‘Nog zeker 100 jaar bauxietindustrie in Suriname’

31

PARAMARIBO, 19 jul – De regering heeft er voor gekozen om de bauxietindustrie voor nog zeker honderd jaar veilig te stellen. Dit zei minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, NH, in het parlement. De bauxietreserves in het Bakhuisgebergte, in West Suriname, zullen worden benut. Om het zover te krijgen zal de Brokopondo-overeenkomst met multinational Alcoa worden opengebroken of beëindigd. Nog voor het eind van dit jaar worden wijzigingen voorgelegd aan het parlement. De oppositie blijft hameren op helderheid.

“We verwachten dat de regering handelt in Surinaams belang en rekening houdt met het milieu en arbeidersbelangen. We verwachten transparantie, goede onderhandelingen en een opstelling conform de Brokopondo-overeenkomst”, zei Chandrikapersad Santokhi (VHP). Gregory Rusland (NPS) wil ook helderheid. Het parlement moet niet steeds achteraf op de hoogte worden gesteld.

Ondertussen heeft Alcoa de regering verzocht om enkele onroerende goederen over te nemen. Het betreft onder meer een brug en een haven in niet gemijnd gebied. Volgens Dodson moet met de overdracht kapitaalvernietiging worden voorkomen. “Suriname hoeft er niets voor te betalen. Deze gebieden passen perfect binnen het ontwikkelingsplan van de regering. De regering heeft ingestemd onder strenge voorwaarden”, zei Dodson.


31 REACTIES

 1. Een land dat zelf nog geen fietsband kan maken kiest een regering met drugs en oorlog bandieten. In New Delhi zit dochter van advocaat Kanhai haar feesten te vieren als ambassadeur Suriname ! Je moet je schamen dat je nergens welkom bent omdat je je structureel misdraagt en Suriname een banane republiek maakte. Beter is terug en met Nederland anders wordt het nooit wat


  Maak melding

 2. Zakken vullen en natuur naar de mallemoer. En ik vraag mij één ding af waar blijven de indianen met hun protest terwijl je ziet dat alle rijkdom voor je neus wordt gerooft en natuur vernietigd. Het wordt tijd om uit die hangmat te komen en je stem en recht te laten horen.


  Maak melding

 3. ” We verwachten dat de regering handelt in het Surinaams belang en rekening houdt met het milieu en de arbeidersbelangen “. Look who is talking……..? De NPS politici moeten zeker niet hoog vanuit hun opgepompte toren blazen. Zij hadden de deals met Suralco en Biliton gearrangeerd. Bij het sluiten van de overeenkomsten met de blauwe ogen hebben zij Suriname in de uitverkoop geplaatst. Men moet de NPS helemaal niet betrekken bij de onderhandelingen. Deze politieke partij kan de belangen van Suriname niet behartigen. Zij beginnen nu ook al over rechten van arbeiders.Haha, give me a break….! Welke arbeiders…….? De aanhang van de SPA, NPS?


  Maak melding

 4. Geef ons allemaal een break! Wat jij ook schrijft tis altijd de andere partij.Noem echter maar één ding wat is berijkt onder deze regering. Kom nou niet hier de econoom uithangen want je hebt de ballen verstand van zaken. Ex PWC


  Maak melding

 5. Men kan wel bauxiet gaan winnen, maar wie gaat het afnemen en wat gaat men er voor betalen? Alcoa is niet voor niets gestopt!

  Aluminiumoxide is het meest voorkomende mineraal in de wereld, 8% van de aardkorst bestaat er uit. Overal in de wereld is genoeg te vinden en makkelijker winbaar dan in Suriname. De prijs voor bauxiet is dalend. Australië is momenteel de grootste leverancier.

  Zou men zelf aluminiumproducten produceren dan is het een levensvatbare zaak, maar men wil weer doen wat men steeds doet: Het land leeg laten halen door buitenlandse ondernemingen voor wat grijpstuivers.

  Echt meerwaarde creëren doe je door je grondstoffen te verwerken tot bruikbare producten, maar dat doet men niet. Dat laat men aan de buitenlanders over die rijk worden van de Surinaamse bodemschatten en andere natuurlijke rijkdommen van het land.

  Zo blijft een volk arm en dom. Een maakindustrie zou een grote stimulans zijn voor de economie, het onderwijs, de welvaart, en het opleidingsniveau van de gemiddelde Surinamer.

  Dit onnozele plan, een nieuw bewijs van de onmacht en incompetentie van deze regering om iets tot stand te brengen waar Suriname beter van wordt. Het blijft bij het verkwanselen van het Surinaamse erfgoed.


