dinsdag, april 16, 2024
HomeNieuws uit Suriname‘Slechte cijfers Surinaams onderwijs schuld regering’

‘Slechte cijfers Surinaams onderwijs schuld regering’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 16 aug – De barslechte examenresultaten in het onderwijs hebben direct te maken met het armoedige beleid van de regering Bouterse. Dit Edward Belfort (ABOP), parlementariër en voormalig minister van Justitie & Politie. Het beleid faalt op alle fronten en inspireert niet bepaald tot het neerzetten van goede resultaten. Het is dus verkeerd als de stakingen door het jaar heen als oorzaak worden aangewezen.

De examenresultaten op de meeste onderwijsniveaus vallen tegen vanwege het beleid. “Het is een scala van factoren. Vooral de leiding van het land moet de handen in eigen boezem steken en zeggen: ik ben voor een groot deel debet aan de tegenvallende leerprestaties en dat mensen niet op tijd kunnen worden uitbetaald. Het is de schuld van de overheid”, zegt Belfort tegenover Dagblad Suriname.

Ook de hoge prijzen van goederen en diensten eisen hun tol. Huishoudens worden als het ware kapot gemaakt. Belfort bespeurt ook een ‘enorme demotivatie’ door beledigingen en bedreigingen van de zijde van minister Robert Peneux van Onderwijs Wetenschap & Cultuur. “Het is niet de schuld van de onderwijsgevenden, omdat geen enkele leerkracht wil staken.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

52 REACTIES
 1. Studeren heeft geen zin in een land geleid door moordenaars drugsdealers verkrachters. De meest succesvolle mensen zijn ongeschoolde criminelen.

  Zelfs kinderen van de president zitten in de gevangenis en gaan straks ook presedent worden.

  Criminelen en criminaliteit wordt beloont en studeren afgestraft. De toekomst ziet zeer zwartkleurig uit voor Su. Triest voor de slachtoffers.


  Maak melding
 2. Inderdaad, je vraagt je af, of studeren in dit land nog wel zin heeft, je ziet gillende keukenmeiden op school, die hun emoties niet te baas kunnen, wanneer ze horen, dat ze geslaagd zijn, niet wetende, of ze ūberout wel aan de bak gaan komen, daar dit land geleid word door ongestudeerde criminelen zonder enige visie, en hier is het zo van, mensen met een titel voor hun naam zoals, dr. Of drs. Of ir. zijn ondergeschikt aan mensen zonder enige vorm van scholing.


  Maak melding
 3. Hard maar waar. Het gros van deze leerlingen zijn van huis uit paars belast. Pa of ma is een fervente nationale domme persoon aanhanger, een vereerder en aanbidder van de grootste mislukkeling in de Surinaamse geschiedenis, Ddb, die ook nog als grootste misdadiger, veelvuldig moordenaar en drugsbaas de geschiedenis boeken zal ingaan. ook het oerdom paarsdom idioot kloter volk, de ndpers zullen als paars bezeten oerdomme knettergekke debielen in de geschiedenisboeken vermeld worden. Wat een oerdom klotervolk en wat een misdadige afgod ddb, sa e mek deng ka moro kakalakka. Wo ka…


  Maak melding
 4. Oorzaak en gevolg dus, een falende regering die de leraren slecht of niet uitbetaald, die dus regelmatig het bijltje er bij neerleggen , de vaak ongemotiveerde leerlingen door de slechte omstandigheden thuis en op school, die onvoldoende les krijgen


  Maak melding
 5. PARAMARIBO – Een vrouw uit Suriname, vermoedelijk een aanhangster en fervente bewonderaar van Ddb, leider van de Nationale Drugs Partij, de mpp NDP in Surcokebabwe is dinsdag met een hoeveelheid cocaïne aangehouden in Bahamas. Zij arriveerde met een Caribbean Airlines-vlucht, meldt de politie van de eilandengroep. Ook een vrouw uit Guyana is dezelfde dag met een partij cocaïne gearresteerd. De vrouw uit Suriname werd kort na aankomst aangehouden op de Lynden Pindling International Airport door agenten van de Drug Enforcement Unit. De drugs werden ontdekt nadat haar bagage werd gevisiteerd.
  Love DDB is love coke.


