donderdag, december 7, 2023
HomeOnderwerpenMaatschappijSurinaamse en joodse roots van Jörgen Raymann

Surinaamse en joodse roots van Jörgen Raymann

-

Does Travel & Cadushi Tours

Jörgen Raymann is geboren in Amsterdam maar groeide op in Paramaribo. In Suriname gaat hij voor het Nederlandse TV programma ‘Verborgen verleden’ op zoek naar zijn roots. Zo wil hij weten hoe het precies zit met de joodse takken van de familie, zowel aan de kant van zijn vader als van zijn moeder. Klopt die joodse afkomst wel en zo ja, waar kwamen zijn joodse voorouders dan vandaan?

Jörgen wist al dat zijn voorouders uit Europa, Afrika, Amerika en Azië stammen. Nu pas komt hij te weten wie waar vandaan kwam, welke rol zij in de geschiedenis speelden en hoe zij in Suriname terechtkwamen. Die ontdekkingen leveren heftige en tegenstrijdige gevoelens over zijn afkomst op.

Prominente Nederlanders proberen in Verborgen verleden te achterhalen van welke voorouders zij afstammen en hoe die hebben geleefd. Waren ze arm of rijk, gewoon of bijzonder, goed of slecht? Hoe hebben ze geleefd en wat hebben ze nagelaten? Welke eigenschappen of karaktertrekken herkennen de hoofdpersonen in hun voorouders? Wat betekenen ze nu voor hen?

Verborgen verleden is gebaseerd op het Britse Who do you think you are? De serie wordt geproduceerd door BlazHoffski onder eindredactie van de NTR. Ook wordt gebruik gemaakt van de expertise van CBG | Centrum voor familiegeschiedenis en de Nederlandse archieven en historische centra.

(FOTO: Jörgen met Jules Donk van de synagoge Neve Shalom in Paramaribo)

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

26 REACTIES
 1. Ja, de nieuwe rage in Suriname . Genealogie. Ook ik heb aan mijn stamboom geschud en schrok van het aantal Nederlandse mannen die uit die boom vielen. Kennelijk zijn Surinaamse vrouwen onweerstaanbaar.


  Maak melding

 2. Ze geven wel een interessante draai aan de strekking van mijn nog uit te brengen boek over mijn stamboom en de lichte kleur in de familie. En geloof me: ik ga paard en man noemen.
  En ik weet het: verandering van spijs doet zeker lekker eten.


  Maak melding

 3. Opvallend is wel dat wij als hedendaagse Surinamers eindelijk op zoek gaan naar onze afkomst en onze gezamenlijke geschiedenis. Het vreemde is dat we die informatie niet hebben doorgekregen van onze ouders en voorouders. Vandaar ook dat het soms best wel confronterend is, om die waarheid te ontdekken. Velen van ons dragen de namen van onze voormalige “eigenaars”.

  Hoe dan ook, de geschiedenis is belangrijk om te kennen en het een plaats te geven. Dat zal de Surinamer sterken en hopelijk motiveren om de strijd aan te gaan die we moeten voeren om onze rechten op te eisen. De Nederlandse regering is zich bewust van het onrecht dat onze voorouders is aangedaan, maar weigert ons als nakomelingen van deze zelfde maatschappij te erkennen als volwaardig lid. Er is nog een lange weg te gaan..

  Opo kondre mang un opo..


  Maak melding

 4. @ Konsensi: In welke zin ben je geen volwaardig lid? Heb je niet dezelfde rechten op onderwijs, medische verzorging, uitkeringen, rechtsbijstand, actief en passief kiesrecht, en andere voorzieningen die elke inwoner van Nederland met een Nederlands paspoort of verblijfsvergunning heeft?

  Welke rechten die je niet hebt wens je op te eisen?

  Of ben je gewoon weer zo’n huilebalk die zich wentelt in slachtofferschap en verder niets presteert?


  Maak melding

 5. @ Konsensi,

  Met Surinamers in je reactie bedoel je zonder meer creolen, die nu pas zijn geïnteresseerd in hun afkomst.
  Ook de Indianen hebben dat niet in zich, voor zover ik het heb begrepen. De indianen zijn vrijwillig vanuit Azië naar Suriname vertrokken. Ze hebben barre tochten doorstaan eer ze in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika aankwamen.

  Voor de rest zijn alle overige Surinaamse gemeenschappen al langer bezig met hun land van afkomst.
  Deze gemeenschappen: de hindustanen, de chinezen, de javanen, maar ook de indianen en binnenlandcreolen hebben hun eigen namen behouden.

