‘Bauxietindustrie Suriname kapot door besluiteloosheid’

70

PARAMARIBO, 19 jul – Suriname heeft een gouden kans gemist om de eigen bauxietindustrie te redden. Dit zegt president Desiré Bouterse. Tijdens de regering van president Ronald Venetiaan (NPS) deed multinational Billiton een aantrekkelijk voorstel. Dat was in 2008. De industrie zou nog zeker honderd jaar door kunnen gaan. Er zouden miljoenen dollars worden geïnvesteerd. Venetiaan sloeg het aanbod af. Bouterse trekt een lijn naar de problemen van nu.

De vrijwel complete teloorgang van de bauxietverwerking zou direct verband houden met wat er toe gebeurde. Of juist niet gebeurde. Venetiaan weigerde akkoord te gaan met een aangeboden Memorandum of Understanding, MoU. “Sluiting van de bauxietindustrie in Suriname is het rechtstreekse gevolg van het niet tekenen van de MoU voor Suriname”, zei Bouterse in het parlement. Billiton vertrok uiteindelijk.

Volgens Bouterse weigerde Venetiaan eerder al een aanbod van Alcoa. De Amerikaanse multinational had de waterkrachtcentrale te Afobakka te koop gesteld voor een symbolisch bedrag. Bouterse wijt het allemaal aan besluiteloosheid. “Regeringen moeten besluiten nemen. Of deze nu ten goede of ten slechte uitvallen voor deze of gene, besluiten worden altijd genomen in belang van het land.”


70 REACTIES

 1. Regeren is vooruit zien…maar deze fossiele, incompetente criminele bende en trawanten blijven structureel naar het verleden kijken. Dankzij dit soort hersenloos gedrag komt dat land nooit 1 meter vooruit. Maak de balans maar op na 42 jaar onafhankelijkheid. Chaos, armoe, ellende.


  Maak melding

 2. Desi, je bent mijn vriend, maar je moet de schuld niet aan Vene geven. Desi, jij bent de veroorzaker van alle ellende in SU. Ik ben het zat jou steeds te verdedigen van alle blunders. Desi, jij en je nep adviseur hebben SU naar de verdoemenis gebracht


  Maak melding

 3. WIJ zijn niet besluiteloos, onze Paarse delegatieleider had voordat de onderhandelingen waren gestart, zijn Prive-stichting en prive-NV al opgericht om Onze Afobaka-dam, in PRIVE-bezit te krijgen !

  WIJ zijn pro-actief bezig, I SABI TOCH !!!!!!!!!!!!!!

  PS : WIJ zijn NOG STEEDS bezig de Carifesta-boeven, de Naschoolse Opvangboeven, de OW-jaarbudget-boeven, de Bosbeheer-boeven, de Cassave-fabriek-boeven, de EBS-boeven de Voedselpakket-boeven en de Belasting-opbrengst-boeven OP TE SPOREN EN TE BERECHTEN !!!


  Maak melding

 4. Het ware verhaal komt nu naar buiten. De regering Venetiaan gevormd door VHP / NPS / PL / Abop stond/staat niet voor de voorruitgang van Suriname. Het zijn ook politici uit met name de NPS die miljarden hebben verspild in West Suriname. Deze figuren uit de NPS moeten ter verantwoording worden geroepen tijdens een Volkstribunaal op het Onafhankelijkheidsplein.


  Maak melding

 5. Hallo bouterse, je lult nu teveel oké.

  Welk initiatief heb jij de afgelopen jaren genomen om het tij te keren?
  Niets, noppes, nada. Het enige wat je doet is op een slinkse de boel verdraaien, en die domme achterlijke paarse ratten geloven je ook nog.

  By the way! In 2008 was er een WERELD crisis, een echte crisis, en niet die neppe crisis van jou nu.
  Dhr. Venetiaan heeft suri op een zeer professionele wijze er doorheen geloosd, daar kan jij nog een puntje aan zuigen.

  Maar goed, het heeft geen zin om aan ongecertificeerde analfabeten iets uit te leggen, pfffff.
  Je hoeft niets meer te doen, gaat lekker in je hangmat liggen, in afwachting van de uitspraak van de lopende strafzaak.
  Het is genoeg geweest, je bent niet in staat geweest om suri vooruit te brengen.

  Suriname is 70 jaar teruggeworpen in de tijd.


  Maak melding

 6. Alleen in suribabwe, nergens ter wereld gaat een ‘bij verstek veroordeelde’ rustig door met zijn criminele, corruptieve regerings-praktijken.

  Volgens mij zijn alle financiële beslissingen die nu genomen worden door de veroordeelde president, ongeldig!

  Jullie president verstierd de ontwikkeling van Suriname.
  In afwachting van de operationalisatie van de strafeis van 20jr, die zeker 50jr wordt, moet dit individu zich ook verantwoorden voor de Moiwana case, de witwas praktijken, drugsdelicten aan de Noordzee, de corruptie, oplichting, manipulatie en omkoping van het volk.

  Hij moet zeker 100jr straf uitzitten.
  Wat moeten jullie daar met zo’n uitzuiger als pres?


  Maak melding

 7. De bauxietindustrie komt weer op de rails.
  Lang leve Bouta!
  Hoera, hoera, hoera…
  Mvg
  Boy

  PS
  Vraag: Wie kan daar tegen zijn?
  Antwoord:….


  Maak melding

 8. De Alcoa MOU en de ezel

  Bron: De Alcoa MOU en de Ezel, Starnieuws, d.d.,19 Juli 2017

  ddb had schreeuwde voor 2010 ook dat alle goud/natuurlijke hulpbronnen in de bodem van Suriname zijn/was en dat als hij aan de touwtjes zou trekken, hij alle multinationals zou nationaliseren.