  Maak melding
 6. mijn landgenoten maken een grove denkfout, dat men zou kunnen bedenken. men moet niet vergeten dat geld (hulpmiddel) een zeer grote rol speel. dit hulpmiddel is nooit genoeg, hoe meer zielen des temeer vreugde. en dit weten de vakbondsleider beter dan jij en ik. waarom wacht men tot de repetitie en examen periode om actie te voeren? dit is wel een onmenselijke/onpedagogisch handeling van de vakbondsleiders. de schuld ligt niet bij de leerkrachten maar bij de vakbondsleiders. ik zou zeggen, de onverantwoordelijke laten vervolgen wegens het toebrengen van ernstige beschadigingen aan de leerlingen en de ouders die elke maand weer over de brug moet komen voor allerlei onnodige onkosten. de minister dient ook zijn verantwoordelijkheid te kennen en geen dingen zomaar gaan beloven! als er geen geld of wat dan niet beschikbaar zijn of vrij gemaakt kan worden wegens de slechte economische situatie. kan de minister onmogelijk dingen gaan beloven dat niet haalbaar zijn. de vakbondsleiders weten bij voorbaat dat ze het zeer moeilijk gaan maken voor de minister en een staking onvermijdelijk zouden kunnen zijn. dus laten de heren vakbondsleiders met een ander verhaal komen. want het gelul van ditjes en datjes is al genoeg verouderd. de school resultaat ligt daar en wie zijn de schuldigen? nogmaals dit is niet de schuld van de leerkrachten maar zeker van de (gelukzoekers) vakbondsleiders.


  Maak melding
 7. Elk zichzelf respecterende samenleving weet uit principe dat onderwijs zin heeft. Dat het studeren consequent ondermijnd wordt is een vraagstuk dat door de studerenden in belang voor de eigen toekomst opgepakt kan worden. De geschiedenis leert ons dat zodra Bouterse en zijn kliek de regeermacht hebben onderwijs, gezondheidzorg en veiligheid het zwaarst te verduren krijgen. De aandacht wordt telkenmale verplaatst naar een vijandbeeld. Wie en wat is de vijand van Su is nooit helder gemaakt. Psychologisch achteruitgang van het volk van Suriname is een ideologie die uitgevonden is om ze te onderdrukken; wit vs zwart! De sint vs de slaaf. Wie regeert in Su ; het volk of de mandaat houder toegeworpen door datzelfde volk om de eigen puinhoop op te ruimen. En raad eens, zelfs dat kan Men niet. Maar als om het eigen hachje gaat; wie wint van de duivel?


  Maak melding
 8. Tigri barba, kan het nog steeds niet verwerken dat hij door president Bouterse werd vereeuwigd met de titel ‘ slechtste minister van Justitie ‘ van Suriname.


  Maak melding
 9. @ RobG
  Tigri barba, kan het nog steeds niet verwerken dat hij door president Bouterse werd vereewigd met de titel “slechtste minister van Justitie” van Suriname.

  Is helemaal geen schande als je zo genoemd word door de slechtste en misdadigste president van Suriname, integendeel een soort geuzenbenaming dus


  Maak melding
 10. Helaas voor Belfort,

  Klopt zijn stelling niet.

  http://dwtonline.com/mobiel/?node=420267

  Het probleem lijkt behalve de structurele problemen in het onderwijs toch aan de stakingen te liggen.

  Hoe dan ook, er moet een Deltaplan komen voor het Surinaams onderwijs waar zowel oppositie als coalitie aan willen werken.

  Helaas is samenwerking niet ons sterkste punt, zeker niet in de door de politiek gepolariseerde samenleving.


  Maak melding
 11. De stakingen van onderwijspersoneel zijn voor HONDERD PROCENT een gevolg van PAARS WANBELEID tov de onderwijsgevenden !

  Lanti ript teveel KOOPKRACHT van ook deze mensen en komt BELOFTEN tot VERBETERING niet na !

  Natuurlijk gaan kinderen met hongerige maag naar school en kunnen ook leraren zich minder goed concentreren door de socaal-economsche PAARSE RAMP in Sranan !

  STOP HET PAARSE rommelige WANBELEID !

