‘Suriname wacht stabiliteit van het kerkhof’

22
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 3 jan – “Als de begroting sluitend is en er vindt geen monetaire financiering plaats, krijg je stabiliteit. Maar dan de stabiliteit van het kerkhof. Hier zijn wij uiteindelijk allemaal dood, waardoor er superstabiliteit zal heersen.” Dit zegt voormalig minister van handel & Industrie Richard Kalloe. President Bouterse belooft wat anders.

Het staatshoofd zei in zijn nieuwjaarsrede dat niet zonder meer maatregelen van het IMF doorgevoerd zullen worden. “De regering heeft hierbij geen andere keus. IMF zal moeten, ze hebben geen keus! Niemand heeft een stok zo groot als die van het IMF. Het fonds is de enige die met een stevige stok en tamarindezweep alles van Suriname kan afdwingen”, zegt Kalloe tegenover Dagblad Suriname.

Met het IMF in zee gaan, betekent onder meer ambtenaren ontslaan. En dan doemt een ander probleem op. “Als je gaat saneren in het overheidsapparaat, moet je arbeidsplaatsen scheppen. Dat betekent dat je investeringen moet gaan plegen”, aldus Kalloe. Grote publieke bedrijven ziet hij in handen vallen van buitenlanders. “Wij worden weer een kolonie, een kolonie van China. Dit sec door mismanagement van domme mensen.”

Bekijk ook:

22 REACTIES

 1. Beter een kolonie worden van het buitenland i p v op 2 benen van 41 jaar staan die nog steeds wankelt.
  Zo genaamd mi tnappoe tap mi egi futu bikassi, mi bigi kba !
  Me mars zonder al die leningen was Su al lang naar zijn moer !

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 2. JZwartmans, wat een achterlijke, slaafse mentaliteit heb jij, hoe haal je het in je hoofd om weer een kolonie te willen zijn? Normaal zou zijn om te eisen dat Suriname een competente, eerlijke regering krijgt, daar moeten wij Surinamers met z’n allen voor zorgen en het nooit meer laten gebeuren dat er criminelen en halfcriminelen aan de macht komen in het land.


  Maak melding

 3. In navolging van Kalloe zal ik mij ook bedienen van prachtige proza.Kalloe weet dat Surinamers van lekker eten houden. Wel geachte heer nu Kalloe! Het Chinees eten smaakt nog altijd veel lekkerder dan het Hollands of Amerikaans eten. Ik eet liever een Tjauw min met Peking eend dan een vette stamppot boerenkool.😂


  Maak melding

 4. Als het ambtenaren zijn die alleen de krant lezen is dat niet erg.
  Daar hoef je ook geen baan voor te zoeken , ze doen toch niets.
  Ook in zo veel landen heb je buitenlandse bedrijven, dat land wordt ook niet overgenomen.
  Je moet als land regels opstellen, wij zijn de baas.


  Maak melding

 5. Wat een kortzichtigheid heeft deze man, tijdens zijn minsterschap heeft hij geen randvoorwaarden kunnen creëeren, om de economie te kunnen diversiferen, deze lieden geloven in alleen nog meer staatsbedrijven.De grootste probleem zijn juist de vele staatsbedrijven die dienen als accomodatie voor partijloyalisten, staatsbedrijven dienen juist deels geprivatiseerd tot wel 80 % waardoor er een gezonde marktwerking ontstaat en de Staat dient de Surinaamse markt open te gooien voor investeerders. Ze moeten echt grote agrarische bedrijven aantrekken die de kennis bezitten om op grote schaal te kunnen produceren en die grote markten kunnen bedienen.


  Maak melding

 6. In een neergaande economie is het altijd goed om grote openbare projecten uit te voeren.Maar dan moeten de aannemers en arbeiders Surinamers zijn.
  Niet als bij de asfaltering van de wegen met Dalian.Dit bedrijf gaat het geld in China laten rollen met haar chinese werknemers.


  Maak melding

 7. sonnyboy
  Dat zijn wij zogenaamd al want zelfs onder de donkere en lichte bevolking het je reeds namen als:
  Foe A Man
  Chen Pan Cee
  Wong Swie Sang
  Wong Loi Ding
  en ga zo maar door.

  Dus een transitie die niet heel veel zal schelen / duren 🙂


  Maak melding

 8. Jacobus
  Als bedrijf wil je bij een 100% input nagenoeg een optimale prestatie leveren.
  Welnu de chinese arbeiders werk 10 tot 16 uur per dag en klagen niet.
  De input van 100% levert een output van 85 tot 90% door te werken met chinezen.
  Werken met Surinamers is er sprake van een output van 40 – 50% en een 7 even werktijd.
  Als CEO van een bedrijf dus de keuze met wie hij de job wilt klaren.
  Stel je voor dat jij de CEO bent voor welke groep werknemers ga je dan?


  Maak melding

 9. Mijn reactie op wat JZwartmans schreef kwam op het volgende neer: ‘niet het onafhankelijk worden van Suriname was verkeerd, geen enkel normaal denkend volk wil dat zijn land een kolonie is van een ander, de Surinaamse regeringen die wij in de loop van de onafhankelijkheid hebben gehad, waren niet goed’. De oplossing is niet dat we weer een kolonie moeten worden, de oplossing moet zijn dat we de juiste mensen kiezen om de regering te vormen.
  Dit commentaar van mij, zonder scheldwoorden of iets dergelijks, werd echter niet geplaatst. Dat vind ik op z’n zachts gezegd zeer vreemd.


  Maak melding

 10. “Wij worden weer een kolonie, een kolonie van China.”

  Wij worden niet weer een kolonie, wij zijn ALTIJD een kolonie gebleven! Eerst en heel lang van Nederlandse ontwikkelingshulp en sinds kort van buitenlandse leningen en ontwikkelingshulp uit China, India enz, enz.

  “Dit sec door mismanagement van domme mensen.”

  Deze uitspraak klopt, Suriname is door mismanagement van domme mensen vanaf de onafhankelijkheid compleet tot in haar kern vernietigd. Niemand kan dat ontkennen.
  Gevolg; emigratie, braindrain, corruptie, coup, moorden, binnenlandse oorlog, criminaliteit en talloze economische crisissen.

  Het land moet continue opnieuw op worden gebouwd.


  Maak melding

 11. Als je een leider hebt die er weinig van snapt, dan komt er ook weinig van terecht.
  Het land heeft op dit moment een leider nodig die landbouw, economie, rechten en techniek heeft gestudeerd.
  Ik weet niet of er in Suriname iemand is die aan dit profiel voldoet. Zo ja, dan gelijk die persoon president maken. De huidige president kan dan met pensioen en z’n hobby gaan beoefenen (vissen).


  Maak melding

 12. @ Franchepane:

  Geen enkel volk wil dat zijn land een kolonie is. Dat is zeer zeker waar. Maar er zijn andere staatsvormen dan kolonie van een ander land te zijn. Zie Frans-Guyana. Men beschouwt zichzelf daar als Fransen en is daar trots op. Wat is er nu beter voor de gewone man? Wie is er echt de baas in Suriname?

  Het Surinaamse volk(?) heeft voor onafhankelijkheid gekozen en dat is haar goed recht. Echter, de vraag is: Bestaat er wel een Surinaams volk, of is het meer een verzameling culturen die toevallig samen in één land wonen?
  Het gebrek aan bereidheid tot opoffering en hard aan het werk te gaan voor het land zegt al heel veel. Een Javaan die ik eens sprak had het over “die Surinamers”, daar bedoelde hij de creolen mee.

  Je kunt wel de schuld geven aan incompetente regeringen, maar wie heeft die gekozen? Wie staat ze toe om de rampzalige beslissingen te nemen die ze nemen? De regeringen van voor de onafhankelijkheid waren ook niet goed. De grootste fout was wel om een groot deel van de bevolking consequent buiten de regeermacht te houden. Daar kweek je geen patriotten mee.

  De koloniale tijd is voorbij, maar er zijn andere wegen om tot een de facto kolonie te worden. Nederland heeft geprobeerd er wat van te maken, de rest van de wereld kijkt alleen wat er te halen valt.


  Maak melding

 13. Vergeet Suriname. Zoals in de film ‘Wan Pipel’ iemand zei: dit godvergeten colereland. Zo is het ook momenteel. Godvergeten en aan ziektes lijdend. Weinig kans op herstel.


  Maak melding

 14. Het probleem in Suriname zit volgens mij vooral in het morele aspect. Zolang dit probleem continueert zal de economie vooral haar slechte kant laten zien. Dit probleem zorgt ook ervoor dat het kennis en de financiële middelen bij een kleine groep zal blijven wat gewoon killing is voor zo een mooi land.


  Maak melding

 15. @ Sonnyboy

  Het is een kwestie van overleven vind ik, toen wij kolonie waren hadden we het beter ten opzichte van nu !
  Je kon makkelijk naar NL gaan zonder visum ; omdat wij Nerderlandse burgers waren. Er was genoeg werk in Su , wel onderbetaald ten opzichte van een Nederlandse collega in NL ; ( van het hetzelfde bedrijf )

  @Franchepane

  Ik weet niet wat je geschreven hebt ; maar jou kennende zal het niet negatief geweest zijn. De huidige regering doet niet veel om het land stabiel te maken, ik begrijpt enigszins wat je bedoelt !! Wat de voorgaande regering deed was ook niet goed ; maar het domme massa wilde perse onafhankelijk worden zo doende is dat ook een feit geworden. Ach ja ; gedane zaken nemen geen keer, ze wilden op eigen benen staan en dat is helaas, twee lamme benen.

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 16. Met figuren als Hoefdraad die Westerse salarissen verdienen zal Suriname nooit concurrerend kunnen worden.
  Die Donald Trump zal zijn salaris schenken aan een goed doel, let maar op. Hij is toch al miljonair.


  Maak melding

 17. Met figuren als Boefdraad die veels te dikke salarissen verdienen zal Suriname nooit concurrerend kunnen worden.
  Die Donald Trump zal zijn salaris schenken aan een goed doel, let maar op.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.