Lancering website ‘Lekkers uit Suriname’

22
Lancering website 'Lekkers uit Suriname'

Met de slogan ‘Lekker uit Suriname, thuis geleverd’ wordt morgen de website LekkersUitSuriname.com gelanceerd. De initiatiefnemers bieden een foodbox aan met, zoals de naam al aangeeft: ‘Lekkers uit Suriname’.

De eerste producten zijn al bekend gemaakt en wel heerlijke sausen en marinade’s Zoet-Zout, Gekruid, Vleesmix, Pikant, BBQ en de zoetzure saus. Ook zijn er diverse ‘marron-foods’ leverbaar zoals Podo-Siri, Super Pamaka Kwaka, AfiinGi en Fong Fong Pepré.

Het gaat om een beperkte voorraad voor de lancering op 1 september Online! Kun je niet wachten? Reserveer dan jouw bestelling via een e-mail naar info@lekkersuitSuriname.com met uw naam, adres en het aantal producten.


22 REACTIES

 1. Ik verlang naar pepre watra, kasirie en kasripo. Dat laatste is nergens te koop in Nederland, Worden producten uit Suriname misschien geboycot door Nederland, om het een beetje netjes te zeggen. O ja nu ik toch bezig ben : het wordt de hoogste tijd dat Suriname aan productontwikkeling gaat doen. Op de Nederlandse markt zijn de in Nederland!!!! geteelde antroewa’s 5 keer groter dan de Surinaamse . Ra, ra, Hoe kan dat wanneer men bedenkt dat in Suriname de echte zon schijnt en wij het in Nederland moeten doen met kunstlicht. Surinaamse antroewa’s leken op grote knippa”s. En natuurlijk: ook geen landbouwgif gebruiken hoor.


  Maak melding

 2. HAHAHA,

  Surinaamse winkels,tropische winkels ,supermarkten , lijken op de bakba-winkrie’s/ons belang in Suriname !!
  Surinamers kunnen gaan leren van Turken en Marokanen hoe ze een goed gesorteerde nette winkel/supermarkt moeten opzetten,met alle denkbare produkten,ook Surinaamse !!


  Maak melding

 3. De roodmutjes uit Nederland gaan nu voedselpaketten krijgen uit Suriname (met DHL). Niet meer dan 40 euro per keer besteden anders moet je ook douanekosten betalen.


  Maak melding

 4. @ John: Kasripo wordt gemaakt uit cassave en komt van de indianen lees ik. De vraag bepaalt het aanbod in Nederland en waarschijnlijk wordt het te weinig gevraagd en wellicht wordt het ook niet geëxporteerd. Vraag je familie of ze wat sturen.

  Dat Nederland Surinaamse producten boycot is natuurlijk onzin. Import van voedingswaren van buiten de EU is gebonden aan strenge regels, misschien is dat het probleem.

  Als de antroewa’s uit Suriname komen exporteren ze blijkbaar de beste. Als ze in Nederland gekweekt worden dan is het niet vreemd dat ze zo groot zijn. Nederlandse kwekers zijn de beste van de wereld. Na Mexico is Nederland bijvoorbeeld de grootste exporteur van tomaten.
  Planten kan het niet schelen waar het licht vandaan komt. Ze willen licht, water, voeding en de juiste temperatuur en luchtvochtigheid. En dat krijgen ze en dus worden ze volmaakt.


  Maak melding

 5. @Hans van ben Broek,

  Dat is me een verhaal dat je neer pent. Dacht je echt dat het planten niks uitmaakt of ze door zonlicht of door TL lampen verlicht worden?
  Ook planten hebben een karakter en zonlicht geeft ze wel degelijk een ander karakter dan kunstlicht.
  Waarom denk je dat die kasgroenten geen smaak (meer) hebben? En wat dacht je van de invloed van maanlicht op planten? Natuurlijk maakt dat wat uit.


  Maak melding

 6. De meeste groenten in de Westerse landen zijn genetisch gemanipuleerd. Ze moeten zo snel mogelijk groot worden en hebben een minimum aan voedingswaarde (mineralen). Daarom worden mensen hier zo vaak ziek en hebben de mannen steeds minder “zwemmertjes” . Op youtube zijn voedingsdeskundigen die waarschuwen voor genetisch gemanupuleerd voedsel (zoals mais en soja). Stay away from them, they say. Voedsel uit Suriname heeft dat niet maar heeft weer een ander nadeel, namelijk chemische bestrijdingsmiddelen.


  Maak melding

 7. Hans je vergeet het belangrijkste: de smaak. Ik ben geen landbouwdeskundige maar heb wel een mooi voorbeeld uit de praktijk. Ik woonde in Paramaribo en had een Madame Jeanette peperplant in de tuin. De pepers at ik gewoon uit het vuistje. Een vriend van mij die in Moengo woonde kreeg van mij een plantje. Het toeval wilde dat ik een keertje bij hem op bezoek was. Bij het eten kreeg ik van hem een peper die ik duidelijk herkende. Ik beet erin en de vlammen vlogen letterlijk uit mijn mond. Na een grondige analyse bleek dat de bauxietgrond van Moengo het belangrijkste verschil was. Dus voorzichtig met pepers die op bauxietgrond geteeld worden. Als je in Suriname woont mag je deze proef zelf uitvoeren. Ik koop daarom ook geen Nederlandse pepers. Ik ben n.l. duurder uit omdat de Surinaamse peper vele malen heter is dan de Nederlandse ondanks het feit dat de Nederlandse pepers veel groter en mooier zijn. Dat schrijf ik zonder meer toe aan de zon. De Surinaamse tomaat, boulanger, antroewa’s en overige groenten smaken toch anders dan de in Nederland geteelde. Ook heb ik intussen geleerd dat alles wat blinkt nog geen goud hoeft te zijn. Bepaalde producten vertrouw ik niet meer. Denk bijvoorbeeld aan het eierenschandaal die pas na één jaar, onder druk van de Belgen, bekend is gemaakt. Het zal mij dus niet verbazen wanneer zou blijken dat, net als bij de plofkippen die in de helft van de tijd 4 keer groter worden dan de Surinaamse kippen, hormonen gebruikt worden om de Antroewa’s zo groot en mooi te krijgen. Gebleken is dat Nederlandse producten niet zo vaak worden gecontroleerd als buitenlandse en het is daarom juist verstandig om buitenlandse producten te gebruiken omdat deze zeker door de controles veel veiliger zijn. Jij brengt mij in ieder geval op het idee om met de eigenaren van tropische winkels te gaan praten over de importproblemen die zij op hun weg tegenkomen in Nederland en waarom er zo veel Surinaamse producten niet te koop zijn in Nederland. Ik probeer met mijn misschien te sarcastische manier juist de productie vanuit Suriname te stimuleren. Reden: ik heb op de Portugese markt in Lissabon vrijwel alle Braziliaanse producten te koop gezien (van groente tot allerhande winti pre producten). Misschien moet ik de conclusie trekken dat de band tussen Portugal en haar ex-koloniën van een heel andere kaliber is dan tussen Nederland en haar ex koloniën.
  Wordt natuurlijk vervolgd.


  Maak melding

 8. Nederlanders zijn heel goed in alles achter glazen stoppen. Op de Wallen stoppen ze die dames ook achter de glazen. Het handelswaar moet natuurlijk goed zichtbaar zijn. Na de daad direct biechten bij de dominee en zo is het land van handelaren en priesters ontstaan.


  Maak melding

 9. @ Pindakaas: Zonlicht bestaat uit elektromagnetische straling van verschillende golflengten. De som daarvan ervaren wij als wit licht.
  Studie heeft uitgewezen dat planten vooral blauw en rood licht nodig hebben. Groengeel minder, vandaar dat ze groen zijn. Ze absorberen dat licht niet maar weerkaatsen het.
  Planten gebruiken dat licht als energiebron voor hun chemische processen. De bron maakt niet uit, als het maar de juiste golflengte heeft. Tegenwoordige assimilatielampen benaderen het juiste licht. Bovendien gebruiken tuinders nog altijd liever zonlicht dan dure elektriciteit voor verlichting.
  In veel landen zie je ook dat men bepaalde groenten in pakhuizen kweekt op water met alleen licht van led lampen. Dat het minder zou smaken is een verhaal.

  @ John: Dat pepers op een andere grondsoort anders smaken komt waarschijnlijk door de voedingsstoffen in die grond. In mijn kas in Nederland heb ik een Madame Jeanette plant en die pepers eet jij niet zo maar op. Als ik ze in de keuken verwerkt heb dan moet ik mijn handen heel goed met water en zeep wassen anders branden gevoelige plaatsen zoals neus, lippen en ogen als ik ze aanraak.
  Voor goede Madame Jeanette hoef je niet naar Moengo. Potgrond van het tuincentrum en een zonnig plekje voldoet ook. Wel goed voeden, het zijn hongerige planten en je krijgt pepers bijna zo groot als die snoeppaprika’s.
  Op een verjaardag heb ik de gasten eens soep gegeven met één zelf gekweekte Madame Jeanette er in. Enkel gasten hebben de soep niet gegeten, ze vonden het te heet.

  Boulanger heb ik ook in mijn kas staan en die draagt ook redelijk. Volgens mij smaakt hij hetzelfde als die ik in Suriname had. Ik vind er eerlijk gezegd niet zo veel aan, maar dat zal wel aan mijn kookkunsten liggen.


  Maak melding

 10. John@
  Dat Nederlandse producten minder gecontroleerd dan buitenlandse, is dat een aan name of weet jij dat zeker?
  Het kippen schandaal is opgeblazen door de journalistiek, er zitten in huishoud producten met de zelfde werkzame stof, tot 5-10 maal de concentratie,dan in het kippenei denk aan mieren poeder.
  Men moest wel 20 eieren per dag eten zou het een op de miljoen schaden veroorzaken dit heeft met LD waarden temaken. En dan te weten dat de werkzame stof na een week is uit gewerkt, het is verboden dat kan ik niet ontkennen.
  Maar is niet schadelijk voor de volks gezondheid, is gebleken bij nader onderzoek.
  Ze zoude de krant of journalist aansprakelijk moeten kunnen stellen, geen onderzoek laten verrichten wel klakkeloos publiceren jammer, wel ademen de heledag giftige stoffen in alleen weet je het niet.


  Maak melding

 11. Dat geval van de eieren klopt want er zijn tientallen miljoenen eieren intussen vernietigd. Diverse eierenboeren zijn intussen failliet of dreigen failliet te gaan door de schadeclaims die ze zullen ontvangen. De boeren op hun beurt willen de bedrijven aansprakelijk stellen die de kippenhokken luizenvrij hebben gemaakt met een spul waarin het verboden middel was verwerkt. In Suriname zou dit luizenprobleem heel simpel op te lossen zijn. Ik ga niet zeggen hoe. Dit geval was sedert augustus 2016 bekend in Belgie, maar op verzoek van Nederland geheim gehouden. zie de berichtgeving hierover op het Internet.

  Verder: Elke doos uit het buitenland wordt gecontroleerd. met name uit Suriname . Een journalist genaamd Stegeman heeft ook het bewijs hierover geleverd. Hij heeft het bewijs geleverd dat dozen binnen de EU verzonden niet worden gecontroleerd. Wat hij heeft gedaan? Hij is naar Belgie geweest , een revolver gekocht en op de post gedaan voor zichzelf. Hetzelfde heeft hij gedaan met ammunitie. En wat gebeurt er. Hij ontvangt de dozen keurig op zijn adres. Natuurlijk is dit programma op de TV uitgezonden en de Nederlandse autoriteiten moesten met het schaamrood op hun wangen bekennen dat dozen binnen de EU minder of helemaal niet gecontroleerd worden ten opzichte van dozen uit het buitenland. Er is momenteel een procedure in de maak tegen de belastingdienst door mij. Reden: als je in jouw belastingrapport of -aangifte de term Suriname laat vallen krijg je gegarandeerd controle door een belastinginspecteur. Mijn standpunt in deze is dat als Nederland een politiek probleem heeft met Bouterse, wij in geen geval fiscaal last daarvan willen hebben. Nog een voorbeeld: ik heb vaak Sofinummers aangevraagd voor in Nederland illegaal verblijvende Turken en Marokkanen. Nooit een probleem gehad. Op de dag dat ik een sofinummer voor een Surinamer aanvraag breekt de hel los. Ze schrokken toen ik ze erop wees dat ze hiermede het bewijs hadden geleverd dat Surinamers een andere behandeling kregen dan andere buitenlanders. Ik heb besloten om een boek over al deze avonturen, die ik in Nederland heb meegemaakt, te schrijven. En waarom ik zeg dat de goederen en dozen uit Suriname zwaar worden gecontroleerd? Vaak vind ik een briefje in een uit Suriname ontvangen doos waarop staat dat ze goederen (droge garnalen) uit veiligheidsredenen uit de doos hebben verwijderd.
  De rijst uit Suriname komt via een omweg (de Antillen) naar Nederland.
  Wat wij hiertegen zouden moeten doen?. Suriname laat dit op zijn beloop, maar wij zouden zo veel mogelijk naar de rechter moeten stappen. Arresten oftewel rechterlijke uitspraken worden gepubliceerd en Nederland wil niet afgaan door zaken te verliezen met name van Surinamers. Het probleem is dat ik niet over geld beschik om dit op mij te nemen anders had ik dit tot een nationale sport van mezelf verheven totdat de nodige duidelijkheid was geschapen. Zeker is dat de juridische weg bewandelen een heleboel problemen van en voor Suriname zou oplossen.
  Ik doe daarom een beroep op de Surinaamse kippenboeren. Ik wil Surinaamse kippen uit Suriname importeren en in Nederland verkopen. Reden: Nederlanders zijn intussen uitgekeken geraakt op de plofkippen en willen nu weer gezonde vrije uitloop kippen. De kippenboeren van suriname krijgen van mij de garantie dat ik voor elk wisje wasje naar de rechter stap. Welke Surinaamse kippenboer durft.
  Productie verhogen in Suriname is één, je moet het ook kunnen exporteren en Europa is een goede afzetmarkt.


  Maak melding

 12. @ John: Sofinummers aanvragen voor mensen die daar geen recht op hebben is frauderen. De fout is niet dat Surinamers ze niet kregen maar dat anderen ze wel kregen. Waarom doe je dat? Je berokkent de Nederlandse samenleving schade en je bezorgt migranten een slechte naam.

  Goederen verzenden binnen de EU is wat anders dan van buiten de EU naar bijvoorbeeld Nederland. Gemeenschappelijke markt, weet je wel. Vrij verkeer van personen en goederen binnen de EU. Zou Suriname een provincie van Nederland zijn geworden dan waren ze nu ook lid van de EU met alle voordelen. Dan hadden je vrienden bovendien al een sofinummer en kon dat “Lekkers uit Suriname” gewoon naar Nederland gestuurd worden.

  Wat men nu nog zou kunnen doen is aansturen op een associatieverdrag met de EU als ex-kolonie van Nederland. Daar zijn regelingen voor, maar dat mag natuurlijk niet van Bouterse.

  Het probleem met Surinaamse producten is dat het heel kleinschalig is en er geen leveringsgarantie op langere termijn gegeven kan worden. Daarom importeert men tropische producten liever uit Azië, die markt is volwassener en professioneler. Bovendien zijn veel tropische winkels in handen van Aziaten. Die kijken liever naar het land waar ze de meer affiniteit mee hebben.

  Wat men in Suriname zou moeten doen is een coöperatie van landbouwers oprichten die dat soort zaken regelt. Dan kun je een kantoor bemannen met mensen die verstand van de regels hebben en de zaken kunnen coördineren zodat Nederlandse, of andere buitenlandse klanten, vertrouwen kunnen hebben dat afspraken omtrent levering en kwaliteit worden nagekomen.

  Eerlijk gezegd twijfel ik aan de levensvatbaarheid van de handel in voedingsmiddelen uit Suriname. Het is vooral een heimweemarkt die steeds kleiner wordt. Bij de AH XL in mijn woonplaats verkochten ze diepvriesroti (uit Nederland). Bijna niemand kocht ze en nu zijn ze er niet meer.

  Wie gaan je klanten worden? Surinaamse winkeltjes? In ieder geval niet de supermarkten, met wellicht als uitzondering de Amazing Oriental supermarkten, die hebben alles, ook de diepvriesroti. Alleen, kan de Surinaamse landbouwer aan hun eisen voldoen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.