  NIEUWE LEIDING KAN HET DOOR PAARS VEROORZAAKTE FAILLISSEMENT AANPAKKEN !!


  Maak melding
 12. Belfot moet zich bezig gaan houden met zijn auto handel.
  En de drugs handel van zijn neef en de andere familie en vrienden van m.
  Wat heeft hij gedaan toen hij minister was?santoki bedreigen en trachten te chanteren? Hij lult gewoon omdat hij weet dat hij nooit meer in het macht centrum zal zitten


  Maak melding
 13. ik heb naar het programma In de branding gekeken. Een oppositielid stelt een vraag over het Sociaal contract dat de regering met het volk van Suriname heeft afgesloten. Zijn vraag was hoe het komt dat DDB en getrouwen in weelde leven en het volk, dat op DDB heeft gestemd, in armoede?
  En onze klote president zat vast. Via allerlei draaikonterij probeerde hij zich uit zijn benarde positie te lullen, wat hem niet lukte. Een heel betoog over het IMF kregen wij te horen, maar het antwoord op de vraag niet. Wat denkt onze kaolo president? Dat de oppositie even lief zal zijn als zijn lik tongo zuigende coalitieleden, die in opdracht van hem geen moeilijke vragen mogen stellen?. Neen, deze vent die niet in staat is om de oppositie van repliek te dienen is niet mijn president. Dit is overduidelijk ook de reden waarom hij geen DNA vergaderingen bezoekt. Hij is bang en loopt de kans te schijten in zijn broek van angst door al die moeilijke vragen. Een Angsthaas. Ik nodig jullie uit om naar de branding te kijken en geniet ervan hoe een DNA-lid onze geweldige president klem lult. Ja, als je president wil worden moet je hiertegen kunnen. Dit is jouw werk. Jij moet anderen klem praten en niet omgekeerd.


  Maak melding
 14. Afgestudeerd en dan?
  Met een mulo diploma (middelbaar uitgebreid lager onderwijs) is de kans op werk die de doorsnee Surinamer zoekt (kantoorbaan met stropdas) nihil. Je kunt een functie krijgen als winkelbediende, kassier, magazijnmedewerker etc.
  Verder studeren? Waarvoor?
  Heb je de welbekende kruiwagens dan kun je het zelfs schoppen tot Hoofd CTU of een gesponsorde baan.
  Daarom stemt de doorsnee op de coalitie hopend op een aalmoes (baan bij lanti).
  Doorstuderen met wat? Je ouder(s) hebben het niet en kunnen dus niet bijspringen.
  Zoals de coalitie heeft aangegeven “deze regering stuurt / dwingt e moeders en hun dochters naar de sex industrie om te werken


  Maak melding
 15. Werkloosheidspercentage van Suriname is gemiddeld 12%.
  Studenten die per jaar afstuderen is gemiddeld 20%.

  Wordt er in Suriname werkgelegenheid gecreëerd?
  Neen, alleen maar vingers wijzen naar anderen.


  Maak melding
 16. Bigi sma.
  Zo kan je zien hoe de intrinsieke waarde van de diploma’s in Suriname is afgenomen. In mijn tijd was een Mulodiploma geweldig. Met een Mulo-B kon je nog bij de luchtmacht van Nederland piloot worden. Nu stelt dit diploma net als het ULO diploma van vroeger geen moer meer voor. Ook het AMS diploma heeft een verschrikkelijk waardedaling ondergaan. Vroeger kon je zonder problemen toegelaten worden tot elke universiteit en voor elke studie in Nederland. Nu kan het niet meer.En dit is begonnen vanaf die zogenaamde revolutie. Ik begin mij af te vragen wat voor positieve dingen die revolutie ons heeft opgeleverd. Geen moer. Deze revolutie , geleid door een stelletje domme jongens heeft gezorgd dat niet alleen ons onderwijs, maar ook onze gezondheidszorg en ook veiligheid – om slechts enkele zaken te noemen – naar de klote zijn gegaan. Weg met al die stomme en klootzakerige revolutionairen met DDB als eerste.


