Suriname moet meer munt slaan uit Franse nabijheid

12

PARAMARIBO, 7 aug – Suriname is te bescheiden als het gaat om het benutten van het feit dat het grenst aan een stukje Europa. De nabijheid van Frans gezag, vanwege het grenzen aan de kolonie Frans Guyana, moet worden uitgebuit. De Fransen zijn er al lang klaar voor. Suriname moet er nu wle op gaan inspelen, vindt ondernemer Jan van Charante.

Fransen behoren sowieso tot de toeristen die in Suriname het meeste besteden. Al jaren is het voor het nieuwe schooljaar weer druk in Paramaribo. Dan zijn de buren op bezoek om te profiteren van lage handelsprijzen. Maar het kan veel verder. “Als het om toerisme gaat, hebben de Fransen veel te bieden. Ze zijn bereid veel geld uit te geven aan winkelen en vertier”, zegt Van Charante tegenover de Ware Tijd.

Met alle roep om snelle ontwikkeling van het toerisme, liggen de kansen open aan de Franse kant. De overheid zal wel wat meer moeten inkomen. Bijvoorbeeld zou voor zakenlui de visumplicht afgeschaft kunnen worden. Het moet mogelijk worden voor Fransen een bankrekening te openen in Suriname. “Dan ben je gelijk af van het gedoe op de valutamarkt, omdat ze dan zaken kunnen doen met de bank”, aldus Van Charante.


12 REACTIES

 1. Beste lezers..

  Dat Suriname meer dr uit kan halen ben ik hartstikke mee eens.. maar er zijn andere factoren die het proces verstoren of kunnen verstoren… de bevolking aldaar is ver van ontwikkeld.. dat brengt armoede met zich mee.. armoede op zijn beurt brengt criminaliteit met zich mee.. in feiten moest albina (marowijne) 1 van de mooiste plekken van suriname zijn in de jaren 70 was het wel zo.. maar men heeft verzuimd om het om het ontwikkeling proces voort te zetten.. maar goed,, nix is te laat.. men moet komen met een plan van aanpak die toekomst gericht is in de breedste zin des woord.. als het in nickerie is geluk mt het ook in albina (marowijne) lukken..


  Maak melding

 2. Om dit te bereiken zal men eerst moeten werken aan de veiligheid van de toerist zeg maar criminaliteit bestrijding.

  Suriname is voor de Fransen stukken goedkoper (dank zij de euro) dus dat hoeft geen probleem te zijn.

  Helaas zijn de recente beelden van de diplomaat die op klaar lichte dag werd beroofd een smet op de plannen van Suriname.


  Maak melding

 3. Veilgheid is ver te zoeken. Roofovervallen aan de orde van de dag. Iedereen vind het goed harde maatregelen komen er niet.

  Maar op zich een goed idee om inkomsten van wegblijvende neptoeristen uit Nederland te compenseren want die euro is als nooit van te voren zeer welkom.


  Maak melding

 4. De fransen willen best wel samenwerken hoor. Desnoods Suriname helpen met de arrestatie en uitlevering van zijne excellentie professor lonnie de gekke brunswijk BBA.


  Maak melding

 5. De bouw van een brug over de Marowijne rivier zou in een klap grote voordelen met zich meebrengen voor de Surinaamse economie.Hiermee wordt een fysieke barrière overwonnen in het personen- en goederenvervoer tussen beide landen. De bouw van de brug zou met ondersteuning van de EU gebouwd kunnen worden. De EU zal natuurlijk eisen dat een bouwbedrijf uit de EU de brug moet bouwen. Laat zij de brug maar bouwen zolang de Suriname er voordelen van heeft. Een andere mogelijkheid is de brug laten financieren en de aflossing zou door tolheffing terugverdiend kunnen worden.


  Maak melding

 6. Robg@
  Een beetje simpel, het westen word neer gezet als boeman van zuid Amerika, je eigen worden, nu moeten ze helpen, ik heb toch gelijk, zo de wind waait waait mijn jasje, en tol heffing, er is geen geld, een goede veer verbinding doet wonderen.
  Mee willen doen met de moderne wereld, en niks willen doen
  Dat heet bedelen, simpel lui lui lui


  Maak melding

 7. Whahaha.juist dan is Europa wel goed! Dan lees je ook gelijk hoe laag hij is. Want zelf woont hij in Holland maar zal Suriname nooit bezoeken. Met zijn uitkering komt i er ook niet.


  Maak melding

 8. Tupisch surinaams denken……. kleinschalig en dan verwachten dat alles er boven op komt…… ik zeg groter denken…… zorg voor een goece passagierterminal en trek passagiersschepen naar Paramaribo toe, mooie oude stad met koloniale gebouwen gegarandeerd een hit!!@


  Maak melding

 9. Frans Guyana is geen kolonie maar een overzees gebiedsdeel.

  munt uit slaan = niet de juiste weergave.
  strategische posities innemen, sterk onderhandelen en bepalen hoe Suriname past in de regionale- en internationale geopolitiek.


  Maak melding

 10. De bevolking op Albina/Moengo schrikken toeristen af. Ik vond het zelf een beetje…..

  Het zijn net wilde apen.

  En een blanke toerist in een apenhok brengen, dat is vragen om problemen.

  Een belangrijk punt voor de Surinaamse overheid. Jullie willen toerisme bevorderen, vindt ik een prachtig plan en ik sta er 100% achter. Maar werk eerst aan de problemen van het land. Criminaliteit, hang apen, smerige binnenstad, onvriendelijke mensen, alles is te duur voor een beginnend toerisme land, etc. etc.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.