Strenger personeelsbeleid voor ‘beter’ Surinaams onderwijs

24

PARAMARIBO, 27 sep – Minister Robert Peneux van Onderwijs Wetenschap & Cultuur, OWC, wil de kwaliteit van het onderwijs snel verbeteren. Daarom zal strenger personeelsbeleid worden gevoerd. Leerkrachten die qua opleiding niet voldoen, gaan met ontslag. Peneux wil slechts de juiste man of vrouw op de juiste plaats. Het vrijwel ongecontroleerd maken van overuren houdt op.

Het maximum van zeven lesuren per week mag niet meer worden overschreden. Stagebegeleiders in het onderwijs krijgen daar geen extra geld meer voor. Het begeleiden van stagiairs maakt deel uit van de taken van bevoegde leerkrachten. Voor leerkrachten die bestuurslid zijn van een vakbond worden de regels ook strenger. Deze groep mag nog hooguit één werkdag in de week vakbondswerk verrichten.

Tot nog toe mochten zulke leerkrachten vrijwel ongelimiteerd werktijd gebruiken. De Associatie van Leerkrachten in Suriname en de Bond van Leraren hebben de maatregel al als een beperking aangemerkt. Volgens Peneux zijn alle onderwijsvakbonden op de hoogte gesteld. Hoe de reactie is, moet nog blijken. Peneux verwacht een goed schooljaar. Het ministerie zal er alles aan doen om een vlot verloop te garanderen.


24 REACTIES

 1. Die stomme denkwijze van winti wai lanti pai moet voorgoed afgeleerd worden bij de landsdienaren. en wat de vakbondsleider heer Robby Berenstein allemaal gezegd heeft op het nieuws over ditjes en datjes weet de Minister ook. maar daarover gaat het helemaal niet. deze meneer vakbondsleider Robby Berenstein probeert met zijn uitspraak de werknemers op de verkeerde been te plaatsen. en wat hij ook gezegd heeft over de salarissen van de leerkrachten op de Surinaamse Post Spaarbank. de Minister van Financiën kon ook hebben gezegd dat de leerkrachten bij hun bestaande bankinstelling kunnen blijven maar alles wordt via de SPS gecoördineerd. dan wat dan. Het zijn de leerkrachten dat gaan schreeuwen omdat ze hun salarissen niet oprijd zouden kunnen ontvangen. het wordt zeker een hele rompslomp. Ik vraagt mij dan ook af of deze meneer weet waarover hij praat? De vakbondsleiders van tegenwoordig zijn een stelletje opruiers.
  De Minister Robert Peneux van Onderwijs is goed bezig en deze moeten wij de ouders en leerlingen steunen. De heer Telg van Apintie TV heeft terecht een heel goeie opmerking gemaakt over het onderwijs van Trinidad en dat van Suriname. En dit is waar ook! Nogmaals ons geliefland wordt naar de klote gestuurd door een stelletje machtswellustelingen vakbondsleiders en dit moet op een gepaste wijze gestraft worden anders komen we nooit waar we moeten zijn. Men mag ons niet meer betitelen als een bananen republiek er moet gewoon orde op zaken gesteld worden. Het standbeeld van de heer Derby moet terug op het perceel van C-47 en niet op het trottoir.


  Maak melding

 2. Goed zo . Eindelijk iets nuttigs van de minister. Ik ben het niet altijd eens met deze meneer, maar bij deze heeft hij mijn steun . Ik hoop dat de andere ministers een voorbeeld nemen.


  Maak melding

 3. Loekoe a mofo foe “Schrek” ,de kinderen vragen hun ouders wie deze “Dracula” is !!
  Sommige ouders leggen hun kinderen uit dat hij de man is “die opgedonderd was van het examenbureau” dus hij neemt nu wraak op leerkrachten, omdat het personeel van examenbureau ook niet wilde sjoemelen toen het meisje van
  Eugene “Jo Koe” niet geslaagd was voor toelating tot Mulo-school.


  Maak melding

 4. De mini – ster wil de juiste man / vrouw op de juiste plek hebben, dus hij kan ook zelfs oprotten !
  Hij hoort hier niet thuis, wel in een gesticht voor imbecielen,
  daar is hij op de juiste plaats voor deze Gek.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 5. Wat is de “discipline” waarin deze Schrek is afgestudeerd ??
  Toch niet in “onderwijs-diaree, pedagogiek of psychologie” zoals velen deze discipline noemen !!
  Als je geen exacte discipline kan doen dan doe je zo’n onderwijs diaree-discipline of sociologie !!

  Wat een belediging aan het adres van leerkrachten/leraren dat Schrek, de boeler, deze mensen vergelijkt met “raskippen” !!!


  Maak melding

 6. en wie gaan we er dan neer zetten,hoeveel onderwijzers worden er dan onslagen ,heeft suriname zoveel leerkrachten om dit doen slagen.
  Robert Peneux je hebt de lachers op je hand


  Maak melding

 7. Zou er niet eerder een strenger personeelsbeleid moeten komen voor de ministers en hun personeel?
  In elk geval heeft deze minister geen kaas gegeten van hoe te communiceren.

  Kijken naar zijn gezichtsuitdrukking alleen bezorgt mij rillingen over mijn rug.


  Maak melding

 8. Minister Robbertje je houding en uitspraken richting het onderwijs personeel is niet professioneel.Flink ondermaatse uitspraken.
  Docenten moet je niet als een stuk vuil behandeld maar met respect. De docenten in opleiding horen alle steun te krijgen. Ze horen aangemoedigd en ondersteunt te worden voor hun vak in spe. De gebruikte woorden raskippen zegt meer iets over hoe jij mensen de grond in trapt. Mensen zijn geen nummer.Robbertje ik krijg plaatsvervangende schaamte voorje denigrerende uitspraken. Je bent geen Jezus Christus op aarde dus gedraag je. Minister met narcistische trekjes? Go home. Grensoverschrijdend gedrag past niet bij een Minister van onderwijs.


  Maak melding

 9. Meneer Peneux, start aub direct met een strenger wervings- en personeelsbeleid voor de gehele staat Sranan !

  Door permanente en onafhankelijke SCREENING van president tot ambtenaar en van alle politici, komt er een beter en effectief bestuur van het Land !

  STOP MET HET PAARSE PIKI-PIKI PLEI – BELEID !

  PS : Vervolg alle massamoordenaars en alle corrupte figuren !

  Peneux, betaal de onderwijzers op tijd en kom de overheidsbeloften aan de onderwijzers prompt na !

  Meneer Peneux staat trouwens ook achter het saboteren van een lopend strafproces, is voorstander van straffeloosheid voor massamoordenaars !

  Voor onderwijzers pleit Peneux voor strengere regels en strikte toepassing van de bestaande bestaande regels, maar voor moord en massamoord, voor toepassing van onze strafrechtregels daarbij, maakt meneer uitzonderingen !


  Maak melding

 10. Regering ondersteund jeugdigen met school paketten e.d.; wat mij verbaast is, dat alleen een bepaalde etnische groep in aanmerking komt !!
  Waarom krijgen de leerkrachten/leraren in opleiding geen steuntje in de rug om hun opleiding af te ronden ??
  Te oordelen naar het stopzetten van bepaalde opleidingen in Nickerie riekt naar “rancune” !
  Alleen een “idiote-boeler” kan zo kortzichtig zijn !! Op deze manier zullen we op termijn een tekort aan bepaalde leraren hebben !! Idioter kan zo een stopzetting niet zijn! Alsof de leerkrachten alleen voor Nickerie inzetbaar zouden zijn !!
  En nu die rotsooi, om personen die bijna hun opleiding hebben afgerond ,zo de grond in boren! Erger nog om leraren/leerkrachten te vergelijken miet “kippen” !!!
  Weet deze boeler niet dat jarenlang,reeds voor de onafhankelijkheid,MO-A leraren uit Nedrland en Suriname goed en gedegen onderwijs hebben gegeven op alle middelbare scholen !!!


  Maak melding

 11. Indien correct uitgevoerd prima.
  Suriname is in mijn ogen dat per onderwijzer / leraar de minste inwoners terwereld heeft. 1 op 50 ongeveer. Het land zou het beste onderwijs ter wereld moeten hebben lijkt mij.

  Het is dus niet verkeerd de lakens op te schudden en allerlei gegroeid geknoei weg te werken.
  Daar kan geen bond iets tegen hebben.
  Voor bondskader 1 dag per week vrijgesteld is meer dan genoeg.
  Voor elk wissewasje bij betalen is natuurlijk onzin.

  Maar wel eerlijk beste meneer Peneux en niet met de knuppel opleggen etc. Aub op een normale manier opschonen van het werknemers bestand bij onderwijs.

  Nu door zetten naar alle andere ministeries en de dubbele banen en de mensen die ontheven zijn etc.

  Ook 80% van het kabinet van de President naar huis en het tekort gaat slinken.

  By the way er komt weer een droom begroting aan.


  Maak melding

 12. De omslag naar kwaliteitsverbetering van het Surinaams onderwijs is een welkome geschenk voor de samenleving. O.a. het systeem van modules in het beroepsonderwijs moet het mogelijk maken dat mensen niet zomaar meer blijven zitten. Een niet gehaalde module kan geen belemmering meer vormen om door te stromen naar het volgend schooljaar. Men kan deze module nog altijd het jaar daarop met succes afsluiten.

  Ook het opschonen van het lerarenbestand moet men met gejuich begroeten. Kwaliteitsverbetering is een noodzaak. Onbevoegde docenten moeten plaatsmaken voor bevoegde docenten. In enkele gevallen kan men dispensatie verlenen. De kandidaat dient dan wel binnen een redelijk gestelde termijn zijn of haar bevoegdheid halen. Ik denk hierbij vooral aan docenten in de ITC onderdelen. Om het onderwijsvernieuwingsproces en de kwaliteitsverbetering te vergemakkelijken moet er nieuwe wetgeving worden ingevoerd. Voor ambtenaren moet het niet meer vanzelfsprekend zijn dat zij tot hun dood verzekerd zijn van hun baan. Zij dienen een inspanningsverplichting te leveren om hun baan veilig te stellen. Figuren die het vernieuwingsproces tegenwerken kunnen direct ontslagen worden met verlies van alle rechten.

  Al deze maatregelen moeten het rendement van het onderwijs verhogen. Het is toch niet meer van deze tijd dat een overheid gigantisch veel geld in het onderwijs investeert en dat het rendement aan aantal geslaagden gering is terwijl het aantal voortijdige schoolverlaters en blijven zitters stijgend is. Het is allemaal weggegooid geld aan salarissen voor leerkrachten en weggegooide investeringen in leermiddelen, gebouwen en ondersteunende voorzieningen.


  Maak melding

 13. Hoe dom ben je dan, wat is er de laatste 35 jaar gebeurt, het gemak dient de mens, kijk maar wat er met de school pakketten gedaan is, en maar naar elkaar wijzen, wie de schoen past trek hem aan.
  Ik heb die onderwijs mini ster horen spreken, wat een arrogant persoon, net als de rest hun titel gekocht, verbeter het land, begin bij je zelf, nogmaals, veel beloven weinig geven doet de gek in vreugden leven


  Maak melding

 14. O ja, stelen is makkelijker dan leren, mentale omslag in denken.
  Maar ja als je liever lui dan moe bent, en alles voor niks wil hebben, dat de echte mentaliteit


  Maak melding

 15. Er is ruimte genoeg om te schuiven. Er zitten ongeveer 800 afgestudeerde leerkrachten thuis te wachten op een plaats.
  Nu nog een GSM blocker plaatsen op elke school dan is het ook afgelopen met whatsappende leerkrachten en krijgen ze van zelf tijd om eens les te gaan geven.
  De tijd van voorkeur mensen die dan mogen werken is voorbij. En van de 800 die geen tijd hebben om te werken, zie naschoolse opvang soap, gewoon voorgoed naar huis sturen.


  Maak melding

 16. Staatsgreep in opdracht van de voormalige kolonisator daags voor de verkiezingen van 1980.
  Sgt. ballengooier binnen 6 maanden Kaulonel.
  Ja?! Wat verwacht men dan van het nivaue?!


  Maak melding

 17. Wat is deze man nou eigenlijk?
  Onze beste of slechtste minister van onderwijs?
  U mag het zeggen, maar als hij mij voor raskip uitmaakt zou ik hem zeker boelen van kwaadheid. ook al ben ik geen boeler,


  Maak melding

 18. Enkele PAARSE Raskippen :

  Dino B, Hoofd terrorismebestrijding CTU (zit in de USA-Bajes, oa wegens terrorisme ! )

  Dora,ex-minister Justitie, wilde geen openlijke coup en heeft pleegzoon Meriba niet kunnen beschermen !

  Minister YO KOE van Politie en Justitie , vrijwel direct weer ontslagen vanwege teveel aan deskundigheid !

  Ex-minister Abrakadamsky van Openbare Werken , kreeg ondanks verdampen jaarbudget OW een adviseursbaan van Opa D !

  Neef van Opa D., hr Wirth, mocht drie weken lang, directeur Belastingdienst spelen !

  Carifesta-raskip Grantjie, is tot nog toe niet in staat geweest enkele miljoenen te verantwoorden, miljoenen uitgaven Carifesta zijn niet volgens de regels te verklaren !

  Eeen van de EBS-directeuren, is niet ontslagen na de miljoenen kostende, frauduleuze OLIBIS-generatoren-deal ! Hij tekende de deal “in opdracht van hoger hand”, dus mocht hij terugkeren op zijn post !!!!!

  Ex-governor Centrale Bank, Gilmore Hoeffie, drukte toen de staatskas was leeggerommeld, in het geheim, MEER DAN DRIE MILJARD , ONGEDEKTE SRD-BANKBILJETTEN ! Bracht deze na goedkeuring van Hoger Hand, Opa D, in omloop !! Staat Sranan ging FAILLIET !!!!!
  (deze zelfde man heeft nu als minister Financien, Suriname opgezadeld met een GATEN-BEGROTING, waarbij LENINGEN als inkomsten worden gehanteerd !

  DENG PAARSE RASKIPPEN LAI, A NO SO MENEER PENEUX !!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.