  Maak melding
 17. Een ieder die van mening is dat stakingen de oorzaak zijn van slechte resultaten denken dat het onderwijs en met name de overdracht van kennis nog steeds op dezelfde wijze geschiedt als in de vorige eeuw en het begin van deze eeuw. FOUT
  Leerlingen moeten
  1.minder uit het hoofd leren
  2.minder op de docent steunen
  3.meer zelf uitzoeken.

  ad 1). Minder reproductie. Dit moet veel minder worden beloond (laag cijfer toekennen).
  ad 2 en 3). Aangezien de leerling zelf meer MOET gaan doen, kan hij of zij, bij afwezigheid van de docent om wat voor reden dan ook door gaan met studeren.
  De docent dient bij aanvang van het studiejaar twee zaken te regelen (controle door de leiding!):
  zorgen voor een studiewijzer voor een periode van bijv 3 maanden en een duidelijk overzicht wanneer de grote toetsen zullen plaatsvinden.
  hierin moet staan wat de te bestuderen lesstof is en hoe zwaar elke toets geldt.
  De leiding dient in overleg met de docenten herkansingsperioden af te spreken
  Pas als ze echt vastlopen dienen de leerlingen de docent om hulp te vragen.
  Het kind ontwikkelt zich, wordt uitgedaagd en leunt minder op de docent.
  Dit vergt van zowel de docenten alsook van de leerlingen een aanpassing in de wijze van lesgeven als ook van het studeren.
  Daarnaast moet er van docenten worden geëist dat zij zich bijscholen.
  Immers de overdracht moet anders, de lesmethodes zijn veranderd (minister zorg voor nieuw lesmateriaal!) en de onderwerpen die bestudeerd moeten worden zijn aan veranderingen onderhevig.
  Je zal in de onderbouw hieraan moeten beginnen.


  Maak melding
 18. Er is iets fundamenteels mis met het onderwijs in Suriname. De overheid heeft veel gedaan voor het onderwijs. Er zijn heel veel scholen bijgebouwd, het aantal leerkrachten op de scholen is uitgebreid waardoor er geen lessen uitvielen. Maar er zijn groepen in het land, verbonden aan vakbonden en politieke partijen, die het proces van onderwijsvernieuwing met sabotage en stakingen tegenhouden. Bij deze groepen gaat het niet om het belang van de leerlingen en studenten. Zij werpen ook allerlei barrières op ter voorkoming van hun eigen inspanningsverplichting om het onderwijs te vernieuwen. Er gaat namelijk veel van hen gevraagd worden en daar hebben zij geen zin in. Ze willen het liefst alles laten bij het oude.


  Maak melding
 19. Bilal, jij zit samen met jouw Islamitische geleerden met een groot probleem opgescheept. Geen enkel dier lijkt zoveel op de mens als het varken. Een varken is een alleseter met vergelijkbare spijsvertering.

  Verder is de grootte van organen als het hart, nieren, aalvleesklier vergelijk met de mens. Onderzoeken hebben na lange studies ontdekt dat het varken veel gelijkenis vertoont met de mens. De bouwstenen van het varken zijn bij uitstek geschikt om menselijke kwalen / ziekten te genezen.

  Reeds nu worden delen van varkensharten geïmplanteerd in mensen. Door de nieuwe ontdekkingen zullen meer organen van het varken toegepast worden in de medische wetenschap om mensen te genezen.


  Maak melding
 20. Allemaal mooi, @RobG,

  Maar je vergeet het belangrijkste: een varken is geestelijk onrein, dus met al die organen van de varken krijg je ook een onreine geest en wordt je mentaal een varken!! Wil jij dat graag?


  Maak melding
 21. In veel landen is het nog erger met dictatuur en vrijheid van meningsuiting,en toch worden ze artsen rechters hoogleraar
  Het waardeloze onderwijs in suriname zegt meer over de leeraren en docenten.
  Sex hebben met leerlingen,een docent waar bij het minste of geringste de borsten bijna voor de klas eruit springen.
  Dit zijn de oorzaken.
  Staken voor eigen belang,maar nooit de regering heeft gewezen,wat betreft de waardeloze schoolstof dat gegeven wordt.
  Na het A dek kunnen je nergens heen dan achter een toonbank van een winkel.
  Het maakt niet uit welke regering er komt,het is ook de verantwoordelijkheid van de school om zaken aan te geven,niet alleen in het geweer komen voor eigenbelang (geld).