  Ook Hollandse kolonisten zijn vrijwillig naar Suriname vertrokken in de hoop op een beter leven.
  Helaas hebben velen van hen het leven gelaten met name door ziekten waar zij niet tegen bestand waren.

  Het is triest dat de ‘witten’ niet eens respect hebben gehad om jullie je eigen namen te laten behouden.
  De slaven waren als nummers geregistreerd en niet met namen.

  Ook de hindustanen waren aanvankelijk als nummers geregistreerd, maar uiteindelijk hebben ze geëist om onder hun namen genoteerd te worden.

  Of dat ook zo is gegaan met de chinezen en de javanen is mij niet bekend.

  Mijn mening: ik zou me niet volledig voelen als ik de naam van een plantagehouder zou moeten dragen.
  Daarom ben ik trots dat de hindustaanse contractarbeiders strijd hebben geleverd voor naamsbehoud. Ik ben trots op mijn hindustaanse voor- en achternaam.


  Maak melding

 6. Hitler had dit door en wilde alleen een zuivere recessieve blanke ras met blond haar en blauwe ogen. Zodat bastaardisering direct als een afwijking zou opvallen. Op die manier kon hij dan de lust van blanken voor niet-blanken indammen.


  Maak melding

 7. @ Kaaiman: Ik begrijp dat je een aanhanger bent van de rassentheorie van de nazi’s. Vermenging van rassen is in jouw ogen ongewenst.

  Praat eens met iemand die dieren of planten kweekt. Die kan je vertellen dat fokken met één soort tot inteelt en tot allerlei rare ziektes, fysieke afwijkingen en lagere intelligentie leidt. Daarom mogen mensen ook niet trouwen met neven of nichten. Bij kleine populaties die alleen de eigen soort willen is op termijn iedereen neef of nicht van elkaar.

  Het DNA van alles wat leeft bestaat uit genen. Van elk gen zijn er twee. In het algemeen verschillen de genen binnen een genenpaar onderling iets. Men noemt ze dan heterozygoot. Is er een afwijking in het ene gen dan vangt het andere gen dat op.
  Bij inteelt krijg je steeds meer genenparen die uit exact dezelfde genen bestaan, homozygoten noemt men die. Is een gen defect dan kan het andere gen dat niet compenseren omdat het ook defect is en ontstaat er een lichamelijk gebrek.

  Menging van rassen noemt men hybridisering. Een hybride heeft vaak betere eigenschappen dan de ouders van die hybride. Als je plantenzaden koopt dan zie je soms staan”: F1 hybride. Daar betaal je extra voor omdat ze beter zijn.

  Dat mensen minder zijn omdat ze “geen eigen soort” hebben is een onsmakelijke opvatting die alleen maar voort kan komen uit een bekrompen brein.


  Maak melding

 8. Zijn van die surinamers die niet donker of van een ander etniciteit zijn. Rayman is gewoon net als Ddb en vele anderen een mix van alles en nog en wat. Hij zoekt en probeert tot een bepaalde soort te horen in dit geval joods
  .Ddb is ook altijd zoekende geweest en loopt de kleine indiaan uit te hangen. Zoals we het in suriname zeggen deze 2 en vele anderem zijn de bonkoro’s van suriname en niets anders.mox van neger en blank.


  Maak melding

 9. Hé Kaaiman, Ik ben een moksie metie en vind het niet leuk wat jij over moksie meties schrijft.
  Ter informatie nog de volgende opmerking: Ik was in 2005 in Suriname met vakantie en raakte in discussie met enkele Surinamers. Op gegeven moment werd mij de vraag gesteld welke de grootste bevolkingsgroep van Suriname was. Ik zei: de Creolen. Neen was het antwoord. Daarna zei ik ; de Hindoestanen. Het antwoord was weer neen. Gramang oso zei ik (ik geef het op) Wel zei degene die deze vraag stelde: de grootste groep Surinamers zijn de moksie meties. Ik kon niets meer zeggen.
  Dus Kaaiman: ik weet niet tot welke groep jij behoort, maar je mag wel een beetje respect hebben voor de grootste bevolkingsgroep van Suriname.


  Maak melding

 10. Broeders en zusters, ipv mekaar af te bekken, ( niet allemaal!) zouden we trots moeten zijn op onze multi etnische bloedgroep. Hier (Holland) raak ik steeds weer geconfronteerd met discriminatie, haat, relegie problemen, cultuurconflicten.
  Door die zoektocht van iedere suri bevestigen we dat wij het verbeterde ras zijn. En hoe je dat maar wilt benoemen, wij zijn gevormd door migratie en samensmelting. Een nieuw ras, de “moksi”.