  Maak melding

 6. De groeiende behoefte voor meeneemverpakking, zoals pakjes, zakjes en wegwerpblikjes kunnen alleen maar leiden tot een groeiend gebruik van aluminium in de toekomst. Het lichte gewicht, de mogelijkheden voor verpakking en design maken het nog steeds tot een erg modern verpakkingsmateriaal. Suriname zal op termijn zelf producten van aluminium moeten produceren willen ze de bauxietsector levensvatbaar te houden. Dat de regering de industrie veilig wil stellen is alleen maar te prijzen.


  Maak melding

 7. Ik zeik in mijn broek van het lachen….

  Waarom gaat Suriname niet nog 100 jaar Betamax video banden produceren.

  Dit land wordt geregeerd door incompetente corrupte fossielen.


  Maak melding

 8. Zelfs de chinezen willen geen Surinaams Bauxiet.
  Farao al Bouta en zijn schoonlikker Dokson gaan aluminium naar Equatoriaal Guinee exporteren!


  Maak melding

 9. Is er een gedegen marktonderzoek geweest naar de vraag nu en in de toekomst naar Bauxiet. Is er een businessplan? Zijn er berekeningen gemaakt naar de omzet- en winstverwachtingen?

  Waarom zou Suriname wel een winstgevende bauxietindustrie kunnen exploiteren terwijl Alcoa niet weet hoe snel ze de fabrieken en mijnen moeten sluiten om de verliezen te beperken?

  Suriname kan nog geen spijker onderhouden…..er zijn geen vakmensen er is geen kader. Iedereen wil voor lantie werken.


  Maak melding

 10. @ Parbo

  De groeiende behoefte voor meeneemverpakking,….

  …je staat altijd als eerste op om gratis vreten mee naar huis mee te nemen zeker op verjaardagen van anderen..en of OCER..


  Maak melding

 11. Suriname is geen speler op de wereldbauxietmarkt en zal dit ook nooit worden !

  De PAARSE FAILLIETMAKERS van SRANAN houden de Bevolking weer een ONHAALBARE WORST VOOR , WEER EEN ZOETHOUDERTJE VAN Paarse OPA D !

  Net als 17.866 Volkswoningen,Cassavefabriek, Cocos-plantages, Palmolie-industrie, Sneltrein Paramaribo-Onverwacht, Fly-overs, Diepzeehaven, Snelweg naar Brazilie, Corruptie-vrij land, Misdaad-vrij land etc etc etc !

  Alleen maar PAARSE SPROOKJES !

  Productie in Sranan staat stil, investeerders komen niet, staatsschuld is geexplodeerd, staatsuitgaven zijn NOG STEEDS hoger dan onze inkomsten !

  Hoofdondersteuner en raadgever vd Pres ziet SPOKEN en COMPLOTTEN, MORO PAARSE HEBI E DORO !

  PS : VOLK E PINA, CRIMINALITEIT TEISTERT DE TOCH AL ARM GEMAAAKTE BEVOLKING !

  ALLEEN DE PAARSE PARTIJ HEEFT SRANAN AL MEERDERE MALEN FAILLIET GEMAAKT !
  DENKI A TORI !

  ALLEEN DE PAARSE PARTIJ WIL DAT DE POLITIEK BESLIST WIE ER IN SRANAN VERVOLGD ZAL WORDEN DOOR JUSTITIE ! DICTATUUR MUS FU KONG, VOLGENS PAARS !


  Maak melding

 12. Redskin, jij snapt vele dingen nog niet. Met name de oppositie begint over ” arbeiders “. Weet je wel waarom? Zij denken nog steeds dat zij arbeiders “dom” kunnen inzetten om hun politieke doeleinden te realiseren om zo de bauxietindustrie in Suriname kapot te maken. Dit soort anti Suriname acties kon met vroeger nog realiseren. De moderne arbeider is goed opgeleid en goed geïnformeerd. Zij laten zich niet meer gebruiken door demagogen en volksmenners uit de oppositie.


  Maak melding

 13. Nu de oppositie en hun idiote aanhang hier op dit forum door hebben dat deze regering wederom een mijlpaal zal gaan bereiken, beginnen ze allemaal te piepen.

  Dat het land er op vooruit gaat kan ze geen zier schelen en willen ze helemaal niet. Door op de president en z’n team te schelden, denkt men de ontwikkeling van het land tegen te kunnen houden.

  Nou, ik weet zeker dat deze president door gaat om zijn visie uit te voeren !

  Ain’t no stoppin us now, because we are on the move !!!

  Leve de president, leve de NDP !


  Maak melding

 14. De wereld slibt dicht en heeft absoluut geen behoefte aan ‘meeneemverpakkingen’ (wat dit ook mag zijn), geen wegwerpblikjes, geen plastiek, niets. Bescherm het milieu.
  Ook suri slibt dicht vanwege al die troep; plastiek tassen, blikjes, gore troep.

  Er wordt nergens gesproken over de jarenlange bodem- verontreiniging, lekker gewoon ergens anders een gat graven whatever!

  Niemand die onderzoek doet naar de plotselinge ‘duizeligheid’ en/of blackout van burgers.
  Er worden wel grapjes gemaakt over kwik etc., maar that’s it.

  Houtkap, bauxietopgravingen, goudopgravingen, aardolie, leveren absoluut een ‘sterke’ bijdrage aan het Surinaamse milieu, het Amazonegebied en de rest van de wereld. Mede door de zeer professionele wijze waarop dit geschied.
  Maar niet heus natuurlijk!

  Vernietiging van zoveel grondstoffen, hout, goud, aardolie en bauxiet, en toch is het een armoedig zooitje daar.

  Milieu? Klimaatverandering? Never heard of it, ver van hun bed show, totdat….


  Maak melding

 15. Bakhuisgebergte bauxiet of coca-fabriek in West Suriname ??

  Hahahaha, deze zelfde Bouterse samen met Palu heeft het west-suriname plan (Dr.Ir.Essed) waar Nf 147.000.000,– was geinvesteerd met trainrails, haven ,loco’s, emplacement …
  naar zijn mallemoer laten gaan !! Kapitaal vernietiging en wegdragen van materieel naar o.a.Guyana !!\Ir H.Illes (PNR,later SPA)had een complete inventarislijst in handen gekregen om de boel in de gaten de houden !!!
  Waar is alles verdwenen ??
  Boereveen en Abrahams hebben grote cocessies in dit gebied gekregen !!!


  Maak melding

 16. Suralco moet een verklaring uitgeven … waarin bevestigd of ontkent wordt … de verklaring die de Drugsveroordeelde Moordenaar … in het Parlement heeft afgelegd.

  Tot dan moet geen woord … geen jota … geloofd worden.
  DMDDB … is een LAFAARD …. en geboren LEUGENAAR !!!


  Maak melding

 17. Hahahaaaaaaa…,een staats cassave bedrijf heeft de crimineel niet kunnen redden van ondergang en nu gaat hij de bauxiet industrie redden.Wie kan de klote crimineel vertellen dat hij naar de gevangenis gaat!
  Geef amnestie terug crimineel bouta,Venetiaan die deed zijn werk zonder amnestie,zonder een waarheidscommissie,zonder te smeken om vergiffenis Hij is de beste president en deed zijn werk voortreffelijk.Jij bent een lijder bouta en zal zo gekend worden.


  Maak melding

 18. @Milton u zegt : “deze regering wederom een mijlpaal zal gaan bereiken, beginnen ze allemaal te piepen.”

  Helaas is er geen sprake van DIVERSIFICATIE van Onze economie, al ons geld en al ons goud is weg en onze reserves zijn VERDAMPT door WANbeleid van de Paarse clan, zonder dat er andere bedrijvigheid (dollars-genererende activiteiten buiten de MIJNBOUW) zijn gerealiseerd !

  Heer Milton er zijn al vele MIJLPALEN bereikt door Opa D en Clan :

  Zie de17.888 Volkswoningen !
  Zie de Sneltrein Paramaribo-Onverwacht !
  Zie de Cassave-fabriek en plantages !
  Zie de ongestrafte dagelijkse Paarse corruptie !
  Zie het Palmolie-project !
  Zie de peperdure generatoren van EBS !
  Zie de MEERDERE Devaluaties !
  Zie de dagelijkse paarse PRIJSVERHOGINGEN !
  Zie de negatieve groei van de economie !
  Zie de Paarse gelddrukkerij van miljarden aan ongedekt geld !
  Zie de VERSCHRIKKELIJKE zware CRIMINALTEIT waaronder het Volk thans gebukt gaat !

  PS:

  PAARSE SLAVEN, A TING DORO FU UN WIKI !!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 19. @Milton, nog een Paarse Democratische MIJLPAAL :

  Nu er een keiharde STRAFEIS ligt van het Openbaar

  Ministerie van 20 (TWINTIG) JAAR CELSTRAF, voor het

  MEDE-PLEGEN van MASSAMOORD,

  G A I K D E P G O N T S L A A N !

  PS : Ik slaap als een roos, want de BEWIJSLAST mbt de MASSAMOORD op Eigen Volk, is OVERWELDIGEND !


  Maak melding

 20. @Srafu
  Voor @Milton is het een mijlpaal dat zijn baasje de eerste en enige lijder met een strafeis van 20 jaar is,zijn lijder is de enige die coup pleegt,telefoon coup,moiwana slachting ,dec moorden,zelf amnestie en vergiffenis smeker…
  Ik denk niet dat een andere klaar staat om het record van criminele daden van zijn baas te verbreken!!


  Maak melding

 21. Milton…

  noem eens een aantal mijlpalen op van deze megalomane dorpsidioot DDB…Hierbij een paar mijlpalen die een feit zijn..

  * Inflatie 77%,
  * Economische krimp 9 > 11%,
  * Ontwaarding SRD 65%,
  * Leningenplafond van 60 > 80%,

  Mislukte mijlpalen…
  * 18000 woningen,
  * zeehaven,
  * cruiseterminal,
  * fly-overs,
  * gouden kerst 2012,
  * 8-baanswegen naar Brazilie,
  * bruggen over de Corantijn en Marowijnerivier,
  * schoolboekenproject,
  * cassaveproject,
  * ananasproject,
  * naschoolse opvang,
  * mega-ziekenhuis Wanica,
  * diefijzervrij land,
  * eigenhandig koers SRD omlaag brengen,
  * treinproject,
  * corruptie met wortel en tak uitroeien,


  Maak melding

 22. @milton

  “Nu de oppositie en hun idiote aanhang hier op dit forum door hebben dat deze regering wederom een mijlpaal zal gaan bereiken, beginnen ze allemaal te piepen.”

  Gelukkig deed mijn livestream het weer op tijd en heb ik daadwerkelijk een mijlpaal gezien. De president die aan een stuk broodjes aap stond te verkopen en feitelijk er is al 75 jaar van alles mis dus mijn mislukking kan er ook wel bij.

  De man stond uit zijn nek te zwetsen en alternatief nieuws te bouwen:

  1 >>> Brokopondo had in 2004 een negatieve waarde gezien de olieprijzen van toen logisch dat je het afwijst.
  2 >>> De MOU van BHP Biliton zoals Bouterse die presenteerde was een luchtkasteel.
  3>>> Bouterse is door Alcoa in onderhandelingen gemanipuleerd om dat er een rekening van $ 50.000.000 open stond en Suriname per maand geen $ 1.000.000 kon betalen voor onderhoud en beheer terwijl het nu wel maandelijks $ 4.000.000 betaald voor de elektriciteit. Beter gezegd deze schuld wordt nu middels maandelijkse verhogingen over 4 jaar betaald en ondertussen betaald Suriname 48 maanden $ 3.000.000 te veel voor de geleverde elektriciteit.

  Beste Milton de president gaf toe al 19 maanden aan het lijntje gehouden te worden door Alcoa.

  Helaas kunt u en RobG en co heel slecht luisteren. lezen en rekenen.


  Maak melding

 23. -Ik wacht op die leugens die baas Bouterse aan het volk zal vertellen. De NDPérs maken gewoon een zooitje van het land.

  Ik blijf het volgen en lees het volgende ::::::Toenmalig adviseur van de minister van Financiën, Roy Shyamnarain, zegt dat Alcoa de dam aan Suriname wilde verkopen voor 100 miljoen dollar.
  Dit tijdens Venetiaan zijn periode. Gelukkig maar dat het niet door is gegaan, omdat het land in grote financiële schulden zat door Bouterse/Wijdenbosch.


  Maak melding

 24. Over100 jaar zullen er geen vervuilende fabrieken meer zijn. Alles wordt dan op moleculair en atoomniveau geproduceerd.
  Atomen worden dan veranderd in het atoomsoort van de stof die men nodig heeft.


  Maak melding

 25. Fido:
  Mooi wana
  Kettingzaagmoorden te Washabo
  Helicopter uit de lucht geschoten (van der San en Dora weten er meer hierover)
  Inspecteur Wooding.
  Als die drugsgerelateerde duistere moorden en liquidaties.
  Openlijke drugstransporten.


  Maak melding

 26. Milton@
  Er ligt een spoorlijn vanaf het bakhuis gebergte, naar apoera,
  Waar een tweede centrum moest komen dat was in 1993-1999
  Hier is door Nederland 247.000.000 nl guldens in ge stop, 80KM ligt nu te verroesten locomotieven wagon shovels, het is over woekert door de bush bush, dwarsliggers onder rails zijn verrot,
  En die Hollanders hebben alleen aan eigen belang gedacht.
  En ga nou eens niet elkaar de schuld geven, welke regeringen ook gezeten hebben maakt niet uit, het stil leggen van z’n project ook in slecht economische tijd hadden gewoon door gang moeten hebben.
  Investeren in slechte tijden komt ten goede in goede tijd.
  Het bouwen van smelterijen en het bouwen fabrieken voor het maken van gespecialiseerde eind producten, zou goed geweest zijn voor het land, werkgelegenheid, betere ’n opleidingen en enzv enzv, exploitatie van het spoor stoppen
  kosten maar liefst 247.000.000,
  Weggooit geld dus, was toch maar van die hollanders maar ja geld op, dan maar weer lenen, want we hebben grondstoffen zat,
  Jammer, we hebben rekenen de komma verkeerd gezet,


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.