  Zie ook wat hij van gebakken heeft door met grote Surinaamse Kapitaal te participeren in de Goudondernemingen in Newmont, IAMGOLD.

  Wie Houdt Wie Voor De Gek?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 9. Nu ,lekker de schuld schuiven in de schoenen van Venetiaan.,de man die raad wist met de puinhopen van bouta.En bouta die weet zichzelf niet te redden van zijn eigen stront,deze crimineel gaat ten onder en wil de hele bevolking met zich meenemen naar hel!

  @Boy
  Sang dus jij staat gereed om weer te beginnen bij jaar 0,Stenen tijdperk.Wij gaan naar jaar 2018 en jou baasje gaat naar de gevangenis!!


  Maak melding

 10. Hey Esmeralda,
  Ooit van prins Bernhard gehoord
  Heeft Lockheed je Oren nooit bereikt
  Jammer, want dan kon je in Nederland je neus in de kont van het koningshuis steken.
  Ipv de oceaan over te steken en hier te komen leuteren, sodemieter op.
  Stop je vinger in je eigen reet.
  Mvg
  Boy

  Ps
  We zijn in Suriname niet geinterresseerd in je mening, ga werken voor Nederland en geniet ervan. Want we hebben niks aan het napraten van je Hollandse opdrachtgevers. Vraag ze om de dossiers te lezen die ze opgeborgen hebben en doe Dan je muil open.
  Voorbarige lulmeier…


  Maak melding

 11. Boy
  De bauxietindustrie komt weer op de rails.
  Lang leve Bouta!
  Hoera, hoera, hoera…
  Mvg
  Boy

  PS
  Vraag: Wie kan daar tegen zijn?
  Antwoord:…. een kinderhand is gauw gevuld ! Snapé vous!!

  ********************************************************************
  MvG
  Boy ….. met name de Vliegtuig Industrie maakt geen gebruik meer van aluminium. Aan wie … aan welke Multi-National denken jullie te kunnen leveren???

  De Drugsveroordeelde Moordenaar Desire Delano Bouterse zal het eindprodukt uit bauxiet aan zijn paarse zombies opdienen als Morgen … Middag en Avondmaal.

  Eet smakelijk !!!!


  Maak melding

 12. @webmaster/moderator.

  Is dit het publiek dat jullie graag hebben?

  “Jammer, want dan kon je in Nederland je neus in de kont van het koningshuis steken.
  Ipv de oceaan over te steken en hier te komen leuteren, sodemieter op.
  Stop je vinger in je eigen reet.”

  Walgelijk
  Ordinair
  Goor
  Afgrijselijk
  Gebrek aan normen & waarden
  Weerzinwekkend
  Afstotelijk
  Misselijkmakend
  Vunzig
  Vies

  Bah, bah, bah!


  Maak melding

 13. Door toedoen van Vene is Suriname een een crises beland.En nu wil Chan pres worden die vrijdag avond te diep in de glazen had gekeken tijdens een show. Hoe kan zo iemand een land besturen.
  Gelukkig is er een Volkspresident die het land redelijk goed kan leiden.


  Maak melding

 14. men op uw vakmatige interesse. Meer informatie
  Cobouw
  Nieuws, kennis en carrière

  Een NL journalist

  19 apr 1999
  Nieuws
  Bouwprojecten in Suriname financieel fiasco
  bouwbreed
  paramaribo – Wat in de jaren zeventig een enorme belangrijke impuls had moeten worden voor het onafhankelijke Suriname, eindigde in een van de van de grootste fiasco’s in de geschiedenis van de Nederlandse ontwikkelingshulp. De geflopte projecten kosten Nederland tweehonderd miljoen gulden.

  Het westelijk deel van Suriname moest het tweede centrumgebied in het land worden, waarvoor totaal ruim tweehonderd miljoen gulden werd vrijgemaakt. Daarvan werd ruim 135 miljoen gulden geinvesteerd in een bijna honderd kilometer lange spoorlijn door het oerwoud. Twintig jaar later ligt deze er verlaten bij. Een geprojecteerd stuwmeer en een aluminiumfabriek werden evenmin gebouwd.

  Het indianendorp Apoera had moeten uitgroeien tot de tweede stad van het land. Kaarsrechte wegen verraden dat projectontwikkelaars aan het werk zijn geweest, maar het dorp heeft nimmer de belangrijke functie gekregen die ooit achter de tekentafel werd toebedacht.

  De spoorlijn richting Apoera ligt er opmerkelijk gaaf bij, maar de andere kant op verdwijnt de rails al snel in het groen van de jungle. De spoorlijn loopt volgens Surinamers ‘van niets naar nergens’. Slechts halfvergane wagons en een overwoekerd stationsgebouw herinneren eraan dat hier iets goed fout is gegaan.

  Er kwam inderdaad veel geld vrij, maar het liep allemaal anders. Weliswaar had de Surinaamse regering reeds in 1968 afspraken gemaakt met een consortium, waarin ook het Nederlandse Billiton was vertegenwoordigd, voor de winning van bauxiet in het nabijgelegen Bakhuysgebergte. Geschat wordt dat de voorraad daar minimaal 80 miljoen ton bedraagt.

  Suriname verplichtte zich de spoorlijn aan te leggen, waarvoor Nederland 135 miljoen gulden uit de Verdragsmiddelen beschikbaar stelde. Ook werd 28 miljoen gulden op tafel gelegd ter voorbereiding van de aanleg van de iets noordelijker geplande Kabalebostuwdam en enkele tientallen miljoen guldens voor infrastructurele verbeteringen rond Apoera, waar honderden nieuwe woningen werden gebouwd.