  Maak melding
 22. Bilal, ik snap nog steeds niet waarom men aanneemt dat een varken onrein is. Zowel Moslims, Joden en bepaalde orthodoxe Christenen geloven in de onreinheid van varkens. Sommigen zeggen dat varkens hun eigen uitwerpselen eten en daarom onrein zijn. Ik vind dit een erg simpele verklaring. Dat kan men ook zeggen van kippenvlees bij McDonald in Amerika. Kippen worden in grote kippenstallen gevoed met voer dat van hun eigen uitwerpselen is gemaakt.

  Coen, in Suriname is er helemaal geen sprake van een dictatuur en beperking van de persvrijheid. Dit soort berichten doen het aanzien van het land geen goed. Bepaalde personen hebben belang bij dat Suriname wordt weggezet als een dictatoriaal land. Ik ben het volkomen met je eens dat leerkrachten een belangrijke factor zijn voor succes voor kinderen op school.


  Maak melding
 23. De grote oorzaak van barslechte examenresultaten liggen bij een ouder-gezinnen. Er zijn te veel kinderen die geen vader kennen en ze leven alleen in armoede met de moeder. En wat verwacht je dan van deze kinderen als thuis situatie onstabiel is. Thuis situatie is heel belangrijk voor kinderen om op tijd huiswerk te maken en – te leren voor toets/examen. Kijk naar de distrikten nickerie, commewijne en saramacca. De bevolking daar bestaat uit traditionele gezinnen, bestaande uit vader en moeder.En dan kunt je het elk jaar ook zien in de examenresultaten. Die drie distrikten boeken elk jaar goede resultaten Namelijk; Nickerie staat op de eerste plaats en dan op de tweede plaats Commewijne en de derde plaats Saramacca. Dus neks no fout met regering en onderwijzers. De ouders zijn en blijven verantwoordelijk voor de schoolprestatie van hun kinderen en als het daar in gebreke is dan verwacht je niet anders dan onheil. De ouders moeten de schuld in hun boezem zoeken. En kinderen die opgroeien in een kaboela cultuur zullen nog moeilijker krijgen ivm precaire sociaal economisch sitiatie in Su. Er moet iets aan doen op de slechte zeden en gewoonten van veel gezinnen in Su. Succes.


  Maak melding
 24. Vroeger had je internaten en de kinderen konden dan zorgeloos leren en spelen. Wanneer ze die zorgeloosheid niet krijgen, worden deze kinderen later vervelende figuren.


  Maak melding
 25. Kom Bilal, je moet niet al die onzin geloven die ze je wijsmaken. Dieren kunnen niet geestelijk onrein zijn, ze volgen alleen hun instinct, hen gegeven door de almachtige, als je in de schepping geloofd.

  De enigen die geestelijk onrein kunnen zijn dat zijn de mensen. Die kunnen nadenken en weten wat hun gedrag voor gevolgen heeft, en toch doen ze alle kwaad en elke zonde die denkbaar is. Is het niet daadwerkelijk, dan wel in de geest.

  Dieren kunnen niet zondigen want zij kennen geen goed en geen kwaad. Dierenorganen kunnen je dus ook niet slecht maken. De slechtheid zit in je brein en wordt van buitenaf ingebracht door verkeerde vrienden of foute leiders. Onnozele lieden en mentaal zwakke personen zijn het meest kwetsbaar.

  In de psychologie spreekt men over het ich, het es en het über-ich. Het moreel zwakke es probeert het ich, jijzelf, te verleiden tot de makkelijke verkeerde weg. Het über-ich probeert je op het rechte pad te houden. Bij zwakke mensen wint het ich, bij sterke mensen het über-ich.

  Het es zegt tegen de student, “ach ga maar lekker feestvieren met je vrienden”. Het Über-ich zegt: “Denk aan je toekomst, je moet studeren, morgen heb je een tentamen”. Het hangt van de persoonlijkheid van de student af wat hij gaat doen.

