Inbraakveilige woningen in Suriname dodelijk

35

PARAMARIBO, 12 dec – Tegen inbraak beveiligde woningen blijken levensgevaarlijk. Voor dit jaar alleen zijn maar liefst dertien mensen omgekomen bij brand. Ze zaten als ratten in de val. Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie & Politie vindt mensen te eenzijdig denken.

De huizen blijken zo goed beveiligd dat je van binnen uit niet naar buiten kan. Grote boosdoener is het traliewerk, meestal geconstrueerd met bouwijzer. Het ‘dievenijzer’ is meestal van binnen vastgezet. Reddingswerk wordt zo onmogelijk. “Er moet nu iets gebeuren om de samenleving te dwingen niet alleen te denken aan dieven”, zegt Van Dijk-Silos tegenover de Ware Tijd.

Bij het ‘verschansen’ in woningen, moet dus ook gedacht worden aan de andere risico’s. Nu wordt bekeken of bij het verstrekken van bouwvergunningen niet wat meer voorwaarden toegevoegd kunnen worden. Zoals het aanbrengen van rookmelders en nooduitgangingen. Weliswaar is er begrip voor de angst bij burgers. “We hebben niet meer vijf en zes berovingen per dag, maar we gaan door.”

Bekijk ook:


35 REACTIES

 1. Heyyy dora, ga je nu ook zeggen dat alle onbevoegden op mijn erf, ik die ook mag doodschieten. Als je dat durft dan ha a l ik zo mijn diefijzer eraf en dan heb jij een probleem minder. En vertel dan ook gelijk aan de rovers dat we geen diefijzers meer plaatsen maar dat wij allemaal een schietijzer aanschaffen.


  Maak melding

 2. Maak wetten en regels, zodat niemand durft te stelen en zo gemakkelijk is het om van al de ellende te geraken. Gewoon harde straffen en klaar is case. Niets hoeft aangepast te worden, jaagt de bevolking niet meer in problemen dan dat er nu is. In plaats van in het voordeel van het volk te handelen, probeert men(de regeerders) allerlei maatregelen te treffen in het nadeel of tegen het volk, gewoon alsof het volk geld tovert. De overheid betaalt toch zelf de ambtenaren, weet het niet wat een gemiddelde Surinamer verdient? Hoe dan, denk een beetje na voordat men iets uitlaat. Er moet inderdaad iets gedaan worden ja, treedt hard op tegen de veroorzaker van andermans(onschuldigen) leed. That’s all. Het lijkt alsof men regeert tegen het volk en niet voor het volk.


  Maak melding

 3. In een land ver ver weg van Su en grenzen aan het huis van Santa Claus kan je naast je dievenijzer ook een set handwerk kopen om met een ruk je dievenijzer te verwijderen van binnen uit.

  De brandweer is ook uitgerust met werktuig dat dievenijzer van buiten kan verwijderen. Plus rookmeters en gassen ruikmeters zijn een bouwverplichting.

  Ak-47, moderne versie van de M-16 zolang ze niet automatisch ziijn mag je als reserve dievenijzer hebben. Ook natuurlijk cowboy speelgoed als de colt 45 en andere automatische handguns mag je hebben om je home and castle te beschermen.

  Good luck met de nieuwe wetgeving in de bouw en in andere plaatsen.


  Maak melding

 4. -Niet Bouterse had toen op het podium geroepen dat een ieder zonder dievenijzer veilig zouden wonen. Weg ermee.

  Dora, je baas heeft geen dievenijzer thuis, maar wel een aantal beveiligers.


  Maak melding

 5. Beste mevr. de minister,

  Ik krijg het gevoel dat u (de overheid) er alles aan doet om het roversgilde makkelijker te maken om bij de burger binnen te komen. Moet de burger nog meer in de buidel tasten om het veiliger te maken in huis. Natuurlijk zou het handig zijn een brandmelder aan te schaffen (misschien een idee dat de overheid ter stimulans een aantal uitdeelt) of om een escape route te hebben in huis, maar zou het niet handiger zijn dat Justitie meer doet om het geboefte te pakken en te straffen. Harder, langer straffen is een eerste optie. Het Surinaamse volk heeft zich al behoorlijk beveiligd met het alom afschuwelijke dievenijzer dat alle (mooie) huizen in Suriname verschrikkelijk ontsierd, wat moet men nog meer doen? en wat doet de overheid om het roven te stoppen en het volk een gevoel van veiligheid te geven dat dit soort beveiliging niet meer nodig is????? Wij kunnen ons helaas niet permitteren om met z’n allen een persoonlijke wachtpost neerzetten zoals alle ministers!!!!! Ik zou zeggen overheid doe uw plicht naar het volk en bescherm ons!!!!!


  Maak melding

 6. mischien is het beter als de brandweer mannen in de leer gaan bij het dievengilde .
  de inbrekers hebben geen problemen met het open breken van het dieven ijzer.
  ook het alarm weten ze vakkundg onklaar te maken.
  als je net van huis vertrekt , zijn ze snel ter plaatse ….sneller als de brandweer met zn sirene.


  Maak melding

 7. In Suriname kun jij je niet beveiligen. Beveilig je jezelf tegen rovers, moordenaars, verkrachters en overvallers dan zegt het voor jou dat je te veel beschermd bent.
  Dit alles door de anarchie en goedkeuring van de coalitie.
  Bouterse had ooit gezegd “als ik aan de macht kom zijn er geen dievenijzers als traliewerk meer nodig.
  Ja zelfs rechters heb je niet meer nodig want er zullen geen rovers, verkrachters overvallers en moordenaars meer rondlopen.
  Tot morgen voor het vervolg van deze anansie torie


  Maak melding

 8. Ja Dora dat er doden vallen is te danken aan jou en je baasje.Dat wij als ratten gevangen zitten in onze eigen huizen dankzij de dievenijzers ,dankzij jou en de rest van de criminelen. De criminelen lopen vrij rond en wij zijn gevangenen in onze eigen huizen!


  Maak melding

 9. Kom de brandweer dienst niet de schuld geven dat mensenlevens verloren gaan ! DE huiseigenaar heeft alle recht om zich te beschermen tegen ongewenste bezoekers.Die gasten moeten juist wegblijven of gestopt worden in Santo boma en geen enkel huiseigenaar hoeft zijn leven te verliezen !!
  Domme Dora!!


  Maak melding

 10. Wie achter de tralie zit is een crimineel!!! In SU kan je zelfs niet in je woning vrij zijn!! Bouta had ook beloofd dat Su een land wordt zonder tralie!!! Coronie heeft er geen 1!!! Brokopondo/Para ook niet!!!

  Op mijn erf heb ik wel eentje in zijn been laten schieten en die was gelijk mee gevoerd naar de AZ.!!! het was een kaolo Juka!!!

  Het zijn domme idioten, die niet aan gedacht hebben voor een vlucht route bij brand etc. Kunnen zij dan geen brandmelders plaatsen voor hun veiligheid!! ik begrijp het niet!! En De Suries weten altijd beter!! hoe kan dat nou gebeuren???


  Maak melding

 11. Beveiligen of niet ga je toch dood. Beter slapen met deuren wijd en zijd open dan komen de dieven misschien niet. Ik zou m’n huis beveiligen op de schutting met gamma ray stralen. Kunnen ze gelijk impotent worden.


  Maak melding

 12. @Robert -a
  Ik kan mij nog herhinneren dat we vroeger inderdaad met de ramen open en de deuren niet op slot ,sliepen.Maar sinds 1980 is het niet meer mogenlijk.Toen kwamen de dievenijzers en voordat je het weet ben je een gevangene in eigen huis en je tekent je eigen doodstraf!

  Nu als je slaapt met de deuren en ramen wijd open gaan de criminelen dit zien als een uitnodiging!!


  Maak melding

 13. Voor 1980 waren weinig huizen voorzien van dievenijzer. Maar sinds 1980 tot heden is bijna elk huis hiervan voorzien, klein
  of groot, soms zelfs krotten met een paars versleten wapperende ndp vlag tegen de voorgevel. Dit allemaal dankzij de nationale Dieven partij en haar lijder en oerdomme paarse stomme volgelingen. Het wordt nooit meer goed, wel paars misdadig kut. Wahahahahahaha


  Maak melding

 14. In het begin had ik geen dievenijzer voor mijn ramen maar toen kwam het Flora project en werd er om de paar maanden ingebroken. Toen mijn post niet meer via kantoor Zorg en Hoop kwam maar via het kantoor Flora kwamen dikke brieven ook niet meer aan.
  Nadat alle ramen voorzien waren van dievenijzers brak men met een breekijzer de deur open om binnen te komen.

  Voor een dief geldt: Waar een wil is is een weg! sindsdien hecht ik niet zo veel waarde meer aan bezit. Zo heb je het en zo ben je het kwijt.


  Maak melding

 15. de architecten hebben toch een diploma
  dan moeten ze hebben geleerd dat er altijd op een strategische plek een soort nood uitgang moet zijn
  of hebben die architecten ook hun diploma uit een pak waspoeder gehaald


  Maak melding

 16. Wat een stomme opmerking weer van Miss piggy ; de tralies zijn gemaakt van bouwijzer en het is van binnen vastgezet. Mijn vraag aan miss piggy is het volgende : moeten ze de tralie werk gemaakt worden van houtenplanken cq van bamboe erger nog van printa sibie of zo ?
  Miss Piggy ga jij je huis maar zo beveiligen en dan nog van buitenaf vast zetten, en je vindt dat de mannen dom zijn !!!!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 17. 6 jaar geleden schreeuwde een nietsnut dat als hij de verkiezing won alle tralies weggehaald konden worden.Nu is het erger geworden,gefeliciteerd met jullie NOG 5 ,een bekende uitspraak, eike skuld dikke….!


  Maak melding

 18. OFF TOPIC!! OVER DE REDACTIE VAN DEZE FORUM!!!!
  De ene keer is de redactie aanwezig wanneer zij brood hebben en dan zijn ze weer brodeloos verdwenen. Ik denk dat ze geen geld op tijd krijgen!! vervolgens hebben zij over goedkeuring!!

  @@ KOOS!! HET IS MIJ WEL OPGEVALLEN!! Vaker kon je gewoon doorheen komen met je posting!! Zo nu en dan weer niet!! Ze worden niet op tijd betaald en het zijn van de paarse kleur!!! Je krijgt wel de melding, dat je posting eerst goedgekeurd moet worden!! Ik snap niet wat er goedgekeurd moet worden!!! Goedgekeurd worden door de dommeriken!! Hi Hi !!!

  MI ne lob ding!!


  Maak melding

 19. Afrikaanse mensen zijn niet geschikt voor besturen wel gave voor sport dansie nanga voeroe ik bedoel Veel van ze mik Japanse chinese nanga hindoestanen draai a kondre
  Ben ik zeker binnen 5Jaar veelbeter India 1.3 miljard mensen toch 6 rijkste land ter wereld China bv Indonesië en als we kijken Afrika heel triest


  Maak melding

 20. de moordenaar heeft toch duidelijk gezegd, dat wij alle dief-ijzer moeten kunnen weg halen als hij voor de tweede termijn wordt gekozen..

  wel nu hij is toch aan de macht nu..


  Maak melding

 21. Als met mij wat gebeurt.
  Of naaste familie
  Nou ik kill 1 voor 1 alle ndp ers.
  Onthou het goed.
  Al heb je 10 bewakers om je heen.
  Maar ik ga geschiedenis schrijven


  Maak melding

 22. Dit is overduidelijk gebaseerd op de wet van oorzaak en gevolg. Als de militairen de coup niet hadden gepleegd en als men het land daarna economisch goed had geregeerd, dan zouden dievenijzers nooit nodig zijn geweest. De fout zit dus niet bij die mensen die zich beveiligen tegen de boeven, maar bij de militairen en die klootzakken in de regering die het land hebben verkwanseld. Ik weet niet hoe je de fout van de militairen terug kan draaien. Wat ik wel weet is dat wanneer het economisch goed gaat met een land, de misdaad afneemt. En dit hebben Bouterse cs niet gedaan. Met trots wil ik daarom zeggen dat ik samen met mijn leeftijd- en tijdsgenoten de mooiste periode van Suriname en dan praat ik over de jaren 50, 60 en 70 heb meegemaakt.
  Ik verzoek al deze mensen daarom om veel over deze periode te schrijven. Bij het overlijden van de laatste onder ons zal deze periode geschiedenis worden en dan zal niemand meer weten hoe mooi, veilig en vreedzaam die periode voor ons en voor Suriname is geweest.


  Maak melding

 23. ik ben in 1972 als 14 jarige uit Suri, vertrokken naar Nl . Het was mijn wens om ooit weer terug te gaan om een bijdrage te leveren maar ik durf gewoon niet. Ik volg de ontwikkelingen. Ik wil niet achter tralies leven want ik ben geen gevangene.


  Maak melding

 24. Bij brand heb je maar een paar min om weg te komen, anders zit je in je eigen crematorium waar je niet meer uit komt.Bij rook raak je gedesorienteerd en kan je niks meer vinden
  Omstanders lopen een trauma op omdat je niet gered kan worden terwijl je die persoon hoort schreeuwen.Net als jaren geleden bij dat kind brrr.
  Plaats een brandmelder en laat een plek vrij zodat je bij brand makkelijk weg kan komen.Liever me geld weg dan me leven weg.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.