  Maar toen de spoorlijn in 1979 klaar was, trokken de bauxietmaatschappijen zich terug omdat de dalende prijzen voor bauxiet op de wereldmarkt winstgevende exploitatie en verwerking onmogelijk maakten. Daarmee was ook de aanleg van de stuwdam overbodig geworden en werden werkzaamheden ter verbetering van de infrastructuur in Apoera en omgeving stilgelegd. In de splinternieuwe huizen gingen uiteindelijk indianen wonen.

  De tweehonderd miljoen gulden die naar West-Suriname is gedragen, heeft het gebied nauwelijks ontwikkeling gebracht, zo kan na ruim twintig jaar worden geconstateerd. De regio heeft sinds het begin van de dictatuur vooral in negatieve zin regelmatig het nieuws gehaald.

  Volgens oud-dorpskapitein Julius Lingaard van het nabij Apoera gelegen Washabo, dat zeshonderd zielen telt, hangt de ontwikkeling van de regio af van de bereidheid van politiek Paramaribo om te investeren. “Washabo moet worden ontwikkeld om nog toekomst te hebben. Echter, met onwillige honden is het slecht jagen. We proberen zelf initiatieven te ontplooien, hoewel op steun van de overheid niet hoeven te rekenen. Zo wordt ons al twintig jaar elektriciteit beloofd, het is er echter nog steeds niet. Dus moeten we zelf op zoek gaan naar fondsen.”

  Ook in Apoera hebben de bewoners allang de hoop opgegeven dat de in de jaren zeventig aangekondigde gelanceerde plannen nog worden voltooid. Het dorpje blijft er daarom troosteloos bij liggen. De achthonderd bewoners houden zich nu in leven dankzij de visserij en de grootschalige houtkap in de omgeving.

  Hoewel de bewoners treuren over de megaflop, spreken ambtenaren van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken niet graag van een mislukking van het project. In de onlangs uitgekomen publicatie ‘Nederland en Suriname; Ontwikkelingssamenwerking 1975 tot en met 1996’ van de Directie Voorlichting Ontwikkelingssamenwerking (DVL/OS), wordt het fiasco zelfs gebagatelliseerd. ‘Onbekendheid met de aard van de bestedingen heeft tot misvattingen geleid. Voor sommigen is de spoorlijn in West-Suriname symbolisch voor de ‘witte olifanten’ onder de ontwikkelingsprojecten en illustratief voor het mislukken van de Nederlandse steun aan Suriname. Toch ging minder dan 4,8 procent van de schenkingsmiddelen naar de spoorlijn’, zo schrijven de ambtenaren.

  Lingaard is verbitterd over het mislukte West-Surinameproject. Als het politieke en economische klimaat wat gunstiger wordt, hoopt hij op ten minste de bouw van de Kabalebostuwdam. De laatste pogingen hiertoe werden in de beginjaren van de militaire dictatuur genomen, maar strandden bij gebrek aan financien.

  “Er ligt nog een dikke lange kabel op de plaats waar de stuwdam moet komen. Als een soort symbolisch aandenken. Als de dam er ooit nog komt zal dat een enorme stimulans voor Apoera en Washabo zijn. Maar ja, zonder steun van Nederland zal het nooit lukken”, besluit hij mismoedig.

  ‘De spoorlijn loopt van niets naar nergens’

  ‘Met onwillige honden is het slecht jagen


  Maak melding

 15. “Venetiaan sloeg het aanbod af.”

  “Venetiaan weigerde akkoord te gaan met een aangeboden Memorandum of Understanding”

  “Volgens Bouterse weigerde Venetiaan eerder al een aanbod van Alcoa”.

  “Regeringen moeten besluiten nemen. Of deze nu ten goede of ten slechte uitvallen voor deze of gene, besluiten worden altijd genomen in belang van het land.”

  Een paar zinnen uit de speech.

  In de laatst alinea spreekt Bouterse zichzelf fors tegen.
  Immers Venetiaan zou geen besluit hebben genomen, terwijl hij daarvoor tot drie keer toe aangeeft dat Venetiaan het voorstel, dan wel de voorstellen afwees.

  Welke geweldige adviseur, directeur van het kabinet of whatever schrijft deze speeches.


  Maak melding

 16. Kunnen de mental slaves gewoon TV kijken en bekkie houden
  We worden moe van jullie onnozelheid.
  Naief zijn is ook n kunst in deze tijd.
  Om je naief te laten naaien door n nederlandse overheid die dossiers gewoon voor je neus wegstopt is wel illusstratief voor de mental slaves die mee Willen doen in de vrije wereld die Suriname heet.
  Ga lekker walgelijk slapen met je verwarming op 30 graden.
  Domme club…
  Mvg
  Boy

  Ps
  Lul niet Dom …


  Maak melding

 17. Ipv de oceaan over te steken en hier te komen leuteren, sodemieter op.

  Als sommige mensen dreigen het onderspit te delven, grijpen ze naar machtsmiddelen en/of grof taalgebruik.
  Dit zegt mijns inziens meer over de persoon, dan over de persoon tot wie hij/zij zich richt.

  Daarnaast is de toegevoegde waarde van het verwijzen naar andere personen dan wel andere landen eerder een zwaktebod.

  Ik reageer op dit soort wezens door hun postings niet meer te lezen.
  Zij schrijven dan voor lul.

  Ik ben het bijna altijd oneens met Rob, maar je kan tenminste met hem nog discussiëren.
  (Hoewel)


  Maak melding

 18. Gisteren in de toepsraak van DBB niet veel nieuws gehoord.
  Wat wel opvalt dat geklacht wordt over de betalingen aan Alcoa voor de stroom terwijl en dezelfde zin gezegd wordt dat het beheer van de dam wel 1 Mio per jaar kost.
  Wel wijzen op de kosten meer niet de opbrengsten benoemen als de dam in eigen beheer is. Leuk spel voor ongeletterden. 1 Mio is veel geld in hun optiek maar het onderhoud wordt direct weer besteed in de eigen economie.
  Het is ook klinkklare onzin te stellen dat Surinamers deze centrale niet zelfstandig kunnen draaien. Dat gebeurt al jaren. Ik ben er geweest en zie alleen maar Surinamers.
  Het groot onderhoud aan de machines wordt toch door contractors uit het buitenland uitgevoerd. Dus daar zal niet aan veranderen.
  Per saldo zal de centrale ongeveer 800GWh produceren wat per jaar 32 mio usd kan opleveren. Die onderhoudskosten kan daar echt nog wel vanaf.