  Varkens zijn overigens erg slimme dieren. Je zou er alleen maar op vooruit gaan door varkensorganen te implanteren als jou theorie klopt. Misschien dat daarom die Europeanen en die Chinezen zo slim zijn, ze eten veel varkens.


  Maak melding
 26. @Hans van den Broek,

  Meen je dat nou oprecht? Dat valt mij zwaar tegen van je.

  Een varken houdt alleen van viezigheid en deze passie van die varken is doorgedrongen tot al z’n organen, die erop gericht zijn viezigheid te verwerken. Hoe kun je zulke organen dan in een mens – die ook van reinheid houdt – plaatsen? Gaat geestelijk gezien averechts werken.
  Een varken is een varken en een mens is een mens and the twain shall never meet!


  Maak melding
 27. alibaba, ik geloof jouw beweringen niet. Jij bent wel kort door de bocht met je eenzijdige constatering. Jouw oordeel riekt naar vooroordelen. Ik denk dat er wel veel meer aan de hand is met de slechte schoolresultaten van de leerlingen. Er zijn veel factoren die de schoolresultaten beinvloeden in een grote stad met overbevolkte klassen. Klassen vol met leerlingen die niet de volle aandacht krijgen die ze wel nodig hebben. Dat is iets heel anders dan de kleine klassen op de kleine plattelandscholen in Nickerie en Saramacca.


  Maak melding
 28. @ Bilal: Je zou je toch eens moeten verdiepen in hoe het zit met de spijsvertering. Wat voor de een viezigheid is dat is voor de ander voedsel. Mensen eten soms ook zaken die ik niet in mijn mond wil hebben, maar dat wil nog niet zeggen dat het ongezond is. Het gaat om de voedingsstoffen.

  Wat vind je in dit verband van planten? Die groeien goed als je er mest bij gooit, de uitwerpselen van dieren. Dieren deponeren overal hun uitwerpselen, dus wat je ook eet, altijd heeft een plant zich meer of minder gevoed met uitwerpselen.
  In Indonesië bouwen ze het toilet boven de karpervijver. De karpers eten de poep, de mensen de karpers.

  Je maakt jezelf alleen maar het leven moeilijk met al die geboden en verboden. Christus zei: “Heb uw naaste lief als je jezelf liefhebt en vereer de almachtige boven alles”. Dat was genoeg voor een fatsoenlijk leven, de rest is flauwekul, verzonnen om het de mensen moeilijk te maken. Bovendien is er geen enkel bewijs dat het is zoals jij denkt.


  Maak melding
 29. @RobG,

  Normaliter maken de kinderen in de stad veel meer mee en zijn ze scherper en meer streetwise dan de kinderen op het platteland die minder meemaken. Dus die vlieger van jouw gaat niet op, lijkt mij.

  Sinds de Djoeka’s massaal in de stad zijn gekomen gaat alles achteruit in de stad. Ook het onderwijs.


  Maak melding
 30. Bilal, wat is er gaande binnen de moslim-gemeenschap? Alweer een aanslag op onschuldige burgers in een Europees land. Een aantal figuren die vermeende goddelijke wetten zeggen na te leven zaaien in naam van god dood en verderf onder onschuldige burgers. Deze personen denken in een waardige staat het paradijs bij god te betreden.

  Ook het verbod om geen varkensvlees te eten is van oorsprong niet islamitisch. Het is afkomstig van Joodse-religie-geleerden en moet nar de tijd en omstandigheden van die periode geplaatst worden. Het is geen religieuze wet van deze tijd. De huidige omstandigheden zijn anders.


  Maak melding
 31. Het probleem met de moslimgemeenschap is dat ze te weinig naaien. Ze stoppen hun vrouwen achter een gordijn waardoor die vrouwen niet meer opwindend en aantrekkelijk lijken en die mannen zichzelf daarmee tekort doen. Uit verveling gaan ze dan bommetjes maken en aanslagen plegen. Allemaal door die boerka’s en hoofddoekjes.
  Dus moslimvrouwtjes, gooi thuis die boerka’s en hoofddoekjes weg, loop naakt rond en buk wat vaker. Zo kun je veel misdrijven voorkomen en kom je ook aan je trekken. Want jullie zien er vaak zo onverzadigd uit.


