Meer dan toerisme: aflevering ‘Pom maken’ in Suriname

14
Meer dan toersime: aflevering 'Pom maken' in Suriname

Suriname kent geen witte stranden, blauwe zee en gigantische hotels. Toerisme in Suriname is vooral genieten van de prachtige bossen, woeste rivieren en de overweldigende natuur. Het land biedt meer dan toerisme: een boeiende historie, een veelkleurige samenleving en betrokkenheid bij de vooruitgang van de plaatselijke bevolking. In de RTV-mediaspecial ‘Meer dan toerisme’ worden reportages in de historische hoofdstad Paramaribo, het district Commewijne, het savannegebied en het Surinaamse binnenland gemaakt.

De vorige uitzending ging over de historische stadswandeling in Paramaribo. Verslaggever Sam Jones neemt nu een kijkje bij het ‘pom maken’. Pom is een populair Surinaams gerecht. En dus is het voor toeristen, ook leuk om pom te leren maken. Als onderdeel van een kennismakingstour kan je meedoen aan ‘de kookworkshop’, zoals Cathrin Jüdell van Suriname Tour Agent dat noemt. Die wordt gehouden in guesthouse De Kleine Historie in hartje Paramaribo.

Bekijk het verslag:


14 REACTIES

 1. Toerisme
  Suriname moet het van eco-toerisme hebben, alleen zullen de voorzieningen hiervoor goed in orde moeten worden gemaakt. Voorbeelden die hieraan voldoen zijn Kabalebo, Berg en Dal, schildpadenoord van Galibie, enkele dorpen van de Inheemsen en Marrons, Centrale Markt Paramaribo, Noodmarkt, Haitiaanse Markt, Gebouwen in Paramario, Presidentieelpalies, Kantongebouw Hof van Justitie, de waterkant, Fort Zeelandia(gebied), winkelsbekijken, sport en cultuur, Lelydorp, mark op Lelydorp, eten en drinken bij de warongs,

  Vissen, bos(nacht)wandelingen, berg beklimmen, jagen, planten, exotische planten en dieren, stroomversnellingen, watervallen, bank bij de warapakreek, in Parmaribo, musea, stadswandelingen/fietsen in Paramaribo, historische plekken, eten en drinken, Palmentuin, Cultuurtuin, Zondagmarkt, dolfijnen bij de samenvloeiing Commewijne- en Suinamerivier, rondvaartboot, ook met korjalen, zangvogelwedstrijden onafhankelijkheidsplein, districten/plantage, Zondagsmarken, districten, plantages bekijken, “Stad-Nieuw Amsterdam”, Stad Groningen, Staatsolie Suriname, zondagsmarkt, logeergebouw, eten en drinken, bij de warongs, rotieshops, Colakreek, beachen langs de Surinamerivier, enz, in Para,

  Nickerie, Bigipan, rijstondernemingen, plantageondernemingen, kerkgebouwen, markt van Nieuw-Nickerie, zeedijk van Nickerie, eten en drinken, kunst en cultuur????, activiteiten?????, musea???, muziek????, hotels zijn er.

  Coronie: klappernoten en varkens, leguanenboerderij, kerken, oostwestverbinding met 2 borden., Totness, logeergebouw, restaurant????, musea????, kunst en cultuur???

  Hotels en reisbureau geven ook genoeg informatie voor toeristische zaken. Het weer, klimaat spelen hierin wel een rol.

  Ook aan veiligheid moet veel gedaan worden, waardoor de toerist zich veilig voelt. Ook de gids zullen goed moeten worden opgeleid, klantvriendelijkheid, en alles zal up to daten moeten zijn, toiletten, handen kunnen wassen, zwemgelegenheden, internetvoorzieningen, zelf bewaking als men met een groep ergens naar toe reist.

  Suriname moet aan alles werken als het echt een rol wil spelen. Ook openbare voorzieningen in Groot-Paramaribo en ook de toeristische oorden moeten goede openbare toiletten hebben voor alle Surinamers, man, vrouw, kinderen als voor de toeristen.

  De gidsen zullen ook hun vreemde talen moeten kennen en daar zal men ook het accent op moeten leggen, Nederlands, Engels, Spaans, Frans, Portugees, enz. en een goed verhaal kunnen vertellen aan wat er op een bepaalde toeristische oord te zien en beleven is. Ook de kleding van de gidsen moet in orde zijn.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. Hoe lang men nog historische uitstapjes kan maken valt nog te bezien…
  Het standbeeld van Mr. Barnet Lyon is al gesloopt.
  Ook het oude wapen op het Paleis is als verprutst.
  Als het paars gepeupel doorgaat zal nog meer (echte en waargebeurde) geschiedenis verdwijnen.
  Geschiedsvervalsing, net als het door baas, verbieden van de schoolboeken waarin de decembermoorden stonden vermeld…


  Maak melding

 3. Pom is een lekker Surinaams gerecht tenminste, als het goed wordt bereid ! Denken jullie dat de blanke toeristen er op zitten te wachten om dat te zien, hoe dat allemaal bereid wordt ? Ze komen het land bezoeken om zich te overtuigen of het inderdaad zo mooi is zo als het in het boekje ( folders ) staat. Vroeger stond het op aanzichtkaarten het volgende tekst ; Suriname Land van gastvrijheid en lacht.
  Dat was heel lang terug, nu moet er eigenlijk het volgende
  tekst op het aanzicht kaart staan. Je bent blank en niet welkom, jouw geld wel ! En loopt vooral niet alléén op straat
  anders, gaan we je geheid beroven ook op klaar lichte dag als dat nodig.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 4. @ Passant

  Ik ben het best met u eens dat Suriname heel veel te bieden heeft. Ik heb er van genoten. Heerlijk ontspannen naar de jungle luisteren in een hangmat of boven een Sula genieten van een passerende Korjaal met Schoolkinderen.

  Helaas heeft Toerisme in Suriname in een keerzijde. Hoe mooi een locatie als Berg en Daal ook is. Door het personeel is de Prijsprestatie verhouding ver onder de maat.

  Berg en Dal is duurder dan bij voorbeeld het Stanley in Nairobi maar komt nog niet op de helft van de service.

  Service is het sleutel woord voor succes in het toerisme en het gastvrij ontvangen van pensionado’s. Beide kunnen heel veel geld brengen naar Suriname.


  Maak melding

 5. Zelfs de gidsen zijn boeven.Toeristen worden geld afgetroggeld.De prijzen gaan 8x omhoog. Werkt niet motiverend en zien er van af.De vreselijke verhalen van pure oplichters. Ik krijg plaatsvervangende schaamte voor mijn volk die zich bezighoudt met dit soort praktijken. Pom kunnen de Nederlanders zelf ook maken. Een kookboek, via Internet dus zo bijzonder is dit gerecht ook niet. Veiligheid, betrouwbaarheid zijn de sleutelwoorden. Dit vind je niet in Suriname. Vorige week is een toerist beroofd van zijn koffer,geld en portemonnee. Hij heeft aaangifte gedaan. Er wordt nietsteeds aangedaan. De volgende dag is hij maar weer vertrokken richting Nederland. Hij zegt nooit meer naar Suriname te gaan. En adviseert ook zijn landgenoten op weg te blijven. Gidsen kunnen ook geen veiligheid bieden.


  Maak melding

 6. Waar men van af moet is om prijzen te hanteren voor ingezetenen en niet-ingezetenen.

  Dat is echt zo toerist-onvriendelijk

  En het is wat JoJo zegt: Surinamers verwarren service aan de toerist met nederigheid. In alle landen in de regio wordt je als toerist ontvangen met een big smile.

  In Suriname kijken ze met ene blik van “Wat kom je doen, val me niet lastig”


  Maak melding

 7. Je kunt die arme toeristen beter leren hoe kwie-kie klaar te maken dan hoe pom klaar te maken.
  Suriname is gewoonweg geen land voor toerisme. Het land heeft echt niets bijzonders zoals bijv. een Piramde, een Taj Mahal, een Vrijheidsbeeld of iets dergelijks en ook geen bijzonderheid van een duizenden jaar oude volk met een historie.
  Het land heeft nog oerwoud, maar dat hebben ook de buurlanden.
  Dus het beste wat het land kan doen is zich concentreren op een gesloten economie, een kleinschalige economie. Reis met paarden ipv auto’s, neem een ossenkar, maak gebruik van kruidengeneeskunde enz.
  Want laten we eerlijk zijn: het land zal de moderne technologische ontwikkelingen nooit kunnen betalen, misschien ook niet kunnen bijbenen. Daarvoor is de bevolking en de economie veels te klein.
  Dus doe dan wat het verstandigst is, leef simpel en maak gebruik van locale simpele middelen. Dan vallen de levenskosten reuze mee en valt er redelijk te leven voor iedereen.


  Maak melding

 8. Een ding heeft Dew Hira gelijk, ze gaan je eerst belachelijk maken, dan gaan ze jouw bestrijden, allemaal om je jouw geluk af te troggelen – Intimidatie, dat van de kraai met het kaas in de bek en de poes, weetje -. Dan win je, want a zoe no fit deng !!
  Zielig, en onmenselijk.


  Maak melding

 9. De klantvriendelijkheid van de werknemers in het toerisme daar moet heel hard aan gewerkt worden, naast dat al de zaken in de eco-toerismegebieden in orde moeten worden gemaakt.

  De toeristen uit het westen zijn gewend aan moderne omstandigheden. De investeringen die er gedaan moeten worden zullen zich wel terug betalen.

  Het mes moet aan 2 kanten snijden. Een goed product, klantvriendelijkheid, enz.

  Er zijn meer dan genoeg mensen die bezig zijn hierin en het beste voor hebben met Suriname, alleen zij die in de toerisme branche werken moeten stuk voor stuk wat hun werk betreft hierin heel goed worden opgeleid.

  De Surinaamse mentaliteit daar moet heel veel aan veranderen.

  Het werk gaat voor het meisje of het werk vóór het meisje
  Wat je eruit wil halen is hoe je het leest en verklaart is aan jouw. Wat vast staat is dat het werk/werken op de eerste plaats komt/staat en dan het meisje.Het meisje staat op de tweede plaats als het om werken gaat. Je werkt niet voor het meisje, maar voor de onderneming en het werken moet uitmuntend gebeuren. Dit eist een goede opleiding, mentaliteit, houding, klantvriendelijkheid, correct gekleed, een smile, juiste toon van praten. De klant is koning.

  Recht En waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 10. Klant vriendelijk zijn is niet nederig, maar commerciële dit is kort door de bocht, maar het is zo, geld stinkt niet, je kunt er zat mee verdienen


  Maak melding

 11. Workshop pom. Ga eerst al die rovers en moordenaars opruimen. Anders wordt het net als zuid africa recentelijk. En dan blijven de toeristen weg. Voor altijd weg.
  Dan hou je alleen nog de nedsuri’s over die geen grote pet hebben van de achterblijvers.

  Tjee


  Maak melding

 12. Workhop pom verzorgt door Maé Kromo en straks worksop roti en bara verzorgt door capitein Abaisa en worksop saoto soep verzorgt door betjie sharmila. Ik vindt het geweldig. su heeft cilinaire rijkdom.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.