  Maak melding

 11. #dagga,
  kort door de bocht! Zonder een roti zoals wij die in Suriname kennen, een bami, was Suriname een shithole.
  #jiyani,
  Naar wat ik begrepen heb, hadden de geronselden geen echte naam, en moesten zij hals over kop zich namen van vooraanstaande hindus aanmeten voor vertrek naar de tropen!? Dus ook daar had je die shit al.
  Nogmaals mensen, er bestaat slechts 1 ras; Het Surinaamse ras. Kinderen al van Mama Sranang.
  Een allen die dingens maar wil wegcijferen naar hokjes, is maar zielig hoor. Erken je Sranang NIET als je moederland, dan mag je wegblijven, en opkankeren ja.


  Maak melding

 12. @Hans van de Broek.

  Sluit je ogen maar voor de misstanden binnen de Nederlandse samenleving. Het Nederland dat zich maar blijft verrijken over de rug van de moderne hedendaagse slaven. Anno 2017 is de werkvloer nog steeds de plek waar de Allochtoon heerst.

  De rechten die volgens uw lezing bedoeld zijn voor een ieder, worden met grote regelmaat ingevuld naar behoefte. Eerlijk gezegd lijkt Nederland mij niet het land waar we binnen afzienbare tijd een Obama of een Oprah Winfrey zullen zien opstaan. Daar is gewoon geen plaats voor..


  Maak melding

 13. Hans van de Broek. Sluit je ogen maar voor de misstanden binnen de Nederlandse samenleving. Het Nederland dat zich maar blijft verrijken over de rug van de moderne hedendaagse slaven. Anno 2017 is de werkvloer nog steeds de plek waar de Allochtoon heerst.

  De rechten die volgens uw lezing bedoeld zijn voor een ieder, worden met grote regelmaat ingevuld naar behoefte. Eerlijk gezegd lijkt Nederland mij niet het land waar we binnen afzienbare tijd een Obama of een Oprah Winfrey zullen zien opstaan. Daar is gewoon geen plaats voor..


  Maak melding

 14. Je oorsprong is heel belangrijk masra Sabato. Je oorsprong is tenminste je lot.Ben je een jood dan ben je goed in geld, ben je een hindoestaan dan ben je gierig en spaarzaam , ben je een javaan dan ben je een bami vreter, ben je creool of moksi dan ben je minderwaardig en last van slavernij, ben je een marron dan ben je een kaboela danser, ben je een indiaan dan ben je een hangmatslaper.ben je een arabier ( moslim) dan ben je manlijk. ben je een blanke dan ben je superieur of misbruiker van de dommen Zo is toch gewoon..


  Maak melding

 15. Mensen hebben het zelfs over het kruisen van mensen met dieren, dus waar hebben we het over? Een jihadist met een tijgerin kruisen zou wel een heel gevaarlijke soort opleveren.

  Wat Hitler betreft, het zou een ramp worden als je hem zou kruisen met een papegaai. De hele dag door zou je dan gebral horen.


  Maak melding

 16. Eerst kijken dan een conclusie trekken droplul! Hoe weet je waar hij bij wilt horen. Jouw negatief zelfbeeld projecteren op anderen is precies de reden waarom jullie nooit vooruitkomen! Ga toch werken idioot!


  Maak melding

 17. Geachte onderzoeker,
  Graag wil ik u op de hoogte stellen dat Jùrgen ook Indiaanse voorouders heeft. Hij zei dat in zijn show in 1995 in Breda. Ech wel!


  Maak melding

 18. Archiefonderzoek
  Slaaf of niet verslaafd, pokdalig gezicht, prins, jood, neger, creool, Duitser, vluchteling, Hindoestaan, Inheems, 4 of 5 werelddelen; Europa, Azie, Afrika, Zuid-Amerika, knecht, meester, contractant, Amsterdam, Paramaribo, Jodensavanna, plantage, Jachtlust, moksie, mulat, geen en je wordt je besnuffelt aan je kruis, Dat is ff Slikken! No Spang, blijven lachen, aha! aha.

  Na al dat onderzoek stond het huilen je nader dan het lachen, maar je weet nu wie je bent en ken je je geschiedenis, een slokje, een hapje en het leven gaat verder en kan je grapjes maken ermee of niet?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES