze.

  Het vereist zeker inzet en veel zweet en duidelijk management met inhoud en veel , heel veel geld en de mogelijkheid om heel goedkope energie te leveren.
  Nu en de komende jaren zal het aan veel essentiele voorwaarden ontbreken zelfs de Chinezen zijn niet bereid met investeringen in te komen.

  Indien Bauxiet in Suriname potentieel had dan hadden de Chinezen wel iets gedaan want het ontsluiten van Backhuis zou haar toegang tot Bauxiet bijna verdubbelen.

  De Chinezen zouden Suriname de power kunnen geven Suralco voor de herontwikkeling te laten betalen.
  Helaas ze doen het niet en dat is een teken aan de wand aangezien haar eigen industrie heel veel werk kan genereren uit een dergelijke ontwikkeling. Veel meer business dan uit wat woningen.


  Maak melding

 11. Hier moet je niet aan beginnen tenzij je zelf allerlei producten van aluminium kunt maken.
  De overheid moet naar een situatie waarbij famiiliebedrijfjes allerlei zaken produceren. Multinationals buiten alleen maar uit en maken mensen tot slaven.


  Maak melding

 12. Sranan Volk, START met het wijzigen van de Grondwet en het terugplaatsen van alle Checks and Balances in onze rechtsstaat en democratie !

  Overheid dient uit te gaan van 100 % TRANSPARANTIE en moet CORRUPTIE 100 % UITSLUITEN !

  De macht dient, vooral in een zwakke democratie /ontwikkelingsland NOOIT in handen te komen van EEN PERSOON ! Er bestaan geen GODEN !

  Voer direct een strenge PERMANENTE SCREENING IN VOOR ALLE POLITICI EN ALLE HOGERE OVERHEIDS-AMBTENAREN ! (inclusief vermogenstoetsen ! )

  In een land waar wet en Grondwet vaak worden geschonden door de overheid, KOMT GEEN ONTWIKKELING !

  SRANANMAN OPO UN AI, WIJZIG UW WETTEN EN GRONDWET EN SLUIT ALLE POLITIEKE ABANNIES UIT !

  PS : Alleen Democratische/Anti-dictatoriale leiders kunnen na invoering nieuwe Grondwet en Screeningswet Sranan ONTWIKKELEN ! Ook eventueel de Bauxietindustrie !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.