  Maak melding
 32. Een stukje waarheid zit wel in die tekst, omdat ik weet dat er studenten zijn die naar een instelling gaan/gingen om zich aan te melden voor een broodje om te eten voordat zij naar school gaan, dit omdat zij haast niets hebben om te eten als de dag begint.
  Deze kinderen kunnen zich niet zo goed concentreren, dus de overheid is debet aan deze ellende.

  Alles is duur geworden en sommige ouders kunnen hun kroost niet elke dag naar school sturen.

  Vandaag is de koers bijna op 1 op 9 en ik zou zeggen Bouterse val letterlijk dood.


  Maak melding
 33. Bouterse is gesprek van de dag baja elke fucking dag hoor je mensen schelden naar richting bouterse en terecht ook.
  Samen met boefdraad heeft bouterse su naar de afgrond gebracht!
  Vermeld kan worden uit register van kkf dat meer dan 1700 bedrijven en winkels gesloten zijn!!! Me is failliet door
  Didibrie moordenaar bouta!
  In elk geval als deze rat weer aan de macht komt verkoop ik de boel hier en vlucht ik weg naar een ander land!


  Maak melding
 34. @ RobG: Het is wel duidelijk dat u geen moslim bent. Volgens de islam is de koran het letterlijke en enige ware en onveranderlijke woord van de almachtige. Alle andere heilige boeken zijn vervalsingen. Zegt men.
  Dat is natuurlijk onzin, het is grotendeels plagiaat en bedacht en geschreven door mensen, maar zo denken anderhalf miljard moslims er niet over. Met rationaliteit kom je er niet bij moslims. Discussie is zinloos.

  @ Johan: Ik eet geen vlees van dieren met pootjes. Dieren opkweken om ze dood te maken en op te eten vind ik onethisch.


  Maak melding
 35. Hans van den Broek, met sommige moslims kan je wel een goed gesprek over het geloof voeren. Ik heb een Marokkaanse collega die is moslim. Met hem voer ik heel leuke gesprekken. Hij doet aan yoga, luistert naar relaxation, smooth, meditatie en christelijke muziek, en hij leest ook de bijbel.Hij geniet van deze handelingen. Dit brengt hem tot rust na een dag van drukte en spanningen. Niet alle moslims zijn hetzelfde. Je kan ze niet allemaal over een kamp scheren. Ik heb ook een Marokkaanse collega die Jood is. Qua uiterlijk lijkt hij op een Marokkaanse moslim. Wist je dat veel van de gebruiken onder creolen in Suriname afkomstig zijn van Joden. Dit is een van de redenen waarom veel Marokkaanse Joden in Nederland optrekken met vooral met Surinamers. Veel gebruiken en rituelen van hen komen 1 op 1 overeen met Surinamers.


  Maak melding
 36. @ Jiyani: De meeste consumptiedieren zijn vreedzame dieren, vegetariërs.
  Vissen die gegeten worden zijn rovers, die doden om te leven. Vissen hebben ook een lager bewustzijnsniveau dan dieren met poten. Ik eet gewoonlijk alleen wild gevangen vissen.

  Het is een moreel probleem, maar de natuur is nu eenmaal eten en gegeten worden. Je moet wat je doet voor jezelf kunnen verantwoorden.


  Maak melding
 37. misterbojo … lees de zeer waardevolle bijdragen van @ John, @ Bigi Sma, @ Pico … dan je bezighouden met het bespreken van de hr. Belfort.

  Ben je soms jaloers op de hr. Belfort … what about de DRUGS COLLEGA’S NDP’ers ??? What about de Drugsveroordeelde Moordenaar Desié Delano Bouterse !!!!


  Maak melding
 38. Edward Belfort heeft wel gelijk. In Suriname is het leven voor de meerderheid overleven.

  En mensen die overleven, hebben geen tijd om te studeren of om een boek te lezen. Ondanks alle cliche’s van “met hard werken kom je er wel”

  Drie kwart van de wereldbevolking leeft in bittere armoede. En ik geloof niet dat deze mensen niet hard werken.

  Overheid verbeter de omstandigheden waarin mensen leven. Dat is pas vooruitgang van een samenleving.

  Belfort heeft het goed gezien !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES