maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomieCaricom verlaten? Suriname moet weg minste weerstand mijden

Caricom verlaten? Suriname moet weg minste weerstand mijden

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 28 mei – Suriname moet beslist de weg van de minste weerstand vermijden als het gaat om weerstanden binnen de Caricom. De Caribische Gemeenschap is voor sommige Surinaamse ondernemers een regelrechte teleurstelling. Ze krijgen hun producten maar niet op de schappen in andere Caricom-landen. Minister Ferdinand Welzijn van Handel Industrie & Toerisme is vierkant tegen vertrek.

Daar wordt al enkele jaren om geroepen. De Caricom zou Suriname immers veel te weinig voordelen opleveren. Slachtbedrijf De Doksenclub tracht al jaren te verkopen in Trinidad. Steeds weer wordt wat anders bedacht om De Doksenclub buiten te houden. Nu pas lijkt het te verbeteren. “Er is een toezegging gedaan dat het bedrijf binnen een maand kan exporteren naar Trinidad”, zegt Welzijn tegenover de Times of Suriname.

Als het er toch niet van komt, kan een klacht wordt ingediend op de Caricom-top die in juli plaats vindt. “Daarna kan in het uiterste geval een schadeclaim worden ingediend”, aldus Welzijn. Er liggen genoeg opties open om terug te slaan. Maar om terug te trekken zonder weerstand te bieden, is verkeerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken brengt binnenkort een evaluatieverslag uit van de exportproblemen binnen de Caricom.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

34 REACTIES
 1. Die weerstand hadden jullie allang moeten bieden. Alleen is het probleem dat jullie weinig te exporteren hebben. Zelfs export van water komt maar niet op gang, hahaha.
  Ik stel voor dat Surinamers op Zanderij 5 l water drinken, naar Trinidad vliegen en alles daar onderkotsen en onderpissen, hahaha. Dan hebben jullie het water geexporteerd, hahaha.

  Overigens, stuur Henk Molenaar niet hiervoor, want hij pist al in z’n broek in de vliegtuig. Premature ejaculatie, heet dat, hahaha.


  Maak melding
 2. Aan al mijn moslimsvrienden, lekker eten en drinken zometeen toegewenst. Wacht niet tot het donker is. Alleen de duivel eet ’s avonds in het donker!

  Denk aan die lekkere koude bruisende cola en bierytje en die heerlijke shaorma!! Hmmmmmmmmm.


  Maak melding
 3. Een Caricom unie blijft een unie met dezelfde soorten mensen. Wat voor economische ontwikkeling of vooruitgang kan de Caricom bieden.

  Oftewel nul keer nul is nul komma nul.

  Er is geen een Caricom (Afrikaans) land wat ooit een aanvaardbare welvaart zal bereiken. De levensvisie, karakter, genetische samenstelling is helaas anders ingesteld. Als de grondstoffen op zijn zal bedelen en hongerlijden worden.


  Maak melding
 4. =Waar is de daadkracht van de mensen die zo hard op het podium hebben geroepen dat ze een werk van zouden maken om hun krachten te tonen tegen de Caricom???

  Een grote mond hebben stelt niets voor, maar wel kunnen bewijzen wat je zelfs kunt en waard bent en hoe daadkrachtig je kunt optreden voor je land.

  Door die hele resuffeling van Bouterse worden er mensen op verschillende posten geplaats die je een kopje kleiner kunt krijgen, omdat ze niet opgewassen zijn tegen anderen.
  Ze het optreden van die andere landen en hoe zij zich opstellen.

  Ja, Bouterse zelfs weet niet eens op te treden tegen zijn eigen volk en weet vooral ook niet te communiceren dus::::soort zoekt soort

  Bouterse is de NDP en de NDP is Bouterse dus het zal NOOIT goed gaan met Suriname onder deze schoft en moordenaar Bouterse.


  Maak melding
 5. @slachtoffer van roofoverval… Je bent echt dom he ! Afrikanen zijn genetisch gezien de sterkste menssoort op aarde, Aziaten, en met name zuidoost Aziaten zijn genetisch gezien de zwakste … Volgens de evolutie leer, doen de Afrikanen het dus slimmer, en strategisch beter dan alle andere rassen, die roepen hoe slim, en sterk ze wel niet zijn…
  Ga daar maar rustig over nadenken stomkop !!!


  Maak melding
 6. Is het misschien gewoon zo dat Afrikanen best wel tegen een stootje kunnen, en daarom met minder luxe, en rijkdom een geweldig leven kunnen leiden ?
  En daardoor geen moeite hebben om in wat anderen als armoede zien gewoon voort te leven, terwijl anderen in zo,n situatie radeloos zouden worden, en dood zouden gaan van ellende ?


  Maak melding
 7. Wat Afrika niet vooruit laat komen is dat ze daar nog steeds in stamverband leven.En alle stammen willen het grootste deel van de welvaart voor zich waardoor elke vooruitgang door een onderling oorlog teniet wordt gedaan.
  Ook onze binnenland bewoners hebben een bevoorrechte positie gehad.Ze mochten over het hele binnenland beschikken terwijl de bewoners van de kust moesten zwoegen om stukje grond te kopen.
  De Amerikaners hebben het anders aangepakt.Al in het begin hebben ze er voor gezorgd dat en geen inheems verzet moest zijn tegen ontwikkeling van Noord-Amerika.


  Maak melding
 8. On Suriname hebben de Binnenland bewoners geen enkele voorsprong gehad. Alle gronden zijn bij voorbaat domein gronden in Suriname.. De bevolkingsgroep die een voorsprong hebben gehad, zijn de Hindustanen die onder het mom van landbouw de meeste domeingronden hebben bemachtigd.. In Amerika mochten de kolonisten alles jatten van de Indianen, en alles wat onder de grond is, is ook van de kolonist. Denk maar aan de rijke Texaanse oliemagnaten… In Suriname is alles van de staat.


  Maak melding
 9. Onze vraag was eerder..hoe gaan de arme landen elkaar helpen?!
  Wij hebben onze antwoord al..en het luidt…de arme landen kunnen elkaar nooit helpen …..
  Lamme leidt de blinde…..


  Maak melding
 10. @Roofovervaller
  Bij ons werken juist de zwaksten. De sterke afrikanen doen aan diefstal,roof en moord.Die sterke afrikanen stelen van ons de zwaksten!.Schande!! Voorts hebben ze tientallen vrouwen en ontelbare baies en wij de zwaksten zorgen voor ze!


  Maak melding
 11. Bijna 500 jaren later en met het bos als hun eigendom noemen ze zien ze zich nog steeds als benadeelden. De chinees heeft geprobeerd om welvaart in het binnenland te brengen maar de sterke afrikanen hebben hem en zijn zoon levend verbrand.Na de afschaffing van de slavernij waren de afrikanen vrij om zich te huisvesten in de stad maar aangezien ze nooit wilden werken kozen ze voor het bos. De rest heeft zijn best gedaan,gronden opgevraagd en die bewerkt. Beetjes bij beetjes hebben ze hun huis gebouwd en hun zaken uitgebreid.Als zij net als de afrikanen schuw zouden zijn voor het willen werken dan zou alles het eeuwige bos zijn gebleven ook de stad.