  Dit is weer een typisch spel van bestuurders.
  Alleen de kosten benoemen en niet de opbrengsten.

  Wat ik in het hele verhaal mis: onder normale omstandigheden levert de winning van bauxiet geld op voor de staat in de vorm van royalties en belastingen. Ik heb wel eens een bedrag gehoord van 200mio per jaar.
  met het vertrek van alcoa en in stand houden van de BO derft de staat dus inkomsten waar ze wel recht op hebben. Ook dit moet dus zolang de overeenkomst in stand blijft gecompenseerd worden


  Maak melding

 19. Als deze man zich ontdoet van al zijn onkundige adviseurs, dan houd hij er een mooi zakcentje aan over:

  Zeg maar 13 adviseurs(wijdenbos, hooghart, vander San, abrahams, meneer en mevr. bilderdijk, paul, limburg, sardjoe, herrenberg, miranda, jozefzoon, meije), scheelt per direct 130.000 srd per mnd. (circa 10.000)

  En dan heb je nog de verschillende afdelingen en werkgroepen van het kabinet, ik schat in 500.000 srd per maand, het is natuurlijk meer. Wat ze doen is nooit transparant geweest.

  Vervolgens heb je nog de nationale assemblee, 51 personen met honderd onder- commissies.
  En toch draait het land economisch niet.

  Sommigen vinden dat het goed gaat, want burgers gaan naar shows, halen kfc, blah, blah.

  Ze vergeten dat suri miljoenen U.S $ inkomsten vergaard met aardolie, hout, goud en bauxiet, dus in principe zou elke burger miljonair moeten zijn. Men verkijkt zich op Paramaribo en de randstad, de rest telt niet mee.

  Het aantal werknemers bij bv Volkswagen is groter dan de bevolking van suri.

  Suri zou zomaar gerund kunnen worden door 1 CEO en een raad van bestuur of zoals in een dorp, 1 burgemeester van de gemeente suri.


  Maak melding

 20. Enkele jaren geleden vermelde Waterkant ook het IP adres van de scribent. Wij zouden dan heel eenvoudig kunnen vaststellen dat boy alias ene onzekere K niet in Suriname woont maar thuis in Adam ZO op zijn/haar uitkeringscheck zit te wachten.

  RobG(oebbels) waar is onze USD 700.000.000 gebleven?

  Verder zegt de huidige Fractieleider van de NPS (u weet wel de Partij die samen met de VHP/PL/ABOP en het hardwerkende deel van het Surinaamse volk voor die spaarpot had gezorgd) dat toentertijd de beslissing over SURALCO in overleg met alle fractieleiders is genomen.

  Nationale Dieven Partij is nu eenmaal groot in achterklap en groot in het nietige.

  Indien deze Nationale Doden Partij voor de vooruitgang van Suriname heeft/had gezorgd is er zeeeer weining van terecht gekomen, alles ligt op z’n gat.

  De seriemoordenaar is nu eenmaal more mouth than do!


  Maak melding

 21. Pico:
  Boy- jongen.
  Zijn alias spreekt al voor zich, dit soort figuren hebben de klok wel horen luiden maar weten niet waar de klepel hangt.


  Maak melding

 22. sranan man
  Door toedoen van Vene is Suriname een een crises beland.En nu wil Chan pres worden die vrijdag avond te diep in de glazen had gekeken tijdens een show. Hoe kan zo iemand een land besturen.
  Gelukkig is er een Volkspresident die het land redelijk goed kan leiden.

  woensdag 19 juli 2017 om 13:41 uur.
  ********************************************************************
  @ sranan man … je wilt graag een deuntje meezingen … zing dan geen VALSE noten !!! Oké !!!!


  Maak melding

 23. Suriname kende in de jaren zeventig en tachtig al een bloeiende palmolie-industrie. De plantages te Baboenhol en Patamacca werden de grond ingeboord tijdens de ‘Binnenlandse Oorlog’.,,,,,bedankt bouta voor het kapot maken van de zoveelste industrie die we rijk waren toen,

  O,ja is je water aangekomen in Afrika ooit of is het in zee met schip en lading l gezonken!?


  Maak melding

 24. @RobG

  Ik zal maar weer eens proberen enig tegen gewicht te bieden tegen uw onzin:

  1 >>> Verspilling West Suriname dfl 750.000.000 komt geheel voor rekening van Bouterse en niet voor de NPS. Het trieste is dat volgens het vreemde betoog van Bouterse BHP Biliton dat plan a $ 800.000.000 weer tot leven wilde wekken.
  2 >>> Gratis overdracht Brokopondo in 2004. Een interessant verwijt aan Venetiaan en co. Echter zonder onderbouwing . Tegen de olie prijzen van toen en de prijs van de elektriciteit van toen en de staat van onderhoud van toen kan het weigeren best een heel goed onderbouwde beslissing geweest zijn. De olieprijzen waren toen aanzienlijk lager dan nu waardoor het best mogelijk was dat de waarde van de Brokopondo dam toen negatief was en de kosten voor de elektriciteit goed te dragen waren. Bouterse brengt dus weer eens een broodje AAP dat gevreten wordt door zijn stemvee
  3 >>> MOU 2008 BHP Biliton. Ook dit is een raar verhaal van de president die duidelijk geen idee van cijfers heeft want hij denkt namelijk dat het Mijnen van 13,6 miljoen ton per jaar en een voorraad van 760.000.000 ton resulteert in 100 jaar mijnbouw. Ook denkt hij dat toen het haalbaarheidsonderzoek $ 90.000.000 gekost heeft en dat Alcoa nu gratis het zelfde gaat onderzoeken voor $ 50.000.000 hij zal bedoelen dat het oude onderzoek afgestoft gaat worden en geactualiseerd voor $ 5.000.000 of zoiets en de resterende $ 45.000.000 ergens verdwijnen.
  4 >>> Bouterse geloofde dat BHP Biliton een mijn kon realiseren die haar deel 3,8 mio ton/ jaar kun mijnen etc . en in Paranan kon laten verwerken voor een investering van $ 800.000.000. Gelukkig haalde hij het Ma’daan Project in SA aan waar in 2009 Alcoa ging investeren in een 4 mio ton operatie incl. smelters waarvoor en investering nodig was die 13 maal hoger was. Wederom een broodje AAP verhaal.
  5 >>> Het trieste van het verhaal van de president is dat hij meld door Alcoa bespeeld te worden omdat er een onbetaalde factuur van ongeveer $ 50.000.000 was waardoor Suriname nu 4 jaar elk jaar $ 38.000.000 te veel betaald voor de te leveren elektriciteit.
  6 >>> Hoe zwak zijn de excuses omtrent de verplichting 400 man personeel over te nemen, geen aanspraak te maken op de honderden miljoenen herstel kosten, of om $ 1.000.000 per maand aan beheer en onderhoud te moeten betalen voor de Brokopondo installaties terwijl er nu maandelijks $ 4.000.000 opgebracht moet worden voor de elektriciteit.
  7 >>> Hoe achterlijk is de president als hij roept dat er minimaal 4 mensen per omgaande getraind moesten worden om Brokopondo te laten draaien. Wie laten nu van uit de beheers en onderhoudsvergoeding Brokopond o nu draaien.

  Beste RobG het is een schande wat de president na 19 maanden spartelen aan de lijn van Alcoa gepresenteerd heeft.
  Om met Viren Adjohia te spreken de Alcoa en de regering zijn sinds november 2015 niets opgeschoten . De oude MOU ligt er nog en dank zij de oppositie weet men nu dat men alleen via de DNA zaken kan doen.

  Het onderhandelen en de angst voor Arbitrage kost Suriname sowieso $ 3.000.000/maand plus alle andere uitstel.

  Alle beloften over haalbaarheidsonderzoeken etc. zijn niet meer dan vertragingsverhalen.


  Maak melding

 25. Bouterse is te vergelijken met een balbreuk die zo groot is geworden dat je ermee moet leren leven omdat het niet meer kan worden verwijdert.


  Maak melding

 26. -Als ik de berichten zo volg is het onterecht Venetiaan de schuld te geven. Deze man heeft toen goed gehandeld en wist ook welke financiële ellende het land Suriname zou krijgen.
  Je kunt dan ook merken dat hij een echte econoom is.

  Bouterse/Wijdenbosch hebben een financiële puinhoop van Suriname gemaakt en nu de schuld steeds aan de NPS geven.

  Venetiaan denkt op langer termijn voor land en volk en Bouterse denkt op korte termijn om zich zelf, vrienden en familie rijk te maken en ook nog het land Suriname verder kapot te maken.


  Maak melding

 27. Esmerald…

  dat is de vocabulaire van de laaggeschoolde, hersenloze paarse meelopers en napraters. Die “roze Boy”, schreeuwt, blert en roeptoetert identieke kreten als zijn drugsveroordeelde meervoudig moordenaar DESIRE DELANO BOUTERSE.

  Straks zit zijn “meester” voor 20 jaar achter de tralies, evenals Dino en Meriba, en dan hoor je deze brulboei niet meer.


  Maak melding

 28. Het zijn de adviseurs rond Baas die met het grote geld van door gaan. Errol Alibux is miljardair, confisqueer zijn bezittingen nu. Het is staatseigendom en dus can het volk..!


  Maak melding

 29. Jere noh stelletje mental slaves ook wel te vergelijken met n kudde runderen, sang e PSA dja , a no oenoe zaak.
  Njang ju patat en no spang anga den manja, pommerak, awara, maripa, knippa en den tra fruktu sang e fadon pori dja na tap mi gron,
  A no ju zaak!
  Hoepel op, ga peren plukken en onder de brug hij anke franke zitten.
  Hollandse suffered…
  Mvg
  Boy

  Ps
  Ik meen het niet hoor, Ik zeg het Alleen maar.
  O ja, kijken Jullie uit voor de tram?
  Doei
  Lekker weertje vandaagvandaag, Noh…


  Maak melding

 30. Hoe heet die man die vond dat het West – Surinameplan gestopt moest worden in de jaren 80 van de vorige eeuw.

  You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time.

  Wie Houdt Wie Voor De Gek?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs

  ps

  Paarse Kakkerlakken hebben allemaal dezelfde eigenschappen en kenmerken.

  Er zijn in Suriname veel mensen die zwakzinnig zijn, die mensen noem ik paarse kakkerlakken. Ook in Nederland zijn die paarse kakkerlakken gemakkelijk te herkennen, hun kleur, opleiding/ongeschoold, hoe ze praten, zich gedragen, staan op hoeken van straten, hangouderen, hangmensen, drugshandelaren, denken dat door te schreeuwen ze anderen kunnen overtuigen van hun rotzooi praatjes, oerdom geschrijf op websites, enz.


  Maak melding

 31. Boy is Reetkever Kevin. Deze etterbak moet voor zijn eigen veiligheid opgesloten worden. Na het vonnis zal hij flink aan zijn trekken komen; Reet likken van een massamoordenaar en vernietiger van Suriname.


  Maak melding

 32. Ik begrijp 1 ding niet: Waarom wilde de veroordeelde Drugscrimineel de Alcoa deal in een geheime vergadering bespreken?

  Ik hoor alleen maar dat de regering Vene dit niet gedaan heeft en dat niet gedaan heeft.

  Is dit het geheim dat achter gesloten deuren besproken moest worden???


  Maak melding

 33. Ik lees hier weleens dat Surinamers dom zijn.
  Volgens mij zijn ze slim. Ja, slim
  Ze halen Suriname gewoon naar hier.
  Hoe dan?
  Kwakoe en Milan, hopelijk volgen er meer van dit soort evenementen. Feestje hier, feestje daar en daarna weer over tot de orde van de dag.
  Esmerald kom je ook naar Kwakoe/ kwaku zaterdag?


  Maak melding

 34. @Mokro,

  Mokro
  Een pathologisch leugenaar gelooft in zijn eigen leugens en gedraagt ernaar; a no mie!

  Helemaal mee eens: Deze veroordeelde Drugscrimineel is CEO van de firma List en Bedrog.


  Maak melding

 35. WAKE UP mr pres !

  U bent al bijna ACHT JAAR aan de Macht, NIET VENE !

  U heeft Sranan Bevolking 17.888 Volkswoningen beloofd, NIET VENE !

  U heeft het Volk een Sneltrein beloofd, Paramaribo- Onverwacht, NIET VENE !

  U heeft ons een Cassavefabriek beloofd plus plantages, NIET VENE !

  U heeft ons ziekenhuizen, fly-overs, diepzeehaven en snelweg Brazilie beloofd, NIET VENE !

  U zou corruptie uitbannen (zie oa de onaangeroerde Clad rapporten inz Naschoolse Opvang, Carifesta, EBS, Bosbeheer, Voedselpaketten etc etc ), NIET VENE !

  U heeft al onze reserves, geld en goud opgemaakt, VERDAMPT zegt u, NIET VENE !

  U heeft nadat de staatskas leeg was, meer dan DRIE MILJARD ONGEDEKTE SRD-bankbiljetten laten drukken en u heeft dat geld uitgegeven, NIET VENE !

  Daarom is ons land nu WEER FAILLIET door Uw wanbeleid, GEEN BELEID VAN VENE !

  U heeft ons land opgezadeld met een mega-staatsschuld van ruim TIEN MILJARD, NIET VENE !

  Onze economie krimpt en er is geen export, als gevolg van uw slechte beleid, NIET DAT van VENE !

  U heeft acht jaar de tijd gehad te DEALEN met SURALCO, er kwam alleen maar een door de DNA AFGEKEURDE MOU uit ! GEEN MOU VAN VENE !

  Uw onderhandelingscommissie heeft een Stichting opgericht en een N.V., om de Afobakadam IN HET GEHEIM over te nemen van Suralco, NIET VENE !

  Nu komt u to the point, U kunt geen HARD BALL spelen tegen Suralco, want uw zoon is in handen van de USA !
  Suralco heeft u een DINO-MOUW aangemeten !

  WAKE UP PRES, WAKE UP, WIKI, enne……………………… LAAT DE RECHTERLIJKE MACHT MET RUST, LEVE ONZE RECHTSSTAAT en ONZE ONAFHANKELIJKE RECHTERLIJKE MACHT !


  Maak melding

 36. r o g b het ware verhaal is, dat jou lijder de moordenaar ” midden ” op de onafhankelijkheid plein geraadbraak moet worden..

  pas dan, komt sme vooruit letterlijk en figuurlijk..

  personen als jou zullen nooit nimmer een fatsoenlijk leven kunnen leiden, je zult altijd afhankelijk zijn van anderen, de kracht, potentie heb je niet om je zelf op te bouwen..


  Maak melding

 37. Onderstaand voor alleduidelijkheid.

  Dit verhaal of het verhaal van de seriemoordenaar, die constant de Alt-Ctr-Del functie gebruikt.

  Indien de computer door een Surinamer was uitgevonden zou de Alt-Ctr-Del functie de A-No-Mi functie heten, een uitvinding van ndp seriemoordenaar.

  PARAMARIBO – De bewering van president Desi Bouterse dinsdag in het parlement dat zijn voorganger Ronald Venetiaan, een bod van Alcoa om de Afobakawaterkrachtcentrale voor een symbolisch bedrag aan Suriname over te dragen, heeft afgeslagen, is niet juist. Het bod dat in 2004 was gedaan was nooit “officieel”, zegt voormalig minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Gregory Rusland. President Venetiaan had toenmalig Alcoa-topper Alain Belda die het voorstel had gedaan, erop gewezen dat er geen sprake was van een “formeel” voorstel. Belda werd daarna door zijn superieuren teruggefloten.

  Rusland zegt deze zaak te hebben onderzocht nadat ij in 2005 als minister van Natuurlijke Hulpbronnen was aangesteld. Ook de wijze waarop Bouterse zaken omtrent het afwijzen van een voorstel van BHP/Billiton in 2008 door de toenmalige regering en het vertrek van voornoemde maatschappij aan De Nationale Assemblee heeft voorgehouden, strookt volgens Rusland niet met de waarheid. Hij merkte op dat hij destijds als NH-minister alle fractievoorzitters in het parlement betrokken heeft bij het afhandelen van deze kwestie. “Het beleid dat gevoerd werd had de ondersteuning van alle fractievoorzitters”, aldus de ex-minister, nu fractieleider van de NPS in het parlement.

