Verdwenen bioscopen in Suriname: Theater Tower

26
Verdwenen bioscopen in Suriname: Theater Tower

De Filmkijker schrijft al jaren over films en kijkt ook graag naar de bioscoopgeschiedenis in diverse steden. Deze zomer is ook een aantal voormalige bioscopen in Suriname opgezocht om hierover artikelen te schrijven. De eerste staat vandaag online, over Theater Tower!

De Tower bioscoop opende z’n deuren in 1948. Het ontwerp is van architect Willem Eduard Sniphout (1890-1972) en is geïnspireerd door Amerikaanse bioscopen. Tower heeft één zaal, die zich bevindt op de eerste verdieping.

Lees het uitgebreide artikel op http://www.defilmkijker.com en bekijk daar een aantal interessante foto’s van toen en nu!

UPDATE 23 aug:
Na vorige week gekeken te hebben naar theater Tower, kijkt defilmkijker.com deze week naar misschien wel één van de meest luxueuze theaters van Suriname, Theater Star. Lees het artikel hier.


26 REACTIES

 1. Vergane glorie en nostalgie.
  Tower, Star, Bellevue en Luxor waren de bioscopen. later kwamen er wat bij.
  De historie van Star waar de song festivals werden gehouden (Ruudje, Cumberbath, Bijlhout, Nijman , Harris etc) en de beste films in die tijd waar je in de rij moest staan voor een matinee kaartje op zondag van El Cid tot de Tien geboden van Spartacus tot James Bond en de films van Elvis Presley.

  Wat een tijd he. Nu doet de jeugd andere dingen.


  Maak melding

 2. @Bigi Sma,

  Nu doet de jeugd aan Kabula-dans !! Zie de examen resultaten!
  Ze wachten op de Misjie-ka Dubai van awariedomri Misjie-ka !!

  Rusland, wanneer wordt je wakker om je achterban ook wakker te schudden ???


  Maak melding

 3. Wat was Su toen mooi. Netjes en mooie aanplant in de stad. En niet te vergeten de prachtige panden.

  Nu:
  Een smerige stad. Alles wordt verwaarloosd en vernietigd. Surinamers hebben totaal GEEN verstand van stedenbouw. Jammer!

  Ja, toen was Su nog van Ned.


  Maak melding

 4. Stalles 15 cent.Parteire 35 cent en balkon voor de elite 75 cent.Geen Iphone geen t.v. maar was een heerlijke tijd waar mensen nog respect voor elkaar konden opbrengen.Normen en waarden bestonden er nog.


  Maak melding

 5. Ja jammer , nu heeft selfreliance het gebouw in opgekocht en gebruiken het. Is weer opgeknapt. Ja geen enkele regering doet het goed met gebougebouwen. Omdat er een wet van boedel is die men zal moeten veranderen zodat men vele gebouwen kan.opknappen


  Maak melding

 6. @@ 🌞 side!! ja mang!! weet je nog aan de Heiligenweg de kraampjes met bloedworst, de sproorweg naar onverwacht! de joden kwamen de deur uit met een zwarte hoed op. lopen langs Jasodra theater alwaar de uma’s opo bobie zaten in het donker, alwaar geen rat durfde iets verkeerds te zeggen! Nu zeggen ze yu map…ng! respectloos zijn ze nu!! en als je niet uitkijkt nemen ze jou mee!! Er is een overduidelijke veschil tussen nu en toen!! Toen was het echt buitengewoon mooi en alle vrede en trots!! jawel in de kolonie tijd!! nu is het bouta tijd! Star is nu Casino! alles naar de verdoemenis!! Ik denk dat henk arron het ook zo gewild had!! hij leeft toch niet meer en ziet ook geen bal!! wij hebben het te verduren!!! dank zij de moerschonts en de DIDIBri’s!!


  Maak melding

 7. @side

  Een extra bijdrage, met bloedend hart en een traantje weg pinken, ga ik teug naar de jaren 60. In de tijd van Elvis en Chubby Checker the drifters en supremes etc.

  Ai dat was mij een tijd.
  Door de weeks naar de film en snel een tjauw min halen naast Tjon Soe JIn aan de keizerstraat of naast Luxor de chinees waar je voor 75 cent een tjauw min moksie kon halen.
  En soda fountain voor een lekkere cone softijs.
  Matinee op zondag
  Voetbal op zondag met als uitsmijter siksi yuro broempie (Robin Hood) met Haltman, Krenten etc. Leo Victor met Schotsberg en Purperhart, Transvaal met Barron en Grootfaam etc.
  Ai dat was zondag na de matinee in STAR te hebben gezocht de andere activiteit die ik bezocht.