  Maak melding
 12. Het voordeel van de Hindustanen was , omdat zij in India duizenden jaren vast zaten in een kasten systeem, en geen enkele grond mochten bezitten, ze moesten generaties lang de grond van de hogere kasten bewerken, beplanten, en slechts een klein deel van de opbrengst mochten zij houden.. wat genoeg was om net niet dood te gaan van de honger..
  Toen zij in Suriname kwamen, was het het letterlijk hemel op aarde voor hun .. Ze konden grond bezitten, sommigen konden voor Pandit spelen, iets wat onmogelijk was in India, ze konden er niets eens van dromen, stel je voor !!!! Vandaar dat zij alle gronden op een slimme manier hebben bemachtigd omdat zij de waarde van grond al eeuwen lang kenden, en nu hadden zij de kans om zelf grootgrondbezitter te worden…


  Maak melding
 13. Suriname moet zeker lid worden van de India. Wat een vieze bedoeling. Nog altijd doen meer dan een miljard mensen hun schijterij op straat of in de bosjes. De lucht van stront is overal overwelmend. Je durft mensen niet eens een hand te geven. Alle buitenlanders die daar op bezoek gaan produceren een stortregen aan diaree.


  Maak melding
 14. @No lei

  en nu heb je de binnenland bewoners alles afgepakt.Hun dorpen en hun rivieren,hun goud mijnen en hun bossen waarin ze hun behoeften doen aan de rand en bij overstroming door het dorp komen te drijven.
  De begraafplaatsen waar hun voorouders liggen en nog deel uitmaken van hun stam.
  Bij hoge nood worden de voorouders nog geraadpleegd en worden ze tot de zesde generatie beschouwd als levende en deel van de stam.


  Maak melding
 15. @Echte Swa
  Natuurlijk zijn er uitzonderingen,en Hofwijks is een van ze. Hij is bereid wat voor zijn land en medeburgers te doen.’
  go Hofwijks , hup, hup.
  Jij bent een surinamer naar mijn hart!


  Maak melding
 16. @Diareesingh
  Hou toch op met je domme geblaf.!India die zegt aan bouta kom de miljoenen aan dollars halen hier en de onbeschaamde lijder bouta van je heeft geen nee gezegd.Die miljoenen aan dollars konden mijn arme dalit broeders voor hun zelf gebruiken ,maar zie hoe een grote en goed hart ze hebben…ze zijn bereid hun deel af te staan aan de ondankbare surinamers zoals jij! Kom halen..hoor je de afrikanen uit Afrika niet zeggen,de gehele arme Caricom zwijgt,Venezuela heeft geen toiletpapier,de acp landen hebben hun eigen demonen te bestrijden…en kijk wie ons redding komt bieden,,de arme dalit broeders van mij !!


  Maak melding
 17. Wie niet sterk is moet slim zijn, en op het afrikaanse continent en andere landen waar voornl. mensen van afrikaanse origine het voor het zeggen hebben zijn ze nog steeds na eeuwen afhankelijk van ontwikkelings- en humanitaire hulp, dus zo geweldig is het niet om jezelf als een mensaap op de borst te roffelen, imponeren doe je daar niet mee is eigenlijk lach-en meelijwekkend


  Maak melding
 18. Okay Ray. Ik merk dat jij over het een en ander gaat in deze wereld
  Wat voor status geef je die Afrikanen of djoekas in vhp shirt.


  Maak melding
 19. Suriname zal de welvaart van voor de onafhankelijkheid nooit meer kunnen evenaren. Met uitzondering van pieken zal het ten onder gaan vanwege de soort mensen die het democratisch voor het zeggen hebben en dus het beleid bepalen.

  Voorbeeld van Bouterse en zijn economisch intellectuele achterban (maar ook van de vorige regeringen) welk met elk ontwikkelde land een handelsovereenkomst kan afdwingen. Als men toch een hekel heeft aan Nederland dan zijn er nog genoeg andere ontwikkelde rijke landen waar een handelsovereenkomst mee afgesloten kan worden. Hoeveel van die verdragen zijn door de Surinaamse economisten tot stand gekomen in de afgelopen 42 jaar??

  Maar gelukkig ben ik beroofd in Suriname me ogen zijn gelijk geopend.

  En waterkant bedankt voor het censureren van mijn vorige post.