  Het besluit omtrent BHP/Billiton in De Nationale Assemblee besproken en werd zowel door oppositie als coalitie inclusief de NDP ondersteund. Het stopzetten van activiteiten om de bauxietvoorraden in het Bakhuysgebergte te ontginnen typeert Rusland als een van de gemiste kansen die Bouterse niet heeft genoemd. Er is veel geïnvesteerd in West-Suriname, aldus de NPS-fractieleider. Er zou in tottaal minstens 750 miljoen Nederlandse guldens zijn geinvesteerd in plannen en haalbaarheidsstudies.

  Lees meer: DWTonline.com


  Maak melding

 38. @RobG
  Het ware verhaal komt nu naar buiten. De regering Venetiaan gevormd door VHP / NPS / PL / Abop stond/staat niet voor de voorruitgang van Suriname. Het zijn ook politici uit met name de NPS die miljarden hebben verspild in West Suriname. Deze figuren uit de NPS moeten ter verantwoording worden geroepen tijdens een Volkstribunaal op het Onafhankelijkheidsplein.

  woensdag 19 juli 2017 om 12:48 uur.
  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

  Ik neem wel de LANGE ZWEEP MEE !


  Maak melding

 39. DDB vergeet gemakshalve de argumenten erbij te vermelden waarom de regering Venitiaan niet op de zogenaamde voordelige deal inging van de Billiton. En waarom BHP Billiton in 1994 is overgenomen door het Zuid-Afrikaans mijnbouwbedrijf Gencor.

  DDB vergeet gemakshalve de details van de nieuwe huidige deal kenbaar te maken, waarom deze huidige regering niet volledig overgaat tot overname van alle onderdelen van Alcoa en waarom e.e.a. in een geheime vergadering moest worden gehouden….


  Maak melding

 40. Venetiaan stelde op Radio ABC dat in plaats van positieve resultaten van zijn aanpak van het bauxietvraagstuk te presenteren Bouterse een aanpak demonstreert die “gebaseerd is op leugens, laster en lafhartigheid”.


  Maak melding

 41. Grote leugens van deze plesident. Gemakshalve wordt er niet bij verteld wat de argumenten zijn geweest voor de regering Venitiaan om niet in te gaan op het zogenaamde aanbod van Alcoa, die niet eens formeel was.

  Gemakshalve wordt ook niet verteld waarom de confrontatie niet wordt aangegaan met deze multinationaal en waarom er nu niet tot volledige overname wordt overgegaan de staat Suriname. Wat zijn hier de argumenten??? Wie gaat de grote njang maken als blijkt dat in 2019 niets bereikt is voor het land??


  Maak melding

 42. A NO Mi,NA VENE,DOE.
  Wat een kolder van deze hersenloze rat. Deze praat wordt hem ingefluisterd door zijn even herzenloze companen. De economische crisis zal zometeen ook door de regering vene zijn veroorzaakt. Was ook niet mijn partij zitten en zaten ook heel wat ratten tussen. Is afwachten op een persoob die SU kan verlossen van deze,PAARSE,GELE,GROENE en in ROOD geklede RATTEN en evenzo van de vele OVERLOPERS


  Maak melding

 43. Gehaald uit Wikipedia.
  Surinamers, met name DDB, vergeten snel hun geschiedenis. Gelukkig dat dit wordt opgetekend.
  Feit is dat de militairen onder leiding van DDB niet alleen West Suriname, maar ook Wageningen hebben weggeschoten. Anderen de schuld geven voor dit alles is overduidelijk het bewijs van jouw onkunde. DDB kom met de waarheid ter voorkoming dat wij de geschiedenis over jou moeten interpreteren.

  West-Surinameplan

  Het plan voor een dam in de Kabalebo staat al ingetekend op deze kaart van de CIA.
  Het West-Surinameplan was een economisch ontwikkelingsproject in het westen van Suriname.
  Het plan behelst onder meer het winnen van bauxiet in het Bakhuisgebergte, het bouwen van stuwdammen en waterkrachtcentrales in de Kabaleborivier nabij Avanavero (het Kabaleboproject) en in de Nickerierivier (het Stondansieproject), en het aanleggen van een overslaghaven in Apoera. Geestelijk vader van het project was de voormalige Surinaamse minister van opbouw Frank Essed.
  Met een deel van het geld dat Nederland aan Suriname bij de onafhankelijkheid van Nederland in 1975 ter beschikking had gesteld op grond van een integraal ontwikkelingsplan, werd begonnen aan de uitvoering van het West-Surinameplan. In het kader van dit plan werd van 1976 tot 1978 een 80 kilometer lange spoorweg aangelegd, van het Indianendorp Apoera naar het Bakhuisgebergte ten behoeve van bauxietwinning. Het personeel van de aannemers van deze spoorlijn verbleef in het speciaal aangelegde Kamp 52.
  Na de Sergeantencoup van 1980 en het bevriezen van de financiering door Nederland, is het project uiteindelijk gestaakt, waardoor de spoorweg nooit is gebruikt. Al in een eerder stadium was duidelijk dat uitvoering van het project door onder andere gedaalde prijzen van bauxiet op de wereldmarkt waarschijnlijk verliesgevend zou worden. De laatste jaren wordt door maatschappijen als BHP Billiton weer belangstelling getoond voor de bauxiet in het Bakhuisgebergte.


  Maak melding

 44. De zoveelste a no mi paarse uitspraak. Ondertussen schijt gans het volk op deze paarse duivel en meedogenloos corrupte bende zich een paarse misdadige buffel hoe te overleven. Vele ndpers zijn misdadigers en criminelen geworden sinds 2010 blijft de misdaad verder stijgen. Opmerkelijk is dat dader en slachtoffer voor 90% paars denkend zijn. De misdaadvloek onder leiding van ddb en beruchte paars elite gangster blijft om zich heen grijpen, gelukkig dat veel ndpers te lijden hebben van dit verdoemd misdadig paars gevolg. Ze stemden moedwillig debiel, idioot, dwaas oerdom op de grootste misdadiger sinds 1980, ddb aka didibri sa e mek deng ka.