  De kleine bami winkel aan de Rust en Vrede straat en bloedworst met onder de winkel van Tjong A Kiet
  Door de weeks of op zaterdag een roti van Joosje of de rotishop (naam vergeten) iets voorbij de Anniestraat waar de sprite fabriek stond.

  Ai en dan heb je als de BMW’s (bijleg met winst) voor 2,50 kon je dansen (het meeste soul want dan had je iemand die ontmoet die je een goede dans dag kon bieden. Tijd van otis Redding en Brook Benton.

  Blauwgrond was er niet. Je kon 2 dingen doen
  Op de fiets de zandwegen berijden op zoek naar activiteiten vooral tijdens school vakanties zoals bronsplein aan de gemenelandsweg de kermis in het weekend de vele voetbal toernooitjes of met vrienden een potje biljarten maar vooral troefcall.

  Ai dat waren tijden waar
  vriendschap oprecht was
  sociale controle, door de omgeving waar je jezelf bevond, bestond.
  fetie met vuisten (geen wapens) maar daarna weer gewoon doen
  Je hele salaris afstaan aan je moeder omdat er nog vele monden te voeden waren en moeder zorgde zoals altijd voor je kleding etc.
  Palmentuin bezoeken en zelf basketballen op het veld van Chunf Fa en daarna Paramaribo aan de gravenstraat.
  Toen waren het CLD en Indepediente maar ook Bleu Birds en de Arend en Yellow birds en Silodie goed konden basketballen.
  Denk aan Petricie, Van Eijck, Leysner, Tjon A man en Brewster en de gebroeders Sibilo.
  Ai dat was hetgeen ik mij kan herinneren.

  Als schoolgaande jeugd de vele schooltoernooien zoals basketbal en voetbal.
  Schoozwemmen in parima.


  Maak melding

 8. Side, wil je nog een mooie herinnering?
  Ik behoorde tot de groep wakkamangs, die ervan hield een stalleskaartje te kopen om helemaal vooraan te gaan zitten. De drie eerste rijen van Tower waren voor en van ons. Het filmdoek van Tower was even breed als de zaal. Als je naar de film keek was het net een tenniswedstrijd . Je moest steeds van links naar rechts kijken. Maar ja, daar kwamen wij niet voor. Wij wilden altijd herrie trappen in een bioscoop. Zodra het donker werd en de film brak scholden we de operator uit.
  Ja in het donker was je sterk. Niemand kon je zien. De operator op zijn beurt wilde ons een loer terugdraaien en het lukte.
  Op een avond zaten we zoals gebruikelijk op de eerste drie rijen van stalles en kregen wat reclamefilmpjes te zien. Op zich nog niks aan de hand. Op gegeven moment kregen wij een reclamefilmpje te zien over een voetbalwedstrijd. Een van de voetballende jongens trapte de bal naar de camera. Het effect op ons was dat de bal steeds groter, groter, groter en groter werd. Zo groot zelfs als het filmdoek. Eén van die wakkamangs gilde: “Dok”.
  Het gevolg was dat de jongens die op de eerste drie rijen zaten onder hun stoel verdwenen. Voor ons niet, maar voor de rest van de zaal was het heel komisch. Ze hebben ons de hele verdere avond uitgelachen. Wat hebben we ons geschaamd die avond. Wij, de geweldige wakkamangs uit die tijd dokken voor een niet bestaand gevaar. Ik weet niet wie die operator was, maar hij heeft terecht wraak op ons genomen. Proficiat. Ik denk dat al die wakkamangs van die bewuste avond en die nu nog leven, bij het lezen van dit stuk, rode wangetjes zullen krijgen van schaamte. Het was een avond om nooit meer te vergeten.


  Maak melding

 9. In Tower heb ik mijn eerste volwassen film gezien met mijn javaanse duche. Dat was gedurfd en daarna was de nacht tekort. Er waren ook andere bioscopen; de Paarl, Jasodra, aan de Koningstraat eentje, kwattaweg enz….op zondagmiddag was het altijd gezellig met strak geklede dames en heren die uit heinde en ver kwamen voor de films van Amita Bachan, Dharmindra Ferroz Khan; dam maro dam, toen werd deze theaters ook door andere bevolkingsgroepen ontdekt; hare krishna hare ram.


