Dode bij Suriname’s vuurwerkfestijn laat bevestigd

19

PARAMARIBO, 2 jan – Twee dagen na het gebeuren is toch nog de dood bevestigd van een vrouw tijdens het vuurwerkfestijn in de Surinaamse hoofdstad. Op Facebook ging al op oudejaarsdag het bericht rond. Niemand kon het bevestigen.

De voorlichtingsafdeling van het Korps Politie Suriname deed bevestiging. De veertigjarige vrouw bezweek tijdens de Pagara Estafette in de binnenstad. De vrouw leed volgens verklaring van haar man aan astma. Ze voelde zich op een bepaald moment onwel en raakte bewusteloos. Een arts die in zich in de omgeving bevond verleende nog medische hulp. De vrouw overleed desondanks ter plekke.

De organisatie wast de handen in onschuld. “Wij hebben zoveel mogelijk gedaan wat wij konden. Wij van de organisatie konden de ambulance niet inschakelen, dat moest de spoedhulppost doen”, zegt festijncoördinator Deborah Arlaud tegenover de Ware Tijd. Er waren twee spoedhulpposten aanwezig. Mensen met ernstige aandoeningen waren al lang te voren gewaarschuwd de plek te mijden, vanwege rookontwikkeling.

- Advertentie -

19 REACTIES

 1. Verschrikkelijk dat het gebeurt is, maar ook een opmerking want als je astma patiënt bent lijkt het mij niet verstandig daar te gaan waar veel rookontwikkeling is. De echtgenoot bij deze gecondoleerd.

 2. Jammer nooit van een mondkapje gehoord.
  In zulke situatie altijd je pompje seretide meenemen.
  Mensen met longaandoeningen hebben daar helemaal niets te zoeken.
  Als je geen mondkapje hebt gebruik dan een broodzakje.
  Nabestaanden gecondoleerd.
  De man had zijn verantwoordelijkheid moeten nemen.
  Afschaffen die pagara festival .
  Geef weeshuizen en oude van dagen voor een a twee dagen te eten.

 3. Censuur is hier aanwezig op Waterkant. Mevrouw leed niet aan Astma volgens de familie en redactie ik weet dat jullie niet tegen kritiek kunnen maar wel de waarheid vermelden, JA!

 4. Broko,

  Suriname is en blijft een derdewereld land, zij weten niet wat veiligheid is.
  Duizenden mensen en maar 2 ehbo posten en geen ambulance.belachelijk.

 5. .Alle westerse landen met al hun geld en middelen zijn niet in staat om criminaliteit, terrorisme en ongelukken te voorkomen.Sommige roepen met trots dat ze naar de maan zijn geweest en andere planeten maar de armoede,ziektes enz enz kunnen ze toch niet verhelpen.Ook hebben ze boven verschillende landen satelieten hangen en toch schreeuwen ze dat ze niet veel kunnen doen.Ook is al een paar keer gebleken dat terroristen vrij kunnen rijzen door EUROPA.En ze hebben meer doekoe dan SWITI Sranan rara hoe is dit mogelijk anno 21 EEUW.
  Ik heb gemerkt dat meestal Sranamans hun land en volk neerhalen.Als ik naar andere bevolkingsgroepen luister/kijk hoor/zie ik ze nooit iets slechts schreeuwen over hun land en volk.Goed voorbeeld doet volgen.
  En Mi E Winsi Alla Sma wiens pe un DE WAN BUN NJOE JARI.En probeer vooral een ieders mening in het nieuwe jaar te respecteren.Respect begint bij je zelf.

 6. Als de Surinaamse bevolking en de Surinaamse regering, door dit tragisch gebeuren, eindelijk gaan beseffen dat wij ons zuurverdiende, schaarse geld niet meer moeten uitgeven aan duur, waardeloos, zinloos, gevaarlijk en schadelijk vuurwerk, ‘dan toch wan ogri sa tyari wan bun’.

 7. Niemand word gedwongen om pagaras te kopen.
  Niemand word gedwongen om de pagara festival te bezoeken.

 8. Wat een flauwekul reactie zeg !! Wat heeft dit met derde wereld te maken ? Het kan overal gebeuren zeg!!. Is Europa zo veilig dan? Ik denk het niet.

 9. Ik koop geen pagaras en ik bezoek het pagaras festival ook niet, maar elk jaar word ik helemaal in mijn eigen huis gedwongen het lawaai en de stank, die door vuurwerk ontstaan, te ondergaan. De mensen die anderen met het afsteken van vuurwerk overlast bezorgen, zouden gedwongen moeten worden dat alleen in een geluid- en luchtdichte bunker te mogen doen. Het is ons toch ook gelukt sigarettenrokers te verbieden om dat te doen waar anderen er last van hebben?

 10. De rook van de pagara is zichtbaar inademen kan nooit goed zijn.Een foute boel is ook de uitstoot van kwik.De metingen die in dit kader verricht zijn worden niet openbaar gemaakt.Zoals de minister van NH met andere woorden het uitlegt :economische belangen wegen zwaarder.De skylans is er een voorbeeld van.Neks is fout in Su zolang het jouw niet betreft.
  Ook de pagara brengt economische voordelen met zich mee dus inademen die handel.
  die handel.

 11. @Mundo
  Het deel van het volk dat blij gemaakt wordt met een bordje gratis BBmetR,en een hulp pakketje die heeft natuurlijik niks slecht te zeggen ,Ocer is hun opvangcentrum.
  Onze terorrist bouta is de armste terrorist in de wereld.Net een bedelaar!
  Damsco,
  Een bordje gratis bb met r ,een hulp pakket en een crimineel als je lijder is alles wat je wenst. Wij niet!!!

 12. @Mundo
  Het volk van Brazilie had wel veel te zeggen en Dilma liefje is verleden tijd.nu.In 2017 gaat jou lijder ook tot de verleden tijd behoren!!!

 13. Maar het doel van die rook en kruitlucht is ook om kwade geesten te verjagen. Waarom mensen het zo graag opsnuiven is mij een raadsel.

 14. thuis blijven en met families en bekenden is veiliger, bovendien is soms voor sommige mensen een plaats een tijdstip al vastgelegd dat op dat moment het overlijden kan plaatsvinden, helaas is dat niet mede gedeeld tijdens de geboorte….dus soms is het misschien zo,

 15. De traditionele vuurwerkparade aan het einde van het jaar in suriname roept vanwege het overlijden van een bezoeker aan dit alom geprezen evenement steeds meer vragen op. Wij plaatsen twee kanttekeningen en 1 suggestie. 1. Het pagarra-event is geld verslindend, doneer het geld liever aan een kinder- of bejaardenhuis. 2.Het is erg schadelijk voor je gezondheid als je nou astma hebt of kerngezond bent. Suggestie. Positioneer SURINAME als food capital of the world tijdens overgang van oud op nieuw.

 16. Als je een astmatisch astmatische aandoening hebt, is het een risico om zich op plekken te begeven waar er veel rook wordt geconstateerd.Het is levensgevaarlijk, want het gevaar op korteadem is groot. Vermijd daarom plaatsen waar er veel stof- en rookontwikkeling is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.