  Maak melding

 45. Na wat afstand nemen van hetgeen de president gezegd heeft moet ik vaststellen dat Suriname met Alcoa onderhandeld over iets wat bij wet vastligt omdat:

  1 >>> Suriname $ 50.000.000 aan onbetaalde rekeningen had liggen bij Suralco en dat daar voor nu een een ongunstige afbetalingsregeling.
  2 >>> De afbetaling komt er op neer dat elke maand $ 100.000 meer betaald wordt voor de elektriciteit die het afneemt van Brokopondo ofwel 1ste maand plus $ 100.000 de laatste maand (dec 2019) $ 4.800.000 ofwel 48 maanden gemiddeld $ 2.400.000 of wel totaal $ 115.200.000 omdat men wat rekeningen had laten liggen.
  3 >>> Suriname kan de $ 1.000.000 beheerskosten voor Brokopondo niet opbrengen maar wel elke maand $ 4.000.000 plus elke maand $ 100.000 extra betalen voor de elektriciteit die het afneemt.

  Suriname laat zich gijzelen door Alcoa. Een regering en coalitie die dit laat gebeuren dient niet het landsbelang.


  Maak melding

 46. @ John,
  Toch een kleine correctie t.a.v. jou posting:
  In 1980 heeft Ned. de ontwikkelingsgelden niet stop gezet !
  In tegendeel, de militairen(Bouta) kregen gelijk NF500 miljoen
  van Nederland.(In dacht ik 1985 was op STVS (vraag Borger Breeveld/Gerold Vliet maar) een kort programma van iemand van Planbureau, met een uitleg ).
  Het waren de Palu-adviseurs en het militair bewind die alle projecten van NPK/NPS, in West-Suriname hebben sopgezet!Ze hadden “het wiel” weer uitgevonden ! Geen grote projecjten maar alleen kleine microprojecten moesten uitgevoerd worden.
  Sari-tori als je zag wat voor kapitaal vernietiging door deze klootzakken van de partij van de boeler Roberta toen heeft plaats gevonden in West-Suriname;vernieting aangelegde spaarbaan,haven-complex,grote loco’s !!!
  Aan de jongeren moeten bij aardrijkskunde/geschiedenis,lessen deze zaken ook verteld worden, zodat ze precies weten hoe het komt dat Suriname in deze afgrond is terecht gekomen.


  Maak melding

 47. Jojo,
  ik kan je niet volgen.Bij punt 2 staat het woord meer.
  Ik lees: Su betaald voor de electriciteit een x bedrag en daarbovenop $100.000?
  Vervolgens $ 4.800.000?

  Kan je wat, als je tijd en zin hebt, meer uitleg geven.


  Maak melding

 48. HILARISCH hoe de OUDERWETSE propaganda-lawaai-valseberichten-machine van LIMBO het aflegt tegen INTERNET en zijn SNELLE COMMUNICATIE-MOGELIJKHEDEN !

  VERDEDIGING van een OUDE, INHOUDSLOZE MOU van DDB en SURALCO is ZINLOOS !

  EEN LAME DUCK, met Nederlands Strafvonnis, Sranan STRAFEIS, zoon in USA-JAIL, is geen partij voor groot Amerikaans bedrijf zoals de Suralco !

  De Amerikanen hebben DDB IN THE POCKET !

  PS : Is er nog NIEUWS over de wapenleveranties van DDB aan de FARC ?????????


  Maak melding

 49. Pico

  Ten aanzien van de afbetaling van de achterstallige electriciteit rekening is een regeling getroffen dat elke maand, op de lopende rekening $ 100.000 extra betaald wordt.

  dat is dus
  maand 1 $ 4.000.0000 plus $ 100.000
  maand 2 $ 4.000.0000 plus $ 100.000 plus $ 100.000
  …..
  maand 48 $ 4.000.0000 plus $ 4.800.000.

  Dan wordt de totaal betaling dus 48 maanden maal gemiddeld $ 2.400.000 ofwel ongeveer $ 115.000.000


  Maak melding

 50. Meneer Bouterse, de heer Ronald Venetiaan kwam met eisen op tafel en wilde geen zoete broodjes bakken met Billiton, dat is de rede dat Suriname hebben verlaten.

  DDB je bent Suriname aan het verkopen.

  Wederom kom uit de kast en vertel de waarheid.


  Maak melding

 51. De strop wordt dus steeds verder aangehaald. Dit is misdadig.

  Het doet me denken aan een boek dat ik op de middelbare school heb gelezen
  Merchant of Venice. De hoofdpersoon, Shylock, was net zo een crimineel als Alcoa.
  Maar ja het staat Su vrij om hier gebruik van te maken net als die arme sloeber uit het boek.
  Bouterse riep vroeger vaak:
  wanneer worden jullie wakker, wanneer gaan jullie ogen open. (geheel ongelijk had hij niet).
  Hetzelfde zou ik nu willen roepen


  Maak melding

 52. Ik raad iedereen aan het Boek “The Looting Machine” te lezen over hoe Afrika door China, Israel en de Westerse Multinationals van hun Bodemschatten verlost worden.

  Locale politici in samenwerking met allerlei bedenkelijke ondernemers (gesteund door staten en banken) sluizen enorme vermogens weg en laten de bevolking met milieurampen achter.
  Hier valt veel van te leren.


  Maak melding

 53. @Pico..

  Niet Alcoa is crimineel bezig, dit is voor hun als multinational gewoon business.

  Het zijn onze eigen criminele landgenoten die keer op keer voor eigen gewin het land voor een appel en ei zitten te verkopen. Bij elke opdracht/project die deze regering uitzet, verdwijnen er miljoenen in eigen zak.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.