  Maak melding

 10. @Bigi Sma

  Dit is vergane glorie, nostalgie.

  Dit doet de jeugd in Su niet meer. Ze gaan liever de criminaliteit in net als hun baas DDB.
  En die apen uit het bos hangen liever op een hoek of in een boom te kijken waar ze hun slag kunnen slaan.

  Jammer voor Suriname. Het land heeft geen moer aan deze generatie en politici.


  Maak melding

 11. Big smile hier bij het lezen van al die prachtige herinneringen. Vooral bij dat verhaal van John in Theater Tower. Ik ben van een latere generatie maar mi lob deng owroe torie.

  Dank voor het delen.


  Maak melding

 12. Mooie films gezien in de Paarl, in de jaren 70. Prachtige liederen van Mukesh, Rafi, Kishor, Lata, Asha. Dat waren nog optimistische tijden. En toen kwam die Arron met z’n onafhankelijkheid. Alles weg, in een klap. Die man heeft met een foute beslissing zoveel vernietigd. Maar ja, de zwarten wilden vernietiging, dus….het kwam.


  Maak melding

 13. Panli
  Je hebt volkomen gelijk.
  Ik heb met Bouterse gebasketbald, hij speelde voor Trainers die uitkwam met jongens van het Fraters internaat aan de Gemenelandsweg waar sigarenfabriek en drukkerij leo Victor was gevestigd.

  Dat Bouterse nu zo een figuur zou zijn hadden wij niet gedacht want hij was schuchter en niet de intelligentste.


  Maak melding

 14. Side, dank je wel voor jouw compliment. Kennelijk heb ik te veel leuke dingen in mijn leven meegemaakt en kan ik ook goed navertellen.. Ik heb daarom besloten om al deze leuke verhalen mede op verzoek van mijn omgeving, die ook gek is op owroe tories, in boekvorm t.z.t. uit te geven. Dit verhaal is één van de vele, die ik heb meegemaakt.


  Maak melding

 15. Voor alle duidelijkheid we leven in de 21 eeuw.Vandaag de dag gaat de verandering zo snel niemand kan het bijhouden.That’s life.We gaan tenslotte allemaal ook dood 1X,.


  Maak melding

 16. Prachtige tijden meegemaakt jaren 60 in theater Diamond. Indiase films met Mohammed Rafi en Noor Jehan en het leuke ervan was dat de liedjes van Rafi door mijn Javaanse vrienden werden nagezongen. Wat een tijd Mang !
  Helaas werd begin jaren 70 de sfeer grimmiger omdat de Creolen (en vooral de racist Arron) zonodig zich van Nederland wilden afscheiden. De intelligente Lachmon heeft dit begin jaren 70 weten te voorkomen. Ferrier was in 1967 nog naar Nederland afgereisd om de onafhankelijkheid te bespreken en te bespoedigen. Alleen dankzij de lobby van Lachmon, die vond dat Suriname nog niet klaar was voor onafhankelijkheid, kon dit voorkomen worden waardoor Suriname van Ned. hulp heeft kunnen profiteren. En kijk wat nu met het land is gebeurd. Geen gezinsvertier, overal hoererij, drugsoverlast, kasteels (rovers) en armoede.


  Maak melding

 17. Bedankt allemaal voor jullie leuke verhalen.
  Ik kom uit 1955 en heb net voordat ik naar Nederland ging woodstock in tower gezien.
  Wat n belevenis.
  Geweldig mn 1e echte biosact.
  Dacht dat het in 1970 was.
  Ik droom weleens weg als ik aan Su denk.
  Mn jeugd was zo perfect en had alles wat mn hartje begeerte.
  Hoefde geen eens een krantenwyk te doen.
  Mn 1e vry party had ik in de palmentuin..dat zyn toch dingen die je by blyven.
  Bedankt voor het delen.


  Maak melding

 18. Is fijn te zien dat er niet gescheld word op deze forum. Zo gingen wij Surinamers met elkaar om. Het was een leuke tijd. Ik keek altijd naar kung-fu films..Ik weet zeker dat er een paar zijn die mijn oom Wilfred Kross hebben gekend in de jaren 50/60. Hij was een top wielrenner!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.