  Maak melding
 20. ach, wat lullen we over..

  die hele lanti dienst is in handen van die blaka-mang alle top functies zijn in handen van die blaka..

  alle banken dir. onder dir. zijn blakas.. bijna alle ambassades zijn in handen van blakas..

  de moordenaar benoemt alleen mensen die op hem lijken op alle top posities., op een paar uitzonderingen nagelaten..

  zelf die aswin adhien heeft geen bal te vertellen..

  ondanks dat die moordenaar alles in eigen beheer heeft, alle banken leeg geplunderd kan hij het land niet besturen..

  het is land is al vele jaren failliet onder zijn leiding..


  Maak melding
 21. Echte Swa
  Afrikanen of djoeka’s zoals jij ze noemt, die op de VHP stemmen zijn “mensen/Surinamers” die meer naar hun gezonde verstand luisteren i.p.v. dat ze zich door hun emoties laten leiden


  Maak melding
 22. Hij heeft het land leeggeroofd daarom is het onbestuurbaar.

  in andere landen om te dwingen dat je producten ingevoerd worden gaan ze de producten van die landen boycotten. Hier worden de producten van Trinidad stiekem ingevoerd (ook openllijk gedaan).

  De minister heeft gelijk. Meer druk op Trinidad. Niet huilend weglopen naar mama’s rokken..

  Stop met dat racistisch gepraat. Ga werken.


  Maak melding
 23. Hoeveel toezeggingen moeten er nog komen voordat er echt daadkrachtig opgetreden wordt tegen, met name Trinidad!
  Hoe lang is o.a. de Doksenclub al bezig om hun voortreffelijke product verkocht te krijgen binnen de Caricom.
  Suriname blijft achter de feiten aanlopen en de “volksvertegenwoordigers” blinken uit in onkunde en flaters.
  Alles vooruitschuiven is het credo van incapabele bende.


  Maak melding
 24. Een bejaard echtpaar aan de Twee Kinderenweg is vanmiddag op klaarlichte dag beroofd en mishandeld. De man is verwond met een handbijl, terwijl de vrouw vuistslagen moest incasseren. Zij zijn vervoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo voor behandeling. Het AOV-geld van het echtpaar, ongeveer SRD 1000, is buitgemaakt.

  De groeten van baas en lon krijsten ze minachtend bedreigend.


  Maak melding
 25. @Johan , Wie is nou slimmer diegene die zich kapot werkt, maar toch geen redelijke rioleringssysteem kan maken ondanks hun zogenaamde zeer hoge intelligentie, of de Afrikaan die lekker in zijn hangmat zit te wachten op de volgende ontwikkelingshulp ? 😉


  Maak melding
 26. @Django, Haal de Javanen AUB van jou stomme lijstje af .. De meesten houden zich niet bezig met dat domme racistisch gedoe van wie nou het hards werk of niet !
  Ze hebben geen Minderhardwerk-Complex zoals jullie 🙂
  De slaven, en de contractarbeiders hebben hard gewerkt, voor de rest werkt geen enkel Surinamer hard op dit moment, behalve de Goudzoekers, en houtkappers in het binnenland…
  Voor de rest zijn jullie allemaal ambtenaren die de natuurlijke hulpbronnen van het land parasiteren…


  Maak melding
 27. We gaan met z’n allen vroeg of laat dood, wat voor zin heeft het om neer te kijken op een andere? Erg met sommige mensen.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamaka)


  Maak melding
 28. Astaman,

  Wat zu er gebeuren met de doksenclub en Trini als ze geen lid meer zijn van de Caricom?
  Dan heb je helemaal niks meer te zeggen.
  De vertegenwoordigers vanuit Su in de Caricom zijn naar mijn idee te gemakkelijk/zwak.


  Maak melding
 29. @ Roofovervaller
  “of de Afrikaan die lekker in zijn hangmat zit te wachten op de volgende ontwikkelingshulp”

  normale mensen noemen dat gewoon lui, wat ze ook vinden van een bepaald soort Surinamer,
  dat jij dat blijkbaar slim noemt zegt wel genoeg over jou


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES